Connect with us

Fitness

Bilspieren trainen: de beste oefeningen voor billen trainen

Angelo

Published

on

Bilspieren trainen

Laten we eerlijk zijn: die bilspieren, ze kunnen soms wat koppig zijn, toch? Misschien sta je voor de spiegel, denkend: “Waarom zien die van mij er niet uit zoals ik wil?” Of misschien ben je die eeuwige zit-sessies achter je bureau gewoon beu. Dus laten we samen duiken in de wondere wereld van bilspiertraining. Met de juiste inzet en kennis kun jij ze krijgen zoals je wilt! Lees snel verder om alles te leren over het perfecte manier om bilspieren te trainen en welke oefeningen je hiervoor kunt gebruiken.

Wat zijn de bilspieren?

De bilspieren zijn een groep spieren aan de achterkant van je heupen, die bestaan uit de gluteus maximus, medius en minimus. Samen helpen ze bij bewegingen zoals het optillen van je been, lopen, en staan, en ze spelen een cruciale rol in je houding en stabiliteit. En ja, ze geven ook vorm aan die achterkant van je jeans! Dus wil jij ook je bilspieren effectief trainen en mooie bilspieren krijgen? Ga dan zeker door met lezen want ik ga je er alles over vertellen!

Waarom bilspieren trainen?

Het trainen van je bilspieren is niet alleen bedoeld voor een beter uiterlijk in die strakke jeans. Door je bilspieren te versterken, bied je ondersteuning aan je rug, wat kan helpen bij het verminderen van rugpijn door het bevorderen van een betere houding en stabiliteit. Sterke billen verhogen ook je sportieve prestaties, of je nu graag rent, springt of fietst.

Bovendien kunnen ze je beschermen tegen blessures door een stabiel bekken te bevorderen, wat de kans op problemen in je knieën en enkels vermindert. Ze vormen ook een cruciale schakel tussen je boven- en onderlichaam, wat essentieel is voor volledige lichaamsbewegingen.

Is het trainen van bilspieren anders voor mannen en vrouwen?

Ja, het trainen van bilspieren kan verschillen tussen mannen en vrouwen, voornamelijk vanwege fysiologische en hormonale verschillen, evenals verschillende fitnessdoelen.

Mannen hebben van nature een andere hormonale samenstelling dan vrouwen, met name een hoger testosterongehalte, wat kan leiden tot snellere spiergroei. Vrouwen hebben echter meer oestrogeen, wat invloed kan hebben op vetopslag en verdeling, met name rond de heupen en billen.

Bovendien variëren de fitnessdoelen. Hoewel beide geslachten wellicht streven naar sterkere en meer gedefinieerde bilspieren, streven veel vrouwen naar volle, ronde billen, terwijl mannen vaker streven naar een algemeen gespierder en atletischer uiterlijk.

Daarnaast hebben mannen en vrouwen verschillen in hun bekkenanatomie, wat kan leiden tot variaties in de uitvoering van oefeningen.

Desondanks zijn de basisprincipes voor het trainen van bilspieren vergelijkbaar voor beide geslachten: consistente training, progressieve overbelasting, en een combinatie van zowel krachttraining als conditioneringsoefeningen. Wat het belangrijkste is, is dat het trainingsprogramma wordt aangepast aan de individuele doelen en behoeften van de persoon.

Hoe vaak moet je de bilspieren trainen?

Het trainen van de bilspieren hangt af van je persoonlijke doelen en je huidige fitnessniveau. Voor de gemiddelde persoon die streeft naar stevige en gedefinieerde billen, is het ideaal om de bilspieren twee tot drie keer per week te trainen. Dit biedt voldoende stimulatie voor spiergroei zonder het risico van overtraining.

Belangrijk om te onthouden is dat spieren herstellen en groeien tijdens de rustperiodes, niet tijdens de training zelf. Dus, zorg voor voldoende rust tussen je bilspiertrainingen. Als je intensieve trainingen doet, zoals zware squats of deadlifts, dan heb je wellicht meer hersteltijd nodig dan na een lichtere, meer op uithoudingsvermogen gerichte training.

Het is ook nuttig om te variëren in oefeningen en intensiteit om je bilspieren te blijven uitdagen en plateaus te voorkomen. Luister naar je lichaam; als je merkt dat je onvoldoende herstelt of als je pijn voelt, overweeg dan je routine aan te passen of een extra rustdag in te lassen.

Kortom, twee tot drie keer per week focussen op de bilspieren is een goed uitgangspunt, maar zorg ervoor dat je de intensiteit en hersteltijd in balans houdt voor optimale resultaten.

Kan je thuis billen trainen?

Absoluut! Thuis je billen trainen is niet alleen mogelijk, maar het kan ook verrassend effectief zijn. Je hebt geen dure apparaten of een sportschoolabonnement nodig om die bilspieren aan het werk te zetten. Hier volgt waarom en hoe:

 1. Lichaamsgewichtsoefeningen: Oefeningen zoals squats, lunges en glute bridges kunnen allemaal zonder extra gewichten worden uitgevoerd. Deze bewegingen richten zich op de grote spiergroepen in de billen en zijn perfect voor beginners of als opwarming.
 2. Variatie: Door het toevoegen van enkele variaties, zoals eenzijdige squats of zijwaartse lunges, kun je verschillende delen van de bilspieren aanspreken.
 3. Gebruik van dagelijkse voorwerpen: Een gevulde waterfles of een zware boekentas kunnen dienen als geïmproviseerde gewichten. Plaats ze op je heupen tijdens een glute bridge voor extra weerstand.
 4. Weerstandsbanden: Deze zijn betaalbaar, nemen weinig ruimte in beslag en kunnen de intensiteit van veel bilspieroefeningen verhogen.

Het belangrijkste is consistentie en uitdaging. Zolang je regelmatig traint en je bilspieren blijft uitdagen, zul je vooruitgang zien, of je nu in een sportschool bent of comfortabel in je eigen woonkamer. Dus ja, je kunt absoluut thuis effectief je billen trainen!

Bilspieren trainen: de 10 beste oefeningen

Droom je van mooie ronde billen en stevige bilspieren? Wij hebben de beste bilspieroefeningen voor je op een rij gezet. En het beste nieuws? Je kunt deze bilspieroefeningen voor thuis gemakkelijk uitvoeren. Dus laten we jouw billen trainen!

Squats

Hoe uit te voeren:

 • Begin door rechtop te staan met je voeten op heupbreedte uit elkaar. De tenen kunnen iets naar buiten wijzen.
 • Houd je rug recht, borst omhoog en blik naar voren.
 • Adem in en begin met het buigen van je knieën alsof je op een denkbeeldige stoel gaat zitten.
 • Terwijl je zakt, zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen gaan. Idealiter zou je willen dat je dijen parallel zijn aan de grond, met een hoek van ongeveer 90 graden in je knieën.
 • Adem uit en duw jezelf weer omhoog naar de beginpositie. Span hierbij je bilspieren goed aan.

Tips:

 • Begin met je voeten op schouderbreedte en je tenen licht naar buiten gericht. Houd je rug recht en je borst opgeheven.
 • Streef ernaar om bij elke squat je heupen ten minste parallel aan je knieën te krijgen, alsof je op een stoel gaat zitten. Sommigen noemen dit een “diepe squat”, waarbij de dijen onder parallel gaan.
 • Zorg ervoor dat je knieën in lijn blijven met je voeten en niet naar binnen knikken. Wanneer je naar beneden gaat, moeten je knieën in dezelfde richting wijzen als je tenen.
 • Houd je hielen stevig op de grond. Vermijd de neiging om op je tenen te gaan staan, wat de druk op je knieën kan vergroten.
 • Span je buikspieren aan alsof iemand je in de maag gaat slaan. Dit helpt om je wervelkolom te stabiliseren en beschermt je onderrug.
 • Houd je hoofd in een neutrale positie met je ogen naar voren gericht, niet naar de grond of het plafond.
 • Als je gewichten (een barbell) gebruikt, zorg er dan voor dat deze comfortabel op je schouderbladen rust en niet op je nek.
 • Adem in terwijl je naar beneden gaat en adem uit wanneer je weer omhoog komt. Dit helpt bij het stabiliseren van je core.

Glute Bridges

Hoe uit te voeren:

 • Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar.
 • Je armen liggen gestrekt langs je lichaam met je handpalmen naar beneden.
 • Adem in en als je uitademt, druk je door je hielen en til je je heupen omhoog richting het plafond. Span hierbij je bilspieren stevig aan.
 • Probeer een rechte lijn te vormen van je schouders tot je knieën op het hoogste punt.
 • Houd deze positie even vast, span je bilspieren extra aan en laat je heupen daarna langzaam weer zakken naar de startpositie.

Tips:

 • Begin de oefening door op je rug te liggen met je knieën gebogen. Je voeten moeten plat op de grond staan, ongeveer op heupbreedte uit elkaar.
 • Tijdens het optillen van je heupen, is het belangrijk om je rug in een rechte lijn te houden van je schouders tot je knieën.
 • Terwijl je je heupen omhoog tilt, span je buikspieren aan. Dit helpt niet alleen bij stabiliteit, maar beschermt ook je onderrug.
 • Terwijl je omhoog komt, focus op het duwen door je hielen en niet je tenen. Dit zorgt ervoor dat je bilspieren maximaal worden geactiveerd.
 • Op het hoogste punt van de oefening, knijp je bilspieren samen en houd deze positie een paar seconden vast voor maximale contractie.
 • Laat je heupen langzaam en gecontroleerd zakken naar de beginpositie om de spanning op je bilspieren te houden.
 • Voor een intensievere training kun je gewichten op je heupen leggen of een weerstandsband net boven je knieën plaatsen.
 • Door je voeten dichter bij je billen of verder weg te plaatsen, kun je de nadruk leggen op verschillende delen van je bilspieren en hamstrings.

Donkey Kicks

Hoe uit te voeren:

 • Begin op handen en knieën in een tafelbladpositie. Zorg ervoor dat je polsen direct onder je schouders zijn en je knieën direct onder je heupen.
 • Houd je rug recht en je buikspieren aangespannen.
 • Adem uit en til je rechterbeen op, waarbij je je knie gebogen houdt en je voet richting het plafond duwt.
 • Zorg ervoor dat je heupen in lijn blijven en je rechterknie een hoek van 90 graden behoudt.
 • Laat je rechterbeen langzaam zakken naar de beginpositie.
 • Voer de gewenste aantal herhalingen uit en wissel dan naar je linkerbeen.

Tips:

 • Begin in een handen-en-knieënpositie. Zorg ervoor dat je rug en nek in een neutrale positie blijven gedurende de hele beweging. Vermijd het buigen van je rug wanneer je je been omhoog tilt.
 • Til je been langzaam op en laat het even gecontroleerd weer zakken. Door de beweging te beheersen, leg je meer nadruk op de bilspieren en verminder je het risico op blessures.
 • Probeer je bilspieren echt te voelen werken. Span ze aan bij elke lift en houd even vast op het hoogste punt voordat je je been weer laat zakken.
 • Til je been alleen op tot het niveau van je heupen. Overstrekken kan druk op de onderrug zetten.
 • Voor extra uitdaging kun je enkelgewichten dragen. Begin licht en voeg geleidelijk gewicht toe naarmate je sterker wordt.
 • Probeer je voet gedraaid te houden met je zool richting het plafond. Dit kan helpen bij het richten op verschillende delen van de bilspieren.
 • Donkey Kicks zijn geweldig, maar het combineren met andere bilspieroefeningen zorgt voor een holistische aanpak van het trainen van alle spieren in je billen.

Bulgarian split squats

Hoe uit te voeren:

 • Zoek een verhoogd oppervlak zoals een bankje, een stevige stoel of een verhoging. Zet je voeten op heupbreedte.
 • Ga met je rug naar het verhoogde oppervlak staan. Til je rechterbeen op en plaats de bovenkant van je voet op het oppervlak achter je. Dit is je beginpositie.
 • Zak door je linkerknie, houd je bovenlichaam rechtop en zorg ervoor dat je rug recht blijft. Houd je borst omhoog en je blik naar voren gericht.
 • Terwijl je zakt, moet je voorste knie zich in een hoek van ongeveer 90 graden bevinden. Zorg ervoor dat je knie niet voorbij je tenen gaat. De knie van je rechterbeen (achter je) moet bijna de grond raken.
 • Span je bilspieren en duw jezelf omhoog door je linkervoet, terug naar de beginpositie. Herhaal de oefening voor het gewenste aantal herhalingen en wissel daarna van been.

Tips:

 • Voor extra intensiteit kun je gewichten in je handen houden tijdens de oefening.
 • Belangrijk is om tijdens de beweging je buikspieren aangespannen te houden en ervoor te zorgen dat je heupen recht blijven, zodat ze niet naar één kant kantelen.
 • De Bulgarian Split Squat kan in het begin een uitdaging zijn voor je evenwicht. Houd jezelf eventueel vast aan een muur of voorwerp om je stabiliteit te verbeteren totdat je comfortabel bent met de beweging.

Crossover Lunges

De Crossover Lunge is een variatie op de traditionele lunge en biedt een unieke draai aan je trainingssessie. Door deze oefening toe te voegen aan je repertoire, kun je profiteren van de activering van verschillende spieren in je billen en dijen, wat leidt tot strakke en stevige billen. Laten we eens kijken hoe je deze oefening effectief kunt uitvoeren:

Hoe uit te voeren:

 • Begin in een staande positie, voeten op heupbreedte.
 • In plaats van recht vooruit te stappen zoals bij een normale lunge, zet je je rechterbeen diagonaal voor je linkerbeen alsof je een “crossover” beweging maakt.
 • Zak naar beneden totdat beide knieën zich in een hoek van ongeveer 90 graden bevinden. Je achterste knie moet bijna de grond raken, en je voorste knie moet zich direct boven je enkel bevinden.
 • Span je bilspieren, en met een krachtige beweging, keer je terug naar de beginpositie.
 • Herhaal de oefening met je linkerbeen, en wissel de benen af voor het gewenste aantal herhalingen.

Tips:

 • Zorg ervoor dat je rug recht blijft en dat je borst omhoog is gedurende de hele beweging. Het kan helpen om je handen op je heupen te plaatsen of ze voor je uit te strekken voor evenwicht.
 • Je kunt de intensiteit verhogen door gewichten in je handen te houden, wat helpt bij het versterken van zowel je boven- als onderlichaam.
 • Het is cruciaal om aandacht te besteden aan je voetplaatsing en ervoor te zorgen dat je knieën niet voorbij je tenen gaan, om blessures te voorkomen.

Barbell Hip Thrust

De Barbell Hip Thrust is een niet te missen bilspieroefening voor iedereen die streeft naar sterke bilspieren en strakke billen. Hoewel squat en lunge variaties uitstekend zijn, komt de hip thrust naar voren als een van de 6 beste oefeningen specifiek gericht op het trainen van je billen.

Hoe uit te voeren:

 • Begin door een bankje of een verhoogd platform achter je te plaatsen. Ga met je bovenrug tegen het bankje liggen en zet je voeten plat op de grond, knieën gebogen in een hoek.
 • Plaats een halter (barbell) over je heupen. Je may be able to find een kussen of speciale padding in de sportschool om ongemak te voorkomen.
 • Adem in, span je core en til je heupen krachtig omhoog terwijl je de bilspieren aanspant. Je lichaam moet een rechte lijn vormen van je schouders tot je knieën.
 • Houd deze positie een paar seconden vast voordat je je heupen weer laat zakken.

Tips:

 • Zorg ervoor dat je voeten op heupbreedte staan en dat je tijdens de oefening de druk op je hielen houdt.
 • Voor een extra uitdaging kun je één been uitstrekken en de oefening met je andere been herhalen.
 • Blessures te voorkomen? Let op je vorm! Je bilspieren zijn namelijk betrokken bij het beschermen van je onderrug, dus het is essentieel dat je ze op de juiste manier traint.
 • Als je thuis traint en je hebt geen barbell, kun je deze oefening ook trainen zonder gewichten. Met consistente training en toenemende weerstand zul je merken dat jouw bilspieren, inclusief de gluteus medius en gluteus minimus, zich ontwikkelen tot de strakke en stevige billen die je wilt.

Romanian Deadlift

Hoe uit te voeren:

 • Begin door rechtop te staan met je voeten op heupbreedte. Houd een barbell (of dumbbells) voor je dijen met een overhandse grip. Je schouders moeten ontspannen zijn, maar naar achteren getrokken.
 • Houd je knieën licht gebogen en duw je heupen naar achteren. Terwijl je dit doet, laat je de barbell of dumbbells langzaam naar beneden zakken door je heupen te buigen. Zorg ervoor dat de gewichten dicht bij je benen blijven.
 • Ga door met deze heupbuiging totdat je een rek in je hamstrings voelt. Voor de meeste mensen is dit wanneer de gewichten tot ongeveer het midden van de schenen komen. Gedurende de hele beweging moet je rug recht blijven.
 • Duw vanuit je hielen en knijp je bilspieren samen om terug te keren naar de beginpositie.

Tips:

 • Het is essentieel om gedurende de hele beweging een neutrale ruggengraat te behouden. Dit helpt om blessures te voorkomen en de juiste spieren te activeren.
 • Denk eraan om de beweging te starten door je heupen naar achteren te duwen, in plaats van je knieën te buigen.
 • Je moet de rek voornamelijk in je hamstrings voelen. Als je onderrug begint te trekken, stop dan met de oefening en controleer je vorm.
 • De barbell of dumbbells moeten altijd dicht bij je lichaam blijven. Dit vermindert de belasting op je onderrug en zorgt voor een effectievere activering van de bilspieren en hamstrings.
 • Aan het einde van de beweging, wanneer je weer rechtop staat, knijp je je bilspieren stevig samen voor maximale activering.

Leg Press

Hoe uit te voeren:

 • Ga zitten in de leg press machine en plaats je voeten op heupbreedte op het platform. Je voeten moeten zich in het midden van het platform bevinden, waarbij je tenen lichtjes naar buiten wijzen.
 • Ontgrendel de veiligheidspinnen en buig je knieën om het gewicht naar je toe te trekken. Je knieën moeten in een hoek van ongeveer 90 graden buigen. Zorg ervoor dat je onderrug en billen op de zitting blijven.
 • Duw het gewicht weg door je hielen in het platform te drukken en je benen te strekken. Ga door tot je benen bijna volledig gestrekt zijn, maar niet op slot.
 • Laat het gewicht gecontroleerd zakken door je knieën opnieuw te buigen tot ongeveer 90 graden.

Tips:

 • Zorg ervoor dat je onderrug te allen tijde contact houdt met de zitting. Als je rug van de zitting afkomt, riskeer je een blessure.
 • Als je vanuit je hielen drukt in plaats van je tenen, zul je je bilspieren en hamstrings effectiever activeren.
 • Het is essentieel om met een gewicht te beginnen waarmee je de oefening correct kunt uitvoeren, om blessures te voorkomen en de juiste spieren te trainen.
 • Strek je benen aan het einde van de beweging niet volledig. Hierdoor blijft spanning op de spieren en worden je knieën beschermd.
 • Laat het gewicht gecontroleerd zakken; gebruik geen momentum. Zo train je je spieren effectief en minimaliseer je het risico op blessures.

Cable Kickbacks

Hoe uit te voeren:

 • Bevestig een enkelmanchet aan een laag kabelstation en bevestig deze aan je rechterenkel. Ga op handen en knieën voor het station staan, met je gezicht van het station af.
 • Houd je lichaam in een rechte lijn en je knieën in een hoek. Til je rechterbeen naar achteren, waarbij je je heupen lichtjes kantelt en je bilspieren aanspant. Beweeg je been totdat het parallel is met de grond of net daarboven.
 • Laat je heupen weer gecontroleerd zakken zonder dat je rug zijn vorm verliest.

Tips:

 • Het is essentieel om je lichaam stabiel te houden en alleen beweging vanuit de heupen te hebben.
 • Focus op het effectief trainen van je bilspieren door ze stevig aan te spannen op het hoogste punt van de beweging.
 • Voer de oefening door met je linkerbeen voor een evenwichtige training.
 • Zoals bij alle bilspier oefeningen, zorg voor een gecontroleerde beweging en kies een weerstand die uitdagend is maar wel veilig.
 • Hoewel cable kickbacks typisch een sportschooloefening zijn, kun je vergelijkbare oefeningen voor thuis vinden. Bijvoorbeeld met weerstandsbanden. This content is imported from diverse fitnessbronnen, maar je kunt makkelijk thuis vergelijkbare resultaten behalen.

Lunges

Hoe uit te voeren:

 • Begin rechtop staand met je voeten op heupbreedte.
 • Zet met één been een grote stap naar voren en laat je heupen zakken tot beide knieën ongeveer een hoek van 90 graden vormen.
 • Zorg ervoor dat je voorste knie zich boven je enkel bevindt en dat je achterste knie net boven de grond zweeft.
 • Houd je heupen iets naar achteren en je bovenlichaam in een rechte lijn.
 • Duw jezelf vervolgens vanuit je voorste hiel weer terug naar de startpositie.
 • Herhaal deze oefening met het andere been.

Tips:

 • Tijdens de lunge is het belangrijk om je bovenlichaam stabiel en rechtop te houden. Dit voorkomt druk op de onderrug.
 • Je kunt deze oefening een aantal keer herhalen. Probeer elke keer wat dieper in de lunge te zakken om je bilspieren effectief te trainen.
 • Voor extra uitdaging en effect op de zijkant van je billen, kun je zijwaartse lunges toevoegen aan je routine.
 • Door regelmatig lunges uit te voeren, train je niet alleen je billen, maar ook je dijen en hamstrings.
 • Het is altijd een goed idee om een warming-up te doen voordat je met lunges begint, dit kan helpen om blessures te voorkomen.
 • Als je verschillende oefeningen zoekt om je billen te trainen, dan zijn lunges zeker een van de top 5 oefeningen die je gemakkelijk thuis kunt doen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
3 Comments

3 Comments

 1. Claire

  14 August, 2023 at 17:31

  Wat een fijne tips en tricks! Billen trainen zijn altijd de fijnste oefeningen omdat je zo snel resultaat voelt en ziet.

 2. Tessa

  15 August, 2023 at 18:10

  Nooit geweten dat er zo veel oefeningen zijn om de bil spieren te trainen. Weer wat geleerd

 3. Kijkje in huis en tuin

  17 August, 2023 at 13:48

  Wat een handige tips om je bilspier te trainen voor strakke bil of betere rug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Wil je een strakkere buik na je vijftigste? In dit artikel vind je hoe je op middelbare leeftijd effectief buikvet kunt verminderen!

We bespreken de gevaren van te veel buikvet op deze leeftijd en bieden je waardevolle adviezen en effectieve oefeningen om op een gezonde wijze afscheid te nemen van overtollig buikvet.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, vooral visceraal vet rond de organen, is gevaarlijk omdat het het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor vrouwen een toename van buikvet ervaren.

De afname van oestrogeen en testosteron, samen met een vertraagde stofwisseling en verminderde spiermassa, maakt het lastiger om buikvet te verliezen. Gezonde voeding en gerichte oefeningen kunnen helpen dit specifieke lichaamsvet te verminderen. 

Soorten buikvet: Onderhuids vs. visceraal buikvet

Onderhuids vet zit tussen je huid en spieren, vooral rond de buik, terwijl visceraal buikvet dieper in je buik ligt, rond je organen. Visceraal vet is gevaarlijker omdat het kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Met het ouder worden, vooral naarmate je de 50 passeert, kan de verdeling van vet veranderen door hormonale veranderingen, met name tijdens de overgang. 

Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?

Na je 50ste vertraagt je metabolisme en veranderen je hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. 

Het lichaam begint meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden, wat resulteert in een toename van buikvet. Een afname in spiermassa betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Buikvet kwijtraken 50 plus

Met het klimmen der jaren ontmoeten we nieuwe uitdagingen voor onze gezondheid, waaronder het verliezen van buikvet wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er hoop: zowel het oppervlakkige buikvet als het dieper liggende visceraal vet zijn wel degelijk aan te pakken met een combinatie van gerichte beweging en een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs na de leeftijd van vijftig is het haalbaar om slanker te worden rond je middel.

In het vervolg van dit artikel ontdek je effectieve methoden om buikvet aan te pakken op latere leeftijd. Lees verder om te leren hoe je dit op een gezonde en blijvende manier kunt realiseren!

Cardio training

Cardio training is essentieel voor 50-plussers die buikvet willen verliezen. Het helpt het metabolisme te verhogen, waardoor calorieën efficiënter worden verbrand.

Voor vrouwen in de overgang, waarbij hormonale veranderingen vetopslag rond de buik kunnen bevorderen, biedt cardio een effectieve manier om tegen deze vetverdeling te vechten.

Door regelmatig cardio-oefeningen te doen, samen met het eten van gezonde voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en het volgen van een gebalanceerd voedingspatroon, kun je buikvet verminderen en een plattere buik krijgen.

Het combineert verbranden van vet met het bouwen van een gezonde levensstijl, essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het verlagen van risico op chronische ziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen, wat essentieel is voor het verbranden van calorieën en dus voor het verliezen van buikvet.

Voor iedereen die boven de 50 is en moeite heeft met het kwijtraken van buikvet, bieden aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen een effectieve manier om vet te verbranden, vooral rond de buikstreek.

Intermittent Fasting

Intermitterend vasten betekent dat je eet binnen specifieke tijdframes en de rest van de dag niets eet. Tijdens deze vastenperiodes onthoud je je van alle soorten voedsel, maar is het toegestaan om water, groene thee, of zwarte koffie te drinken, mits je geen calorieën consumeert.

Deze methode kan je stofwisseling en het verbranden van vetten stimuleren. Daarnaast laat het zich gemakkelijk aanpassen aan je dagelijkse routine en is het makkelijk vol te houden.

Intermitterend vasten kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, wat kan leiden tot minder rimpels en een gezondere huid, door regelmatig voedselinname te beperken.

Het is echter belangrijk op te merken dat langdurig vasten niet voor elke vrouw even gunstig kan zijn als voor mannen. Vrouwen die intermitterend vasten overwegen, wordt geadviseerd dit op een aangepaste wijze te doen, zoals niet langer dan 16 uur aaneengesloten vasten en het aantal vastdagen per week te beperken.

Aan de slag met krachttraining of fitness

Een van de meest effectieve strategieën om de gangbare ongemakken die gepaard gaan met ouder worden aan te pakken, is het integreren van fitness of krachttraining in je dagelijkse leven.

Het verbazingwekkende is dat slechts twee à drie sessies van doelgerichte training per week reeds een significante impact kunnen hebben op zowel je fysieke verschijning als je welzijn.

HIIT voor 50 plussers

HIIT, of High-Intensity Interval Training, is ook voor 50-plussers een effectieve manier om buikvet te verliezen en naar een plattere buik toe te werken. Deze trainingsvorm stimuleert de vetverbranding en ondersteunt het afvallen door intensieve oefeningen af te wisselen met korte rustperiodes.

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme, maar HIIT kan helpen dit proces tegen te gaan. Het aanpassen van je voedingspatroon, inclusief minder calorieën en meer gezonde voedingsmiddelen eten, versterkt de effecten van HIIT.

Bovendien helpt deze trainingsmethode bij het opbouwen en behouden van spiermassa, essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een vitale levensstijl.

Kortom, HIIT is een veilige en efficiënte manier om fit te blijven, zelfs als je de 50 bent gepasseerd.

Een uitgebalanceerd dieet  en gezonde voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van buikvet bij 50-plussers. Met een dieet rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en laag in eenvoudige koolhydraten, ondersteun je een gezonde stofwisseling en bevorder je vetverbranding.

Het beperken van suikerrijke voedingsmiddelen en verwerkte producten draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat essentieel is om vetopslag, vooral rond de buik, tegen te gaan.

Adequate hydratatie en de inname van voedingsmiddelen vol vitamines en mineralen ondersteunen een gezonde spijsvertering en een optimaal metabolisme, essentieel voor het behouden van een gezond gewicht en een platte buik na je 50ste.

Verhoog je lichamelijke activiteit en metabolisme

Het verhogen van lichamelijke activiteit is cruciaal voor het minimaliseren van buikvet, vooral na je 50ste. Meer bewegen stimuleert vetverbranding en helpt buikvet kwijt te raken.

Door te focussen op oefeningen die vet verbranden en spiermassa opbouwen, verbetert je metabolisme, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt, zelfs in rust. 

Activiteiten zoals wandelen, fietsen of gerichte fitnessoefeningen zijn effectieve manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Start met haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker, gezonder lichaam.

Beheer stress

Het verbeteren van stressmanagement speelt een cruciale rol in het verliezen van buikvet, vooral voor vrouwen in de overgang. Stress leidt tot een toename van cortisol, wat de vetopslag rond de buik kan verhogen.

Door yoga en meditatie te integreren in je dagelijkse routine, kun je effectief stress verminderen, je metabolisme stabiliseren, en zo bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Deze praktijken helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verkrijgen van een meer ontspannen geest en een gezond voedingspatroon. Het aanleren van stressmanagementtechnieken is dus een essentiële stap voor wie een platte buik wil krijgen en behouden.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om buikvet te verliezen en af te vallen, vooral na je 50ste. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, waardoor je metabolisme efficiënter werkt en je meer calorieën kunt verbranden.

Slechte slaap kan leiden tot verhoogde opslag van buikvet door verstoring van hormonen die je eetlust regelen.

Naarmate je ouder wordt, is het behouden van spiermassa cruciaal; slaap speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verbeteren van je slaapgewoonten kan dus helpen bij het verminderen van buikvet, het onder controle houden van je metabolisme, en het ondersteunen van een gezond gewicht. Prioriteit geven aan nachtrust is een veilige manier om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Hydrateer voldoende en vermijd overmatig alcoholgebruik

Om buikvet te verliezen en een platte buik te krijgen, ook na je 50ste, is het essentieel om voldoende te hydrateren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Water speelt een cruciale rol in het metabolisme en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het behouden van een goede hydratatie kan bijdragen aan het verminderen van buikvet door een vol gevoel te geven, wat overeten voorkomt. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een toename van buikvet, omdat het vaak rijk is aan calorieën en de vetverbranding kan vertragen.

Het maken van bewuste keuzes in wat je eet en drinkt, kan aanzienlijk helpen bij het verliezen van buikvet en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Er zijn een aantal buikspieroefeningen die je als 50-plusser kunt doen om buikvet te verbranden, en jouw buikspieren te trainen:

Burpees

Burpees zijn een intensieve total-body oefening die kracht en cardio combineert voor een effectieve workout. Hier is hoe je een burpee stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Squat: Buig door je knieën en plaats je handen op de grond voor je voeten.
 3. Plank: Spring met je voeten naar achteren om in een plankpositie te komen. Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
 4. Push-up (optioneel): Voer een push-up uit door je ellebogen te buigen en je borst naar de grond te brengen. Duw jezelf weer omhoog.
 5. Squatpositie: Spring met je voeten weer naar je handen om terug te keren in de squatpositie.
 6. Sprong: Vanuit de squatpositie spring je explosief omhoog, breng je handen boven je hoofd.
 7. Herhaling: Land zachtjes en ga direct door met de volgende herhaling.

Burpees zijn uitdagend, maar effectief voor het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren en het verhogen van je metabolisme. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

Mountain climbers

Mountain climbers zijn een dynamische oefening die de cardiovasculaire gezondheid verbetert en tegelijkertijd meerdere spiergroepen versterkt. Hier volgt hoe je mountain climbers stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Begin in een hoge plankpositie met je handen direct onder je schouders en je lichaam in een rechte lijn van hoofd tot tenen.
 2. Trek je knie in: Breng je rechterknie naar je borst zonder je heupen omhoog te brengen.
 3. Wissel: Spring snel en wissel van been door je rechterbeen terug te strekken terwijl je tegelijkertijd je linkerknie naar je borst brengt.
 4. Blijf bewegen: Wissel snel en soepel tussen je benen, alsof je op de plek aan het rennen bent terwijl je in plankpositie blijft.
 5. Houd je core strak: Zorg dat je buikspieren aangespannen zijn gedurende de hele oefening om je rug recht te houden en je core te versterken.
 6. Ademhaling: Blijf gelijkmatig ademen terwijl je de beweging herhaalt, en probeer een gestaag tempo aan te houden.

Mountain climbers zijn effectief voor het trainen van de core, het verbeteren van de behendigheid en het verhogen van de hartslag. Deze oefening kan worden aangepast aan elk fitnessniveau door de snelheid of intensiteit aan te passen.

De brug

De brug, ook bekend als de heuplift, is een uitstekende oefening om je bilspieren, hamstrings en de core te versterken. Hier is hoe je de brug stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Je armen liggen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden.
 2. Heupen omhoog: Adem in en til je heupen langzaam van de vloer door je bilspieren aan te spannen, totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders.
 3. Positie vasthouden: Houd deze positie een paar seconden vast. Zorg ervoor dat je buikspieren ook aangespannen zijn om je core te stabiliseren.
 4. Terug naar startpositie: Adem uit en laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal: Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je fitnessniveau.

Om de oefening uitdagender te maken, kun je een been uitstrekken terwijl je je heupen opgetild houdt, en wissel je af tussen de benen. Dit is een uitstekende manier om je onderlichaam te versterken en tegelijkertijd je balans en stabiliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 cm buikomtrek?

Een verkleining van je buikomvang met 1 cm reflecteert een geschatte gewichtsafname van circa 750 gram, waarvan ongeveer 500 gram uit puur lichaamsvet bestaat. Om deze afname in buikomvang te bewerkstelligen, is een caloriedeficit van ongeveer 4000 kcal noodzakelijk.

Voor een gezonde buikomvang wordt voor vrouwen een omtrek van minder dan 88 cm aangeraden, terwijl voor mannen een omtrek van minder dan 102 cm als gezond wordt beschouwd. Deze normen kunnen echter verschillen naargelang lichaamslengte en -vorm.

Buikvet tijdens de overgang en buikvet bij 50 plus vrouwen

Bij vrouwen kan de opbouw van buikvet het resultaat zijn van diverse oorzaken, waaronder voedingspatronen die verbetering behoeven, een gebrek aan fysieke activiteit, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld gedurende de menopauze), en erfelijkheid.

Bovendien kunnen stress en onvoldoende slaap een rol spelen bij het accumuleren van vet rond de middel.

Waar verlies je het meeste buikvet mee?

Het maximale verlies van buikvet wordt bereikt door een samenspel van cardiovasculaire training, krachtinspanningen en het aanhouden van een gezonde voeding. Concentreer je op oefeningen die de grote spiergroepen activeren en je hartslag opdrijven.

Bronnen

 •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
 •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
 • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
 • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
Continue Reading

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Trending