Connect with us

Fitness

Wat doet creatine: De werking van creatine monohydraat

Angelo

Published

on

Creatine

We kennen allemaal dat gevoel, toch? Je hebt net een stevige workout gedaan, je spieren tintelen, je ademt zwaar, je shirt is doorweekt. Je voelt je sterk, trots en misschien een beetje moe. Maar je vraagt je af: “Hoe kan ik het beste uit mijn training halen?” Vandaag heb ik het genoegen om jou iets te vertellen over creatine monohydraat, een supplement dat zomaar je nieuwe beste vriend kan worden op deze prachtige reis van persoonlijke groei en fysieke prestaties. Klaar voor deze boeiende duik in de wereld van creatine?

Wat is effect van creatine?

Wanneer je denkt aan supplementen die je kunnen helpen om je fitnessdoelen te bereiken, is creatine één van de meest bekende. Maar wat doet creatine precies?

Creatine is een lichaamseigen stof die je lichaam maakt uit aminozuren. Onze nieren, lever en alvleesklier produceren dagelijks ongeveer 1 gram creatine. Het meeste hiervan, zo’n 95%, wordt opgeslagen in onze spieren in de vorm van creatinefosfaat. Dit is essentieel voor explosieve bewegingen en intensieve trainingen omdat creatine voorziet spieren de eerste 6 tot 8 seconden van energie.

Bovendien zorgt creatine ervoor dat je lichaam meer water vasthoudt in de spieren, wat kan leiden tot een grotere spiermassa. Sporters gebruiken creatine om de intensiteit van hun trainingen te verhogen en hun herstel te verbeteren.

Aangezien het lichaam maar een beperkte hoeveelheid creatine kan aanmaken en opslaan, kan extra inname van creatine – meestal rond 3 tot 5 gram per dag – nuttig zijn. Echter, zoals bij elk supplement, zijn er voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van creatine. Het is altijd verstandig om je goed te informeren en te overleggen met een deskundige voordat je start met creatine supplementation.

Wat doet creatine met je lichaam?

Creatine, het is één van die termen die je vaak hoort in fitnesskringen. Maar wat doet creatine met je lichaam? Simpel gezegd, creatine werkt door de hoeveelheid creatinefosfaat in je spieren te verhogen, waardoor je lichaam meer energie heeft voor intensieve, korte inspanningen.

Wanneer je creatine inneemt, meestal in de vorm van een supplement, wordt de voorraad creatine in je spieren aangevuld. Creatine speelt een cruciale rol in de energieproductie van je lichaam, met name bij het laten bewegen van je spieren. Door de toename van creatine, kan je lichaam dus beter presteren tijdens je workouts. Oftewel, creatine zorgt voor meer kracht!

Veel sporters kiezen ervoor om ongeveer 5 gram creatine per dag te nemen. Er zijn verschillende manieren om creatine in te nemen, maar één populaire methode is om het te mengen met koolhydraten, zoals vruchtensap. Dit zou helpen bij de opname van creatine.

Hoeveel creatine moet je nemen per dag?

Als je overweegt creatine als supplement te gaan gebruiken, vraag je je waarschijnlijk af: “Hoeveel creatine moet ik nemen per dag?” Het standaardadvies is om te beginnen met een zogenaamde ‘laadfase’ van ongeveer 5 dagen, waarin je 20 gram creatine per dag neemt. Dit is bedoeld om de creatinevoorraad in je spieren snel op te bouwen.

Na deze laadfase schakel je over op een onderhoudsdosis van meestal 3 tot 5 gram creatine per dag. Deze hoeveelheid is voldoende om de creatinevoorraad in je spieren hoog te houden.

Wanneer is het nuttig om creatine supplementen te nemen?

Creatine supplementen zijn nuttig voor iedereen die een boost wil geven aan zijn of haar fysieke prestaties. De werking van creatine is gebaseerd op het verhogen van de hoeveelheid creatinefosfaat in je spieren. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer energie heeft voor intensieve, korte inspanningen, zoals gewichtheffen of sprinten. Daardoor kun je harder en langer trainen.

Creatine speelt ook een rol bij het herstel na de training. Het helpt bij het repareren en opbouwen van spierweefsel, waardoor je sneller herstelt na je training. Hierdoor kun je vaker en intensiever trainen zonder je zorgen te maken over overtraining of blessures.

Bovendien is er aangetoond dat creatine supplementation de spiermassa vergroot. Creatine trekt water naar je spieren, waardoor ze groter worden. Dit kan nuttig zijn als je probeert om spiermassa op te bouwen.

Wat is het beste moment om creatine in te nemen?

Een vraag die veel gesteld wordt is: “Wat is het beste moment om creatine in te nemen?” Het antwoord hangt grotendeels af van jouw persoonlijke voorkeur en routine, maar er zijn enkele factoren waar je rekening mee kunt houden.

Creatine werkt door de hoeveelheid creatinefosfaat in je spieren te verhogen, wat helpt bij de productie van energie tijdens intensieve, korte workouts. Omdat de effecten van creatine supplementation in je lichaam niet onmiddellijk zijn, maakt het tijdstip van inname op een bepaalde dag niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je je aanbevolen dosis (meestal rond de 3-5 gram per dag) consequent inneemt.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om creatine voor hun training te nemen, in de overtuiging dat het hen een extra boost kan geven. Anderen nemen het liever na hun training, samen met een maaltijd of een shake met koolhydraten en eiwitten, om de opname van creatine te bevorderen.

Daarbij moet je ook letten op hoe jouw lichaam reageert. Als je merkt dat je maagklachten krijgt na het innemen van creatine, kan het nuttig zijn om het met voedsel in te nemen. Onthoud altijd: jouw lichaam, jouw regels! Luister ernaar en pas je gebruik van creatine daarop aan.

Wat zijn bijwerkingen van het innemen van creatine monohydraat?

Terwijl creatine over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele potentiële bijwerkingen van het innemen van creatine monohydraat die je moet kennen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en komen minder vaak voor, maar ze kunnen ongemakkelijk zijn.

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van creatine gebruik is waterretentie. Dit komt omdat creatine water naar je spieren trekt, wat kan leiden tot gewichtstoename en een opgeblazen gevoel. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt zodra je lichaam zich heeft aangepast aan de toename van creatine in je lichaam.

Een andere mogelijke bijwerking is maagklachten, die kunnen optreden als je te veel creatine inneemt in één keer. Om dit te voorkomen, kan het nuttig zijn om je creatine dosis te verdelen over de dag, of om creatine te nemen met een maaltijd.

Conclusie

Creatine is één van de meest onderzochte en gebruikte supplementen in de sportwereld. Maar wat doet creatine precies met je lichaam?

Creatine speelt een cruciale rol bij het leveren van energie aan je spieren. Je lichaam maakt zelf creatine aan, maar de hoeveelheid kan worden verhoogd door het gebruik van supplementen. Creatine werking bestaat eruit dat het de hoeveelheid creatinefosfaat in de spieren verhoogt. Dit stofje is verantwoordelijk voor het snel leveren van energie tijdens intensieve bewegingen, zoals bij het tillen van gewichten of tijdens een sprint.

Bij de inname van creatine is het belangrijk rekening te houden met je lichaamsgewicht en de intensiteit van je training. Een gangbare dosering is 3-5 gram per dag, maar dit kan variëren afhankelijk van je lichaamsgewicht en de intensiteit van je training. Het wordt meestal aangeraden om creatine in te nemen in combinatie met een maaltijd of snack om de opname te verbeteren.

Studies over creatine supplementation and exercise performance hebben aangetoond dat creatine kan bijdragen aan verbeterde prestaties en herstel na de training. Echter, zoals met elk supplement, is het belangrijk om bewust te zijn van eventuele bijwerkingen en om te overleggen met een zorgverlener voor je begint met supplementatie. Als je besluit om creatine te gebruiken, zorg er dan voor dat je een product koopt van een betrouwbare bron om de kans op verontreinigingen te verminderen.

Onthoud ook dat creatine een hulpmiddel is, geen vervanging voor goede voeding en training. Het zal je niet magisch spiermassa geven, maar het kan een waardevolle aanvulling zijn op een goed opgezet trainings- en voedingsplan.

Referenties:

 • Effects of Creatine Supplementation on Brain Function and Health. Bezoeken
 • Timing of Creatine Supplementation around Exercise: A Real Concern? Bezoeken
 • Common questions and misconceptions about creatine supplementation: what does the scientific evidence really show? Bezoeken
 • Creatine Use in Sports. Bezoeken

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
4 Comments

4 Comments

 1. nicole orriens

  3 August, 2023 at 11:22

  Wat interessant om te lezen. Ik ga al zo’n 20 jaar elke ochtend hardlopen, maar ik had er nooit aan gedacht om iets als creatine in te nemen.

 2. Linda schrijft 't op

  3 August, 2023 at 20:50

  Handige informatie voor als je regelmatig sport en supplementen wilt gebruiken.

 3. Claire

  4 August, 2023 at 05:00

  Wat een leerzaam artikel! Ik had eerlijk gezegd nog niet eerder van creatine gehoord.

 4. Tessa

  4 August, 2023 at 17:41

  Ik vind het altijd tricky om sublementen te slikken, omdat de kans groot is dat je een te veel aan bepaalde vitamine binnen krijgt. Dit kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid, denk aan nierfalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending