Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Benen trainen: De beste oefeningen om benen te trainen

Je wilt dus je benen trainen, nietwaar? Of je nu een volledige beginner bent of al jaren in de sportschool te vinden bent, we hebben allemaal die momenten waarop we onze benen net dat beetje extra willen geven. Je benen zijn tenslotte de basis van je lichaam, en het trainen ervan kan je niet alleen sterker maken, maar ook helpen om er beter uit te zien en je zelfvertrouwen een boost te geven. Lees snel verder om alles te leren over het trainen van je benen!

Waarom is het belangrijk om je bovenbenen te trainen?

Waarom is het belangrijk om je bovenbenen te trainen? Omdat sterke beenspieren essentieel zijn voor het ondersteunen van je hele lichaam! Denk eens aan oefeningen als de squat en de deadlift. Die pakken niet alleen je hamstrings en quadriceps aan, maar ook je heupen en core. 

Oefeningen om je benen te trainen, zoals de barbell front squat, bulgarian split squat, en single leg squat, zijn niet ‘even snel tussendoor’. Deze effectieve oefeningen voor de benen werken alle grote spiergroepen. Ze vergroten je krachttraining en bieden je de mogelijkheid om bij andere oefeningen meer te tillen.

Ook isolatie oefeningen voor je benen en billen zijn essentieel. Zorg voor een goede mobiliteit in je enkels en heupen naar voren, en buig om je kuiten te trainen. Of je nu je benen thuis wilt trainen of in de sportschool, deze oefeningen bieden tal van mogelijkheden om sterke beenspieren op te bouwen.

Waarom mag je benen trainen niet overslaan?

Benen trainen overslaan? Dat is een grote fout die je niet wilt maken, vertrouw me! De oefeningen voor sterke beenspieren, zoals squatten en de romanian deadlift, zijn niet ‘even snel tussendoor’. Ze zijn een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerde routine.

Zet je voeten op schouderbreedte, buig je knieën tot een hoek van 90 graden en houd je bovenlichaam in een rechte lijn. Nu ben je in de startpositie voor veel compound oefeningen. Zorg ervoor dat je deze houding behoudt terwijl je gewichten heft. Voer een aantal herhalingen uit en ga terug naar de startpositie.

De spieren in je benen zijn de grootste spiergroep in je lichaam, en ze zwaar trainen betekent dat je je hele lichaam een uitstekende workout geeft. Of je nu thuis uit wilt voeren of in de sportschool, er zijn tal van oefeningen die je kunt doen om die benen verder te versterken.

Dus de volgende keer dat je denkt aan het overslaan van je benen, onthoud dan dat sterke benen de basis vormen voor alles wat je in het leven doet. Investeer in de beste oefeningen om je benen te trainen en bouw die fundamentele kracht op.

Welke spieren moet je trainen voor dikkere benen?

Dikkere benen krijgen is geen kwestie van ‘even snel tussendoor’. Het vereist een toegewijde benadering en de focus op de juiste spiergroepen. Als je benen wilt die gezien worden, kun je thuis of in de sportschool beginnen met de meest effectieve oefeningen.

Focus op alle spieren in je benen, niet alleen je bovenbenen. Oefeningen zoals de single leg deadlift zijn uitstekend om zowel je boven- als onderbenen mee te trainen. Ga met je voeten op heupbreedte staan en maak een stap naar voren, buig vervolgens je knieën en ga terug naar de beginpositie. Herhaal dit een aantal keer.

Oefeningen op machines kunnen ook een belangrijk onderdeel zijn van het trainen van de benen. Zoek machines die gericht zijn op de beenspieren die je wilt ontwikkelen, en zorg ervoor dat je de oefeningen goed uitvoert.

Voor mooie, goed gevormde benen wil je je richten op een combinatie van verschillende spiergroepen. Hier is een overzicht van de belangrijkste spieren die je moet trainen:

 1. Quadriceps: Deze spieren bevinden zich aan de voorkant van je dij en zijn verantwoordelijk voor het strekken van de knie. Oefeningen zoals squats en lunges richten zich op deze spieren.
 2. Hamstrings: Aan de achterkant van je dij vind je de hamstrings, die helpen bij het buigen van de knie. Deadlifts, met name de Romanian en single leg varianten, zijn uitstekende oefeningen voor deze spiergroep.
 3. Kuiten: Deze spieren geven je onderbenen vorm en helpen bij het buigen van je enkel. Kuitoefeningen, zoals calf raises, zijn cruciaal voor het ontwikkelen van dit gebied.
 4. Glutes: Hoewel dit technisch gezien je billen zijn, spelen de gluteusspieren een grote rol in de algehele vorm van je benen. Oefeningen zoals bridges en hip thrusts zijn ideaal om deze spieren te trainen.
 5. Adductoren en Abductoren: Deze spieren aan de binnen- en buitenkant van je dijen helpen bij het stabiliseren van je benen. Oefeningen met weerstandsbanden kunnen helpen om deze gebieden te versterken.

Door al deze spiergroepen te trainen, creëer je een gebalanceerde en goed gevormde look voor je benen. Het gaat niet alleen om esthetiek; het werken aan deze spieren zal ook je kracht en stabiliteit verbeteren, wat essentieel is voor de algehele functionaliteit en gezondheid van je lichaam.

Hoe vaak benen trainen?

Hoe vaak je je benen moet trainen, hangt af van je fitnessdoelen, je trainingsroutine en hoe je lichaam op training reageert. Hier zijn enkele richtlijnen om je op weg te helpen:

 1. Beginners: Als je net begint met krachttraining, is het verstandig om je benen 1 tot 2 keer per week te trainen. Dit geeft je de kans om de basisoefeningen onder de knie te krijgen zonder je spieren te overbelasten.
 2. Gevorderden: Voor degenen met meer ervaring, kan het verhogen naar 2 tot 3 keer per week voordelen bieden. Dit helpt bij het stimuleren van spiergroei en krachttoename.
 3. Intensiteit: Hou rekening met de intensiteit van je training. Als je zwaar en intensief traint, zul je meer rustdagen nodig hebben tussen de beentrainingen.
 4. Doelen: Heb je specifieke doelen zoals het opbouwen van spiermassa of het verbeteren van uithoudingsvermogen? Je trainingsschema moet deze doelen weerspiegelen.
 5. Luister naar je Lichaam: Herstel is cruciaal. Als je pijn voelt of als je spieren vermoeid zijn, geef ze dan tijd om te herstellen.

Onthoud, er is geen one-size-fits-all aanpak. Werken met een fitnessprofessional om een op maat gemaakt plan te ontwikkelen, kan je helpen je doelen effectief en veilig te bereiken. Onthoud ook dat elke spiergroep minimaal 24 uur, het liefst 48 uur nodig heeft om goed te kunnen herstellen.

Wat zijn de beste oefeningen voor benen?

Als je ooit hebt gedacht aan het vormgeven van je benen, weet je dat het trainen van deze spiergroep geen kwestie is van ‘even snel tussendoor’. De beste been oefeningen vereisen aandacht, toewijding en de juiste techniek. Gelukkig zijn er tal van oefeningen die je thuis uit te voeren, evenals in de sportschool.

Een populaire benen oefening die je thuis kunt doen, is de squat. Sta met je voeten op heupbreedte, buig beide benen tot een hoek van ongeveer 90 graden, en keer terug naar de startpositie. Deze beweging is fantastisch voor de bovenbenen en kan een goede basisoefening zijn voor iedereen die gaat trainen.

Lunges zijn een andere geweldige oefening om je benen mee te trainen. Ze kunnen thuis of in de sportschool worden gedaan en richten zich op verschillende beenspieren tegelijk. Het is een geweldige manier om symmetrie en balans in je benen te creëren, zodat je het verschil in je benen ziet.

Of je nu je bovenbenen mee wilt nemen of een complete beenspier workout zoekt, door je te focussen op deze oefeningen kun je een sterk en mooi onderlichaam opbouwen. Het belangrijkste is om consistent te zijn en je oefeningen met zorg en aandacht uit te voeren. Het gaat niet alleen om de oefening zelf, maar ook om hoe je deze uitvoert.

Onderstaand een kort overzicht van populaire oefeningen om benen en glutes te trainen. Deze oefeningen richten zich op verschillende spiergroepen in de benen en billen om een volledige en evenwichtige training te bieden.

 1. Squats: Een klassieker voor de gehele onderkant van het lichaam, gericht op de quadriceps, hamstrings, glutes, en core.
 2. Lunges: Of het nu voorwaartse, achterwaartse, of zijwaartse lunges zijn, ze zijn geweldig voor het werken aan de benen en de glutes.
 3. Deadlifts: Zowel de traditionele als de Romanian en single-leg varianten zijn effectief voor het trainen van de hamstrings, glutes, en onderrug.
 4. Hip Thrusts: Een geweldige glute-focusoefening die helpt om de bilspieren te versterken en vorm te geven.
 5. Leg Press: Dit is een compound oefening die zich richt op de quadriceps, hamstrings, en glutes.
 6. Step-Ups: Door een bankje of platform te gebruiken, kun je de benen en billen effectief trainen en tegelijkertijd je balans verbeteren.
 7. Bulgarian Split Squats: Deze oefening richt zich op de quads, hamstrings, en glutes, en biedt een uitdaging voor stabiliteit.
 8. Calf Raises: Voor de onderkant van de benen, specifiek de kuitspieren, zijn calf raises een must.
 9. Glute Bridge: Een lagere impactoefening die geweldig is voor het isoleren en versterken van de glutes.
 10. Leg Curl: Met machines of weerstandsbanden, leg curls richten zich specifiek op de hamstrings, een essentiële spiergroep voor de benen.

Samen vormen deze oefeningen een uitgebreide en veelzijdige training voor de benen en glutes, geschikt voor zowel beginners als gevorderde sporters. Door ze in je routine op te nemen, kun je zowel kracht als esthetiek in je onderlichaam verbeteren.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.