Connect with us

Fitness

Benen trainen: De beste oefeningen om benen te trainen

Angelo

Published

on

Benen trainen

Je wilt dus je benen trainen, nietwaar? Of je nu een volledige beginner bent of al jaren in de sportschool te vinden bent, we hebben allemaal die momenten waarop we onze benen net dat beetje extra willen geven. Je benen zijn tenslotte de basis van je lichaam, en het trainen ervan kan je niet alleen sterker maken, maar ook helpen om er beter uit te zien en je zelfvertrouwen een boost te geven. Lees snel verder om alles te leren over het trainen van je benen!

Waarom is het belangrijk om je bovenbenen te trainen?

Waarom is het belangrijk om je bovenbenen te trainen? Omdat sterke beenspieren essentieel zijn voor het ondersteunen van je hele lichaam! Denk eens aan oefeningen als de squat en de deadlift. Die pakken niet alleen je hamstrings en quadriceps aan, maar ook je heupen en core. 

Oefeningen om je benen te trainen, zoals de barbell front squat, bulgarian split squat, en single leg squat, zijn niet ‘even snel tussendoor’. Deze effectieve oefeningen voor de benen werken alle grote spiergroepen. Ze vergroten je krachttraining en bieden je de mogelijkheid om bij andere oefeningen meer te tillen.

Ook isolatie oefeningen voor je benen en billen zijn essentieel. Zorg voor een goede mobiliteit in je enkels en heupen naar voren, en buig om je kuiten te trainen. Of je nu je benen thuis wilt trainen of in de sportschool, deze oefeningen bieden tal van mogelijkheden om sterke beenspieren op te bouwen.

Waarom mag je benen trainen niet overslaan?

Benen trainen overslaan? Dat is een grote fout die je niet wilt maken, vertrouw me! De oefeningen voor sterke beenspieren, zoals squatten en de romanian deadlift, zijn niet ‘even snel tussendoor’. Ze zijn een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerde routine.

Zet je voeten op schouderbreedte, buig je knieën tot een hoek van 90 graden en houd je bovenlichaam in een rechte lijn. Nu ben je in de startpositie voor veel compound oefeningen. Zorg ervoor dat je deze houding behoudt terwijl je gewichten heft. Voer een aantal herhalingen uit en ga terug naar de startpositie.

De spieren in je benen zijn de grootste spiergroep in je lichaam, en ze zwaar trainen betekent dat je je hele lichaam een uitstekende workout geeft. Of je nu thuis uit wilt voeren of in de sportschool, er zijn tal van oefeningen die je kunt doen om die benen verder te versterken.

Dus de volgende keer dat je denkt aan het overslaan van je benen, onthoud dan dat sterke benen de basis vormen voor alles wat je in het leven doet. Investeer in de beste oefeningen om je benen te trainen en bouw die fundamentele kracht op.

Welke spieren moet je trainen voor dikkere benen?

Dikkere benen krijgen is geen kwestie van ‘even snel tussendoor’. Het vereist een toegewijde benadering en de focus op de juiste spiergroepen. Als je benen wilt die gezien worden, kun je thuis of in de sportschool beginnen met de meest effectieve oefeningen.

Focus op alle spieren in je benen, niet alleen je bovenbenen. Oefeningen zoals de single leg deadlift zijn uitstekend om zowel je boven- als onderbenen mee te trainen. Ga met je voeten op heupbreedte staan en maak een stap naar voren, buig vervolgens je knieën en ga terug naar de beginpositie. Herhaal dit een aantal keer.

Oefeningen op machines kunnen ook een belangrijk onderdeel zijn van het trainen van de benen. Zoek machines die gericht zijn op de beenspieren die je wilt ontwikkelen, en zorg ervoor dat je de oefeningen goed uitvoert.

Voor mooie, goed gevormde benen wil je je richten op een combinatie van verschillende spiergroepen. Hier is een overzicht van de belangrijkste spieren die je moet trainen:

 1. Quadriceps: Deze spieren bevinden zich aan de voorkant van je dij en zijn verantwoordelijk voor het strekken van de knie. Oefeningen zoals squats en lunges richten zich op deze spieren.
 2. Hamstrings: Aan de achterkant van je dij vind je de hamstrings, die helpen bij het buigen van de knie. Deadlifts, met name de Romanian en single leg varianten, zijn uitstekende oefeningen voor deze spiergroep.
 3. Kuiten: Deze spieren geven je onderbenen vorm en helpen bij het buigen van je enkel. Kuitoefeningen, zoals calf raises, zijn cruciaal voor het ontwikkelen van dit gebied.
 4. Glutes: Hoewel dit technisch gezien je billen zijn, spelen de gluteusspieren een grote rol in de algehele vorm van je benen. Oefeningen zoals bridges en hip thrusts zijn ideaal om deze spieren te trainen.
 5. Adductoren en Abductoren: Deze spieren aan de binnen- en buitenkant van je dijen helpen bij het stabiliseren van je benen. Oefeningen met weerstandsbanden kunnen helpen om deze gebieden te versterken.

Door al deze spiergroepen te trainen, creëer je een gebalanceerde en goed gevormde look voor je benen. Het gaat niet alleen om esthetiek; het werken aan deze spieren zal ook je kracht en stabiliteit verbeteren, wat essentieel is voor de algehele functionaliteit en gezondheid van je lichaam.

Hoe vaak benen trainen?

Hoe vaak je je benen moet trainen, hangt af van je fitnessdoelen, je trainingsroutine en hoe je lichaam op training reageert. Hier zijn enkele richtlijnen om je op weg te helpen:

 1. Beginners: Als je net begint met krachttraining, is het verstandig om je benen 1 tot 2 keer per week te trainen. Dit geeft je de kans om de basisoefeningen onder de knie te krijgen zonder je spieren te overbelasten.
 2. Gevorderden: Voor degenen met meer ervaring, kan het verhogen naar 2 tot 3 keer per week voordelen bieden. Dit helpt bij het stimuleren van spiergroei en krachttoename.
 3. Intensiteit: Hou rekening met de intensiteit van je training. Als je zwaar en intensief traint, zul je meer rustdagen nodig hebben tussen de beentrainingen.
 4. Doelen: Heb je specifieke doelen zoals het opbouwen van spiermassa of het verbeteren van uithoudingsvermogen? Je trainingsschema moet deze doelen weerspiegelen.
 5. Luister naar je Lichaam: Herstel is cruciaal. Als je pijn voelt of als je spieren vermoeid zijn, geef ze dan tijd om te herstellen.

Onthoud, er is geen one-size-fits-all aanpak. Werken met een fitnessprofessional om een op maat gemaakt plan te ontwikkelen, kan je helpen je doelen effectief en veilig te bereiken. Onthoud ook dat elke spiergroep minimaal 24 uur, het liefst 48 uur nodig heeft om goed te kunnen herstellen.

Wat zijn de beste oefeningen voor benen?

Als je ooit hebt gedacht aan het vormgeven van je benen, weet je dat het trainen van deze spiergroep geen kwestie is van ‘even snel tussendoor’. De beste been oefeningen vereisen aandacht, toewijding en de juiste techniek. Gelukkig zijn er tal van oefeningen die je thuis uit te voeren, evenals in de sportschool.

Een populaire benen oefening die je thuis kunt doen, is de squat. Sta met je voeten op heupbreedte, buig beide benen tot een hoek van ongeveer 90 graden, en keer terug naar de startpositie. Deze beweging is fantastisch voor de bovenbenen en kan een goede basisoefening zijn voor iedereen die gaat trainen.

Lunges zijn een andere geweldige oefening om je benen mee te trainen. Ze kunnen thuis of in de sportschool worden gedaan en richten zich op verschillende beenspieren tegelijk. Het is een geweldige manier om symmetrie en balans in je benen te creëren, zodat je het verschil in je benen ziet.

Of je nu je bovenbenen mee wilt nemen of een complete beenspier workout zoekt, door je te focussen op deze oefeningen kun je een sterk en mooi onderlichaam opbouwen. Het belangrijkste is om consistent te zijn en je oefeningen met zorg en aandacht uit te voeren. Het gaat niet alleen om de oefening zelf, maar ook om hoe je deze uitvoert.

Onderstaand een kort overzicht van populaire oefeningen om benen en glutes te trainen. Deze oefeningen richten zich op verschillende spiergroepen in de benen en billen om een volledige en evenwichtige training te bieden.

 1. Squats: Een klassieker voor de gehele onderkant van het lichaam, gericht op de quadriceps, hamstrings, glutes, en core.
 2. Lunges: Of het nu voorwaartse, achterwaartse, of zijwaartse lunges zijn, ze zijn geweldig voor het werken aan de benen en de glutes.
 3. Deadlifts: Zowel de traditionele als de Romanian en single-leg varianten zijn effectief voor het trainen van de hamstrings, glutes, en onderrug.
 4. Hip Thrusts: Een geweldige glute-focusoefening die helpt om de bilspieren te versterken en vorm te geven.
 5. Leg Press: Dit is een compound oefening die zich richt op de quadriceps, hamstrings, en glutes.
 6. Step-Ups: Door een bankje of platform te gebruiken, kun je de benen en billen effectief trainen en tegelijkertijd je balans verbeteren.
 7. Bulgarian Split Squats: Deze oefening richt zich op de quads, hamstrings, en glutes, en biedt een uitdaging voor stabiliteit.
 8. Calf Raises: Voor de onderkant van de benen, specifiek de kuitspieren, zijn calf raises een must.
 9. Glute Bridge: Een lagere impactoefening die geweldig is voor het isoleren en versterken van de glutes.
 10. Leg Curl: Met machines of weerstandsbanden, leg curls richten zich specifiek op de hamstrings, een essentiële spiergroep voor de benen.

Samen vormen deze oefeningen een uitgebreide en veelzijdige training voor de benen en glutes, geschikt voor zowel beginners als gevorderde sporters. Door ze in je routine op te nemen, kun je zowel kracht als esthetiek in je onderlichaam verbeteren.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending