Connect with us

Lichaam

Hamstrings: anatomie, pijn, blessures en klachten

Angelo

Published

on

De hamstrings

De hamstrings zijn een cruciale spiergroep in het menselijk lichaam, gelegen aan de achterzijde van het bovenbeen.

Deze groep bestaat uit drie spieren: de musculus biceps femoris, musculus semitendinosus en musculus semimembranosus. Deze spieren lopen van het bekken tot aan de knieholte en zijn essentieel voor activiteiten zoals sprinten en het buigen van de knie. 

Een blessure kan veel ongemak veroorzaken. Echter, een blessure hoeft niet altijd pijn te doen. Hamstrings trainen kan op een veilige manier gedaan worden.

Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, daarom is het belangrijk om te begrijpen wat de symptomen kunnen zijn van een blessure.

Anatomie van de hamstring spiergroep 

De hamstrings, gelegen aan de achterkant van het bovenbeen, zijn een groep van drie spieren die essentieel zijn voor de beweging van het onderbeen en het kniegewricht.

Deze spieren, bekend als de musculus semitendinosus, musculus semimembranosus en een deel van de biceps femoris, hechten aan het zitbeen en strekken zich uit langs de achterkant van het been tot aan de binnen- en buitenkant van de knie. 

Functie van de hamstring 

De hamstrings, bestaande uit de musculus semitendinosus, musculus semimembranosus en een deel van de biceps femoris, zijn cruciaal voor het buigen van de knie en het strekken van de heup.

Deze achterdijbeenspieren, die zowel de heup als de knie passeren, zijn essentieel voor bewegingen zoals wandelen, fietsen en sporten.

Uitstrekken van het heupgewricht

Het uitstrekken van het heupgewricht is een essentiële beweging voor dagelijkse activiteiten en sportprestaties. Deze actie, waarbij de hoek tussen het bovenbeen en de romp vergroot wordt, betrekt voornamelijk de grote bilspier, de gluteus maximus.

Deze spier speelt een sleutelrol in het stabiliseren en bewegen van het heupgewricht, vooral tijdens het lopen, rennen en springen.

Regelmatig stretchen van het heupgewricht kan de flexibiliteit en het bewegingsbereik verbeteren, wat bijdraagt aan een betere houding, verminderde rugpijn en een lager risico op blessures.

Buigen van de knie

Het buigen van de knie is een fundamentele beweging die essentieel is voor tal van dagelijkse activiteiten, zoals lopen, zitten, en traplopen.

Deze actie houdt in dat de hoek tussen het onderbeen en het bovenbeen verkleint, waarbij de hamstrings – bestaande uit de musculus semitendinosus, semimembranosus, en biceps femoris – een cruciale rol spelen.

Deze spieren werken samen om de knie soepel en gecontroleerd te buigen.

Regelmatig oefeningen doen die de kniebuiging bevorderen, kan helpen bij het versterken van de hamstrings, wat bijdraagt aan een betere balans, stabiliteit en verminderd risico op blessures.

Dit vooral tijdens sportactiviteiten waarbij explosieve bewegingen en snelle richtingsveranderingen voorkomen.

De hamstrings

Klachten en oorzaken van hamstring klachten

De hamstrings spelen een cruciale rol in de beweging van onze benen, en blessures aan deze spieren kunnen bijzonder hinderlijk zijn. Deze blessures zien we vaak bij atleten, maar ze kunnen ook ontstaan door plotselinge bewegingen of overbelasting in het dagelijks leven.

Een veelvoorkomende oorzaak is een zwakke bilspier, waardoor de hamstrings extra belast worden, wat uiteindelijk kan leiden tot een scheur. Meestal raakt slechts één hamstring geblesseerd, en zelden alle drie tegelijk.

Studies tonen aan dat in sporten zoals voetbal, de meeste hamstringblessures optreden tegen het einde van elke speelhelft, mogelijk door een spierdisbalans en toenemende vermoeidheid.

Hamstring blessure beperken zich niet tot amateuratleten; zelfs topatleten zoals sprinter Usain Bolt zijn hier niet immuun voor. Een goede warming up kan helpen om hamstring blessures te voorkomen.

De blessure treedt vaak op wanneer de hamstrings uitgerekt worden door een excentrische spierkracht. Naarmate vermoeidheid opbouwt, neemt deze kracht af.

Wanneer de hamstrings dan plotseling moeten reageren op een onverwachte beweging, is het risico op een blessure aanzienlijk. Pijn aan de achterzijde ontstaat meestal door spierverrekking, spierscheuring of bijvoorbeeld overbelasting.

Symptomen van acute hamstrings klachten

Acute klachten aan de hamstrings manifesteren zich als volgt:

  • Tijdens fysieke activiteit of bij een plotselinge strekbeweging, zoals een hoge trap, spagaat of sliding, kan er plotseling hevige pijn optreden aan de achterkant van het bovenbeen.
  • Bij strekbewegingen wordt de pijn vaak gevoeld hoog bij de bilrand, waar de spier aanhecht.
  • Bij activiteiten zoals sprinten en springen, wordt de pijn meestal ervaren in het midden van de spier, wat kan duiden op een kleine spierscheur.
  • De pijn is vaak zo intens dat doorgaan met de activiteit niet mogelijk is.
  • Enkele dagen na het ontstaan van de pijn kan het gebied rond de blessure verkleuren, vergelijkbaar met een blauwe plek.
  • Soms is er een voelbare deuk op de plek van de pijn.

Geleidelijk ontwikkelende hamstringklachten vertonen de volgende symptomen:

  • Er is sprake van toenemende pijn en stijfheid aan de achterzijde van het bovenbeen tijdens en na fysieke inspanning.
  • De pijnklachten verergeren geleidelijk:
    • Aanvankelijk zijn er alleen klachten na inspanning, en kan het bovenbeen ‘s ochtends stijf aanvoelen.
    • Later ontstaat er pijn bij het begin van sportactiviteiten, zoals tijdens de warming-up. Deze klachten verdwijnen na de warming-up, maar keren terug na het sporten.
    • Uiteindelijk is er sprake van aanhoudende pijn, zelfs in rust.
  • De pijn is doorgaans erger bij intensievere inspanningen of bij een hogere loopsnelheid.

Hoe worden de klachten behandeld?

De behandeling van een hamstringblessure richt zich op het verminderen van pijn en zwelling, en het herstellen van de normale functie van de spier. Een goede begeleiding is dus zeer belangrijk.

Je hoeft ook niet perse naar een sport fysiotherapeut, een normale fysiotherapeut zal ook in staat zijn om je te kunnen helpen.

Aanvankelijk omvat dit rust, ijsapplicatie, compressie en elevatie (RICE-methode) om zwelling te verminderen en pijn te verlichten.

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het herstelproces, waarbij specifieke oefeningen worden ingezet om de spiervezels van de hamstrings te versterken en flexibiliteit te bevorderen.

Deze oefeningen richten zich op zowel de musculus semitendinosus als de musculus semimembranosus.

Het is belangrijk om geleidelijk de activiteit te hervatten om overbelasting te voorkomen. In ernstige gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn om de exacte aard van de blessure vast te stellen en een passend herstelplan op te stellen.

Het doel is om de hamstring weer volledig functioneel te maken voor activiteiten zoals wandelen, fietsen en sporten.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Lichaam

Waarom krijg ik jeuk tijdens het sporten?

Angelo

Published

on

By

Jeuk tijdens het sporten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Jeuk tijdens het sporten kan behoorlijk irritant zijn. Veel sporters ervaren dit ongemak, maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van die vervelende jeuk?

Voor veel sporters is het gevoel van jeuk tijdens het sporten een herkenbaar fenomeen. Hoewel sommigen figuurlijk gesproken ‘de kriebels’ krijgen van sporten, ervaren velen dit letterlijk. Je vraagt je misschien af: waarom jeukt mijn huid zo tijdens het sporten?

Stel je voor, je bent halverwege je hardloopsessie en plotseling begint je huid ondraaglijk te jeuken. Hoe meer je eraan krabt, hoe erger het lijkt te worden. Je zou het liefst je sportkleding uittrekken en in een koud bad springen, maar dat is natuurlijk geen optie. Het is een frustrerend probleem waar veel sporters tegenaan lopen, maar

wat veroorzaakt nu eigenlijk deze jeuk tijdens fysieke inspanning?

Mogelijke oorzaken van jeuk bij het sporten

Je kledingkeuze

De kans is groot dat het probleem bij je sportkleding ligt. Misschien draag je iets dat te strak zit, waardoor je huid geïrriteerd raakt door constante wrijving en hitte die niet kan ontsnappen.

Dit kan zelfs leiden tot overgevoeligheid voor bepaalde materialen. Door de wrijving en opgebouwde warmte kan je lichaam histamine aanmaken, hetzelfde stofje dat vrijkomt bij allergische reacties zoals hooikoorts.

Daarnaast is het mogelijk dat je huid reageert op chemicaliën in nieuwe kleding die nog niet is gewassen. Of misschien ben je allergisch voor het gebruikte wasmiddel of de zeep.

Door continue wrijving met een stof die allergenen bevat, kan bij overgevoeligheid snel huiduitslag ontstaan. Het kan lijken alsof deze overgevoeligheid plotseling optreedt, wanneer je lichaam besluit dat het genoeg heeft van een bepaald type zeep.

Om dit probleem op te lossen, kun je experimenteren met je wasmiddel. Probeer een neutraal, allergeenvrij wasmiddel. Kijk ook naar wat je draagt tijdens het sporten. Heb je last van jeuk bij het dragen van strakke leggings of nauwsluitende sportkleding?

Of was het een nieuw, technologisch geavanceerd shirt dat de uitslag veroorzaakte? Kies in de toekomst voor ademende stoffen of kleding die wat losser zit. Katoen is bijvoorbeeld een goede, ademende optie die minder irritatie veroorzaakt.

Invloed van het weer

Het kan ook zijn dat jeuk veroorzaakt wordt door het weer. In koude en droge omstandigheden droogt je huid makkelijker uit, wat kan leiden tot irritatie en jeuk.

Aan de andere kant ervaren sommige mensen juist meer jeuk wanneer het buiten erg warm en vochtig is. In beide gevallen kunnen je benen opzwellen, waardoor je huid rood en vlekkerig wordt.

Als je snel last hebt van jeukende benen bij warm weer, is de kans groot dat je dit ook ervaart bij een heet bad. Dit komt omdat sommige mensen nu eenmaal gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen dan anderen.

Het is belangrijk om te letten op hoe je lichaam reageert op verschillende weersomstandigheden. Als je merkt dat je huid reageert op zowel warmte als

kou, probeer dan je activiteiten en je kleding hierop aan te passen. Bij koud weer kun je het beste meerdere lagen dragen om je lichaam warm en beschermd te houden, terwijl je bij warm weer juist lichtere en ademende stoffen kunt kiezen.

Blijf ook goed gehydrateerd en gebruik indien nodig een vochtinbrengende crème om je huid soepel te houden. Zo kun je zowel de koude als de warmte trotseren zonder ongemakkelijke jeuk.

Je medicijnen

Soms kan je medicatie de oorzaak zijn van jeuk tijdens het sporten. Beoefenaars van sport kunnen soms een uitslag ontwikkelen als bijwerking van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica of diuretica (plaspillen). Ook kan het een symptoom zijn van een allergische reactie, zoals een voedselallergie.

De aanpak: Als je tijdelijk bepaalde medicijnen gebruikt, kun je proberen een allergische reactie te voorkomen door voor je training een antihistaminicum in te nemen.

Maar voordat je dit doet, is het belangrijk eerst advies te vragen aan je huisarts. Deze kan je adviseren of het veilig is en of dit past bij jouw specifieke situatie en medicijngebruik. Denk er ook aan om je voedselinname te controleren en te kijken of je misschien allergisch reageert op iets dat je eet voor je gaat sporten.

Continue Reading

Gezondheid

Aankomen in gewicht door stoppen met roken

Angelo

Published

on

By

Aankomen in gewicht door het stoppen met roken

Stoppen met roken is een van de beste dingen die je voor je gezondheid kunt doen. Maar helaas komt het vaak met een vervelende bijwerking: gewichtstoename.

Waarom is dat?

Er zijn twee hoofdredenen. Ten eerste, nicotine stimuleert de stofwisseling. Als je stopt met roken, vertraagt je stofwisseling. Dit betekent dat je minder calorieën verbrandt, waardoor je aankomt.

Ten tweede, veel mensen compenseren het gebrek aan nicotine door meer te eten. De nicotine in sigaretten vermindert de eetlust. Als je stopt met roken, kun je meer honger hebben.

Nieuw onderzoek suggereert dat er nog een reden is waarom mensen aankomen na het stoppen met roken. Het onderzoek toonde aan dat roken de hoeveelheid leptine in het lichaam verhoogt.

Leptine is een hormoon dat je eetlust onderdrukt. Als je stopt met roken, daalt de hoeveelheid leptine in je lichaam. Dit kan ertoe leiden dat je meer honger hebt en aankomt.

Roken en het verzadigingshormoon

Vorig onderzoek heeft al aangetoond dat roken de honger kan stillen. Een hypothese suggereert dat nicotine een invloed heeft op het ‘hongerhormoon’ leptine. Echter, de invloed op andere hormonen zoals noradrenaline, dopamine, serotonine en GABA zou ook een rol kunnen spelen.

Deze neurotransmitters, beïnvloed door het centrale zenuwstelsel, reguleren de eetlust en verhogen het metabolisme. De werking van nicotine op deze hormonen is echter ingewikkeld, omdat het ook hormonen kan stimuleren die de eetlust doen toenemen en het metabolisme verlagen.

Het directe effect is de activatie van systemen die de voedselinname verminderen en de verbranding verhogen, terwijl langdurige veranderingen juist het tegenovergestelde effect lijken te hebben.

Daarnaast kan roken gezien worden als een substituut voor eten, vooral voor tussendoortjes

Roken verhoogt de vetverbranding

Het effect van roken strekt zich niet alleen uit tot de eetlust en consumptie. Het beïnvloedt ook de manier waarop het lichaam met voedsel en vet omgaat, wat diverse effecten heeft op het gewicht.

Nicotine stimuleert thermogenese in vetweefsel, inclusief een verhoogde verbranding van vetten. Roken kan het dagelijkse energieverbruik met ongeveer 10% verhogen. Deze toename kan cruciaal zijn in de balans tussen gewichtsverlies, gewichtsbehoud of gewichtstoename.

Recent onderzoek naar de impact van roken op gewicht heeft meer licht geworpen op hoe deze verhoogde vetverbranding plaatsvindt.

Dezelfde eiwitten die betrokken zijn bij nicotineafhankelijkheid in de hersenen kunnen ook een rol spelen in het metabolisme, door direct in te werken op bruin vetweefsel.

Wit, bruin en beige vet

Er is al veel geschreven over bruin vetweefsel. In tegenstelling tot witte vetcellen, die zich richten op het opslaan van vet, zijn bruine vetcellen betrokken bij het reguleren van de lichaamswarmte.

Als de lichaamstemperatuur daalt, verbranden deze cellen vetten om via thermogenese de warmte te verhogen. Baby’s vertrouwen hierop om hypothermie te voorkomen, maar de hoeveelheid bruin vet vermindert naarmate we ouder worden.

Echter, bepaalde cellen in wit vetweefsel kunnen zich gaan gedragen als bruin vet en staan dan bekend als ‘beige vet’.

Beige vet is geïdentificeerd door onderzoekers die ook de invloed van nicotine hierop bestudeerden. Sinds deze ontdekking is er aanzienlijke wetenschappelijke interesse in deze vetcellen.

De succesvolle activatie van beige vetcellen zou een effectieve aanpak kunnen vormen voor het behandelen van obesitas.

Hogere verbranding door bruin vet en nicotine

De wetenschappers van het University of Michigan Life Sciences Institute onderzochten geactiveerd beige vetweefsel en identificeerden een molecuul dat direct verband houdt met de thermogenese in deze cellen, namelijk het eiwit CHRNA2 (cholinergic receptor nicotinic alpha 2).

Dit is een type receptor dat vooral bekend is vanwege het reguleren van nicotineafhankelijkheid in de hersenen.

CHRNA2 blijkt werkzaam te zijn in zowel menselijke als muizenmodellen, maar niet in wit vetweefsel, wat suggereert dat dit eiwit betrokken is bij het stofwisselingsproces.

Het onderzoek toont aan dat de CHRNA2-receptor kan worden geactiveerd door nicotine en acetylcholine, geproduceerd door nabijgelegen immuuncellen. Zodra de CHRNA2-receptor deze stoffen ontvangt, worden de beige vetcellen aangezet om de verbranding te verhogen.

Continue Reading

Trending