Connect with us

Fitness

Welke spieren train je met squat? Alles over squat oefening

Angelo

Published

on

Man aan het squatten met een smith machine

We hebben allemaal gehoord dat squats een geweldige oefening zijn, maar weet je echt welke spieren je traint met squats? Het antwoord is waarschijnlijk meer dan je denkt! Laten we samen kijken naar welke spieren je traint!

Welke spieren train je met squats?

Squatten is een integraal onderdeel van vrijwel elk fitnessprogramma, en met goede reden. Maar welke spieren train je met squats? Laten we dat eens nader bekijken.

Ten eerste, de kracht van squats komt van de bilspieren, de grootste spiergroep in je lichaam. Als je een squat uitvoert, zijn je bilspieren volop in actie, wat helpt bij het opbouwen van kracht en definitie.

Maar dat is niet alles. De quadriceps, de spiergroep aan de voorkant van je dijbenen, speelt ook een grote rol bij het squatten. Elke keer dat je door je knieën buigt, worden je quadriceps aangesproken. En als je weer omhoog komt? Dat is weer de kracht van de quadriceps.

Je hamstrings, de spieren aan de achterkant van je dijbenen, zijn ook betrokken bij het squatten. Samen met de bilspieren helpen ze je om vanuit een gehurkte positie weer omhoog te komen.

Maar squats raken meer dan alleen je onderlichaam. Je core, met name je buikspieren, wordt ook aan het werk gezet. Elke keer dat je een squat uitvoert, moet je core stabiliteit bieden en je rug beschermen.

En ten slotte worden ook de kuiten aangesproken, hoewel in mindere mate dan de andere spiergroepen.

Er zijn echter veel variaties op de standaard squat, en elke variant kan net weer andere spieren aanspreken. Bijvoorbeeld, de front squat legt meer nadruk op de quadriceps, terwijl een sumo squat de binnenkant van je dijen aanspreekt. En als je gewichten toevoegt, zoals bij een barbell squat, zullen je armspieren en schouders ook een deel van de last dragen.

Kortom, squats zijn een ongelooflijk efficiënte oefening die meerdere grote spiergroepen tegelijk aanspreekt. Of je nu je onderlichaam wilt versterken, je core wilt stabiliseren of gewoon een algehele lichaamstraining wilt, squats zijn de weg te gaan.

Welke spieren train je met de Sumo squat?

De Sumo squat, een krachtige variatie op de traditionele squat die een beetje extra pit toevoegt aan je training. Dus, welke spieren train je met een Sumo squat?

Net als bij de traditionele squat, zijn de bilspieren en quadriceps de hoofdspelers in de Sumo squat. Deze oefening is echter ontworpen om extra nadruk te leggen op bepaalde delen van je onderlichaam. In het bijzonder, de Sumo squat zet extra druk op de binnenkant van je dijen, ook bekend als de adductoren.

Bovendien, de Sumo squat kan helpen bij het versterken en vormgeven van je heupen. Door je voeten wijder te plaatsen en je tenen naar buiten te wijzen in een Sumo houding, verander je de hoek van de oefening, waardoor je heupen harder moeten werken.

Je core wordt, net als bij de traditionele squat, ook aan het werk gezet. In feite kan de Sumo houding meer stabiliteit vereisen, waardoor je buikspieren nog harder moeten werken.

En laten we de hamstrings niet vergeten. Ook al ligt de focus bij de Sumo squat meer op de adductoren, de hamstrings worden nog steeds aangesproken tijdens de beweging.

Dus, als je een Sumo squat uitvoert, werk je aan je bilspieren, quadriceps, adductoren, heupen, core en in mindere mate, je hamstrings. Het is een geweldige oefening om je training diverser en uitdagender te maken!

Hoe voer je een squat uit?

Een squat is een krachtige compound oefening die verschillende grote spieren in je lichaam aanspreekt. Maar om ervoor te zorgen dat je squats goed uitvoert en het risico op blessures vermindert, is het belangrijk dat je de techniek goed onder de knie hebt. Laten we eens kijken hoe je een squat uitvoert.

 • Zet je voeten op schouderbreedte uit elkaar, met je tenen licht naar buiten gedraaid. Je voeten moeten recht naar voren wijzen. Dit is de basispositie van de squat.
 • Houd je rug goed recht, je schouders naar achteren en je borst omhoog. Span je buikspieren aan om je lichaam stabiel te houden. Dit is cruciaal voor een goede uitvoering van de squat en om blessures te voorkomen.
 • Buig langzaam je knieën en duw je billen naar achter, alsof je op een stoel gaat zitten. Zorg ervoor dat je knieën in lijn blijven met je voeten en niet naar binnen of buiten draaien. Ze moeten recht naar voren wijzen.
 • Ga zo ver naar beneden als je kunt, idealiter totdat je dijen parallel zijn aan de vloer en je knieën een hoek van 90 graden vormen. Het is belangrijk dat je heupen niet lager zijn dan je knieën.
 • Druk vanuit je hielen en gebruik de kracht van je beenspieren om weer rechtop te komen. Zorg ervoor dat je knieën recht blijven tijdens de beweging.

Dat is de basis squat zonder gewicht. Nu je de basis onder de knie hebt, kun je variaties op de squat gaan proberen, zoals squats met gewichten, jump squats, of hack squats. Ook kun je een squat schema volgen om je kracht en spiermassa op te bouwen.

Hoe voer je een squat met gewichten uit?

Deze vorm van squat, ook wel bekend als barbell squat, is een intensieve oefening waarmee je meerdere spiergroepen kunt aanspreken.

 • Plaats de barbell op de squat rack op schouderhoogte. Zorg ervoor dat het gewicht is aangepast aan je kracht en ervaringsniveau. Onthoud: kwaliteit boven kwantiteit, voeg dus niet te snel te veel gewicht toe.
 • Stap onder de barbell en plaats deze op je bovenrug, net onder je nek. Houd je voeten recht naar voren en op schouderbreedte uit elkaar. Zorg ervoor dat je goed in het midden staat.
 • Houd de barbell vast met beide handen, span je buikspieren aan en til de barbell van het rek. Doe een stap achteruit en bereid je voor op de squat.
 • Buig je knieën en duw je billen naar achter, terwijl je het extra gewicht van de barbell op je schouders houdt. Zorg ervoor dat je knieën niet verder naar voren komen dan je tenen. Ga door met de kniebuiging totdat je bovenbenen parallel zijn aan de grond.
 • Druk vanuit je hielen omhoog en kom weer tot een staande positie. Houd je rug recht en je core aangespannen tijdens de hele beweging. Dit is één herhaling.

Idealiter zou je moeten proberen om 3 sets van 10-12 squats per set uit te voeren. Maar onthoud, iedereen is anders, dus pas je herhalingen per set aan op basis van je eigen kracht en uithoudingsvermogen. Het is beter om een goede uitgevoerde squat te doen met minder gewicht dan een slechte met meer gewicht.

Hoe voer je een Sumo squat uit?

Deze squat variatie, ook wel de Plie Squat genoemd, legt meer nadruk op de spieren aan de binnenkant van je benen. Laten we even snel door de stappen heen gaan.

 • Begin met je voeten wijder dan schouderbreedte uit elkaar, met je tenen iets naar buiten wijzend. Dit is anders dan de standaard squat, waarbij je voeten dichter bij elkaar staan.
 • Begin de beweging door je heupen naar achteren te duwen, alsof je op een denkbeeldige stoel gaat zitten. Je knieën moeten in dezelfde richting wijzen als je voeten. Houd je rug recht en borst omhoog, met je armen naar voren voor balans.
 • Zorg ervoor dat je knieën recht blijven en niet naar binnen zakken. Ga zo diep als comfortabel voelt, maar probeer ten minste tot een hoek van 90 graden te komen. Dit zorgt voor de beste spieractivatie.
 • Druk door je hielen om weer omhoog te komen tot een staande positie. Zorg ervoor dat je knieën niet naar binnen vallen tijdens deze beweging. Dat is één herhaling.

Bij de Sumo squat is het belangrijk om de beweging goed uit te voeren. Het is een uitdagende oefening, maar wanneer correct uitgevoerd, is het een zeer effectieve manier om je bilspieren, de binnenkant van je benen en je rug te trainen.

Met de Sumo squat kun je, net als met de standaard squat, de intensiteit verhogen door gewicht toe te voegen. Maar vergeet niet dat je ook gewoon met je eigen lichaamsgewicht kunt beginnen. Oefen de beweging eerst zonder gewicht om de techniek onder de knie te krijgen.

Referenties:

 • Activation of the gluteus maximus during performance of the back squat, split squat, and barbell hip thrust and the relationship with maximal sprinting – Dit is een studie gepubliceerd in de Journal of Strength and Conditioning Research in 2018. De studie vergelijkt de activering van de gluteus maximus (billen) tijdens verschillende oefeningen, waaronder de squat. Bezoeken.
 • How to squat? Effects of various stance widths, foot placement angles and level of experience on knee, hip and trunk motion and loading – Deze studie kijkt de effecten van verschillende standbreedten, voetplaatsingshoeken en ervaringsniveau op knie-, heup- en rompbeweging en -belasting. Bezoeken.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending