Connect with us

Gezondheid

Wat is glucose precies? alles over glucose in het lichaam

Angelo

Published

on

Gezond eten met veel eiwitten

Glucose is een suiker die een belangrijke rol speelt in de energievoorziening van het lichaam. Het is een monosacharide, wat betekent dat het de eenvoudigste vorm van suiker is. Glucose komt voor in koolhydraten, zoals brood, pasta, rijst, fruit en groenten. Het wordt ook gemaakt in de lever uit eiwitten en vetten. In dit artikel gaan we samen onderzoeken wat glucose nou precies is en hoe het werkt.

Wat is glucose?

Glucose is brandstof voor je lichaam. Wanneer we eten, wordt voedsel in onze maag en darmen omgezet. Tijdens de vertering voornamelijk als glucose, komt deze glucose in ons bloed terecht. Na het eten van een maaltijd stijgt je bloedsuikergehalte. Het is erg belangrijk dat je bloedsuikergehalte weer in balans komt. Daar komt insuline in het spel. Insuline zorgt ervoor dat de weefsels in je lichaam glucose uit het bloed opnemen. Dit helpt onze spieren en organen, die glucose nodig hebben om te kunnen werken. Cellen zetten de glucose vervolgens om in energie.

Soms kan het lichaam glucose niet meer goed uit het bloed halen. Dit kan komen doordat het lichaam zelf geen insuline maakt of de insuline niet effectief werkt. Hierdoor stijgt het glucosegehalte in het bloed. Wanneer dit gebeurt, spreken we vaak van diabetes type 2. Mensen met diabetes moeten extra opletten om hun bloedsuikergehalte in balans te houden. Het is een uitdaging, maar met de juiste kennis en begeleiding kan het bloedsuikergehalte weer in balans gebracht worden.

Wat doet je lichaam met glucose?

Glucose is een koolhydraat en fungeert in je lijf als een essentiële brandstof. Na het eten, wordt voedsel in de darmen omgezet tot glucose en vervolgens opgenomen in je bloed. Dat is wanneer de hoeveelheid glucose in je bloed stijgt.

Je lichaam is continu bezig om deze glucose te benutten. Weefsels nemen het glucose snel op en zetten het om in de energie die ze nodig hebben om te kunnen werken. Vooral onze organen hebben die glucose als brandstof hard nodig. Als je een tekort hebt aan glucose, omdat je bijvoorbeeld te lang niets hebt gegeten, kan je je flauw of moe voelen. Heb je te weinig glucose in je bloed, dan gaat je lichaam glucose uit aminozuren halen of een voorraad glucose opslaan in je lever.

Het hormoon insuline in het bloed speelt een cruciale rol hierin. Insuline zorgt ervoor dat weefsels de glucose opnemen. Als er een overschot aan glucose is, of je lichaam maakt niet genoeg insuline aan, kan je bloedsuikergehalte te hoog worden, een symptoom dat kan wijzen op diabetes. Het in balans houden van dit glucosegehalte is dus een super belangrijke taak in je lichaam!

Hoeveel glucose heb je dagelijks nodig?

Glucose, een vorm van suiker die we vaak associëren met energie, is cruciaal voor het functioneren van ons lichaam. Het wordt opgenomen en aan je bloed afgegeven nadat je hebt gegeten. Daar, als glucose in het bloed circuleert, wordt het snel opgepikt door onze weefsels. Ze veranderen het in de energie die nodig is om te kunnen werken. Onze organen, zoals het hart en de hersenen, hebben glucose nodig als brandstof om optimaal te functioneren.

Wanneer je lichaam niet genoeg glucose binnenkrijgt, kan dit leiden tot een tekort aan glucose. Een te laag glucosegehalte in het bloed kan je moe en duizelig maken. Aan de andere kant, als er te veel glucose in je bloed zit en het niet direct wordt gebruikt, kan dit leiden tot een hoog bloedsuikergehalte, wat risico’s met zich meebrengt.

Hoeveel glucose je per dag nodig hebt, hangt af van je activiteitsniveau, leeftijd en algehele gezondheid. Het is belangrijk om een balans te vinden. Een constant hoog bloedsuikergehalte kan zorgen voor gezondheidsproblemen en wijst waarschijnlijk op diabetes. Dus, let goed op je glucose-inname en luister naar de signalen van je lichaam!

Verbranding van glucose en het vrijmaken van energie

Wanneer je voedsel consumeert, wordt het in je lichaam omgezet naar glucose. Deze glucose wordt opgenomen in je bloed, waardoor het gehalte, ook wel bloedsuikergehalte of bloedsuikerspiegel genoemd, stijgt. Je lichaam heeft deze glucose als nieuwe brandstof nodig om te kunnen werken.

Monosacharide glucose, de eenvoudigste vorm waarin glucose bestaat, is de hoofdrolspeler in dit energieproces. De weefsels nemen het glucose snel op en beginnen met het verbrandingsproces. Hierdoor komt energie vrij die essentieel is voor onze dagelijkse functies. Organen, zoals onze hersenen en spieren, hebben deze energie nodig om optimaal te functioneren.

Wanneer je een te laag of te hoog glucosegehalte in het bloed hebt, kan dit problemen veroorzaken. Insuline in het bloed zorgt ervoor dat weefsels de glucose opnemen en het overschot wordt opgeslagen voor later. Maar als deze glucose niet direct wordt gebruikt en blijft opstapelen, kan je bloedsuikergehalte te hoog worden, wat kan wijzen op diabetes.

Bloedsuikerspiegel en de rol van insuline en glucagon

De bloedsuikerspiegel is een delicate dans van balans en energievoorziening in ons lichaam. Onze organen hebben glucose nodig als brandstof, en deze glucose zit in ons bloed. Echter, een te hoog of te laag glucosegehalte kan problemen veroorzaken.

Na het eten van een maaltijd, waarin voedsel wordt omgezet in glucose, stijgt het glucosegehalte in het bloed. Insuline speelt hierbij een cruciale rol. Wanneer er veel glucose in je bloed zit, zorgt insuline in het bloed ervoor dat de weefsels het glucose snel opnemen. Dit is essentieel, omdat deze glucose de nieuwe brandstof voor je lichaam vormt.

Echter, wanneer er overtollige glucose is, wordt dit opgeslagen voor later gebruik. Soms doet het lichaam er langer over om glucose om te zetten, vooral als er meer glucose per keer binnenkomt dan nodig is. Als deze balans verstoord raakt, en het bloedsuikergehalte te hoog wordt, is er waarschijnlijk sprake van diabetes.

Tegelijkertijd staat glucagon klaar om in actie te komen als het glucosegehalte te laag is. Het zorgt ervoor dat opgeslagen glucose weer vrijkomt, zodat onze organen weer wat energie krijgen.

In harmonie werken insuline en glucagon samen om te zorgen dat we precies de juiste hoeveelheid energie hebben wanneer we het nodig hebben.

Glucose en bloedsuikerspiegel

Glucose is een essentiële energiebron voor ons lichaam. Wanneer we eten, komt glucose binnen en wordt het opgenomen in ons bloedsysteem. Zo heb je glucose in je bloed. Maar wat doet glucose daar precies?

Glucose behoort tot de koolhydraten en staat bekend als een belangrijke energieleverancier. Ons lichaam doet er langer over om complexe koolhydraten om te zetten in glucose, waardoor we gedurende de dag een stabiele energietoevoer hebben. Wanneer we een maaltijd nuttigen, stijgt het glucosegehalte in het bloed. Dit noemen we de glucose- of bloedsuikerspiegel.

Het is cruciaal dat deze spiegel in balans blijft. Een laag of een te hoog bloedsuikergehalte kan problemen veroorzaken. Ons lichaam streeft ernaar ervoor te zorgen dat je bloedsuikergehalte in balans blijft. Wanneer er te veel glucose in het bloed is, kan het bloedsuikergehalte te hoog worden. Dit ontstaat wanneer je lichaam niet in staat is om de overtollige glucose op te nemen en te verwerken.

In balans blijven is dus essentieel. Wanneer de energie uit glucose op is, geeft het lichaam weer wat glucose vrij om het evenwicht te herstellen. Het is een ingenieus systeem dat continu zorgt voor onze energiebehoeften.

