Connect with us

Fitness

Alles over de legpress, techniek en veelgemaakte fouten

Angelo

Published

on

De leg press

Vandaag ga ik je iets vertellen over een oefening die een game changer kan zijn voor je onderlichaam: de legpress. De legpress is een geweldige oefening om jouw quadriceps te trainen. Dus waar wacht je nog op!? Lees snel verder en leer alles over de legpress oefening.

Welke spieren train je bij de legpress?

Deze gym klassieker wordt vaak vergeleken met de squat. Hoewel het dezelfde spieren traint, kan de legpress een effectieve variatie zijn in je routine. Het is een ‘compound’ oefening, wat betekent dat het meerdere spiergroepen aanspreekt, en een bijzonder geweldige keuze voor zowel beginners als gevorderden.

Bij de correcte uitvoering van de legpress zet je je voeten op ongeveer schouderbreedte op de plaat van de machine, houdt je rug en zitvlak tegen de rugleuning en je knieën gebogen op een hoek van 90 graden. Als je dit goed doet, kun je je boven- en onderbenen een flinke workout geven. Voornamelijk je quadriceps (bovenbeenspieren), maar ook je hamstrings en bilspieren worden aan het werk gezet. Je kuiten worden ook ingeschakeld wanneer je het gewicht wegduwt en je benen volledig strekt.

Hoe voer je de legpress uit?

Oké, laten we aan de slag gaan en de leg press onder de knie krijgen. Maak je geen zorgen, het lijkt misschien intimiderend, maar stap voor stap zullen we dit samen doen.

 1. Plaats jezelf correct: Begin met het vinden van de juiste positie op de leg press machine. Ga op het zitgedeelte zitten en plaats je rug en billen stevig tegen de rugleuning.
 2. Zet je voeten neer: Plaats je voeten op de plaat van de machine. Ze moeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar staan, afhankelijk van wat comfortabel voor jou is. De precieze plaatsing kan variëren op basis van welke specifieke spieren je wilt trainen.
 3. Beginpositie: Je knieën moeten gebogen zijn in een hoek van ongeveer 90 graden, waarbij je boven- en onderbenen een hoek van 90 graden vormen. Zorg ervoor dat je hielen stevig op de plaat zijn geplant.
 4. Laat het gewicht zakken: Laat het gewicht rustig zakken door je knieën te buigen tot ze weer een hoek van 90 graden vormen. Doe dit op een gecontroleerde manier om onnodige spanning op je knieën te voorkomen.
 5. Duw het gewicht weg: Duw het gewicht explosief weg door je benen te strekken. Maar let op, vergrendel je knieën niet volledig, om blessures te voorkomen. Je benen moeten bijna volledig gestrekt zijn, net voordat ze helemaal recht zijn.
 6. Terug naar de startpositie: Laat het gewicht langzaam en gecontroleerd weer zakken naar de beginpositie. Dit is één herhaling.
 7. Herhaal: Voer het gewenste aantal herhalingen uit. Zorg ervoor dat je de beweging altijd gecontroleerd uitvoert, of je nu het gewicht wegduwt of het terug laat zakken naar de startpositie.

Houd er rekening mee dat de juiste techniek essentieel is. Snelheid en gewicht komen pas op de tweede plaats. En vergeet niet, zelfs de kleinste progressie is nog steeds progressie

Hoe zwaar kan ik de legpress uitvoeren?

“Kan ik het aan?”, hoor ik je al denken. Maak je geen zorgen, want de pracht van de leg press is dat het volledig aanpasbaar is aan jouw niveau en lichaamsgewicht. Maar voordat je meteen die barbell van 200 kilo probeert te heffen, laten we even een stapje terug doen.

Bij het uitvoeren van de leg press is de juiste uitvoering het allerbelangrijkste. Zwaarder tillen betekent niet noodzakelijkerwijs dat je effectiever traint. Het gaat erom dat je je billen, hamstrings en de rest van je core aan het werk zet in een volledige range of motion. En weet je wat? Als dat betekent dat je met lichtere gewichten moet beginnen, dan is dat helemaal goed. We hebben allemaal ergens moeten beginnen, toch?

Let tijdens de uitvoering van de leg press op je houding. Houd je rug en hoofd tegen de rugleuning terwijl je de beweging uitvoert. Als je pijn in je onderrug of wervelkolom voelt, laat dan de gewichten zakken. Niemand wil met rugklachten naar huis.

Dus hoe zwaar kun je gaan? Begin met een gewicht waarbij je de oefening goed kunt uitvoeren voor 10-12 reps. Voelt dat comfortabel? Voeg dan langzaam meer gewicht toe. Vergeet niet, dit is geen race. Je bent hier om te groeien, te verbeteren en bovenal, om je lichaam te respecteren.

Is de legpress een goede vervanger voor de squat?

“Leg press of squat?” Dat is de vraag die velen van ons in de sportschool hebben gesteld. De leg press wordt vaak vergeleken met de squat, maar zijn ze echt uitwisselbaar? Laten we dat eens uitzoeken.

Beide oefeningen zijn ‘compound’ oefeningen, wat betekent dat ze meerdere spiergroepen aanspreken. Ze trainen voornamelijk je quadriceps, hamstrings en billen, en ze kunnen allebei een aanzienlijke hoeveelheid spiermassa opbouwen. Ze brengen ook beide je heupen en knieën in flexie, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen.

Squats vereisen meer balans, coördinatie en kernstabiliteit, terwijl leg presses je in staat stellen om je bovenbenen te isoleren en zwaardere gewichten te tillen zonder te veel druk op je rug te leggen. Als je last hebt van rugproblemen, kan de leg press dus een geschikte oefening zijn. Maar vergeet niet, het is geen directe vervanging voor squats.

Dus wat is het antwoord? Wel, ze kunnen beide een plaats hebben in je trainingsschema, afhankelijk van je doelen, behoeften en lichaam. Dus of je nu squats doet, leg presses, of beide, onthoud dat consistentie de sleutel is.

Is de legpress effectief om de billen te trainen?

Zijn die ‘peachy’ billen het doel? De leg press kan je daar zeker bij helpen! Terwijl squats en deadlifts geweldige compound oefeningen zijn om je billen te trainen, kan de leg press een uitstekende aanvulling zijn op je fitnessroutine.

Je vraagt je misschien af hoe je dit het beste kunt bewerkstelligen. Wel, het zit hem allemaal in de voetplaatsing. Als je je voeten hoger en breder op de plaat zet, dan zet je je billen en hamstrings meer aan het werk. Je kunt het verschil echt voelen als je dit vergelijkt met je voeten lager en op schouderbreedte.

Vergeet niet om je oefeningen te variëren. Elke oefening biedt unieke voordelen en het is belangrijk om je lichaam te blijven uitdagen met verschillende bewegingen en hoeken. Je persoonlijke trainer kan je hierbij helpen, net als voedingsadvies voor optimale resultaten.

Wees niet bang om te experimenteren met verschillende voetplaatsingen en voel welke het beste voor jou werkt. Onthoud dat je knieën recht moeten blijven, in lijn met je tenen, terwijl je het gewicht naar beneden laat.

Wat voor invloed heeft de plaatsing van de voeten bij de legpress?

Wist je dat de plaatsing van je voeten tijdens de leg press invloed heeft op welke spieren je traint? Juist, je kunt echt inzoomen op die verschillende spiergroepen, gewoon door je voeten een beetje te verplaatsen!

Laten we eerst praten over het zwaartepunt. Plaats je je voeten lager op het platform, dan zullen je quadriceps harder moeten werken. Aan de andere kant, als je je voeten hoger zet, wordt de focus meer naar je hamstrings en bilspieren verplaatst.

En breedte? Plaats je voeten op schouderbreedte voor een evenwichtige training van alle spiergroepen. Een bredere stand legt de nadruk op je adductoren (de spieren aan de binnenkant van je dijen) terwijl een smallere stand je quadriceps extra uitdaagt.

Maar, en dit is belangrijk, je wilt je voeten niet te laag plaatsen. Dit zou namelijk onnodige spanning op je kniegewricht kunnen leggen. En zorg ervoor dat je knieën altijd in lijn zijn met je tenen om blessures te voorkomen.

Dus, speel eens met die voetplaatsing de volgende keer dat je op de leg press zit en kijk hoe je lichaam reageert.

5 veelvoorkomende fouten bij de legpress

 1. Je knieën volledig strekken: Dit is een veelvoorkomende fout bij de leg press, die je echt wilt vermijden. Door je benen volledig te strekken, zet je te veel druk op je knieën en loop je het risico op blessures. In plaats daarvan moet je altijd een kleine buiging in je knieën houden, zelfs op het hoogste punt van de oefening.
 2. Je voeten te laag plaatsen: Door je voeten te laag op het platform te plaatsen, kun je onnodige druk op je knieën leggen, wat kan leiden tot blessures. Probeer in plaats daarvan je voeten hoger op het platform te plaatsen, in lijn met je knieën.
 3. Te snel uitvoeren: De leg press moet op een gecontroleerde manier worden uitgevoerd, zowel bij het duwen als bij het laten zakken van het gewicht. Door de oefening te snel uit te voeren, loop je niet alleen het risico op blessures, maar vermindert je ook de effectiviteit van de oefening.
 4. Je rug van de zitting tillen: Het is belangrijk dat je rug te allen tijde tegen de zitting blijft. Als je je rug optilt terwijl je duwt, kan dit druk op je onderrug leggen en het risico op blessures verhogen.
 5. Te zwaar gewicht gebruiken: Als je te zwaar gewicht gebruikt, zal je vorm waarschijnlijk lijden, wat het risico op blessures kan verhogen en de effectiviteit van de oefening kan verminderen. Zorg ervoor dat je een gewicht kiest dat uitdagend is, maar waarmee je de oefening nog steeds correct en veilig kunt uitvoeren.

Referenties:

 • Changes in Neuromuscular Response Patterns After 4 Weeks of Leg Press Training During Isokinetic Leg Extensions. Bezoeken
 • The Impact of Back Squat and Leg-Press Exercises on Maximal Strength and Speed-Strength Parameters. Bezoeken
 • The Effects of Passive Leg Press Training on Jumping Performance, Speed, and Muscle Power. Bezoeken

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

 1. Natascha

  11 August, 2023 at 16:11

  Deze tip is echt handig ik gebruik vaak de legpress alleen loop altijd te klooien met het apparaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending