Connect with us

Fitness

Wat zijn burpees precies?

Angelo

Published

on

Home gym

Burpees zijn een intensieve oefening die de laatste jaren steeds populairder is geworden onder fitnessfanaten. Het is een complete workout voor je hele lichaam en een van de meest effectieve manieren om spieren te trainen en calorieën te verbranden.

In dit artikel ga ik je alles vertellen wat je moet weten over burpees en waarom ze zo’n goede oefening zijn voor je fitnessdoelen.

Wat zijn burpees precies?

Een burpee is een explosieve beweging die je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Je begint in staande positie en daarna gaat je door naar de push up positie, waarbij je je armen gestrekt hebt en je handen op de grond zet. Vervolgens spring je vanuit de push up positie terug naar staande positie en herhaal je de beweging. Dit is één rep.

Uiteraard kan je, als je jezelf wilt uitdagen, ook een volledige burpee doen. Dat houd in dat je de push up ook daadwerkelijk uitvoert door je lichaam te laten zakken tot je borst bijna de grond raakt, en vervolgens weer terug te gaan naar de startpositie van de push up.

Waarom zijn burpees zo’n goede oefening?

Burpees zijn een ideale oefening omdat ze een volledige full body workout geven en je spieren in het hele lichaam aanspreken. Bovendien zijn burpees een zeer intensieve oefening, wat betekent dat je veel calorieën verbrandt in een korte tijd.

Je traint niet alleen je borstspieren en triceps met de push ups, maar ook je grote bilspieren en beenspieren tijdens het springen en het opstaan. Dit maakt burpees een van de meest effectieve oefeningen om je hele lichaam in vorm te krijgen.

Hoe voer je burpees correct uit?

Voor de juiste uitvoering van burpees is het belangrijk om een goed tempo aan te houden en te zorgen dat je elke beweging correct uitvoert.

Hier zijn enkele tips voor een goede uitvoering van burpees:

 1. Sta rechtop
 2. Squat, leg je handen vlakbij elkaar op de grond
 3. Spring explosief naar achter in plankpositie, land op gebogen tenen
 4. Leg je volledig op de grond, handen naast je lichaam
 5. Duw jezelf weer omhoog als een rechte plank
 6. Spring terug naar je handen, eindig in kikkerpositie
 7. Spring explosief omhoog met gestrekte armen
 8. Herhaal vanaf stap 2.

Belangrijk: Houd een dynamische, explosieve beweging zonder pauzes of tussenstapjes. Focus op een hoog tempo en een vloeiende beweging. Zorg ervoor dat je lichaam een rechte lijn vormt tijdens de plankpositie en vermijd billen in de lucht te steken of in je rug te hangen om de effectiviteit van je core te behouden.

Wat train je met de burpees?

Door het uitvoeren van Burpees train je een groot gedeelte van je lichaam. Onderstaand een overzicht van alle spieren die je traint met burpees.

 • Borst
 • Bovenbenen
 • Schouders
 • Triceps
 • Rug
 • Buik
 • Billen
 • Hamstrings
Home gym

Wat is een goed aantal burpees om te doen?

Het aantal burpees dat je doet, is afhankelijk van je fitnessdoelen en niveau. Als beginner is het aan te raden om te beginnen met 3 sets van 8 tot 12 reps.

Naarmate je beter wordt, kun je het aantal sets en reps verhogen. Het is belangrijk om regelmatig te blijven oefenen om te blijven vorderen en je fitnessdoelen te bereiken.

Voordelen van burpees

De burpee biedt vele voordelen voor je fitness en gezondheid. Hieronder staan enkele belangrijke voordelen:

 1. Verbetert de conditie: De burpee is een explosieve beweging die het hele lichaam traint, waardoor het een effectieve manier is om je conditie te verbeteren.
 2. Verbrandt calorieën: Omdat burpees zo intensief zijn, kun je er veel calorieën mee verbranden, wat ideaal is voor gewichtsbeheersing.
 3. Versterkt het hele lichaam: De burpee is een full body workout die spieren in je bovenlichaam, onderlichaam en kern versterkt.
 4. Eenvoudig uit te voeren: Je hoeft geen speciale uitrusting of apparatuur te hebben om burpees te doen. Je kunt ze overal en altijd uitvoeren, wat betekent dat ze ideaal zijn voor mensen met een druk schema.
 5. Verhoogt de flexibiliteit: Door de sprong en de push up bewegingen verhoog je de flexibiliteit en beweeglijkheid van je hele lichaam.
 6. Verbetert de coördinatie: De burpee vereist coördinatie tussen verschillende delen van je lichaam, wat je coördinatie verbetert.
 7. Kan overal gedaan worden: Je kunt burpees uitvoeren waar je maar wilt, wat betekent dat ze ideaal zijn voor mensen die op reis zijn of geen toegang hebben tot een sportschool.
 8. Laag blessurerisico: Omdat burpees geen extra gewichten vereisen, zijn ze een goede manier om te trainen zonder het risico op blessures.

Kortom, burpees zijn een veelzijdige en effectieve oefening die bijdraagt aan een verbetering van je conditie, verbranding van calorieën, versterking van je spieren en verbetering van je flexibiliteit en coördinatie.

Burpees voor beginners

Als je net begint met fitness en burpees, is het belangrijk om te starten met een laag tempo en een kleine hoeveelheid herhalingen. Hieronder staan enkele tips voor beginners:

 1. Warm op: Voordat je begint met burpees, is het belangrijk om te gaan warm lopen en je spieren op te warmen. Dit vermindert het risico op blessures en zorgt ervoor dat je soepel kunt bewegen tijdens de oefening.
 2. Focus op de juiste uitvoering: Zorg dat je de juiste uitvoering hebt voordat je begint met het toevoegen van herhalingen. Focus op de bewegingen en zorg ervoor dat je de push up en sprong correct uitvoert.
 3. Bouw op: Start met een laag tempo en weinig herhalingen en bouw dit geleidelijk op naarmate je sterker wordt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 5 herhalingen en deze geleidelijk opvoeren naar 10 of 20.
 4. Ademhaling: Zorg ervoor dat je regelmatig ademhaalt tijdens de oefening en vermijd het vastzetten van je ademhaling.
 5. Rust: Zorg voor voldoende rust tussen sets en zorg dat je lichaam de tijd heeft om te herstellen tussen trainingen.
 6. Vraag hulp: Als je problemen hebt met de uitvoering van de burpee, vraag dan hulp aan een personal trainer of vraag om demonstratie video’s op internet.

Met deze tips kun je als beginner rustig beginnen met burpees en op een verantwoorde manier werken aan je fitness en gezondheid.

Burpees voor gevorderde

Voor degenen die al ervaring hebben met burpees en een hoger fitnessniveau bereikt hebben, is het belangrijk om de uitdaging te blijven zoeken en de oefeningen te variëren om je spieren te blijven uitdagen.

Hieronder staan enkele tips voor gevorderde burpee beoefenaars:

 1. Variëren: Probeer verschillende varianten van burpees, zoals burpees met een jump over een object of burpees met gewichten in je handen. Dit houdt het uitdagend en versterkt andere spiergroepen.
 2. Snelheid: Werk aan je snelheid en uithoudingsvermogen door de oefeningen in snel tempo uit te voeren. Probeer de tijd tussen de oefeningen steeds korter te maken.
 3. Combineren: Combineer burpees met andere oefeningen, zoals push ups, squats en mountain climbers, voor een full body workout.
 4. Competitie: Probeer de uitdaging aan te gaan door met anderen te concurreren of door je eigen tijden en herhalingen te verbeteren.
 5. Zwaardere gewichten: Probeer zwaardere gewichten te gebruiken tijdens de oefeningen om meer weerstand te bieden aan je spieren.

Met deze tips kun je als gevorderde burpee beoefenaar verder werken aan je fitness en gezondheid en uitdaging blijven zoeken in deze intensieve oefening.

Verschillende soorten burpees

Er zijn verschillende variaties van de burpee die het oefenen op verschillende manieren uitdagen. Sommige van de meest populaire varianten zijn:

 1. Burpee met push-up: Hier voeg je een push-up toe tussen stap 4 en 5 van de traditionele burpee. Dit verhoogt de intensiteit en uitdaging van de oefening.
 2. Box jump burpee: Hier voeg je een box jump toe tussen stap 7 en 8 van de traditionele burpee. Dit verhoogt de explosiviteit en de intensiteit van de oefening.
 3. Burpee pull-up: Hier voeg je een pull-up toe tussen stap 7 en 8 van de traditionele burpee. Dit verhoogt de intensiteit en uitdaging van de oefening en richt zich meer op de bovenlichaamspieren.
 4. Burpee tuck jump: Hier voeg je een tuck jump toe tussen stap 7 en 8 van de traditionele burpee. Hierbij trek je je knieën naar je borst en spring je explosief omhoog. Dit verhoogt de explosiviteit en de intensiteit van de oefening en richt zich meer op de beenspieren.
 5. Burpee broad jump: Hier voeg je een broad jump toe tussen stap 7 en 8 van de traditionele burpee. Hierbij spring je zo ver mogelijk naar voren. Dit verhoogt de explosiviteit en de intensiteit van de oefening en richt zich meer op de beenspieren.

