Connect with us

Gezondheid

Waar zitten vezels in? alles over vezelrijke voeding

Angelo

Published

on

Vezels in voeding

We weten allemaal hoe overweldigend het kan voelen als we proberen onze eetgewoonten te verbeteren, toch? De ene dag hoor je dat je dit moet eten en de andere dag dat je dat moet laten staan. Maar er is één held in het voedingsverhaal die tijdloos en onbetwist is: vezels. Nu denk je misschien: “Vezels? Echt waar?” Ja, echt waar! Vandaag duiken we samen in de wondere wereld van vezels, waar ze in zitten en waarom ze zo’n gamechanger zijn voor onze gezondheid.

Waarom vezelrijk voedsel eten?

Waarom vezels? Omdat vezels zorgen voor een goede spijsvertering en je stoelgang ondersteunen. Als je wel eens problemen hebt met je ontlasting, is de kans groot dat je weinig vezels binnenkrijgt. Maar waar zitten veel vezels in? Plantaardige producten zoals linzen, havermout en volkoren granen zijn echte vezelbommetjes. Een bonus? Doordat vezels een verzadigd gevoel geven, helpen ze je ook om op gewicht te blijven of zelfs af te vallen.

Hart- en vaatziekten en diabetes type 2 liggen op de loer als ons eetpatroon voornamelijk uit bewerkte producten bestaat. Hierin zitten vaak weinig tot zoveel vezels dat het ons lichaam niet ten goede komt. Het is daarom essentieel om voldoende vezels binnen te krijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels? Dat ligt tussen de 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag.

Vind je het lastig om voldoende vezels binnen te krijgen? Geen zorgen, verder in dit artikel vind je een lijst met veel vezelrijke voedingsmiddelen die jou helpen je doelen te bereiken. Dierlijke producten zoals vlees bevatten weinig vezels, dus kijk vooral naar plantaardige bronnen. 

Wat als ik te weinig vezels eet?

Eerlijk is eerlijk, vezels zijn belangrijk voor een goede darmgezondheid. Maar wat gebeurt er als je te weinig vezels eet? Nou, je darm kan minder efficiënt werken, waardoor je last kunt krijgen van constipatie of andere spijsverteringsproblemen. Daarnaast kunnen vezels het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Onderstaand vind je een lijst waarin aangegeven staat waar je last van zou kunnen krijgen. Schik niet! Als je te weinig vezels eet dan betekend het echt niet dat je direct ziek gaat worden. Wel is het goed om hierbij stil te staan en jouw vezel inname te vergroten.

 • Verstopping
 • Constipatie
 • Buikpijn
 • Bloating
 • Prikkelbaredarmsyndroom (IBS)
 • Hemorrhoiden
 • Diverticulitis
 • Hartziekten
 • Diabetes type 2
 • Darmkanker

Welke soorten voedingsvezels zijn er?

Voedingsvezels zijn essentieel voor onze gezondheid, maar niet alle vezels zijn hetzelfde. In grote lijnen kunnen we vezels opdelen in twee hoofdsoorten: oplosbare en onoplosbare vezels.

Oplosbare vezels: Zoals de naam al doet vermoeden, lossen deze vezels op in water en vormen ze een gelachtige substantie in de darmen. Deze eigenschap helpt bij het stabiliseren van bloedsuikerspiegels en het verlagen van cholesterol. Je vindt oplosbare vezels voornamelijk in voedingsmiddelen zoals haver, bonen, appels, en bepaalde groenten.

Onoplosbare vezels: Deze vezels lossen niet op in water. Ze helpen om de stoelgang te versnellen en voegen bulk toe aan de ontlasting. Dit is vooral gunstig voor mensen die last hebben van constipatie of onregelmatige stoelgang. Bronnen van onoplosbare vezels zijn onder andere volkorenproducten, noten, zaden en groenten zoals bloemkool en groene bonen.

Het is belangrijk om beide soorten vezels in je dieet op te nemen voor een optimale darmgezondheid en algeheel welzijn. Dus, wanneer je nadenkt over je vezelinname, zorg dan voor een mix van verschillende voedingsmiddelen om van beide soorten vezels te profiteren! 

Waarom is volkoren gezonder?

Wanneer je nadenkt over voeding met veel vezels, zijn volkoren producten een onmisbaar onderdeel van het lijstje. Maar waarom is volkoren nu precies gezonder?

Volkoren producten, zoals brood of pasta, bevatten alle delen van de graankorrel. Dat betekent dat ze een rijke bron van vezels zijn. Wist je dat je al snel een hoeveelheid van ongeveer 30 gram voedingsvezels per dag nodig hebt? In volkoren producten kun je tot wel tientallen gram vezels per 100 gram vinden. En die vezels? Die worden niet opgenomen in ons lichaam, maar ze zijn ongelooflijk belangrijk. Vezels helpen bij een goede spijsvertering, geven een verzadigd gevoel, en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Als je een lijst met 20 van de meest vezelrijke producten zou maken, zouden volkoren producten zeker bovenaan staan. Vezels zitten vooral in deze natuurlijke bronnen, en als je je afvraagt in welke voedingsmiddelen je nog meer vezels kunt vinden, dan is gedroogd fruit bijvoorbeeld ook erg vezelrijk.

Hoeveel gram vezels per dag?

Je bent vast al eens de vraag tegengekomen: “Hoeveel vezels moet ik eigenlijk dagelijks binnenkrijgen?” Laten we dat eens nader bekijken.

Vezels zijn cruciaal voor onze gezondheid. Het zijn onverteerbare bestanddelen van ons voedsel. Hoewel voedingsvezels niet opgenomen worden door ons lichaam, helpen vezels bij een goede spijsvertering, zorgen ze voor een verzadigd gevoel en dragen ze bij aan diverse andere gezondheidsvoordelen. Maar hoeveel vezels heb je nu precies nodig?

Gemiddeld wordt aanbevolen om dagelijks tussen de 25 en 30 gram vezels te eten. Als je je nu afvraagt in welke producten je die vezels kunt vinden: gedroogd fruit bevat bijvoorbeeld een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Wil je een overzicht van producten die rijk zijn aan vezels? Verderop vind je een lijst met vezelrijke voedingsmiddelen die je gemakkelijk aan je dieet kunt toevoegen. Het is een handige leidraad voor iedereen die bewust wilt eten en zeker wil weten dat ze wel genoeg vezels binnenkrijgen.

Wat is allemaal vezelrijk eten?

Vezelrijk eten is voeding die een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels bevat. Deze vezels zijn essentieel voor onze spijsvertering en bieden tal van andere gezondheidsvoordelen. Om je een idee te geven: denk bij vezelrijk eten aan volkoren producten zoals brood, pasta en rijst. Granen zoals havermout en quinoa zijn ook geweldige bronnen. Peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten, zitten boordevol vezels.

En laten we groenten en fruit niet vergeten; vooral als je ze met schil eet, zijn ze een uitstekende bron van vezels. Noten en zaden, zoals amandelen, chiazaad en lijnzaad, bevatten ook een goede dosis vezels. Zelfs sommige donkere chocoladesoorten kunnen verrassend vezelrijk zijn. Het mooie van vezelrijk eten is dat het niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook dat het je een verzadigd gevoel geeft, wat kan helpen als je op je gewicht let. 

Wat zijn onoplosbare vezels

Onoplosbare vezels zijn een bijzonder type voedingsvezel die hun naam eer aan doen: ze lossen namelijk niet op in water. Deze vezels behouden hun structuur wanneer ze door het spijsverteringsstelsel reizen. Ze worden niet afgebroken in de darm en passeren grotendeels intact.

Het mooie aan onoplosbare vezels is dat ze volume toevoegen aan de ontlasting en de passage van voedsel en afval door je darmen versnellen. Dit helpt bij het voorkomen van vervelende dingen zoals constipatie. Je vindt ze voornamelijk in voedingsmiddelen zoals volkoren producten, tarwezemelen, noten, bonen en sommige groenten en fruit.

En wat nog beter is, door deze vezels regelmatig te consumeren, kun je het risico op aandoeningen zoals diverticulose verlagen. Ze kunnen ook nuttig zijn in gewichtsbeheersing vanwege hun verzadigende eigenschappen. Dus, voor een gezonde spijsvertering en regelmatige stoelgang, zorg ervoor dat je genoeg onoplosbare vezels binnenkrijgt. Het is immers een essentieel onderdeel voor een optimale gezondheid.

Waar zitten oplosbare vezels in?

Oplosbare vezels zijn uniek omdat ze, in tegenstelling tot hun onoplosbare tegenhangers, in water oplossen en een gelachtige substantie vormen in de darmen. Deze eigenschap helpt bij het vertragen van de spijsvertering, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Bovendien kunnen oplosbare vezels helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Je vindt oplosbare vezels voornamelijk in voedingsmiddelen zoals:

 • Haver en havermout: deze graansoort staat bekend om zijn cholesterol verlagende eigenschappen.
 • Peulvruchten: denk aan bonen, linzen en kikkererwten.
 • Bepaalde soorten fruit: zoals appels, peren en citrusvruchten.
 • Groenten: waaronder wortelen, spruiten en asperges.
 • En ook in psylliumschil, dat vaak wordt gebruikt in vezelsupplementen.

De inname van oplosbare vezels is belangrijk voor zowel de spijsverteringsgezondheid als de algehele gezondheid, vanwege de positieve effecten op cholesterol en bloedsuikerspiegel. Het is daarom aan te raden een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

In welk fruit zitten veel vezels?

Fruit is niet alleen een heerlijke zoete traktatie, maar ook een geweldige bron van voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels zijn onverteerbare componenten in onze voeding. Dit betekent dat ze door ons spijsverteringssysteem gaan zonder te worden opgenomen. Maar waarom zijn ze dan zo belangrijk? Nou, vezels nemen vocht op, bevorderen de stoelgang en zorgen ervoor dat ons spijsverteringssysteem soepel werkt.

Niet al het fruit is echter gelijk als het gaat om de hoeveelheid vezels die ze bevatten. Als je je afvraagt in welke fruitsoorten je de meeste voedingsvezels per portie kunt vinden, dan zit je hier goed! Hieronder vind je een lijst met fruitsoorten waar bijzonder veel vezels in zitten. De hoeveelheid vezels is berekend op 100 gram van het fruit soort.

 • Peren: ongeveer 3,1 gram vezels
 • Appels (met schil): ongeveer 2,4 gram vezels
 • Bramen: ongeveer 5,3 gram vezels
 • Frambozen: ongeveer 6,5 gram vezels
 • Avocado’s: ongeveer 6,7 gram vezels
 • Vijgen: ongeveer 2,9 gram vezels (verse vijgen)
 • Dadels: ongeveer 6,7 gram vezels (gedroogde dadels hebben een hogere concentratie, tot wel 8 gram vezels)
 • Kiwi’s: ongeveer 3 gram vezels
 • Bananen: ongeveer 2,6 gram vezels
 • Mango’s: ongeveer 2,6 gram vezels

De exacte hoeveelheid vezels komt natuurlijk neer op de grootte van de portie die je eet en hoe rijp het fruit is. Het is altijd goed om te weten welk fruit je kunt toevoegen aan je dieet als je op zoek bent naar een extra vezelboost.

In welk gedroogd fruit zitten meeste vezels?

 • Gedroogde vijgen: ongeveer 9,8 gram vezels
 • Gedroogde dadels: ongeveer 8 gram vezels
 • Rozijnen (gedroogde druiven): ongeveer 3,7 gram vezels
 • Gedroogde pruimen (pruimedanten): ongeveer 7,1 gram vezels
 • Gedroogde abrikozen: ongeveer 7,3 gram vezels
 • Gedroogde appels: ongeveer 8,7 gram vezels
 • Gedroogde bananenchips: ongeveer 3,5 gram vezels (maar vaak met toegevoegde suikers)
 • Gedroogde mango: ongeveer 2,4 gram vezels
 • Gedroogde cranberries: ongeveer 5,6 gram vezels (maar vaak met toegevoegde suikers)
 • Gedroogde gojibessen: ongeveer 3,6 gram vezels

Hoewel gedroogd fruit rijk is aan vezels en andere voedingsstoffen, ook een geconcentreerde bron van suikers en calorieën is. Hierdoor is het belangrijk om de portiegrootte in de gaten te houden.

Vezelrijke peulvruchten

 • Linzen: ongeveer 7,9 gram vezels
 • Kikkererwten (garbanzo bonen): ongeveer 7,6 gram vezels
 • Zwarte bonen: ongeveer 8,7 gram vezels
 • Kidneybonen (rode bonen): ongeveer 6,4 gram vezels
 • Split erwten: ongeveer 8,1 gram vezels
 • Mungbonen: ongeveer 7,6 gram vezels
 • Lima bonen: ongeveer 7 gram vezels
 • Navy bonen (witte bonen): ongeveer 10,5 gram vezels
 • Pinto bonen: ongeveer 9 gram vezels
 • Sojabonen: ongeveer 6 gram vezels

De vezelgehaltes van peulvruchten kunnen enigszins variëren afhankelijk van de bereidingswijze en de specifieke variëteit.

Vezelrijke groenten

 • Broccoli: ongeveer 2,6 gram vezels
 • Spruitjes: ongeveer 3,8 gram vezels
 • Wortels: ongeveer 2,8 gram vezels
 • Bloemkool: ongeveer 2 gram vezels
 • Spinazie: ongeveer 2,2 gram vezels
 • Boerenkool: ongeveer 3,6 gram vezels
 • Artisjok: ongeveer 5,4 gram vezels
 • Groene erwten: ongeveer 5,5 gram vezels
 • Okra: ongeveer 3,2 gram vezels
 • Zoete aardappel (met schil): ongeveer 3 gram vezels

Deze waarden kunnen licht variëren afhankelijk van de teeltwijze, bereidingsmethode en specifieke variëteit.

Vezelrijke zaden

 • Chiazaad: ongeveer 34 gram vezels
 • Lijnzaad (vlaszaad): ongeveer 27 gram vezels
 • Zonnebloempitten: ongeveer 8,6 gram vezels
 • Pompoenpitten: ongeveer 6 gram vezels
 • Sesamzaad: ongeveer 11,8 gram vezels
 • Hennepzaad: ongeveer 4 gram vezels
 • Maanzaad: ongeveer 19,5 gram vezels

Deze waarden kunnen variëren afhankelijk van de bron, maar ze geven je een goed idee van de vezelrijkdom van deze zaden. Het is ook de moeite waard om te vermelden dat veel van deze zaden, naast vezels, ook een rijke bron zijn van essentiële vetzuren, eiwitten en andere waardevolle voedingsstoffen. Ze kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies, yoghurt, salades of als topping op vele gerechten om de vezelinname te verhogen en te profiteren van hun andere gezondheidsvoordelen.

Vezelrijke noten

 • Amandelen: ongeveer 12,5 gram vezels
 • Walnoten: ongeveer 6,7 gram vezels
 • Hazelnoten: ongeveer 9,7 gram vezels
 • Pecannoten: ongeveer 9,6 gram vezels
 • Pistachenoten: ongeveer 10 gram vezels
 • Cashewnoten: ongeveer 3,3 gram vezels
 • Paranoten: ongeveer 7,5 gram vezels
 • Macadamianoten: ongeveer 8,6 gram vezels

Het is goed om te beseffen dat deze waarden kunnen variëren op basis van de bron en de specifieke variëteit van de noot. Naast vezels bevatten noten ook veel andere voedzame stoffen, zoals gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Ze zijn een uitstekende toevoeging aan je dagelijkse voedingspatroon, maar zoals met alles, is het goed om te genieten in mate gezien het hoge caloriegehalte. Noten zijn perfect als tussendoortje, toegevoegd aan salades, of verwerkt in diverse gerechten.

Fermenteerbare vezels

Fermenteerbare vezels zijn soorten vezels die door de darmbacteriën in de dikke darm kunnen worden gefermenteerd. Deze vezels produceren korte keten vetzuren en andere stoffen tijdens het fermentatieproces, wat gunstig is voor de darmgezondheid. Hier zijn de globale hoeveelheden vezels per 100 gram voor enkele voedingsmiddelen rijk aan fermenteerbare vezels:

 • Bonen (zoals kidneybonen): ongeveer 15,2 gram vezels
 • Linzen: ongeveer 7,9 gram vezels
 • Kikkererwten: ongeveer 7,6 gram vezels
 • Havermout: ongeveer 10,6 gram vezels
 • Gerst: ongeveer 15,6 gram vezels
 • Aardperen (topinamboer): ongeveer 1,6 gram vezels (maar ze zijn bijzonder rijk aan inuline, een soort fermenteerbare vezel)
 • Knoflook: ongeveer 2 gram vezels
 • Uien: ongeveer 1,7 gram vezels

Het is goed om te weten dat fermenteerbare vezels in veel voedingsmiddelen kunnen zitten, maar in verschillende hoeveelheden. De hoeveelheid vezels in voedingsmiddelen kan ook variëren op basis van de bereidingswijze en specifieke variëteit. Deze vezels zijn bijzonder gunstig voor de darmgezondheid en kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde darmmicrobiota.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
5 Comments

5 Comments

 1. nicole orriens

  24 August, 2023 at 06:58

  Bij vezelrijke voeding denk ik in eerste instantie aan roggebrood en volkoren brood. Goed om te lezen waar het verder allemaal nog in zit!

 2. Kijkje in huis en tuin

  24 August, 2023 at 13:22

  Goede tips, ik eet eigenlijk te weinig vezels. Met deze ideeën kan ik wel wat.

 3. Mitchel

  25 August, 2023 at 18:04

  Een goed informatief artikel over het eten van vezelrijke voeding. Het is een onderwerp waar ik helemaal niet mee bezig ben. Daarom ook fijn om er bewust van te worden.

 4. Tess

  26 August, 2023 at 16:42

  Ik merk bij mijn zorgvragers die last hebben van obstipatie dat ze vaak niet heel vezelrijk eten

 5. Claire

  27 August, 2023 at 07:50

  Wat een fijne tips en wat een waardevol overzicht! Fijn dat het ook in zoveel groente en fruit zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Hoe vitamine B12 je herstel na de training kan versnellen

Angelo

Published

on

By

Hoe vitamine B12 je herstel na de training kan versnellen

Na een intensieve workout heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen en te heropbouwen.

Vitamine B12 speelt een cruciale rol in diverse processen die hierbij van belang zijn, zoals energiestofwisseling, spieropbouw en het transport van zuurstof.

Belang van herstel na training voor optimale prestaties en gezondheid

Na een intensieve trainingssessie is het verleidelijk om meteen door te gaan met je dag. Echter, voldoende herstel is net zo belangrijk als de training zelf voor optimale prestaties en gezondheid.

Tijdens training breken we onze spieren af en putten we onze energiereserves uit. Herstel is de periode waarin ons lichaam deze schade repareert en de reserves weer aanvult. Dit proces is essentieel voor:

Spiergroei en -herstel

Tijdens rust worden spiervezels hersteld en vergroot, wat leidt tot spiergroei en -sterkte. Onvoldoende herstel kan leiden tot spierzwakte en blessures.

Verbeterde prestaties

Door te herstellen, kan je lichaam optimaal presteren tijdens de volgende training. Overtraining, te weinig rust, kan leiden tot verminderde prestaties, stagnatie en zelfs oververmoeidheid.

Verminderen van blessures

Onvoldoende herstel kan leiden tot spierpijn, overbelasting en blessures. Door te rusten, geef je je lichaam de kans om te herstellen en blessures te voorkomen.

Verbeterde mentale gezondheid

Training kan stressvol zijn voor je lichaam en geest. Voldoende rust helpt je om stress te verminderen, je humeur te verbeteren en je mentale focus te versterken.

Optimale gezondheid

Herstel is cruciaal voor een gezond immuunsysteem, hormoonbalans en algehele welzijn. Onvoldoende rust kan leiden tot een verhoogd risico op ziektes, hormonale disbalans en verminderde energie.

De rol van vitamine B12 in herstel

B12 vitamines zijn een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in diverse processen die cruciaal zijn voor herstel na training. De voordelen van vitamine B12 voor herstel omvatten:

Energiestofwisseling en spieropbouw:

Vitamine B12 is essentieel voor de omzetting van voedsel in energie. Het helpt je lichaam om koolhydraten, vetten en eiwitten te metaboliseren, waardoor je de energie hebt die je nodig hebt om te trainen en te herstellen. B12 ondersteunt ook de synthese van spiereiwitten, wat belangrijk is voor spieropbouw en -herstel na training.

Rode bloedcellen en zuurstoftransport

Vitamine B12 is nodig voor de productie van rode bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof door je lichaam. Na een training heeft je lichaam extra zuurstof nodig om te herstellen. Voldoende vitamine B12 zorgt ervoor dat je spieren en weefsels de zuurstof krijgen die ze nodig hebben om te herstellen.

Bescherming van zenuwcellen

Vitamine B12 is belangrijk voor de gezondheid van zenuwcellen. Het helpt om zenuwbeschadigingen te voorkomen en de zenuwfunctie te optimaliseren. Dit is belangrijk voor een goede coördinatie, spierkracht en gevoeligheid, die allemaal van belang zijn bij training en herstel.

Ontstekingsremmende effecten

Vitamine B12 heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het helpt om ontstekingen te verminderen die kunnen optreden na een training. Dit kan spierpijn verminderen en het herstelproces bevorderen.

Verbeterde slaap

Vitamine B12 kan de slaapkwaliteit verbeteren, wat cruciaal is voor herstel. Slaap is de tijd waarin je lichaam hormonen produceert die belangrijk zijn voor spiergroei en -herstel.

Vitamine B12 tekort en symptomen

Een vitamine B12 tekort kan leiden tot diverse symptomen die je gezondheid en welzijn kunnen beïnvloeden. De meest voorkomende symptomen zijn:

Vermoeidheid

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot extreme vermoeidheid, lusteloosheid en een gebrek aan energie. Dit kan je dagelijkse activiteiten belemmeren en je sportprestaties negatief beïnvloeden.

Spierzwakte en -pijn

Vitamine B12 is belangrijk voor de gezondheid van spieren. Een tekort kan leiden tot spierzwakte, krampen, tintelingen en pijn.

Neurologische klachten

B12 is essentieel voor de gezondheid van zenuwcellen. Een tekort kan leiden tot neurologische klachten zoals gevoelloosheid, tintelingen, prikkelingen, verminderde reflexen en evenwichtsproblemen.

Concentratieproblemen en geheugenverlies

Vitamine B12 is belangrijk voor de cognitieve functie. Een tekort kan leiden tot concentratieproblemen, geheugenverlies, vergeetachtigheid en verwardheid.

Bloedarmoede

Vitamine B12 is nodig voor de productie van rode bloedcellen. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, wat gepaard gaat met symptomen zoals bleekheid, kortademigheid, duizeligheid en hoofdpijn.

Huid- en haarproblemen

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een droge, bleke huid, haaruitval en pigmentvlekken.

Maag- en darmklachten

Een tekort kan leiden tot maag- en darmklachten zoals spijsverteringsproblemen, constipatie, diarree en verminderde eetlust.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B12?

Vitamine B12 is een onmisbare voedingsstof die we uitsluitend uit dierlijke producten kunnen halen. Ben je vegetariër of veganist, dan is het extra belangrijk om je B12-niveau in de gaten te houden.

Dierlijke bronnen van vitamine B12

 • Vlees
 • Vis
 • Kip
 • Eieren

Supplementen en alternatieven

 • Vitamine B12 supplementen: De eenvoudigste manier om je B12-niveau te optimaliseren.
 • Andere plantaardige bronnen: Verrijkte voedingsmiddelen zoals plantaardige melk en yoghurt.

Bronnen

 • Vitamin B12 – Health Professional. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
 • Can Fam Physician. 2008 Apr; 54(4): 536–541. PMCID: PMC2294088. Vitamin B12 and health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2294088/?adb_sid=3f2fa233-444b-4e87-a5c4-0277499c4be4
 • C. ROBERT, OH, CPT, MC, USA, AND DAVID L. BROWN, MAJ, MC, USA. Am Fam Physician. 2003;67(5):979-986. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2003/0301/p979.html
 • Michael J Shipton, Jecko Thachil. Vitamin B12 deficiency. PMCID: PMC4953733 PMID: 25824066
 • Vitamin B12 Status and Optimal Range for Hemoglobin Formation in Elite Athletes. DOI:10.3390/nu12041038
Continue Reading

Gezondheid

Angelo

Published

on

By

Gezond Eten: Duurzame eetgewoonten & schijf van vijf

Gezond eten: Duurzame eetgewoonten & schijf van vijf

Een gezonde levensstijl begint bij de basis: een gebalanceerd voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf. Dit artikel duikt in de wereld van gezonde eetgewoonten en legt uit hoe volkorenproducten, peulvruchten, en vette vis, rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vezels, mineralen en gezonde vetten, je helpen om gezond te leven.

Ontdek hoe je door meer fruit en groenten te eten en te kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen, zoals volkorenproducten en peulvruchten, niet alleen goed voor jezelf zorgt, maar ook bijdraagt aan een duurzamer milieu. 

Waarom wil je gezond en duurzaam eten?

Gezond en duurzaam eten staat centraal in een levensstijl waarin welzijn en respect voor het milieu hand in hand gaan. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Voedingscentrum, houdt dit in dat we bewust kiezen voor voedingsmiddelen die niet alleen goed zijn voor ons lichaam, maar ook voor de wereld om ons heen.

Gezonde maaltijden, rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen, bevorderen ons welzijn en dragen bij aan een energiek leven. Tegelijkertijd minimaliseren we door duurzaam te eten de impact op het milieu, bijvoorbeeld door te kiezen voor seizoensgebonden groenten en fruit, minder vlees te consumeren en voedselverspilling tegen te gaan.

Wist je dat je online ook Herbalife bestellen kunt? Herbalife biedt gezonde voeding rijk aan vitamine en mineralen die jouw lichaam ondersteunen om gezond en vitaal te blijven. Meer informatie over Herbalife vind je hier.

Een gezond en duurzaam voedingspatroon betekent gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf, waarbij elke dag ruimte is voor volkorenproducten, peulvruchten, vette vis en minimaal twee stuks fruit. Het vermijden van overmatige suikers en verzadigde vetten, vaak gevonden in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen, is cruciaal.

Dit alles draagt bij aan het verminderen van het risico op chronische ziekten en ondersteunt een gezond gewicht, terwijl het ook bijdraagt aan een beter milieu. Kortom, gezond en duurzaam eten is een bewuste keuze voor jezelf en de wereld.

Gezond eten met een voedingsplan

Bij het nastreven van een gezonder voedingspatroon is het cruciaal je doelen specifiek te formuleren. Een algemene wens zoals ‘gezonder eten’ is vaag; het biedt geen helderheid over de stappen die je wilt zetten. Neem je huidige eetgewoonten grondig onder de loep om te identificeren welke veranderingen jou dichter bij je doel brengen.

Vraag je af: Is meer fruit eten de sleutel, of zou je ook kunnen minderen met suikerhoudende drankjes? Specificeer je acties; stel je voor om dagelijks twee porties fruit te nuttigen of dagelijks één glas frisdrank te vervangen door water.

Streef naar realistische doelen. Een te ambitieus plan kan overweldigend zijn en de kans op succes verminderen. Het is prima om geleidelijk veranderingen door te voeren en af en toe een misstap te maken. Bepaal wat voor jou doenbaar is binnen je dagelijkse routine, zodat je nieuwe gewoonten kunt integreren zonder je overbelast te voelen.

Begin klein

Daarom is het essentieel om je ambities bescheiden te houden en je doel in behapbare, haalbare stappen op te splitsen. Door kleine, makkelijk uitvoerbare stappen te nemen, wordt het eenvoudiger om je nieuwe gewoonten te bestendigen. Zo transformeert een kleine verandering geleidelijk in een tweede natuur; je denkt er niet eens meer over na. Zelfs deze kleine aanpassingen kunnen al een significante verbetering betekenen.

De schijf van vijf

Ontwikkeld door het Voedingscentrum, en leidraad voor gezonde voeding en een duurzame leefstijl. Het adviseert variatie met volkoren producten, veel groenten en fruit – ten minste twee stuks fruit per dag – en het beperken van ongezonde, bewerkte voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetten en suikers.

Door te kiezen voor voeding uit de Schijf van Vijf, krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen, beperk je calorie-inname en ondersteun je een gezond gewicht. Het stimuleert ook een milieuverantwoorde keuze, zoals minder kant-en-klare producten eten en meer plantaardige opties kiezen, wat goed is voor zowel jouw gezondheid als het milieu.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding is de sleutel tot een vitaal leven en een goede gezondheid. Het gaat om evenwichtige maaltijden die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vezels, en gezonde vetten. Deze voeding bevat volkorenproducten, vers fruit, groenten, peulvruchten, noten, en magere eiwitten. Volgens het Voedingscentrum en de Schijf van Vijf, hoort goede voeding gevarieerd te zijn en milieuverantwoord.

Minder gezonde keuzes, zoals voedsel met veel geraffineerde suikers, verzadigde vetten, en zout, horen buiten dit patroon. Door bewust te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen en deze regelmatig te consumeren, ondersteun je niet alleen je lichaam maar ook het milieu.

Het belang van gezonde voeding is breed erkend. Het helpt bij het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Bovendien bevordert het een gezond lichaamsgewicht en verhoogt het je energieniveau.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven benadrukt het belang van dagelijks variëren binnen de verschillende vakken van de Schijf van Vijf om alle essentiële voedingstoffen binnen te krijgen. Door te kiezen voor gezonde voeding, maak je elke dag een bewuste keuze voor jezelf en je welzijn.Enkele tips om gezond te eten

Enkele tips om gezond te eten

Om gezonder te eten en een actieve levensstijl te bevorderen, hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Begin met planning: Maak een concreet plan om gezonder te eten, gericht op kleine, haalbare doelen. Bijvoorbeeld, besluit om dagelijks twee stuks fruit te eten of suikerhoudende dranken te vervangen met water.
 2. Kleine stappen: Neem kleine, haalbare stappen richting je doel. Dit vergemakkelijkt het vasthouden aan je nieuwe gewoontes en maakt ze onderdeel van je dagelijkse routine.
 3. Gebruik de schijf van vijf: Eet volgens de schijf om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit omvat een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder volkoren producten, voldoende groenten en fruit, en gezonde vetten.
 4. Vermijd ongewenste calorieën: Beperk de inname van producten met veel verzadigde vetten, geraffineerde suikers en zout. Dit helpt niet alleen bij het afvallen, maar vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten.
 5. Zorg voor variatie: Zorg voor een gevarieerd dieet door verschillende soorten voedingsmiddelen te eten. Dit zorgt ervoor dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt en helpt bij het behouden van een gezonde levensstijl.
 6. Drink voldoende water: Water is essentieel voor een goede gezondheid. Vervang suikerhoudende dranken door water om je hydratatie te verbeteren en calorie-inname te verminderen.
 7. Wees niet te streng: Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en jezelf niet te streng te beoordelen als iets even niet lukt. Elke stap vooruit is een overwinning.
 8. Zoek ondersteuning: Praat met vrienden, familie of een professional als je hulp nodig hebt bij het veranderen van je eetgewoonten. Samen sta je sterker.

Door deze stappen te volgen, werk je effectief aan een gezonder voedingspatroon en een actievere levensstijl, wat bijdraagt aan je algehele welzijn.

Continue Reading

Gezondheid

Dit zijn klachten die vaak voorkomen onder sporters

Angelo

Published

on

By

Dit zijn klachten die vaak voorkomen onder sporters

De wereld van sport is fantastisch. Maar laten we eerlijk zijn, het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Sporten kan soms best intens zijn voor ons lichaam en soms krijgen we te maken met enkele vervelende blessures of klachten.

Of je nu een weekend warrior bent of een professionele atleet, deze klachten kunnen iedereen overkomen. Laten we eens een kijkje nemen naar de meest voorkomende pijntjes en wat eraan gedaan kan worden.

Voetklachten

In de eerste plaats komen voetklachten ontzettend vaak voor onder sporters. Dit heeft met name te maken doordat de populairste sporten in Nederland veel gebruikmaken van onze voeten.

Denk dan natuurlijk aan voetbal, maar ook andere sporten als hockey, schaatsen en basketbal belasten onze voeten behoorlijk. Hierdoor ontstaan geregeld verschillende klachten.

Kleine klachten zoals blaren vallen nog mee, maar ook kneuzingen en verzwikkingen kom je vaak tegen onder sporters. Onze voeten zijn ontzettend gevoelig, waardoor elke sporter ze goed moet verzorgen.

Mentale problemen

Naast de fysieke uitdagingen moeten we het ook even hebben over de mentale kant van sporten. Het is niet allemaal fysieke kracht en uithoudingsvermogen; je hoofd moet ook in het spel zijn.

Mentale problemen zoals stress, angst en zelfs depressie kunnen soms de kop opsteken, vooral als de druk hoog is. Het is belangrijk om te erkennen dat deze gevoelens net zo reëel zijn als een verstuikte enkel.

Een goed gesprek met een coach, teamgenoot of zelfs een professional kan wonderen doen.

Spierpijn

Laten we eerlijk zijn, spierpijn kan soms ongelofelijk vervelend zijn, maar het is ook een teken dat je spieren sterker worden.

Het is belangrijk om te weten hoe je met spierpijn omgaat. Goede stretchoefeningen voor en na je workout, voldoende hydratatie, en het niet overslaan van de cooldown kunnen allemaal helpen om de pijn te verminderen.

Een lekker warm bad of een bezoekje aan de sauna doet ook wonderen voor die stijve spieren.

Vermoeidheid

Verder is er nog vermoeidheid. Maar waar komt dit precies vandaan? Waarschijnlijk is het omdat je alles geeft wat je hebt, zowel in de sportschool als daarbuiten.

Het is superbelangrijk om te luisteren naar wat je lichaam je probeert te vertellen. Soms betekent dit dat je een pauze moet nemen, even moet relaxen, of je trainingsschema moet aanpassen.

Dus doe het rustig aan, gun jezelf de rust die je verdient, en je zult zien dat de energie vanzelf weer terugkomt.

Blessures

Niemand wil blessures meemaken, maar soms duiken ze gewoon op, ondanks de beste voorzorgsmaatregelen.

Het belangrijkste is om ze niet te negeren en denken dat ze vanzelf wel overgaan. Luister naar je lichaam, en als je pijn voelt, geef dan aandacht aan wat het je probeert te vertellen.

Soms betekent dit een bezoekje aan de fysiotherapeut of misschien wat minder intensief trainen totdat je weer helemaal de oude bent.

Continue Reading

Trending