Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

De leg press, een super compound oefening

Als je op zoek bent naar een effectieve oefening voor het ontwikkelen van je onderlichaam, is de leg press een goede keuze.

Deze oefening kan in de categorie “machine” of “toestel” worden geplaatst en richt zich voornamelijk op de bovenbenen, maar kan ook de hamstrings, kuiten en gluteus maximus meenemen.

Door je lichaamsgewicht te verplaatsen en de druk op je knieën te verminderen, kan de leg press een alternatief zijn voor squats. Het kan vooral handig zijn voor beginners die moeite hebben met het hanteren van dumbbells of barbells.

In dit artikel laten we je zien hoe je de leg press uitvoert, welke aandachtspunten belangrijk zijn, welke variaties er zijn en hoe je het meeste uit deze oefening kunt halen.

We zullen je laten zien hoe je de leg press kunt gebruiken om kracht te ontwikkelen en een plateau te doorbreken. Let op dat je bij het uitvoeren van deze oefening de juiste beginpositie hebt en het gewicht op een veilige manier vastzet en vergrendelt.

Het hanteren van zwaar gewicht kan leiden tot blessures en het is daarom belangrijk om deze oefening op de juiste manier te doen.

In dit artikel zullen we de leg press nader bekijken en bespreken hoe je hem op een effectieve manier kunt uitvoeren.

Wat is de leg press en hoe werkt hij?

De leg press is een kracht oefening waarbij je je benen strekt en samentrekt tegen een gewicht, meestal in de vorm van een gewicht zak. Het is een compound oefening omdat het verschillende spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt, waaronder de quads, hamstrings, bilspieren en kuitspieren.

Er zijn verschillende varianten van de leg press, waaronder de traditionele leg press, de seated leg press en de lage leg press. Bij de traditionele leg press lig je op je rug met je knieën gebogen en duw je jezelf met je voeten omhoog. Bij de seated leg press zit je rechtop terwijl je de oefening uitvoert, en bij de lage leg press lig je op je buik met je benen gebogen en duw je jezelf omhoog.

Het doel van de leg press is om de spieren in de bovenbenen en bilspieren te versterken en te verbeteren. Door deze spieren te trainen, vergroot je niet alleen de kracht in deze gebieden, maar verbetert je ook je uithoudingsvermogen en verkleint je het risico op blessures.

welke spieren train je met de leg press?

De leg press is een compound oefening die gericht is op het versterken en verbeteren van verschillende spiergroepen, waaronder:

 1. Quads (rectus femoris): De grootste spiergroep in de voorste dij, verantwoordelijk voor het strekken van de knieën.
 2. Hamstrings: Een groep spieren in de achterste dij die verantwoordelijk zijn voor het buigen van de knieën en het bewegen van de heupen naar achteren.
 3. Bilspieren: De spieren die verantwoordelijk zijn voor de bewegingen van de heupen.
 4. Kuitspieren (vastus lateralis): De spiergroep in de buitenkant van de dij die verantwoordelijk is voor het strekken van de knieën.

Met de leg press kun je dus een groot aantal punten in je benen en billen trainen en versterken, wat zorgt voor een verbetering van de overall spierkracht en uithoudingsvermogen.

Benen trainen

Hoe voer je de leg press uit

Voordat je begint met de leg press, is het belangrijk om de juiste uitvoering te begrijpen en te zorgen dat je de oefening op de juiste manier uitvoert. Hieronder staan enkele aanbevelingen voor de juiste uitvoering van de leg press.

De uitvoering van de leg press is niet moeilijk, maar het is belangrijk om de juiste techniek te volgen om blessures te voorkomen en het meeste uit je workout te halen. Hier zijn de stappen om de leg press uit te voeren:

 1. Zet je voeten op de platte plaat van de leg press machine. Zorg ervoor dat je voeten comfortabel staan en zet ze op schouderbreedte uit elkaar.
 2. Laag zakken: Beweeg het gewicht zakken tot je benen in een lage positie zijn, waarbij je knieën op ongeveer 90 graden staan ten opzichte van je heupen.
 3. Duw jezelf omhoog: Duw jezelf omhoog door de benen te strekken, terug naar de gestrekte positie.
 4. Zet de extra gewicht: Voeg extra gewicht toe, indien nodig, om de oefening intenser te maken en meer uitdaging te bieden.
 5. Zorg ervoor dat je de juiste techniek volgt: Houd je rug recht en zet je voeten op de gehele voet, zodat je een grotere range of motion hebt. Vermijd fouten zoals het op de tenen zetten, of het buigen van de rug.

Houd er rekening mee dat deze stappen een richtlijn zijn en dat het belangrijk is om eventueel extra aanwijzingen van een professional te volgen en eventuele fouten tijdens de uitvoering te vermijden. Een goede uitvoering van de leg press is essentieel om de meest effectieve workout te hebben en blessures te voorkomen.

Veelvoorkomende fouten bij de leg press

Er zijn enkele veelvoorkomende fouten bij de leg press die je moet vermijden om de oefening op de juiste manier uit te voeren. Hieronder staan enkele van deze fouten:

 1. Te veel gewicht nemen: Het is belangrijk om het gewicht op de juiste manier in te stellen en niet te veel gewicht te nemen dan je comfortabel kunt heffen.
 2. Onjuiste uitvoering: Het is belangrijk om de leg press op de juiste manier uit te voeren en de bewegingen langzaam en gecontroleerd uit te voeren.
 3. Onjuiste houding: Het is belangrijk om een goede houding aan te nemen tijdens het uitvoeren van de leg press, met je rug recht en je schouders achterover.

Is de leg press geschikt voor mensen met rugklachten?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, omdat het afhangt van de specifieke situatie en klachten van de persoon. In het algemeen is het belangrijk om te weten dat de leg press een compound oefening is die een groot aantal spieren in het lichaam activeert en veel gewicht vereist.

In sommige gevallen kan de leg press pijnlijke rugklachten verergeren, vooral als de rug niet in de juiste positie blijft tijdens de uitvoering van de oefening. In dit geval zou het beter zijn om een andere, meer geschikte oefening te kiezen, zoals de seated leg press.

Aan de andere kant, voor mensen zonder rugklachten of mensen met rugklachten die goed worden beheerst, kan de leg press een uitstekende keuze zijn als onderdeel van een breed scala aan oefeningen gericht op het versterken en verbeteren van de spierkracht en het uithoudingsvermogen.

Veelgemaakte fouten bij het uitvoeren van de leg press

Om het meeste uit je leg press routine te halen, is het belangrijk om de juiste vorm te hebben. Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende fouten die u moet vermijden om de oefening veilig uit te voeren.

Te veel gewicht gebruiken

Een veelvoorkomende fout is om te veel gewicht te proberen tillen. Het is essentieel om de bewegingen onder controle te houden. De juiste vorm is belangrijker dan de hoeveelheid gewicht die u tilt.

Billen niet plat tegen de zitting

Als je billen niet plat op de zitting rusten, staan jouw benen in een te scherpe hoek. Je moet de stoel naar achteren schuiven tot jouw knieën en billen comfortabel zitten. Je weet dat je in een slechte positie zit als je jezelf verkrampt voelt en/of je knieën recht voor jouw ogen lijken te staan.

Handen op de knieën plaatsen

Een andere veelgemaakte fout is om je handen op jouw knieën te plaatsen. Dit verstoort jevorm. Pak in plaats daarvan de handgrepen vast.

Kort bewegingsbereik

Volg altijd het volledige bewegingsbereik zonder je heupen op te tillen. Pas indien nodig de stoel aan en/of verlaag het gewicht. Dit betekent dat je diep in de houding gaat zitten met je kont onder jouw heupen en je knieën wijd.

Hoofd omhoog

Let op de positie van jouw hoofd. Het moet stabiel zijn en comfortabel tegen de rugleuning liggen. Als je jouw  hoofd naar voren duwd, gebruik je te veel gewicht.

Ademhaling

Blijf tijdens de inspanningsfase ademen en houd je adem niet in. Concentreer je op het uitademen bij inspanning en inademen bij loslaten. Je ademhaling zal na verloop van tijd automatisch worden.

Met de leg press billen trainen

Met de leg press billen trainen is een populaire oefening in de sportschool. De leg press is een apparaat dat bestaat uit een zitting die omhoog en omlaag beweegt en een gewichtstapel om weerstand te bieden. Met de leg press kan je verschillende spieren trainen, waaronder de billen.

Een van de voordelen van met de leg press billen trainen is dat je de oefening relatief eenvoudig kunt aanpassen aan je eigen niveau. Door de gewichtstapel te verhogen of te verlagen, kan je de weerstand aanpassen en de intensiteit van de oefening bepalen. Bovendien kan je met de leg press de bilspieren goed isoleren en dus gericht trainen.

Een nadeel van met de leg press billen trainen is dat je niet alle spieren even goed traint. De leg press richt zich vooral op de bilspieren en minder op de hamstrings en de onderrug. Het is daarom belangrijk om deze spieren ook op andere manieren te trainen, zodat je een evenwichtig en sterk lichaam ontwikkelt.

Een ander nadeel is dat het gebruik van de leg press voor sommige mensen belastend kan zijn voor de knieën en de onderrug. Het is daarom belangrijk om de oefening op de juiste manier uit te voeren en je bewegingen onder controle te houden.

Als je met de leg press billen traint, is het ook belangrijk om jezelf niet te laten meeslepen door het gewicht en de juiste vorm te behouden. Begin met lichte gewichten en voer de oefening rustig en gecontroleerd uit om blessures te voorkomen. Bovendien is het aan te raden om met een personal trainer te werken om de juiste techniek en vorm te leren.

Kortom, met de leg press billen trainen is een effectieve manier om je bilspieren te versterken en vorm te geven. Het is belangrijk om de oefening op de juiste manier uit te voeren en je trainingen aan te vullen met andere oefeningen om je hele lichaam te trainen. Met de leg press billen trainen kan een waardevolle toevoeging zijn aan je fitnessroutine, zolang je het op de juiste manier doet en jezelf niet overbelast.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Als het gaat om veiligheid en voorzorgsmaatregelen bij de leg press, zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je rekening moet houden. De leg press is een oefening waarbij je je quadriceps, hamstrings en andere spieren van je benen traint. In principe is het een veilige oefening, maar het is wel belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt en op een aantal punten let om blessures te voorkomen.
 

Een van de eerste dingen waar je op moet letten bij de leg press, is het gewicht. Zorg ervoor dat je niet te zwaar gaat, vooral als je net begint met krachttraining. Het is beter om met een licht gewicht te beginnen en langzaam op te bouwen. Daarnaast is het belangrijk om het gewicht te plaatsen op de juiste positie op het platform van de leg press, afhankelijk van je voorkeur en range of motion.

Vermijd de leg press als je zwakke bekkenbodemspieren hebt, omdat het de bekkenbodem zwaar belast. Gebruik deze machine niet als je een knieblessure hebt.

Duw niet door de pijn heen als een of beide knieën pijn doen. Doorduwen veroorzaakt alleen maar letsel. Deze oefening kan ook je rug belasten, dus vermijd deze oefening als je een rugblessure of rugpijn hebt.

 

Als je begint met de leg press, is het goed om je te focussen op het creëren van spanning in je beenspieren en buikspieren, terwijl je je voeten plat op de plaat plaatst en wegduwt. Zorg ervoor dat je je knieën niet vergrendelt en dat je een lichte buiging in je knieën houdt gedurende de gehele beweging.

Je kunt ervoor kiezen om je voeten smal of breed te plaatsen op het platform, waarbij het smalle platform het moeilijker maakt en het brede platform het makkelijker maakt om de oefening uit te voeren.

Het is ook belangrijk om de range of motion te controleren en te zorgen dat je niet te ver laat zakken. Probeer je benen tot ongeveer 90 graden te buigen. Op die manier voorkom je overbelasting van je gewrichten en houd je de belasting op je spieren.

Daarnaast is het goed om je aandacht te richten op de houding van je lichaam, vooral je wervelkolom, tijdens de oefening. Probeer je rug recht te houden en vermijd teveel druk op je onderrug.

Bij het uitvoeren van de leg press zijn er een aantal variaties die je kunt uitproberen om de oefening te intensiveren. Zo kun je bijvoorbeeld een plateau onder je voeten plaatsen om je hielen hoger te zetten of een lage plaatsing van de plaat kiezen om de oefening te verzwaren.

Het is ook mogelijk om verschillende voetposities te proberen, zoals het plaatsen van je voeten aan de binnenkant van het platform, om de nadruk te leggen op bepaalde spiergroepen.

Als je moeite hebt met de leg press of als je andere spieren wilt trainen, zijn er alternatieven die je kunt overwegen, zoals de squat of de deadlift. Deze oefeningen leggen de nadruk op andere spiergroepen en werken op een andere lijn dan de leg press.

Als je de leg press gaat uitvoeren, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent over de juiste techniek en dat je jezelf de tijd geeft om de oefening onder de knie te krijgen. Begin met een lichte belasting en probeer eerst de startpositie goed te krijgen.

Zorg ervoor dat je rug tegen het platform gedrukt blijft en dat je voeten op schouderbreedte staan. Plaats je hielen op het platform en duw het gewicht omhoog totdat je benen gestrekt zijn, maar zorg ervoor dat je knieën niet op slot zet.

Houd je aandacht gericht op je lichaam en focus op de spieren die je traint, namelijk de quadriceps, hamstrings en gluteus maximus. Probeer een volledige range of motion te maken door het gewicht zo ver mogelijk weg te duwen en het daarna gecontroleerd te laten zakken totdat je een lichte buiging in je knieën voelt.

Zorg ervoor dat je tijdens de oefening je buikspieren aanspant en je rug recht houdt om de belasting op je wervelkolom te verminderen. De meeste mensen voelen de oefening voornamelijk in hun benen, maar het is belangrijk om ook aandacht te besteden aan je bovenlichaam en het op de juiste manier te positioneren.

Er zijn verschillende variaties van de leg press die je kunt uitvoeren, zoals de smalle, de brede of de lage plaatsing. Het is afhankelijk van je voorkeur en het doel van je training welke variant het meest geschikt is voor jou. Let er wel op dat je altijd rekening houdt met de juiste plaatsing van je voeten en knieën om blessures te voorkomen.

Tot slot

De leg press is een belangrijke compound oefening voor fitness, die gericht is op het versterken en verbeteren van verschillende spiergroepen, waaronder de quads, hamstrings, bilspieren en kuitspieren.

Het is belangrijk om de oefening op de juiste manier uit te voeren, met een goede houding en het gewicht op de juiste manier in te stellen, om de spieren op de juiste manier aan te spreken en blessures te voorkomen.

Als je op zoek bent naar een geschikte oefening voor je benen en billen, dan is de leg press een uitstekende oefening om aan jouw fitness routine toe te voegen.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.