Koolhydraten, Glucose en insuline

Koolhydraten zijn een cruciale brandstofbron voor ons lichaam. Ze worden tijdens de spijsvertering afgebroken tot kleinere suikermoleculen, waarvan glucose de meest voorkomende is. Zodra je iets eet dat koolhydraten bevat, begint je spijsverteringssysteem met het omzetten van die koolhydraten in glucose. Deze glucose komt vervolgens in je bloed terecht, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt.

Insuline speelt hierin een centrale rol. Het is een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd als reactie op de stijgende bloedsuikerspiegel na een maaltijd. De primaire functie van insuline is om te fungeren als een sleutel, die de cellen van je lichaam opent zodat ze glucose kunnen opnemen. Eenmaal in de cellen wordt glucose gebruikt voor energie. Insuline zorgt er dus voor dat onze cellen de glucose uit het bloed kunnen halen, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt.

Een evenwichtige relatie tussen koolhydraten, glucose en insuline is essentieel voor onze gezondheid. Als dit systeem niet goed functioneert, bijvoorbeeld als het lichaam niet voldoende insuline produceert of er niet goed op reageert, kan diabetes ontstaan. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van wat we eten en hoe ons lichaam reageert op verschillende soorten koolhydraten.

Wat gebeurt er bij te lage bloedsuiker?

Te lage bloedsuiker, oftewel hypoglykemie, treedt op wanneer het glucosegehalte in het bloed daalt tot een niveau dat te laag is om het lichaam normaal te laten functioneren. Glucose is de primaire energiebron voor het lichaam, dus een tekort kan een reeks symptomen veroorzaken.

De eerste symptomen zijn vaak mild, zoals trillen, zweten en een hongergevoel. Als de bloedsuiker blijft dalen, kunnen ernstigere symptomen optreden zoals duizeligheid, verwarring, moeilijkheden met spreken, en in extreme gevallen zelfs flauwvallen of een toeval.

Diverse factoren kunnen leiden tot hypoglykemie, waaronder een overschot aan insuline bij diabetespatiënten, het overslaan van maaltijden, overmatige lichaamsbeweging zonder voldoende voedselinname of het drinken van alcohol zonder te eten.

Wanneer iemand symptomen van een lage bloedsuiker ervaart, is het cruciaal om snel te handelen. Het innemen van een suikerhoudende snack of drank, zoals fruitsap of snoep, kan helpen het glucosegehalte snel te herstellen.

Regulerende hormonen: Insuline

Insuline is een cruciaal hormoon dat wordt geproduceerd door de bètacellen in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Het speelt een centrale rol in de regulatie van het glucosemetabolisme. Na het eten van een maaltijd stijgt de bloedsuikerspiegel door de opname van glucose. Als reactie hierop wordt insuline afgegeven in de bloedbaan. Het primaire doel van insuline is om cellen te helpen glucose uit het bloed op te nemen, zodat ze het als energie kunnen gebruiken of opslaan voor later gebruik.

Bij mensen met diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline aan, waardoor ze afhankelijk zijn van externe insuline-injecties. Bij diabetes type 2 kunnen cellen resistent worden tegen de werking van insuline, waardoor er meer van nodig is om hetzelfde effect te bereiken.

Een tekort aan of ineffectiviteit van insuline kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels, wat op de lange termijn schadelijke effecten kan hebben op organen en weefsels. Aan de andere kant kan een overmaat aan insuline, of een overmatige inname van externe insuline, leiden tot gevaarlijk lage bloedsuikerspiegels (hypoglykemie).

Wat kan ik zelf doen bij een te hoge bloedsuiker bij diabetes?

Bij een te hoge bloedsuiker bij diabetes is het belangrijk om actie te ondernemen. Begin altijd met het controleren van je bloedsuikerspiegel met een glucosemeter. Het drinken van water kan helpen om overtollige suiker via de urine te verwijderen. Een lichte lichaamsbeweging kan ook bijdragen aan het verlagen van de bloedsuiker, maar vermijd intensieve activiteiten als de waarden erg hoog zijn.

Neem je medicatie zoals voorgeschreven en overweeg het innemen van een extra dosis insuline na overleg met je arts. Beperk de inname van suikerhoudend voedsel en dranken totdat de waarden stabiliseren. Bij aanhoudend hoge bloedsuiker is het ook verstandig om op ketonen in de urine te testen. Bij extreme waarden of als je symptomen ervaart zoals misselijkheid, is het raadzaam direct medische hulp te zoeken.

Referenties:

 • Circadian regulation of glucose, lipid, and energy metabolism in humans. Bezoeken
 • Liver glucose metabolism in humans. Bezoeken
 • Regulation of glucose metabolism from a liver-centric perspective. Bezoeken
 • Sugar for the brain: the role of glucose in physiological and pathological brain function. Bezoeken

Glucose is een eenvoudige suiker die voorkomt in voedsel en een belangrijke energiebron is voor het lichaam. Het wordt opgenomen in de bloedbaan na de spijsvertering van koolhydraten uit voeding. De bloedsuikerspiegel verwijst naar de hoeveelheid glucose in het bloed. Insuline, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier, reguleert het glucosegehalte door cellen te helpen glucose op te nemen en te gebruiken voor energie. Een onbalans in dit proces kan leiden tot aandoeningen zoals diabetes.

Glucose is een vorm van suiker, maar niet alle suikers zijn glucose. Glucose is een enkelvoudige suiker, ook wel monosacharide genoemd. Het wordt direct opgenomen in de bloedbaan tijdens de spijsvertering. Andere suikers, zoals sacharose (tafelsuiker), bevatten glucose gecombineerd met een andere enkelvoudige suiker, fructose. Wanneer we het hebben over ‘suiker’ in dagelijks gebruik, verwijzen we vaak naar sacharose. Terwijl ‘glucose’ specifiek verwijst naar die ene vorm van suiker die cruciaal is voor onze lichaamsenergie.

Glucose en insuline zijn beide essentieel voor het lichaam, maar ze hebben verschillende rollen. Glucose is een vorm van suiker die door het lichaam wordt gebruikt als primaire energiebron. Het komt van voedsel en wordt in de bloedbaan opgenomen. Insuline daarentegen is een hormoon geproduceerd door de alvleesklier. Het reguleert de hoeveelheid glucose in het bloed door de cellen te signaleren glucose op te nemen, waardoor het bloedsuikergehalte in evenwicht blijft. Zonder insuline zouden de lichaamscellen geen toegang hebben tot de benodigde glucose voor energie.

Glucose is de primaire energiebron voor je lichaam. Na consumptie van koolhydraatrijke voedingsmiddelen wordt glucose in de bloedbaan opgenomen. Het wordt dan door het bloed getransporteerd naar lichaamscellen die het gebruiken als brandstof. Het brein is sterk afhankelijk van glucose voor zijn energie. Om de bloedsuikerspiegel in balans te houden, reguleert het hormoon insuline de opname van glucose in de cellen. Als er te veel glucose in het bloed is, slaat het lichaam het overtollige op in de lever en spieren als glycogeen voor later gebruik.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
6 Comments

6 Comments

 1. nicole orriens

  16 August, 2023 at 10:19

  Bij glucose denk ik aan de druivensuiker die ik neem als ik een beetje trillerig word tijdens het hardlopen. Daarna voel ik me snel weer beter : )

 2. Linda schrijft 't op

  16 August, 2023 at 15:54

  Fijn om te weten hoe je je lichaam in balans kan houden door middel van de juiste hoeveelheid glucose

 3. Claire

  16 August, 2023 at 17:11

  Super leerzaam! Ik had er eerlijk gezegd nog niet eerder van gehoord. Dus dankjewel voor het delen!

 4. Claire

  16 August, 2023 at 17:12

  Super leerzaam! Ik had er eerlijk gezegd nog niet eerder van gehoord. Dus dankjewel voor het delen!

 5. Sandra

  16 August, 2023 at 19:02

  Wat is dit een interessant artikel! Ik heb weer heel wat bijgeleerd.

 6. Eva

  18 August, 2023 at 14:08

  Interessant artikel. Ik was hier al redelijk bekend mee, omdat ik zelf vrij snel een lage bloedsuikerspiegel heb en me daarom er in heb verdiept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending