Connect with us

Fitness

Je stofwisseling en tips om je stofwisseling te versnellen

Angelo

Published

on

Gezonde voeding

Kennen we dat gevoel niet allemaal? Je zet je volledig in tijdens je workouts, je houdt je strak aan je dieet, maar toch lijken de resultaten uit te blijven. Voordat je je motivatie verliest, is het tijd om een stapje terug te doen en die geheimzinnige factor te bekijken die zo’n enorme rol speelt in onze fitnessreis: onze stofwisseling.

Wat is de stofwisseling?

Stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, is de verandering of omzetting van voedingsstoffen in energie en andere moleculen. Dit geheel van biochemische processen vindt 24 uur per dag plaats in alle cellen van organismen. In simpele termen betekent stofwisseling dat ons lichaam energie haalt uit wat we eten. Glucose, suikers en vetten worden bijvoorbeeld omgezet in ATP, een energierijke molecuul, met de hulp van enzymen.

Als je aan spiermassa wint, kan je een snellere stofwisseling krijgen. Dat komt omdat spieren meer energie nodig hebben, zelfs in rust! Maar soms kan je ook een trage stofwisseling ervaren, waardoor het moeilijker wordt om af te vallen.

Biochemische processen in het lichaam omvatten niet alleen de verbranding van glucose, maar ook de opbouw van stoffen zoals eiwitten, die afgebroken worden tot aminozuren, en de verwerking van afvalstoffen.

Kortom, de stofwisseling is de motor achter veel processen in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we energie hebben voor al onze dagelijkse bezigheden en houdt ons lichaam in balans.

Welke soorten stofwisseling zijn er?

Stofwisseling (of metabolisme) is een ingewikkeld systeem, en het kan grofweg worden opgedeeld in twee hoofdsoorten:

 1. Anabolisme (Assimilatie): Dit gaat over opbouw. Denk aan het lichaam dat hard aan het werk is om grotere moleculen te vormen uit kleinere. Het is alsof je met LEGO-blokjes een kasteel bouwt. Tijdens dit proces worden onder andere eiwitten gemaakt uit aminozuren, en glycogeen uit glucose. Voor deze opbouwprocessen is energie nodig, die het lichaam haalt uit de voeding die we consumeren.
 2. Katabolisme (Dissimilatie): Hierbij gaat het om afbraak. Stel je voor dat het kasteel weer uit elkaar wordt gehaald en terug wordt gebracht naar de oorspronkelijke LEGO-blokjes. Hierbij worden grote moleculen, zoals vetten en koolhydraten, afgebroken tot kleinere moleculen, zoals glucose. Dit proces levert energie op, die vervolgens door het lichaam wordt gebruikt voor allerlei functies, zoals bewegen of denken.

Beide soorten stofwisseling zijn essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Ze zijn als een perfect getimed duet: terwijl de één bouwt, breekt de ander af, en samen zorgen ze voor een harmonieuze balans in ons lichaam.

Hoe werkt de stofwisseling?

De stofwisseling is als de motor van je lichaam, en het is best fascinerend hoe het werkt! Stofwisseling betekent in feite dat elke stof wordt omgezet en energie wordt geproduceerd voor alle biologische processen. Dit gebeurt door metabole processen in onze lichaamscellen. Enzymen spelen hierbij een cruciale rol: ze helpen bij het afbreken van organische stoffen zoals koolhydraten en vetten tot kleinere componenten die het lichaam kan gebruiken.

Via het bloed worden deze stoffen getransporteerd, waar ze energie leveren voor lichamelijk werk of worden opgeslagen als reservestoffen. Sommige stoffen, zoals koolstofdioxide, worden verwerkt als afval, terwijl vitamines en mineralen essentiële hulpstoffen zijn die het proces ondersteunen.

Heb je ooit gemerkt dat sommige mensen zeggen dat ze een snelle stofwisseling hebben? Dat betekent dat hun lichaam voedsel sneller verbrandt en energie omzet. Gelukkig zijn er tips (waar we later op in zullen gaan) om je stofwisseling sneller te laten verlopen.

Het kost je lichaam energie om te functioneren, van de werking van organen tot de spijsvertering die plaatsvindt. Zodat je lichaam optimaal werkt, wordt ook opgeslagen energie uit vetzuren en eiwitstofwisseling gebruikt.

Welk orgaan zorgt voor stofwisseling?

De stofwisseling, ofwel metabolisme, is een complex systeem dat in het gehele lichaam plaatsvindt, maar enkele specifieke organen spelen hierin een hoofdrol.

De lever is het meest centrale orgaan als het gaat om stofwisseling. Het verwerkt voedingsstoffen die via de spijsvertering worden opgenomen, slaat energie op, breekt gifstoffen af en helpt bij de productie van essentiële eiwitten en cholesterol.

Daarnaast spelen ook de alvleesklier, die insuline en andere essentiële enzymen produceert, en de schildklier, die stofwisselingshormonen produceert, een cruciale rol in het reguleren van de stofwisseling.

De spieren zijn ook belangrijk, aangezien ze helpen bij het verbranden van calorieën en het opslaan van energie.

Kortom, hoewel de lever vaak wordt gezien als het hoofdorgaan voor de stofwisseling, is het een samenspel van meerdere organen die ervoor zorgen dat ons lichaam efficiënt werkt en energie verwerkt.

Wanneer verandert je stofwisseling?

Je stofwisseling, of metabolisme, is niet statisch; het kan in verschillende fasen van je leven en onder diverse omstandigheden veranderen. Hier zijn enkele momenten wanneer dit kan gebeuren:

 • Leeftijd: Naarmate je ouder wordt, neemt de spiermassa vaak af en neemt het vetweefsel toe. Dit kan leiden tot een trager metabolisme, omdat spieren meer calorieën verbranden dan vet, zelfs in rust.
 • Geslacht: Mannen hebben doorgaans een snellere stofwisseling dan vrouwen omdat ze meer spiermassa hebben.
 • Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap versnelt de stofwisseling van een vrouw om zowel de moeder als de groeiende foetus van energie te voorzien.
 • Hormonale veranderingen: De schildklier speelt een sleutelrol in de stofwisseling, en aandoeningen zoals hypothyreoïdie (te trage schildklier) kunnen het metabolisme vertragen.
 • Dieet en vasten: Langdurig extreem diëten of vasten kan het metabolisme vertragen omdat je lichaam in een ‘spaarmodus’ gaat om energie te behouden.
 • Fysieke activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging, vooral krachttraining, kan je metabolisme verhogen door de toename van spiermassa.

Het is dus duidelijk dat je stofwisseling gedurende je leven verandert als reactie op verschillende interne en externe factoren. Het bewustzijn hiervan kan je helpen je levensstijl aan te passen om optimaal te profiteren van je metabolisme.

Hoe krijg ik een optimale stofwisseling?

Een optimale stofwisseling helpt je je vitaal en energiek te voelen. Het begint allemaal met een evenwichtige voeding, rijk aan zowel organische als anorganische stoffen, die het lichaam de benodigde energie en essentiële bouwstenen bieden. Deze stoffen worden omgezet in energie en reservebrandstof. Het consumeren van eiwitrijke voedingsmiddelen is cruciaal, aangezien deze worden afgebroken tot aminozuren, die op hun beurt essentieel zijn voor de talrijke biochemische processen die plaatsvinden in het lichaam.

Beweging is ook een sleutelcomponent: de energie die tijdens lichamelijke activiteit wordt verbruikt, stimuleert je metabolismos, oftewel metabolisme. Daarnaast speelt hydratatie een belangrijke rol, vooral bij de spijsvertering en het verwerken van afvalstoffen. En wist je dat het lichaam bepaalde vetten nodig heeft, vooral die welke worden omgezet in vetzuren? Ze bieden een stabiele energiebron en maken het lichaam efficiënter.

Crashdiëten zijn een no-go. Te strikte diëten kunnen juist leiden tot een tragere stofwisseling, omdat het lichaam dan veel energie nodig heeft om te dissimileren. En laten we het belang van rust en herstel niet vergeten; een goede nachtrust en ontspanning zijn cruciaal om het lichaam efficiënt energie te laten leveren en verbranden. Door aandacht te schenken aan de signalen van je lichaam, cultiveer je een gezonde en evenwichtige stofwisseling.

Metabolisme en stofwisseling : wat houdt dat in?

Metabolisme en stofwisseling zijn termen die je vast wel eens hebt gehoord, maar wat houden ze nu eigenlijk in? Beide verwijzen naar de biochemische processen die plaatsvinden in ons lichaam, waardoor we in leven blijven. Onze stofwisseling vindt continu plaats en is de manier waarop ons lichaam energie haalt uit wat we eten en drinken. Deze energie wordt verbruikt tijdens alles wat we doen, van slapen tot hardlopen.

Het lichaam heeft constant energie nodig, en de snelheid waarmee deze energie wordt gebruikt, wordt ons metabolisme genoemd. Als je ooit hebt gehoord dat iemand zegt dat ze een “snelle stofwisseling” hebben, betekent dit dat hun lichaam energie sneller verbrandt dan gemiddeld. Aan de andere kant, als het lichaam zuiniger is en minder energie gebruikt, spreken we van een “trage stofwisseling”.

Het interessante is dat we deels controle hebben over onze stofwisseling. Bijvoorbeeld, lichamelijke activiteit verhoogt de hoeveelheid energie die ons lichaam gebruikt. Daarnaast is voeding essentieel; het spijsverteringssysteem dissimileert voedsel en zet het om in energie. 

Katabolisme en anabolisme

Katabolisme en anabolisme zijn twee fundamentele processen die samen het metabolisme of de stofwisseling van een organisme vormen. Ze zijn als de twee zijden van een munt en spelen een cruciale rol in hoe ons lichaam energie gebruikt en opslaat.

Katabolisme gaat over afbraak. Tijdens katabolische processen worden grotere moleculen, zoals complexe koolhydraten of eiwitten, afgebroken tot hun eenvoudigere vormen, zoals glucose of aminozuren. Dit proces produceert energie. Denk bijvoorbeeld aan de vertering van voedsel in de maag en darmen, waarbij voedingsstoffen worden afgebroken zodat ze door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Anabolisme daarentegen gaat over opbouw. Het gebruikt energie om grotere moleculen te bouwen uit kleinere. Een klassiek voorbeeld is de synthese van eiwitten uit aminozuren in onze cellen, wat essentieel is voor celgroei en -reparatie.

Samengevat: katabolisme breekt moleculen af en produceert energie, terwijl anabolisme deze energie gebruikt om grotere moleculen te bouwen. Beide processen zijn voortdurend in balans in ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat we de energie hebben die we nodig hebben voor dagelijkse activiteiten, terwijl we ook de bouwstenen hebben voor groei, herstel en opslag.

Omzetting van voeding in bouwstoffen

De omzetting van voeding in bouwstoffen is een fascinerend en essentieel proces dat continu in ons lichaam plaatsvindt. Zodra we voedsel consumeren, begint ons spijsverteringssysteem met het afbreken van complexe voedingsmiddelen in eenvoudigere moleculen die door het lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt.

Koolhydraten bijvoorbeeld, worden afgebroken tot eenvoudige suikers zoals glucose. Eiwitten worden ontleed tot aminozuren en vetten tot vetzuren en glycerol. Eenmaal afgebroken, worden deze componenten via het bloed naar de cellen getransporteerd waar ze worden gebruikt voor energie, groei, herstel en vele andere vitale functies.

Maar het gaat niet alleen om energie. Deze bouwstenen zijn essentieel voor de vorming van spieren, botten, enzymen, hormonen en vele andere lichaamsstructuren. Ze ondersteunen ook de productie van nieuwe cellen en het herstel van beschadigde.

Dus elke keer dat je eet, bedenk dan dat je niet alleen je honger stilt, maar ook je lichaam voorziet van de essentiële bouwstenen die het nodig heeft om optimaal te functioneren, te groeien en zichzelf te herstellen. Je voeding is letterlijk de brandstof en het materiaal dat je lichaam gebruikt om zichzelf te bouwen en te onderhouden!

Omzetting van energie

De omzetting van energie is een centraal proces dat de basis vormt voor bijna alle activiteiten in ons lichaam en in de natuur. Alles, van het laten branden van een lamp tot het laten kloppen van ons hart, vereist de omzetting van een vorm van energie naar een andere.

In ons lichaam start dit proces met de voedselconsumptie. De voedingsstoffen die we binnenkrijgen – zoals koolhydraten, eiwitten en vetten – worden afgebroken en omgezet in glucose. Deze glucose wordt vervolgens verbrand in onze cellen, waarbij adenosinetrifosfaat (ATP) wordt geproduceerd, een energierijke molecule die als een soort “energievaluta” fungeert voor de cellulaire functies.

Maar energieomzetting vindt ook plaats buiten biologische systemen. Denk aan zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektrische energie, of waterkrachtcentrales die de kinetische energie van stromend water gebruiken om elektriciteit te produceren.

Het interessante aan energie is dat het niet kan worden gecreëerd of vernietigd, alleen omgezet van de ene vorm naar de andere. Dit concept staat centraal in de eerste wet van de thermodynamica en is de reden waarom we voortdurend op zoek zijn naar efficiënte manieren om energie te gebruiken en om te zetten in onze dagelijkse leven en technologieën.

Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor het lichaam en spelen een cruciale rol bij het opbouwen en herstellen van weefsels, de productie van enzymen en hormonen, en andere lichaamsfuncties. De dagelijkse behoefte aan eiwitten varieert per persoon, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, fysieke activiteit en gezondheidsdoelen.

Gemiddeld wordt aanbevolen dat volwassen vrouwen ongeveer 46 gram en volwassen mannen 56 gram eiwitten per dag consumeren. Echter, voor mensen die zeer actief zijn of spiermassa willen opbouwen, kan deze behoefte hoger zijn. Een goede regel is om 1.2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aan te houden. Wanneer je een fanatiek sporter bent kan je dit verhogen naar 1.8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Hoeveel koolhydraten heb je dagelijks nodig?

Koolhydraten zijn de primaire energiebron voor het lichaam. De dagelijkse behoefte varieert per persoon en hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, fysieke activiteit en metabolische gezondheid. Voor de gemiddelde volwassene wordt aanbevolen dat ongeveer 45-65% van de totale dagelijkse calorie-inname uit koolhydraten komt. Bij een dieet van 2000 calorieën komt dit neer op 225 tot 325 gram koolhydraten per dag.

Echter, niet alle koolhydraten zijn gelijk. Het is essentieel om te kiezen voor complexe koolhydraten uit bronnen zoals volkorenproducten, groenten en peulvruchten, omdat deze langzaam worden verteerd en zorgen voor een stabiele energietoevoer. Simpele suikers, zoals die in snoep en frisdranken, kunnen snelle bloedsuikerpieken veroorzaken en worden idealiter in mindere mate geconsumeerd

Kan ik mijn stofwisseling versnellen?

Ja, het is mogelijk om je stofwisseling, of metabolisme, een boost te geven! Een actievere stofwisseling kan helpen bij het verbranden van meer calorieën, wat gunstig kan zijn voor gewichtsbeheersing en algehele gezondheid. Hier zijn enkele tips om je stofwisseling te versnellen:

 • Verhoog je spiermassa: Spieren verbranden meer calorieën in rust dan vet. Krachttraining kan daarom helpen om je rustmetabolisme te verhogen.
 • Eet voldoende eiwitten: Eiwitrijke voeding kan de stofwisseling voor enkele uren verhogen door het thermische effect van voedsel.
 • Drink groene thee: Deze thee kan het metabolisme lichtjes verhogen en helpt ook bij de vetverbranding.
 • Blijf actief: Zelfs kleine activiteiten, zoals wandelen of traplopen, kunnen een verschil maken.
 • Drink water: Gehydrateerd blijven kan tijdelijk je stofwisseling stimuleren.
 • Eet regelmatig: Kleinere, frequente maaltijden kunnen voorkomen dat je stofwisseling vertraagt.
 • Slaap voldoende: Een gebrek aan slaap kan je metabolisme negatief beïnvloeden.
 • Vermijd stress: Chronische stress kan hormonale veranderingen veroorzaken die je stofwisseling vertragen.

Hoewel je stofwisseling van nature verandert naarmate je ouder wordt, kunnen deze strategieën helpen om hem zo actief mogelijk te houden.

De stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, omvat alle chemische processen in het lichaam die energie produceren en verbruiken. Het zorgt voor de omzetting van voedsel in energie, die vervolgens wordt gebruikt voor essentiële functies zoals ademhalen, denken en bewegen. Bovendien helpt de stofwisseling bij het opbouwen en repareren van lichaamscellen en het verwerken van afvalstoffen. Een actieve stofwisseling zorgt voor een efficiënte energiebalans en draagt bij aan een goede gezondheid.

Stofuitwisseling verwijst naar het proces waarbij voedingsstoffen, gassen en afvalstoffen worden uitgewisseld tussen cellen, bloed en de omringende weefsels in een organisme. Dit proces is essentieel voor het in stand houden van de homeostase en het functioneren van cellen. Via de stofuitwisseling krijgen cellen essentiële voedingsstoffen en zuurstof en worden afvalproducten, zoals koolstofdioxide, afgevoerd. Het is een voortdurende en dynamische interactie die cruciaal is voor de gezondheid en het overleven van het organisme.

Een betere stofwisseling kun je stimuleren door diverse methoden. Ten eerste, het opbouwen van spiermassa via krachttraining, aangezien spieren meer calorieën verbranden dan vet. Daarnaast helpt regelmatige cardio-activiteit en het eten van voldoende eiwitten. Voldoende water drinken en groene thee kunnen je metabolisme tijdelijk verhogen. Ook is het belangrijk om regelmatige, gebalanceerde maaltijden te nuttigen en voldoende slaap te krijgen. Vermijden van langdurige stress en het consumeren van een gevarieerd dieet rijk aan vezels, vitamines en mineralen ondersteunt eveneens een actieve stofwisseling.

De stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, regelt de omzetting van voedsel in energie en bouwstoffen. Deze energie is noodzakelijk voor vitale lichaamsfuncties, zoals ademhalen, groeien en cellulaire reparatie. Daarnaast helpt de stofwisseling bij het verwerken en elimineren van afvalstoffen. Een goed functionerende stofwisseling zorgt voor een balans in energieverbruik en -opslag, wat invloed heeft op zaken als gewicht, energieniveau en algehele gezondheid. Bij een disbalans kunnen gezondheidsproblemen ontstaan, zoals overgewicht of vermoeidheid.

Voor een goede stofwisseling is het essentieel om een gebalanceerd dieet te volgen. Eet voldoende eiwitten uit bronnen zoals kip, vis en peulvruchten, omdat deze de stofwisseling stimuleren tijdens de vertering. Groene thee en water kunnen het metabolisme tijdelijk verhogen. Voedingsmiddelen rijk aan vezels, zoals volkoren granen, groenten en fruit, ondersteunen de spijsvertering. Ook pittige voedingsmiddelen kunnen de stofwisseling een boost geven. Zorg voor regelmatige, kleine maaltijden en vermijd suikerrijke en sterk bewerkte voedingsmiddelen voor een optimale stofwisselingsfunctie.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. nicole orriens

  12 August, 2023 at 08:24

  Groene thee drink ik eigenlijk nooit, dus dat vind ik een fijne tip! Dat is ook een tip die goed te doen is.

 2. Saskia

  18 August, 2023 at 09:46

  Interessant artikel. Probeer de laatste tijd wat meer in mijn voeding te duiken nu ik weer regelmatig sport (combinatie cardio-kracht)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Wil je een strakkere buik na je vijftigste? In dit artikel vind je hoe je op middelbare leeftijd effectief buikvet kunt verminderen!

We bespreken de gevaren van te veel buikvet op deze leeftijd en bieden je waardevolle adviezen en effectieve oefeningen om op een gezonde wijze afscheid te nemen van overtollig buikvet.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, vooral visceraal vet rond de organen, is gevaarlijk omdat het het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor vrouwen een toename van buikvet ervaren.

De afname van oestrogeen en testosteron, samen met een vertraagde stofwisseling en verminderde spiermassa, maakt het lastiger om buikvet te verliezen. Gezonde voeding en gerichte oefeningen kunnen helpen dit specifieke lichaamsvet te verminderen. 

Soorten buikvet: Onderhuids vs. visceraal buikvet

Onderhuids vet zit tussen je huid en spieren, vooral rond de buik, terwijl visceraal buikvet dieper in je buik ligt, rond je organen. Visceraal vet is gevaarlijker omdat het kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Met het ouder worden, vooral naarmate je de 50 passeert, kan de verdeling van vet veranderen door hormonale veranderingen, met name tijdens de overgang. 

Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?

Na je 50ste vertraagt je metabolisme en veranderen je hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. 

Het lichaam begint meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden, wat resulteert in een toename van buikvet. Een afname in spiermassa betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Buikvet kwijtraken 50 plus

Met het klimmen der jaren ontmoeten we nieuwe uitdagingen voor onze gezondheid, waaronder het verliezen van buikvet wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er hoop: zowel het oppervlakkige buikvet als het dieper liggende visceraal vet zijn wel degelijk aan te pakken met een combinatie van gerichte beweging en een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs na de leeftijd van vijftig is het haalbaar om slanker te worden rond je middel.

In het vervolg van dit artikel ontdek je effectieve methoden om buikvet aan te pakken op latere leeftijd. Lees verder om te leren hoe je dit op een gezonde en blijvende manier kunt realiseren!

Cardio training

Cardio training is essentieel voor 50-plussers die buikvet willen verliezen. Het helpt het metabolisme te verhogen, waardoor calorieën efficiënter worden verbrand.

Voor vrouwen in de overgang, waarbij hormonale veranderingen vetopslag rond de buik kunnen bevorderen, biedt cardio een effectieve manier om tegen deze vetverdeling te vechten.

Door regelmatig cardio-oefeningen te doen, samen met het eten van gezonde voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en het volgen van een gebalanceerd voedingspatroon, kun je buikvet verminderen en een plattere buik krijgen.

Het combineert verbranden van vet met het bouwen van een gezonde levensstijl, essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het verlagen van risico op chronische ziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen, wat essentieel is voor het verbranden van calorieën en dus voor het verliezen van buikvet.

Voor iedereen die boven de 50 is en moeite heeft met het kwijtraken van buikvet, bieden aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen een effectieve manier om vet te verbranden, vooral rond de buikstreek.

Intermittent Fasting

Intermitterend vasten betekent dat je eet binnen specifieke tijdframes en de rest van de dag niets eet. Tijdens deze vastenperiodes onthoud je je van alle soorten voedsel, maar is het toegestaan om water, groene thee, of zwarte koffie te drinken, mits je geen calorieën consumeert.

Deze methode kan je stofwisseling en het verbranden van vetten stimuleren. Daarnaast laat het zich gemakkelijk aanpassen aan je dagelijkse routine en is het makkelijk vol te houden.

Intermitterend vasten kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, wat kan leiden tot minder rimpels en een gezondere huid, door regelmatig voedselinname te beperken.

Het is echter belangrijk op te merken dat langdurig vasten niet voor elke vrouw even gunstig kan zijn als voor mannen. Vrouwen die intermitterend vasten overwegen, wordt geadviseerd dit op een aangepaste wijze te doen, zoals niet langer dan 16 uur aaneengesloten vasten en het aantal vastdagen per week te beperken.

Aan de slag met krachttraining of fitness

Een van de meest effectieve strategieën om de gangbare ongemakken die gepaard gaan met ouder worden aan te pakken, is het integreren van fitness of krachttraining in je dagelijkse leven.

Het verbazingwekkende is dat slechts twee à drie sessies van doelgerichte training per week reeds een significante impact kunnen hebben op zowel je fysieke verschijning als je welzijn.

HIIT voor 50 plussers

HIIT, of High-Intensity Interval Training, is ook voor 50-plussers een effectieve manier om buikvet te verliezen en naar een plattere buik toe te werken. Deze trainingsvorm stimuleert de vetverbranding en ondersteunt het afvallen door intensieve oefeningen af te wisselen met korte rustperiodes.

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme, maar HIIT kan helpen dit proces tegen te gaan. Het aanpassen van je voedingspatroon, inclusief minder calorieën en meer gezonde voedingsmiddelen eten, versterkt de effecten van HIIT.

Bovendien helpt deze trainingsmethode bij het opbouwen en behouden van spiermassa, essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een vitale levensstijl.

Kortom, HIIT is een veilige en efficiënte manier om fit te blijven, zelfs als je de 50 bent gepasseerd.

Een uitgebalanceerd dieet  en gezonde voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van buikvet bij 50-plussers. Met een dieet rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en laag in eenvoudige koolhydraten, ondersteun je een gezonde stofwisseling en bevorder je vetverbranding.

Het beperken van suikerrijke voedingsmiddelen en verwerkte producten draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat essentieel is om vetopslag, vooral rond de buik, tegen te gaan.

Adequate hydratatie en de inname van voedingsmiddelen vol vitamines en mineralen ondersteunen een gezonde spijsvertering en een optimaal metabolisme, essentieel voor het behouden van een gezond gewicht en een platte buik na je 50ste.

Verhoog je lichamelijke activiteit en metabolisme

Het verhogen van lichamelijke activiteit is cruciaal voor het minimaliseren van buikvet, vooral na je 50ste. Meer bewegen stimuleert vetverbranding en helpt buikvet kwijt te raken.

Door te focussen op oefeningen die vet verbranden en spiermassa opbouwen, verbetert je metabolisme, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt, zelfs in rust. 

Activiteiten zoals wandelen, fietsen of gerichte fitnessoefeningen zijn effectieve manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Start met haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker, gezonder lichaam.

Beheer stress

Het verbeteren van stressmanagement speelt een cruciale rol in het verliezen van buikvet, vooral voor vrouwen in de overgang. Stress leidt tot een toename van cortisol, wat de vetopslag rond de buik kan verhogen.

Door yoga en meditatie te integreren in je dagelijkse routine, kun je effectief stress verminderen, je metabolisme stabiliseren, en zo bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Deze praktijken helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verkrijgen van een meer ontspannen geest en een gezond voedingspatroon. Het aanleren van stressmanagementtechnieken is dus een essentiële stap voor wie een platte buik wil krijgen en behouden.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om buikvet te verliezen en af te vallen, vooral na je 50ste. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, waardoor je metabolisme efficiënter werkt en je meer calorieën kunt verbranden.

Slechte slaap kan leiden tot verhoogde opslag van buikvet door verstoring van hormonen die je eetlust regelen.

Naarmate je ouder wordt, is het behouden van spiermassa cruciaal; slaap speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verbeteren van je slaapgewoonten kan dus helpen bij het verminderen van buikvet, het onder controle houden van je metabolisme, en het ondersteunen van een gezond gewicht. Prioriteit geven aan nachtrust is een veilige manier om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Hydrateer voldoende en vermijd overmatig alcoholgebruik

Om buikvet te verliezen en een platte buik te krijgen, ook na je 50ste, is het essentieel om voldoende te hydrateren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Water speelt een cruciale rol in het metabolisme en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het behouden van een goede hydratatie kan bijdragen aan het verminderen van buikvet door een vol gevoel te geven, wat overeten voorkomt. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een toename van buikvet, omdat het vaak rijk is aan calorieën en de vetverbranding kan vertragen.

Het maken van bewuste keuzes in wat je eet en drinkt, kan aanzienlijk helpen bij het verliezen van buikvet en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Er zijn een aantal buikspieroefeningen die je als 50-plusser kunt doen om buikvet te verbranden, en jouw buikspieren te trainen:

Burpees

Burpees zijn een intensieve total-body oefening die kracht en cardio combineert voor een effectieve workout. Hier is hoe je een burpee stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Squat: Buig door je knieën en plaats je handen op de grond voor je voeten.
 3. Plank: Spring met je voeten naar achteren om in een plankpositie te komen. Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
 4. Push-up (optioneel): Voer een push-up uit door je ellebogen te buigen en je borst naar de grond te brengen. Duw jezelf weer omhoog.
 5. Squatpositie: Spring met je voeten weer naar je handen om terug te keren in de squatpositie.
 6. Sprong: Vanuit de squatpositie spring je explosief omhoog, breng je handen boven je hoofd.
 7. Herhaling: Land zachtjes en ga direct door met de volgende herhaling.

Burpees zijn uitdagend, maar effectief voor het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren en het verhogen van je metabolisme. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

Mountain climbers

Mountain climbers zijn een dynamische oefening die de cardiovasculaire gezondheid verbetert en tegelijkertijd meerdere spiergroepen versterkt. Hier volgt hoe je mountain climbers stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Begin in een hoge plankpositie met je handen direct onder je schouders en je lichaam in een rechte lijn van hoofd tot tenen.
 2. Trek je knie in: Breng je rechterknie naar je borst zonder je heupen omhoog te brengen.
 3. Wissel: Spring snel en wissel van been door je rechterbeen terug te strekken terwijl je tegelijkertijd je linkerknie naar je borst brengt.
 4. Blijf bewegen: Wissel snel en soepel tussen je benen, alsof je op de plek aan het rennen bent terwijl je in plankpositie blijft.
 5. Houd je core strak: Zorg dat je buikspieren aangespannen zijn gedurende de hele oefening om je rug recht te houden en je core te versterken.
 6. Ademhaling: Blijf gelijkmatig ademen terwijl je de beweging herhaalt, en probeer een gestaag tempo aan te houden.

Mountain climbers zijn effectief voor het trainen van de core, het verbeteren van de behendigheid en het verhogen van de hartslag. Deze oefening kan worden aangepast aan elk fitnessniveau door de snelheid of intensiteit aan te passen.

De brug

De brug, ook bekend als de heuplift, is een uitstekende oefening om je bilspieren, hamstrings en de core te versterken. Hier is hoe je de brug stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Je armen liggen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden.
 2. Heupen omhoog: Adem in en til je heupen langzaam van de vloer door je bilspieren aan te spannen, totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders.
 3. Positie vasthouden: Houd deze positie een paar seconden vast. Zorg ervoor dat je buikspieren ook aangespannen zijn om je core te stabiliseren.
 4. Terug naar startpositie: Adem uit en laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal: Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je fitnessniveau.

Om de oefening uitdagender te maken, kun je een been uitstrekken terwijl je je heupen opgetild houdt, en wissel je af tussen de benen. Dit is een uitstekende manier om je onderlichaam te versterken en tegelijkertijd je balans en stabiliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 cm buikomtrek?

Een verkleining van je buikomvang met 1 cm reflecteert een geschatte gewichtsafname van circa 750 gram, waarvan ongeveer 500 gram uit puur lichaamsvet bestaat. Om deze afname in buikomvang te bewerkstelligen, is een caloriedeficit van ongeveer 4000 kcal noodzakelijk.

Voor een gezonde buikomvang wordt voor vrouwen een omtrek van minder dan 88 cm aangeraden, terwijl voor mannen een omtrek van minder dan 102 cm als gezond wordt beschouwd. Deze normen kunnen echter verschillen naargelang lichaamslengte en -vorm.

Buikvet tijdens de overgang en buikvet bij 50 plus vrouwen

Bij vrouwen kan de opbouw van buikvet het resultaat zijn van diverse oorzaken, waaronder voedingspatronen die verbetering behoeven, een gebrek aan fysieke activiteit, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld gedurende de menopauze), en erfelijkheid.

Bovendien kunnen stress en onvoldoende slaap een rol spelen bij het accumuleren van vet rond de middel.

Waar verlies je het meeste buikvet mee?

Het maximale verlies van buikvet wordt bereikt door een samenspel van cardiovasculaire training, krachtinspanningen en het aanhouden van een gezonde voeding. Concentreer je op oefeningen die de grote spiergroepen activeren en je hartslag opdrijven.

Bronnen

 •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
 •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
 • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
 • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
Continue Reading

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Trending