Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Spiritualiteit

Alles over het ohm teken, het symbool, aum en mantra.

Het Ohm-teken, vaak uitgesproken en geschreven als ‘Om’, is een diepgaand symbool dat zijn wortels heeft in de oude Indiase beschaving. Al duizenden jaren vormt het de kern van diverse spirituele tradities, met name binnen het hindoeïsme en boeddhisme. Als een universeel geluid van het universum staat het symbool voor het begin en het einde, het fysieke en het spirituele, het bekende en het onbekende.

Dit artikel duikt dieper in de geschiedenis, betekenis en de hedendaagse relevantie van het Ohm-teken, en verkent de manieren waarop dit symbool de menselijke geest en ziel blijft inspireren.

Waar komt Ohm vandaan?

Het Ohm-teken, vaak weergegeven als “Aum”, is een eeuwenoude klank en heilige lettergreep uit het Sanskriet, die centraal staat in de dharmische religies zoals het hindoeïsme, boeddhisme, jaïnisme, en zelfs in yogales. De klank Aum bestaat uit drie verschillende klanken: “a-u-m”, waarbij elke klank symbool staat voor een bepaald stadium van bewustzijn en deel van het universum. Het wordt geloofd dat Ohm het eerste geluid was bij de creatie van het universum, een eeuwige vibratie die er is sinds het begin.

Het Aum-teken, ook bekend als het Ohm-symbool, wordt vaak voorgesteld door een symbool met curves die respectievelijk het aards of materieel niveau, het subtiele lichaam en het causale lichaam vertegenwoordigen. Bij meditatie, vooral uit gebeden, wordt het chanten van Aum gebruikt als een tool om diepe meditatie te bereiken.

De mantra “Ohm mani padme hum”, waarin ‘mani padme hum’ refereert naar de lotusbloem, is een constante herhaling die leidt tot een diepere verbinding met het universele en het spirituele. Het teken is meer dan een symbool; het is een talisman, een geluid of mantra, en een mystieke of heilige lettergreep die herinnert aan de vibratie van de creatieve bron.

Betekenis van het AUM / OHM / OM teken?

Het AUM (of OHM/OM) teken is één van de belangrijkste symbolen uit het Sanskriet, geworteld in de dharmische religies. AUM staat centraal als een heilige lettergreep, die het universe in zijn geheel representeert. Men gelooft dat de mantra AUM de vibratie van het universe weergeeft. Het wordt vaak gezegd dat Ohm het eerste geluid was van de schepping, de trilling waaruit alles ontstond.

Visueel bestaat het AUM-teken uit curves die verschillende spirituele stadia en bewustzijnsniveaus symboliseren. Wanneer men het aum ohm teken ziet, is het als een talisman die helpt het individu te verbinden met het goddelijke. Het chanten van deze mantra in de drie verschillende klanken waaruit het bestaat, leidt door constante herhaling tot een stadium van diepe meditatie. Sluit je ogen en visualiseer het symbool, en je maakt een connectie met het universele, het oneindige.

Dit heilige symbool is niet alleen een klank of woord, maar het vertegenwoordigt ook de geest van de verlichting, de essentie van het leven en de creatieve kracht van het universum. In meditaties wordt het AUM-teken vaak gebruikt, als een brug naar hoger bewustzijn, een connectie tussen woord en geest. Als hanger gedragen, herinnert het ons aan de yoga inspiratie en de geestelijke verlichting die we allemaal kunnen bereiken.

Zo Wordt het Ohm Teken Gebruikt

Het Ohm teken, bekend als AUM in het Sanskriet, heeft een diepe betekenis in dharmische religies. Het staat centraal als een heilige lettergreep die de essentie van het hele universum belichaamt. Er zijn verschillende verklaringen voor dit heilige symbool, maar de kerngedachte is dat het de vibration of trilling van de creatie vertegenwoordigt.

Er wordt gezegd dat Ohm het eerste geluid was dat ontstond, de klank die het dichtst bij de sluiting van de mond ligt, maar ook de meest open en diepe keelklank.

Het Ohm symbool, ook wel bekend als het teken Ohm of het Aum teken, wordt vaak gebruikt bij meditaties. Door dit teken in constante herhaling te chanten, maak je een connectie met het goddelijke. Het staat voor het stadium van droombewustzijn en vertegenwoordigt de geest.

In visuele vorm heeft het teken 3 curves die verschillende spirituele stadia symboliseren. Het dragen van een rudraksha met het Ohm teken als talisman helpt de drager in zijn spirituele reis. In de dharmische tradities wordt geloofd dat het chanten van AUM ons helpt ons af te stemmen op die universele trilling en ons dichter bij verlichting brengt.

AUM en haar helende werking

Het AUM-teken, ook wel bekend als het Ohm symbool, is een heilige lettergreep in de dharmische religies. Dit teken symbool staat voor de drie stadia van het leven: geboorte, leven en dood. Het symbool omkar, zoals het in sommige tradities wordt genoemd, wordt gezien als het begin van alle klanken.

Men gelooft dat Ohm het eerste geluid was dat ontstond bij de creatie van het universum. Dit geluid begon met een zachte “o” klank die het dichtst bij de uitademing ligt en eindigt met de meest open en diepe keelklank “m”, het geluid dat het meest voor in de mond wordt geproduceerd.

AUM wordt vaak gebruikt als een helende mantra, waarbij de constante herhaling leidt tot meditatieve en therapeutische effecten. Het dragen van een talisman met het AUM-teken wordt geloofd om bescherming en positieve energie te bieden.

De drie curves waaruit het symbool bestaat, vertegenwoordigen ook de merkaba, een bloem die bloeit en de cyclus van het leven weerspiegelt. Het chanten van deze heilige lettergreep helpt individuen om zich te verbinden met het universum en zijn helende energieën.

Waarom OHM chanten?

Het chanten van OHM is een eeuwenoude praktijk die zijn wortels heeft in de dharmische religies. Men gelooft dat “Ohm” het eerste geluid was dat resoneerde bij de creatie van het universum. Daarom wordt vaak gezegd dat wanneer men de klank van OHM hoort, men in feite het oerresonantie van het universum hoort.

Het symbool OHM, met zijn drie kenmerkende curves, staat voor verschillende stadia van bewustzijn en de cyclus van het leven. Het wordt meest gebruikt in meditatieve en spirituele praktijken als een middel om te verbinden met het hogere zelf en het universum. De klank die het meest open en diep resoneert, wordt geloofd om een krachtige trilling te hebben die helpt bij het zuiveren en harmoniseren van de geest.

Er zijn verschillende verklaringen voor het heilige karakter van OHM. Sommigen geloven dat het chanten van OHM helpt bij het afstemmen op de universele trillingen, terwijl anderen beweren dat het dient als een brug tussen het aardse en het goddelijke. Een talisman met het OHM-teken wordt vaak gedragen als een beschermend en heilig amulet. Chanten van OHM helpt individuen om een diepere staat van bewustzijn en innerlijke rust te bereiken.

OHM: De kosmische resonantie van creatie

In het hart van vele spirituele tradities vinden we een gemeenschappelijke noemer: de sacrale klank. Religies geloven universeel in de kracht van klanken, en voor velen vertegenwoordigt OHM het beginpunt. Het wordt gezegd dat ‘Ohm’ het eerste geluid was dat door de kosmos trilde toen het universum zich ontvouwde. Dit geluid symboliseert de eeuwige vibratie van het bestaan.

Wanneer je het woord ‘OHM’ hoort, wordt je onmiddellijk herinnerd aan de diepte van deze kosmische vibratie. In het mystieke teken van OHM, dat vaak op een talisman wordt afgebeeld, staan drie curves, en elk van deze curves vertegenwoordigt een aspect van het leven of bewustzijn. Veel spirituelen dragen zo’n talisman, gelovend dat het AUM teken hen beschermt en verbindt met het universum.

Maar waarom AUM? De klank ‘AUM’ begon met een geluid dat geloofd wordt de creatieve kracht achter alle dingen te zijn. Het is deze creatieve energie die de fundamenten van het bestaan vormt. In sommige tradities wordt aangenomen dat de letter ‘O’ voor het begin van het universum zou staan. Daarom wordt het chanten van AUM zo vaak gebruikt in meditatieve praktijken; het roept de oorspronkelijke vibratie van de creatie op.

Het Ohm-teken, vaak geschreven als OM of AUM, is een heilig symbool uit de dharmische religies zoals het hindoeïsme en boeddhisme. Het staat voor de oorspronkelijke trilling of het geluid van het universum waarmee de creatie begon.

Dit symbool vertegenwoordigt zowel het fysieke als het spirituele, en verenigt de geest, het lichaam en de ziel. Het Ohm-teken wordt vaak gebruikt tijdens meditaties en gebeden, symboliserend de diepe connectie tussen het individu en het universele bewustzijn.

OM, ook wel geschreven als AUM, is een sacraal geluid en spiritueel icoon in de dharmische religies, zoals hindoeïsme en boeddhisme. Het symboliseert de essentie van het ultieme bewustzijn, de realiteit en het universum. Het staat voor de drie fasen van bestaan: geboorte, leven en dood, wat samenkomt in de oneindige spirituele waarheid en het geheel. In meditatie en gebed wordt het chanten van OM vaak gebruikt om te verbinden met het universele en het innerlijke zelf.

AUM, vaak geschreven als OM, wordt uitgesproken in drie klanken. De “A” (uitgesproken als “aa”) klinkt vanuit de achterkant van de mond en vertegenwoordigt het begin of de schepping.

De “U” (uitgesproken als “oo”) rolt over het midden van de mond, symboliserend behoud of duurzaamheid.

De “M” klinkt met de lippen gesloten, wat staat voor het einde of de vernietiging. Wanneer gechant, resoneert AUM in een trilling die velen beschouwen als het geluid van het universum of de essentie van het leven zelf.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.