Door de verschillende varianten te proberen, kun je de uitdaging en de intensiteit van je training verhogen en nieuwe spieren aanspreken.

Tot slot

Burpees zijn een van de meest effectieve oefeningen voor het verbeteren van je fitness. Ze zijn intensief, vereisen geen extra gewichten en zijn goed voor het trainen van je hele lichaam.

Zorg ervoor dat je de juiste uitvoering beheerst en verhoog geleidelijk het aantal reps en sets om je fitness te verbeteren. Vergeet ook niet een warming up te doen voordat je begint. Met een warming up zal je blessures voorkomen maar ook het spierherstel en de spiergroei bevorderen.

Wanneer je een fan van burpees bent, kan je ook eens kijken naar de bootcamp oefeningen. Waarschijnlijk zal je hier dan ook een grote fan van zijn!

Verder is het goed om te weten dat vrouwen die sporten de kans op hartziekten verkleinen. Dit s natuurlijk erg belangrijk en mooi meegenomen. Twee vliegen in één klap!

Wanneer de burpees nog nét iets te veel zijn voor je, kan je ook beginnen met dumbbell oefeningen en het van daar uit langzaam opbouwen.

Burpees kunnen best zwaar zijn voor de meeste mensen, zeker als je net begint met fitness. Het is een goede reden als je begint met dumbbell oefeningen omdat burpees nog te zwaar zijn voor je, je hoeft je nergens voor te schamen! Bouw wat conditie op en voeg de burpees op een later tijdstip toe aan jouw fitness routine.

Ben je toevallig al een burpee meester en wil je graag een stapje verder? Lees dan eens ons artikel over “bodybuilding voor vrouwen” waarin we allemaal leuke dingen aankaarten.

Dus waar wacht je nog op? Let’s burpee!

Referenties:

 • The Influence of Burpee on Endurance and Short-Term Memory of Adolescents. Bezoeken
 • Burpee Interval Training Is Associated With a More Favorable Affective Valence and Psychological Response Than Traditional High Intensity Exercise. Bezoeken
 • A study of the burpee push up test as a simple method of measuring endurance. Bezoeken

Wat is een burpee precies?

Een burpee is een volwaardige lichaamsbeweging die veel spiergroepen activeert. Het combineert een squat, een push-up, en een sprong. Het is een uitdagende oefening die zowel cardio als krachttraining vereist.

Waarom zijn burpees zo goed voor je?

Burpees zijn effectief omdat ze veel verschillende spiergroepen activeren, waaronder de benen, armen, buik en rug. Ze verhogen de hartslag en verbranden veel calorieën, wat betekent dat ze een uitstekende oefening zijn voor verbetering van de cardiovasculaire conditie en gewichtsverlies.

Wat is de juiste uitvoering van een burpee?

Het juiste uitvoeren van een burpee omvat het rechtop staan, het buigen van de knieën en omlaag gaan in een squat, het plaatsen van de handen op de grond en het springen naar achter in een plankpositie. Daarna volgt het liggen op de grond en het duwen van jezelf omhoog, het springen terug naar de handen en het explosief omhoog springen met gestrekte armen. Het belangrijkste is om een vloeiende en dynamische beweging te houden, zonder tussenstapjes of pauzes.

Zijn er varianten van de burpee beschikbaar?

Ja, er zijn verschillende varianten van de burpee beschikbaar, waaronder de burpee met gewicht, de burpee met een push-up, en de burpee met sprong. Dit biedt afwisseling en uitdaging en maakt het mogelijk om de oefening aan te passen aan het niveau van de uitvoerder.

Kan iedereen een burpee doen?

Burpees kunnen door bijna iedereen worden uitgevoerd, ongeacht het fitnessniveau. Het is belangrijk om rustig te beginnen en het aantal herhalingen te verhogen naarmate de conditie verbetert.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending