Connect with us

Gezondheid

Waar zitten vezels in? alles over vezelrijke voeding

Angelo

Published

on

Vezels in voeding

We weten allemaal hoe overweldigend het kan voelen als we proberen onze eetgewoonten te verbeteren, toch? De ene dag hoor je dat je dit moet eten en de andere dag dat je dat moet laten staan. Maar er is één held in het voedingsverhaal die tijdloos en onbetwist is: vezels. Nu denk je misschien: “Vezels? Echt waar?” Ja, echt waar! Vandaag duiken we samen in de wondere wereld van vezels, waar ze in zitten en waarom ze zo’n gamechanger zijn voor onze gezondheid.

Waarom vezelrijk voedsel eten?

Waarom vezels? Omdat vezels zorgen voor een goede spijsvertering en je stoelgang ondersteunen. Als je wel eens problemen hebt met je ontlasting, is de kans groot dat je weinig vezels binnenkrijgt. Maar waar zitten veel vezels in? Plantaardige producten zoals linzen, havermout en volkoren granen zijn echte vezelbommetjes. Een bonus? Doordat vezels een verzadigd gevoel geven, helpen ze je ook om op gewicht te blijven of zelfs af te vallen.

Hart- en vaatziekten en diabetes type 2 liggen op de loer als ons eetpatroon voornamelijk uit bewerkte producten bestaat. Hierin zitten vaak weinig tot zoveel vezels dat het ons lichaam niet ten goede komt. Het is daarom essentieel om voldoende vezels binnen te krijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels? Dat ligt tussen de 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag.

Vind je het lastig om voldoende vezels binnen te krijgen? Geen zorgen, verder in dit artikel vind je een lijst met veel vezelrijke voedingsmiddelen die jou helpen je doelen te bereiken. Dierlijke producten zoals vlees bevatten weinig vezels, dus kijk vooral naar plantaardige bronnen. 

Wat als ik te weinig vezels eet?

Eerlijk is eerlijk, vezels zijn belangrijk voor een goede darmgezondheid. Maar wat gebeurt er als je te weinig vezels eet? Nou, je darm kan minder efficiënt werken, waardoor je last kunt krijgen van constipatie of andere spijsverteringsproblemen. Daarnaast kunnen vezels het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Onderstaand vind je een lijst waarin aangegeven staat waar je last van zou kunnen krijgen. Schik niet! Als je te weinig vezels eet dan betekend het echt niet dat je direct ziek gaat worden. Wel is het goed om hierbij stil te staan en jouw vezel inname te vergroten.

 • Verstopping
 • Constipatie
 • Buikpijn
 • Bloating
 • Prikkelbaredarmsyndroom (IBS)
 • Hemorrhoiden
 • Diverticulitis
 • Hartziekten
 • Diabetes type 2
 • Darmkanker

Welke soorten voedingsvezels zijn er?

Voedingsvezels zijn essentieel voor onze gezondheid, maar niet alle vezels zijn hetzelfde. In grote lijnen kunnen we vezels opdelen in twee hoofdsoorten: oplosbare en onoplosbare vezels.

Oplosbare vezels: Zoals de naam al doet vermoeden, lossen deze vezels op in water en vormen ze een gelachtige substantie in de darmen. Deze eigenschap helpt bij het stabiliseren van bloedsuikerspiegels en het verlagen van cholesterol. Je vindt oplosbare vezels voornamelijk in voedingsmiddelen zoals haver, bonen, appels, en bepaalde groenten.

Onoplosbare vezels: Deze vezels lossen niet op in water. Ze helpen om de stoelgang te versnellen en voegen bulk toe aan de ontlasting. Dit is vooral gunstig voor mensen die last hebben van constipatie of onregelmatige stoelgang. Bronnen van onoplosbare vezels zijn onder andere volkorenproducten, noten, zaden en groenten zoals bloemkool en groene bonen.

Het is belangrijk om beide soorten vezels in je dieet op te nemen voor een optimale darmgezondheid en algeheel welzijn. Dus, wanneer je nadenkt over je vezelinname, zorg dan voor een mix van verschillende voedingsmiddelen om van beide soorten vezels te profiteren! 

Waarom is volkoren gezonder?

Wanneer je nadenkt over voeding met veel vezels, zijn volkoren producten een onmisbaar onderdeel van het lijstje. Maar waarom is volkoren nu precies gezonder?

Volkoren producten, zoals brood of pasta, bevatten alle delen van de graankorrel. Dat betekent dat ze een rijke bron van vezels zijn. Wist je dat je al snel een hoeveelheid van ongeveer 30 gram voedingsvezels per dag nodig hebt? In volkoren producten kun je tot wel tientallen gram vezels per 100 gram vinden. En die vezels? Die worden niet opgenomen in ons lichaam, maar ze zijn ongelooflijk belangrijk. Vezels helpen bij een goede spijsvertering, geven een verzadigd gevoel, en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Als je een lijst met 20 van de meest vezelrijke producten zou maken, zouden volkoren producten zeker bovenaan staan. Vezels zitten vooral in deze natuurlijke bronnen, en als je je afvraagt in welke voedingsmiddelen je nog meer vezels kunt vinden, dan is gedroogd fruit bijvoorbeeld ook erg vezelrijk.

Hoeveel gram vezels per dag?

Je bent vast al eens de vraag tegengekomen: “Hoeveel vezels moet ik eigenlijk dagelijks binnenkrijgen?” Laten we dat eens nader bekijken.

Vezels zijn cruciaal voor onze gezondheid. Het zijn onverteerbare bestanddelen van ons voedsel. Hoewel voedingsvezels niet opgenomen worden door ons lichaam, helpen vezels bij een goede spijsvertering, zorgen ze voor een verzadigd gevoel en dragen ze bij aan diverse andere gezondheidsvoordelen. Maar hoeveel vezels heb je nu precies nodig?

Gemiddeld wordt aanbevolen om dagelijks tussen de 25 en 30 gram vezels te eten. Als je je nu afvraagt in welke producten je die vezels kunt vinden: gedroogd fruit bevat bijvoorbeeld een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Wil je een overzicht van producten die rijk zijn aan vezels? Verderop vind je een lijst met vezelrijke voedingsmiddelen die je gemakkelijk aan je dieet kunt toevoegen. Het is een handige leidraad voor iedereen die bewust wilt eten en zeker wil weten dat ze wel genoeg vezels binnenkrijgen.

Wat is allemaal vezelrijk eten?

Vezelrijk eten is voeding die een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels bevat. Deze vezels zijn essentieel voor onze spijsvertering en bieden tal van andere gezondheidsvoordelen. Om je een idee te geven: denk bij vezelrijk eten aan volkoren producten zoals brood, pasta en rijst. Granen zoals havermout en quinoa zijn ook geweldige bronnen. Peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten, zitten boordevol vezels.

En laten we groenten en fruit niet vergeten; vooral als je ze met schil eet, zijn ze een uitstekende bron van vezels. Noten en zaden, zoals amandelen, chiazaad en lijnzaad, bevatten ook een goede dosis vezels. Zelfs sommige donkere chocoladesoorten kunnen verrassend vezelrijk zijn. Het mooie van vezelrijk eten is dat het niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook dat het je een verzadigd gevoel geeft, wat kan helpen als je op je gewicht let. 

Wat zijn onoplosbare vezels

Onoplosbare vezels zijn een bijzonder type voedingsvezel die hun naam eer aan doen: ze lossen namelijk niet op in water. Deze vezels behouden hun structuur wanneer ze door het spijsverteringsstelsel reizen. Ze worden niet afgebroken in de darm en passeren grotendeels intact.

Het mooie aan onoplosbare vezels is dat ze volume toevoegen aan de ontlasting en de passage van voedsel en afval door je darmen versnellen. Dit helpt bij het voorkomen van vervelende dingen zoals constipatie. Je vindt ze voornamelijk in voedingsmiddelen zoals volkoren producten, tarwezemelen, noten, bonen en sommige groenten en fruit.

En wat nog beter is, door deze vezels regelmatig te consumeren, kun je het risico op aandoeningen zoals diverticulose verlagen. Ze kunnen ook nuttig zijn in gewichtsbeheersing vanwege hun verzadigende eigenschappen. Dus, voor een gezonde spijsvertering en regelmatige stoelgang, zorg ervoor dat je genoeg onoplosbare vezels binnenkrijgt. Het is immers een essentieel onderdeel voor een optimale gezondheid.

Waar zitten oplosbare vezels in?

Oplosbare vezels zijn uniek omdat ze, in tegenstelling tot hun onoplosbare tegenhangers, in water oplossen en een gelachtige substantie vormen in de darmen. Deze eigenschap helpt bij het vertragen van de spijsvertering, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Bovendien kunnen oplosbare vezels helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Je vindt oplosbare vezels voornamelijk in voedingsmiddelen zoals:

 • Haver en havermout: deze graansoort staat bekend om zijn cholesterol verlagende eigenschappen.
 • Peulvruchten: denk aan bonen, linzen en kikkererwten.
 • Bepaalde soorten fruit: zoals appels, peren en citrusvruchten.
 • Groenten: waaronder wortelen, spruiten en asperges.
 • En ook in psylliumschil, dat vaak wordt gebruikt in vezelsupplementen.

De inname van oplosbare vezels is belangrijk voor zowel de spijsverteringsgezondheid als de algehele gezondheid, vanwege de positieve effecten op cholesterol en bloedsuikerspiegel. Het is daarom aan te raden een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

In welk fruit zitten veel vezels?

Fruit is niet alleen een heerlijke zoete traktatie, maar ook een geweldige bron van voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels zijn onverteerbare componenten in onze voeding. Dit betekent dat ze door ons spijsverteringssysteem gaan zonder te worden opgenomen. Maar waarom zijn ze dan zo belangrijk? Nou, vezels nemen vocht op, bevorderen de stoelgang en zorgen ervoor dat ons spijsverteringssysteem soepel werkt.

Niet al het fruit is echter gelijk als het gaat om de hoeveelheid vezels die ze bevatten. Als je je afvraagt in welke fruitsoorten je de meeste voedingsvezels per portie kunt vinden, dan zit je hier goed! Hieronder vind je een lijst met fruitsoorten waar bijzonder veel vezels in zitten. De hoeveelheid vezels is berekend op 100 gram van het fruit soort.

 • Peren: ongeveer 3,1 gram vezels
 • Appels (met schil): ongeveer 2,4 gram vezels
 • Bramen: ongeveer 5,3 gram vezels
 • Frambozen: ongeveer 6,5 gram vezels
 • Avocado’s: ongeveer 6,7 gram vezels
 • Vijgen: ongeveer 2,9 gram vezels (verse vijgen)
 • Dadels: ongeveer 6,7 gram vezels (gedroogde dadels hebben een hogere concentratie, tot wel 8 gram vezels)
 • Kiwi’s: ongeveer 3 gram vezels
 • Bananen: ongeveer 2,6 gram vezels
 • Mango’s: ongeveer 2,6 gram vezels

De exacte hoeveelheid vezels komt natuurlijk neer op de grootte van de portie die je eet en hoe rijp het fruit is. Het is altijd goed om te weten welk fruit je kunt toevoegen aan je dieet als je op zoek bent naar een extra vezelboost.

In welk gedroogd fruit zitten meeste vezels?

 • Gedroogde vijgen: ongeveer 9,8 gram vezels
 • Gedroogde dadels: ongeveer 8 gram vezels
 • Rozijnen (gedroogde druiven): ongeveer 3,7 gram vezels
 • Gedroogde pruimen (pruimedanten): ongeveer 7,1 gram vezels
 • Gedroogde abrikozen: ongeveer 7,3 gram vezels
 • Gedroogde appels: ongeveer 8,7 gram vezels
 • Gedroogde bananenchips: ongeveer 3,5 gram vezels (maar vaak met toegevoegde suikers)
 • Gedroogde mango: ongeveer 2,4 gram vezels
 • Gedroogde cranberries: ongeveer 5,6 gram vezels (maar vaak met toegevoegde suikers)
 • Gedroogde gojibessen: ongeveer 3,6 gram vezels

Hoewel gedroogd fruit rijk is aan vezels en andere voedingsstoffen, ook een geconcentreerde bron van suikers en calorieën is. Hierdoor is het belangrijk om de portiegrootte in de gaten te houden.

Vezelrijke peulvruchten

 • Linzen: ongeveer 7,9 gram vezels
 • Kikkererwten (garbanzo bonen): ongeveer 7,6 gram vezels
 • Zwarte bonen: ongeveer 8,7 gram vezels
 • Kidneybonen (rode bonen): ongeveer 6,4 gram vezels
 • Split erwten: ongeveer 8,1 gram vezels
 • Mungbonen: ongeveer 7,6 gram vezels
 • Lima bonen: ongeveer 7 gram vezels
 • Navy bonen (witte bonen): ongeveer 10,5 gram vezels
 • Pinto bonen: ongeveer 9 gram vezels
 • Sojabonen: ongeveer 6 gram vezels

De vezelgehaltes van peulvruchten kunnen enigszins variëren afhankelijk van de bereidingswijze en de specifieke variëteit.

Vezelrijke groenten

 • Broccoli: ongeveer 2,6 gram vezels
 • Spruitjes: ongeveer 3,8 gram vezels
 • Wortels: ongeveer 2,8 gram vezels
 • Bloemkool: ongeveer 2 gram vezels
 • Spinazie: ongeveer 2,2 gram vezels
 • Boerenkool: ongeveer 3,6 gram vezels
 • Artisjok: ongeveer 5,4 gram vezels
 • Groene erwten: ongeveer 5,5 gram vezels
 • Okra: ongeveer 3,2 gram vezels
 • Zoete aardappel (met schil): ongeveer 3 gram vezels

Deze waarden kunnen licht variëren afhankelijk van de teeltwijze, bereidingsmethode en specifieke variëteit.

Vezelrijke zaden

 • Chiazaad: ongeveer 34 gram vezels
 • Lijnzaad (vlaszaad): ongeveer 27 gram vezels
 • Zonnebloempitten: ongeveer 8,6 gram vezels
 • Pompoenpitten: ongeveer 6 gram vezels
 • Sesamzaad: ongeveer 11,8 gram vezels
 • Hennepzaad: ongeveer 4 gram vezels
 • Maanzaad: ongeveer 19,5 gram vezels

Deze waarden kunnen variëren afhankelijk van de bron, maar ze geven je een goed idee van de vezelrijkdom van deze zaden. Het is ook de moeite waard om te vermelden dat veel van deze zaden, naast vezels, ook een rijke bron zijn van essentiële vetzuren, eiwitten en andere waardevolle voedingsstoffen. Ze kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies, yoghurt, salades of als topping op vele gerechten om de vezelinname te verhogen en te profiteren van hun andere gezondheidsvoordelen.

Vezelrijke noten

 • Amandelen: ongeveer 12,5 gram vezels
 • Walnoten: ongeveer 6,7 gram vezels
 • Hazelnoten: ongeveer 9,7 gram vezels
 • Pecannoten: ongeveer 9,6 gram vezels
 • Pistachenoten: ongeveer 10 gram vezels
 • Cashewnoten: ongeveer 3,3 gram vezels
 • Paranoten: ongeveer 7,5 gram vezels
 • Macadamianoten: ongeveer 8,6 gram vezels

Het is goed om te beseffen dat deze waarden kunnen variëren op basis van de bron en de specifieke variëteit van de noot. Naast vezels bevatten noten ook veel andere voedzame stoffen, zoals gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Ze zijn een uitstekende toevoeging aan je dagelijkse voedingspatroon, maar zoals met alles, is het goed om te genieten in mate gezien het hoge caloriegehalte. Noten zijn perfect als tussendoortje, toegevoegd aan salades, of verwerkt in diverse gerechten.

Fermenteerbare vezels

Fermenteerbare vezels zijn soorten vezels die door de darmbacteriën in de dikke darm kunnen worden gefermenteerd. Deze vezels produceren korte keten vetzuren en andere stoffen tijdens het fermentatieproces, wat gunstig is voor de darmgezondheid. Hier zijn de globale hoeveelheden vezels per 100 gram voor enkele voedingsmiddelen rijk aan fermenteerbare vezels:

 • Bonen (zoals kidneybonen): ongeveer 15,2 gram vezels
 • Linzen: ongeveer 7,9 gram vezels
 • Kikkererwten: ongeveer 7,6 gram vezels
 • Havermout: ongeveer 10,6 gram vezels
 • Gerst: ongeveer 15,6 gram vezels
 • Aardperen (topinamboer): ongeveer 1,6 gram vezels (maar ze zijn bijzonder rijk aan inuline, een soort fermenteerbare vezel)
 • Knoflook: ongeveer 2 gram vezels
 • Uien: ongeveer 1,7 gram vezels

Het is goed om te weten dat fermenteerbare vezels in veel voedingsmiddelen kunnen zitten, maar in verschillende hoeveelheden. De hoeveelheid vezels in voedingsmiddelen kan ook variëren op basis van de bereidingswijze en specifieke variëteit. Deze vezels zijn bijzonder gunstig voor de darmgezondheid en kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde darmmicrobiota.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
5 Comments

5 Comments

 1. nicole orriens

  24 August, 2023 at 06:58

  Bij vezelrijke voeding denk ik in eerste instantie aan roggebrood en volkoren brood. Goed om te lezen waar het verder allemaal nog in zit!

 2. Kijkje in huis en tuin

  24 August, 2023 at 13:22

  Goede tips, ik eet eigenlijk te weinig vezels. Met deze ideeën kan ik wel wat.

 3. Mitchel

  25 August, 2023 at 18:04

  Een goed informatief artikel over het eten van vezelrijke voeding. Het is een onderwerp waar ik helemaal niet mee bezig ben. Daarom ook fijn om er bewust van te worden.

 4. Tess

  26 August, 2023 at 16:42

  Ik merk bij mijn zorgvragers die last hebben van obstipatie dat ze vaak niet heel vezelrijk eten

 5. Claire

  27 August, 2023 at 07:50

  Wat een fijne tips en wat een waardevol overzicht! Fijn dat het ook in zoveel groente en fruit zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending