Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Latissimus dorsi: Alles over de brede rugspier

Een spier die vaak over het hoofd wordt gezien, maar oh zo belangrijk is voor onze kracht en functionaliteit – de Latissimus Dorsi, oftewel, de “lats”. Deze krachtpatser van een spier is de grootste in je bovenlichaam en speelt een cruciale rol in bijna elke beweging die je maakt. Lees snel verder om alles te leren over de latissimus dorsi!

Waar zit de Latissimus Dorsi?

De Latissimus Dorsi, vaak de “lats” of de “brede rugspier” genoemd, is een flinke spier die zich in het bovenste gedeelte van je rug bevindt. Deze spier, de grootste in je bovenlichaam, strekt zich uit van de onderkant van je rug – waar hij begint bij de doornuitsteeksels van je zevende tot en met twaalfde borstwervels en de peesplaat van je onderrug – helemaal omhoog tot aan je schouderblad en bovenarm.

Deze spier is niet alleen groot, maar ook breed en plat, vandaar de bijnaam ‘brede rugspier’. Hij speelt een belangrijke rol bij het achteren bewegen van je arm, en je gebruikt hem in talloze alledaagse bewegingen en sportactiviteiten, zoals roeien en turnen. Maar vergeet niet, zoals elke spier, heeft ook je Latissimus Dorsi zorg en aandacht nodig om sterk en gezond te blijven!

Wat doet de latissimus dorsi?

De Latissimus Dorsi, oftewel de brede rugspier, is de grootste spier in je bovenlichaam, en hij is een echte multitasker! Deze krachtige, platte spier is onmisbaar bij veel van je dagelijkse bewegingen. Hij helpt bij het optrekken van je bovenarm, het achteren bewegen van je arm en het omlaag trekken van je schouderblad.

Deze spier is ook betrokken bij de uitademing, waardoor hij van vitaal belang is bij activiteiten zoals hoesten. Bij activiteiten zoals roeien en houthakken is de latissimus dorsi een sleutelspeler, waarbij hij een flinke dosis kracht levert.

Maar dat is nog niet alles! De Latissimus Dorsi speelt ook een belangrijke rol in de plastische chirurgie, met name bij borstreconstructies na bestraling. In de methode van de “latissimus dorsi flap”, wordt het goed doorbloede spierweefsel gebruikt om een nieuwe borst te vormen voor patiënten die geen implantaat kunnen krijgen

Ontstaan van triggerpoints in de Latissimus Dorsi

De Latissimus Dorsi, ook wel de brede rugspier genoemd, is een sleutelspeler in veel van onze dagelijkse bewegingen, maar het kan gebeuren dat deze spier overbelast raakt. Langdurige, repetitieve bewegingen, zoals het achteren bewegen van de arm of zelfs het gooien van een balletje, kunnen leiden tot de vorming van triggerpoints of spierknopen. Deze knopen zijn geconcentreerde gebieden van spanning in het spierweefsel, die klachten kunnen veroorzaken zoals pijn in de schouder en andere schouderklachten.

Een triggerpoint in de Latissimus Dorsi kan pijn uitstralen naar de voorkant van de schouder, de onderste ribben, de achterste oksel en zelfs naar het deel van de rug dat bij de doornuitsteeksels van de zevende tot twaalfde rib begint.

Gelukkig zijn er behandelingsmethoden beschikbaar om deze klachten te verlichten, zoals dry needling en manuele therapie. Deze technieken helpen de doorbloeding te verbeteren, de afvalstoffen te verwijderen en de onderliggende spanning in de spier te verlichten.

Behandeling pijnklachten door triggerpoints

Als je last hebt van pijnlijke triggerpoints in de Latissimus Dorsi – de brede rugspier – weet dan dat er tal van behandelingsmogelijkheden zijn die je kunt verkennen.

Dry needling is bijvoorbeeld een effectieve methode om deze diep gelegen knopen aan te pakken. Deze techniek maakt gebruik van dunne naalden die direct in de triggerpoints worden ingebracht om de spier te ontspannen.

Een andere optie is manuele therapie, die verschillende technieken zoals massage, mobilisatie en oefeningen combineert om spanning te verlichten en bewegingsbereik te verbeteren.

In sommige gevallen kan taping ook nuttig zijn, omdat het kan helpen de houding te corrigeren, de belasting van de spier te verminderen en de doorbloeding te bevorderen.

Daarnaast kan een gerichte oefenroutine, die bewegingen zoals het rekken van de spier en het versterken van omliggende spieren omvat, ook helpen bij het beheersen van klachten.

Oefeningen voor de Latissimus Dorsi?

Klaar om je ‘lats’ tot hun volledige potentieel te benutten? Fantastisch! Laten we eens kijken naar enkele van de meest effectieve oefeningen die specifiek gericht zijn op je Latissimus Dorsi.

  1. Pull-ups: Hierbij hang je aan een horizontale stang en trek je jezelf omhoog totdat je kin boven de stang is. Je kunt dit ook aanpassen met hulpmiddelen zoals een weerstandsband als je net begint.
  2. Bent-over rows: Ga staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar, buig voorover bij de heupen (houd je rug recht!) en trek een barbell of dumbbells omhoog richting je borst.
  3. Lat pulldown: Dit wordt uitgevoerd op een machine in de sportschool. Je zit met je rug tegen een kussen, trekt een stang boven je hoofd naar beneden richting je borst, en laat deze vervolgens weer gecontroleerd omhoog gaan.
  4. Single-arm dumbbell rows: Leun met één hand en één knie op een bankje, houd een dumbbell in je andere hand en trek deze naar je borst terwijl je je elleboog naar achteren houdt.
  5. Zwemmen: Dit is een geweldige full-body workout, maar de borstcrawl en rugslag in het bijzonder geven de lats een geweldige workout.
  6. Deadlift: Dit is een full-body oefening, maar het heeft een grote impact op je lats. Begin met de barbell op de grond, buig je knieën en houd je rug recht. Pak de barbell vast en til hem op door je knieën te strekken en je heupen naar voren te duwen. Laat de barbell gecontroleerd terugzakken.
  7. Close-grip lat pulldowns: Zittend op de machine met een kleinere greep, trek je de stang naar je borst en zorg je ervoor dat je ellebogen dicht bij je lichaam blijven.
  8. Straight-arm lat pulldown: Met een lange stang aan een hoge kabel, houd je je armen gestrekt en trek je de stang naar je dijen, en concentreer je je op het gebruiken van je lats om de beweging te sturen.
  9. One-arm dumbbell rows: Vergelijkbaar met de single-arm dumbbell rows, maar nu voer je de oefening staand uit, met een voet voor de andere en met je hand op een bankje voor ondersteuning.
  10. Reverse chin-up: Dit lijkt op een traditionele pull-up, maar dan met een onderhandse greep. Hierdoor werk je niet alleen aan je lats, maar ook aan je biceps.

Onthoud dat techniek hier het belangrijkste is! Neem de tijd om deze bewegingen correct uit te voeren, en je zult snel die krachtige lats ontwikkelen die je wilt hebben. En, zoals altijd, vergeet niet op te warmen voordat je begint, en te stretchen als je klaar bent. Veel trainingsplezier!

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.