Connect with us

Fitness

Sit ups: Alles over sit-ups en veelgemaakte fouten

Angelo

Published

on

Sit-ups

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal gehoord over de beroemde ‘sit ups’ en hoe ze ons kunnen helpen een strakke en gespierde buik te krijgen. Misschien denk je nu: “Ik heb het geprobeerd, maar het lijkt niet te werken!” of “Hoeveel moet ik er doen om resultaat te zien?”

Sit ups zijn zo’n basisoefening dat het soms moeilijk kan zijn om hun ware potentieel te begrijpen. Lees verder en ontdek de ins en outs van deze klassieke buikspieroefening. Samen gaan we de mythes doorprikken en jou op het juiste pad zetten voor echte resultaten!

Waarom sit ups doen?

De sit-up, al jaren een gevestigde waarde in de fitnesswereld, is meer dan zomaar een buikspieroefening. Waarom zou je ze eigenlijk moeten doen?

Ten eerste richten sit-ups zich op het versterken van je buikspieren. Sterkere buikspieren verbeteren je houding, ondersteunen de wervelkolom en kunnen je sportprestaties aanzienlijk verhogen. Een sterkere core is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar het biedt ook essentiële ondersteuning aan je hele bovenlichaam.

Daarnaast kan het regelmatig doen van sit-ups helpen bij het afvallen en het verminderen van buikvet. Hoewel je niet enkel met sit-ups een platte buik kunt krijgen (voeding speelt hier ook een cruciale rol), dragen ze wel bij aan het verbranden van calorieën en het opbouwen van spiermassa.

Maar er is meer. Tijdens het uitvoeren van een sit-up train je ook secundaire spieren zoals de heupspieren en de spieren rondom het bekken. Dit draagt bij aan een betere mobiliteit en flexibiliteit.

Dus, of je nu streeft naar een sixpack, je sportprestaties wilt verbeteren of simpelweg een sterkere core wilt ontwikkelen, sit-ups bieden een effectieve en veelzijdige workout voor iedereen die zijn of haar buikspieren wil trainen.

Welke spiergroepen train je met sit ups?

Sit-ups zijn ontworpen met de focus op het versterken van de buikspieren, maar ze beïnvloeden ook andere delen van het lichaam. Het meest opvallend is dat ze de rectus abdominis trainen, de grote buikspier die zich uitstrekt over de voorkant van de buik, van de ribben tot het schaambeen. Deze spier is vaak het middelpunt van gesprekken over het bereiken van een ‘sixpack’.

Tegelijkertijd worden de externe en interne schuine buikspieren, die diagonaal van de ribben naar de heupen lopen, ook aangesproken. Ze worden nog meer geactiveerd als je een draaibeweging of zijwaartse beweging toevoegt aan je sit-ups. Bovendien werken de heupflexoren, die van het dijbeen naar het bekken lopen, mee bij het uitvoeren van de oefening, vooral bij het buigen van de knieën.

Tot slot worden zelfs de spieren in de onderrug enigszins geactiveerd, vooral wanneer je volledig uitstrekt en dan weer omhoogkomt. Dus, hoewel sit-ups duidelijk gericht zijn op de buik, trainen ze op subtiele wijze een reeks andere spieren, wat het belang onderstreept van een correcte uitvoering voor het voorkomen van blessures en het maximaliseren van de voordelen.

Hoe voer je goede sit ups uit?

De sit-up, een ware klassieker in de fitnesswereld, is dé oefening om stalen buikspieren te krijgen. Maar hoe voer je deze oefening correct uit? Volg deze stappen voor een goede sit-up:

Start in een startpositie door op je rug te liggen met je voeten plat op de grond en je knieën gebogen. Je voeten houd je stevig op de grond, eventueel vastgeklemd onder een zwaar object als je extra stabiliteit zoekt. Plaats je handen achter je hoofd of gekruist over je borst. Let erop dat je tijdens de hele oefening je onderrug op de grond houdt om een holle rug te voorkomen.

Adem in en beweeg je bovenlichaam omhoog richting je knieën, waarbij je vooral je buikspieren voelt samentrekken en niet je nekspieren. Probeer het momentum te minimaliseren; je spierkracht doet het werk, niet de zwaartekracht!

Adem uit en laat je bovenlichaam langzaam zakken naar de startpositie. Voedingsdeskundigen en fitness trainers adviseren beginners om te beginnen met 15 herhalingen en zich te concentreren op de juiste techniek om rugklachten en andere blessures te voorkomen.

Sit ups vs. crunches: het verschil

Sit-ups en crunches zijn beide populaire oefeningen onder sporters om de buikspieren te trainen, maar ze verschillen op enkele cruciale punten. Een sit-up is een oefening waarbij je je hele bovenrug van de grond tilt, vaak met de armen over je borst of achter je oren. Bij het uitvoeren van sit-ups klemmen veel sporters hun voeten onder een object om ze op de grond te houden. Dit traint niet alleen de rechte buikspieren maar ook andere spiergroepen in het lichaam.

Crunches daarentegen richten zich specifiek op het spannen van de rechte buikspier. Tijdens een crunch wordt slechts de bovenrug van de grond getild, waarbij de armen vaak over de borst worden gekruist. Het doel is om de buikspieren sterker te maken door ze gedurende de hele oefening gespannen te houden.

Hoewel beide oefeningen waardevol kunnen zijn voor het trainen van je buikspieren, is het cruciaal om ze met een goede lichaamshouding uit te voeren. Hierdoor zul je de meeste voordelen behalen en het risico op blessures door een verkeerde manier van uitvoeren minimaliseren. Voor een beginner kan het nuttig zijn om eerst met crunches te starten, aangezien deze vaak als minder complex en minder belastend worden ervaren.

Sit ups met gewichten

De sit-up is een oefening die al generaties lang door sportliefhebbers wordt gebruikt. Als je een stapje verder wilt gaan in de uitvoering van sit-ups, kun je overwegen om gewichten toe te voegen. Dit kan de intensiteit van de oefening verhogen en bepaalde spiergroepen nog meer uitdagen.

Bij het uitvoeren van een sit-up met gewichten, houd je het gewicht vast ter hoogte van je borst of boven je hoofd. Zorg ervoor dat je voeten stevig op de grond blijven of laat een trainingspartner je voeten vasthouden, zodat je de oefening stabiel kunt uitvoeren.

Tijdens de uitvoering is het cruciaal om op je vorm te letten en te focussen op welke spieren je aanspant. Het toevoegen van gewicht maakt de oefening zwaarder, maar dat betekent niet dat je minder hard moet werken. In feite zal het correct uitvoeren van de beweging met gewichten je ‘core’ sterker maken.

Variaties op de sit ups

De sit-up is een oefening die in vele variaties kan worden uitgevoerd. Naast de traditionele vorm waarbij je je voeten op de grond houdt, kun je de intensiteit verhogen door de voeten van de grond te tillen tijdens een sit-up. Dit daagt je core extra uit en geeft een nieuwe dimensie aan de training.

Een andere variatie is het gebruik van een gewicht of medicine ball die je tijdens de oefening vast kunt pakken. Dit verhoogt de weerstand en werkt intensiever op je buikspieren. Er zijn ook versies waarbij je de sit-up combineert met andere bewegingen, zoals een twist voor de schuine buikspieren.

Het is altijd raadzaam om bij het uitvoeren van sit-ups of twee oefeningen die je combineert, op je houding te letten. Een verkeerde techniek kan de oefening namelijk minder effectief maken. Techniek is in alle fitness oefeningen het meest belangrijk.

Referenties:

 • The difficulty of sit-ups tests: an empirical investigation. Bezoeken
 • Abdominal and hip flexor muscle activity during 2 minutes of sit-ups and curl-ups. Bezoeken
 • How do sit ups cause backache? Bezoeken
 • A differential analysis of sit-ups for strength and muscular endurance. Bezoeken

Ga op je rug liggen, knieën gebogen, voeten plat op de grond. Plaats je handen achter je hoofd of gekruist op je borst. Span je buikspieren aan, til je bovenlichaam op richting je knieën en kom dan langzaam terug naar de startpositie. Voer dit gecontroleerd uit.

Het aantal sit-ups voor resultaat varieert per persoon. Echter, begin met 3 sets van 10-15 en bouw geleidelijk op. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Consistentie en voeding spelen ook een cruciale rol in zichtbare resultaten.

Sit-ups trainen je buikspieren, maar alleen sit-ups doen garandeert geen zichtbare sixpack. Voor een zichtbare sixpack moet je ook een laag lichaamsvetpercentage hebben. Dit vereist een combinatie van krachttraining, cardio en een gebalanceerd dieet.

Een sixpack krijgen vereist zowel gerichte krachttraining als een laag lichaamsvetpercentage. Focus op core-oefeningen zoals sit-ups en planken, en combineer dit met cardio om vet te verbranden. Eet eiwitrijk en verminder calorie-inname. Vermijd suikers en verwerkte voedingsmiddelen. Hydratatie en slaap zijn ook essentieel. Tot slot, wees geduldig en consistent in je inspanningen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

 1. Claire

  17 August, 2023 at 17:46

  Wat een fijn en inspirerend artikel! Leerzaam ook want zo te lezen doe ik het al jaren verkeerd. Haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending