Connect with us

Fitness

Kettlebell oefeningen

Angelo

Published

on

Kettlebell

Kettlebell oefeningen zijn een populaire en effectieve manier om je fitness op een nieuw niveau te brengen. Door de kettlebell vast te houden en verschillende oefeningen te doen, train je je hele lichaam, van je schouders en rug tot je benen en buikspieren.

Het gebruik van een kettlebell bij fitness oefeningen zorgt voor extra uitdaging en zwaarte, waardoor je sneller resultaten zult zien. Of je nu op zoek bent naar de beste kettlebell oefeningen om je spiermassa op te bouwen of je buikspieren te trainen, kettlebell workout is uitermate geschikt.

Een van de beste kettlebell oefeningen is de kettlebell squat, waarbij je stap voor stap de kettlebell vasthoudt en in een lunge positie gaat staan.

De kettlebell swing is een andere goede oefening waarbij je een vloeiende beweging maakt, en waarbij je zowel je armen als benen traint. De kettlebell row is een oefening waarbij je één of twee kettlebells vastneemt en deze in een gestrekte arm omhoog beweegt, waardoor je je schouders en rug traint.

Met een paar keer oefenen onder leiding van een personal trainer of door middel van stijlvolle video’s, kun je snel de techniek onder de knie krijgen en de beste kettlebell oefeningen doen.

Het is belangrijk om te zorgen dat je de kettlebell op de juiste manier vastneemt en de juiste houding aanneemt tijdens elke oefening. Kettlebell trainingen zijn ook uitermate geschikt voor explosieve sporten, waarbij je snelheid en kracht moet bezitten.

Laat je niet tegenhouden door het gewicht van de kettlebell, want een lichte kettlebell is voldoende om resultaten te zien. Het is echter aan te raden om op te bouwen naar een zwaardere kettlebell, omdat dit je spieren uitdaagt en meer uitdaging biedt.

Onthoud altijd dat de houding tijdens elke oefening van groot belang is, zodat je op een verantwoorde manier manier je spiergroepen traint en blessures voorkomt.

Houd je rug en schouders recht, zet je voeten op schouderbreedte en beweeg je armen in een vloeiende beweging. Probeer de juiste techniek te beheersen voordat je het gewicht verhoogt en houd de kettlebell op de juiste manier vast.

Met kettlebell oefeningen kun je niet alleen spiermassa opbouwen, maar ook je buikspieren en schuine buikspieren trainen. Er zijn vele voordelen aan kettlebell training, dus pak de kettlebell vast en ontdek de mogelijkheden zelf!

Wat is een kettlebell?

Een kettlebell is een soort fitnessapparatuur, vaak in de vorm van een bal met een handvat, die gebruikt wordt voor verschillende krachtoefeningen en trainingsroutines. Het is ontworpen om het hele lichaam te trainen door middel van explosieve bewegingen en uitdagende gewichtheffing. Kettlebells zijn populair bij atleten, bodybuilders en fitnessliefhebbers, en bieden vele voordelen voor de gezondheid en het verbeteren van de fysieke prestaties.

Hoe werkt het trainen met een kettlebell?

Het trainen met een kettlebell werkt door het uitvoeren van verschillende bewegingen met de kettlebell, waarbij meestal meerdere spiergroepen in het lichaam worden aangesproken. De oefeningen met de kettlebell kunnen variëren van squats en swings tot rows en cleans, en bieden uitdaging door het onstabiele gewicht van de kettlebell.

Het trainen met kettlebells is een efficiënte manier om spierkracht en uithoudingsvermogen te verbeteren, en kan worden aangepast aan verschillende niveaus van fitness en doelen.

Kettlebell

De voordelen van het trainen met een kettlebell

Er zijn veel voordelen aan het trainen met een kettlebell, waaronder:

 1. Full-body workout: Een kettlebell training is een full-body workout, waarbij je spieren in je armen, benen, rug, core en schouders worden aangesproken. Dit is ideaal voor het verbeteren van je algehele fysieke conditie.
 2. Verbrandt veel calorieën: Kettlebell oefeningen zijn intens en verbranden veel calorieën, wat een effectieve manier is om gewicht te verliezen.
 3. Verbetert de kracht en uithoudingsvermogen: Door het uitvoeren van de dynamische bewegingen met een kettlebell, versterk je je spieren en verbeter je je uithoudingsvermogen.
 4. Verschillende soorten oefeningen: Met een kettlebell kun je verschillende soorten oefeningen doen, van swing tot squats en deadlifts, wat de workout afwisselend en uitdagend maakt.
 5. Gemakkelijk thuis te gebruiken: Kettlebells zijn gemakkelijk te gebruiken en op te slaan, waardoor je ze thuis kunt gebruiken voor een effectieve workout zonder dat je de deur uit hoeft.
 6. Verbetert de coördinatie: Kettlebell oefeningen vereisen dat je verschillende spieren en gewrichten tegelijkertijd aanstuurt, wat bijdraagt aan een verbetering van je coördinatie en balans.

De nadelen van het trainen met een kettlebell

Er zijn weinig nadelen verbonden aan het trainen met een kettlebell, maar enkele dingen om in gedachten te houden zijn:

 1. Vereiste techniek: Het vereist enige oefening en precisie om de juiste techniek te leren voor het uitvoeren van kettlebell oefeningen, foutieve technieken kunnen leiden tot blessures.
 2. Speciaal uitrusting: Kettlebells zijn specifieke gewichten die niet vervangen kunnen worden door andere gewichten, wat betekent dat er extra investering nodig is voor de juiste uitrusting.

Welke soorten kettlebells zijn er te koop?

Er zijn verschillende soorten kettlebells beschikbaar op de markt, wat betekent dat er voor elke behoefte en elk budget een geschikte optie is. Van standaard gietijzeren kettlebells tot verstelbare en plastic varianten, er is voor iedereen wat wils.

Hierdoor kan iedereen profiteren van het trainen met kettlebells, wat steeds meer populair wordt dankzij fitnessprogramma’s als crosstraining en HIIT.

Door het uitgebreide aanbod is het belangrijk om te overwegen wat je prioriteiten zijn en wat bij je past, zodat je de juiste keuze maakt en het maximale uit je training haalt.

De standaard kettlebell

De standaard kettlebells zijn vervaardigd uit gietijzer en hebben geen uniforme maat. Elke merk heeft zijn eigen formaat voor een bepaald gewicht, waardoor de grootte van de kettlebell kan variëren bij verschillende merken. Hoe zwaarder de kettlebell, hoe groter het formaat meestal is. Bij Betersport zijn er 7 verschillende merken te vinden, met elk hun eigen afmetingen voor elk gewicht. Als een bepaald gewicht niet comfortabel is bij één merk, kan het zijn dat een ander merk wel beter aansluit bij jouw voorkeur.

Verstelbare kettlebells

Verstelbare kettlebells geven je de flexibiliteit om het gewicht aan te passen door gewichten te stapelen. Helaas zijn deze niet geschikt voor boven de schouders, maar ze zijn wel duurder dan de normale kettlebells. Echter, je krijgt wel meer waar voor je geld omdat je met één product verschillende gewichten kunt gebruiken. Je kunt oefeningen zoals swings, lunges, squats en deadlifts doen met een stapelbare kettlebell.

Professionele kettlebells

De afmetingen van professionele kettlebells zijn overal hetzelfde, ongeacht het gewicht. Dit is belangrijk bij toernooien, waar uniformiteit vereist is. Normaal geven ze deze kettlebells een kleur per gewicht. Hoewel ze iets duurder zijn, zijn ze van gietijzer en dus duurzamer.

Overige kettlebells

Door de opkomst van populaire fitnessprogramma’s als crosstraining en HIIT, is de noodzaak voor kettlebells gestegen. Om deze trainingshulpmiddelen betaalbaar te maken voor een breed publiek, zijn er verschillende varianten op de markt gebracht. Dit omvat onder andere plastic kettlebells met zandvulling en andere vormen, zoals clubbells.

Welk gewicht moet je nu kiezen?

Voorzichtigheid is geboden bij het uitvoeren van een kettlebell training, vooral als je nog een beginner bent. Het verkeerd uitvoeren van een oefening of het gebruiken van te zwaar gewicht kan leiden tot rugpijn en overbelastingsklachten.

Het is daarom aanbevolen om de oefeningen te leren van een personal trainer of te oefenen met een trainingsmaatje. Bouw het gewicht ook geleidelijk op en begin liever met een te licht gewicht dan te zwaar.

Hieronder vind je richtlijnen voor de gewichten van kettlebells:

 • 4 Kg Kettlebell: voor vrouwen ouder dan 60 jaar, mensen die niet actief bezig zijn met sport, mensen met rugklachten of een lage belastbaarheid.
 • 8 Kg Kettlebell: voor vrouwen en mannen ouder dan 65 jaar of mensen met weinig sportachtergrond of zeer lage belastbaarheid.
 • 12 Kg Kettlebell: voor vrouwen die al ervaring hebben met de kettlebell of intensief sporten, en mannen die matig sporten en klachtenvrij zijn.
 • 16 Kg Kettlebell: voor mannen die regelmatig krachttraining of explosieve sporten doen.
 • 20 Kg en hoger: voor personen met veel kettlebell- of krachtsportervaring.
Kettlebell

Top 10 Kettlebell oefeningen

Er zijn een groot aantal verschillende oefeningen die je met een kettlebell kunt uitvoeren. Onderstaand een overzicht van de 10 meest populaire kettlebell oefeningen:

De squat

De Squat wordt gedaan om de beenspieren te trainen.

 1. Om een kettlebell squat te doen, begin je door met je benen op schouderbreedte te staan. Houd de kettlebell met beide handen op borsthoogte en houd je ellebogen tegen je lichaam gedrukt. Je houdt deze houding van het bovenlichaam vast door de hele oefening.
 2. Doe dan een squat door langzaam door je knieën te gaan. Houd daarbij je rug recht en al je tenen op de grond. Als dit moeilijk is, probeer dan je tenen iets uit te zetten.
 3. Blijf 2 seconden in deze positie zitten en sta vervolgens weer rustig op.

De kettlebell squat

De kettlebell squat wordt gedaan om de beenspieren, billen, rugspieren en schouders te trainen.

 1. Voor het correct uitvoeren van deze oefening, plaats je eerst de kettlebell een beetje voor je voeten.
 2. Buig vervolgens je knieën en kantel je heupen naar beneden om de kettlebell op te rapen. Laat deze schommelen tussen je benen.
 3. Met een soepele beweging van je heupen, zwaai je de kettlebell naar voren en strek je tegelijkertijd je knieën. Hierdoor zou de kettlebell ongeveer schouderhoogte moeten bereiken.
 4. Schommel de kettlebell vervolgens weer omlaag zonder tegen te houden, en plaats hem weer tussen je benen.

Walking lunges

De walking lunges worden gedaan om de beenspieren en bilspieren te trainen.

 1. Om deze oefening uit te voeren, pak je een kettlebell in elke hand en laat je armen langs je lichaam hangen. Stel je voeten schouderbreedte uit elkaar en dit is je beginpositie.
 2. Begin door je linkervoet naar voren te zetten alsof je een normale stap zou nemen. Houd hierbij in gedachten om altijd te beginnen met dezelfde voet naar voren te zetten.
 3. Bij het zakken van je achterste knie moet je zorgen dat deze bijna de grond raakt. Het is niet erg als je knie de grond raakt, maar belangrijker is dat je linkerknie niet verder gaat dan je linker tenen.
 4. Zet af met je rechterbeen en stel je rechtervoet naast je linkervoet. Herhaal vervolgens deze beweging met je rechterbeen naar voren.
 5. Voor deze oefening heb je twee kettlebells nodig. Dumbbells gebruiken is ook mogelijk.

De one arm kettlebell row

De one arm kettlebell row wordt gedaan om de rugspieren en triceps te trainen.

 1. Zet je rechtervoet naar voren en rust op de bal van je linkervoet, terwijl je linkerbeen staat. Het is vergelijkbaar met een lunge positie en je kettlebell staat links voor je op de grond.
 2. Buig voorover met een rechte rug, steunend op je rechterarm en knieën licht gebogen.
 3. Houd je rug recht terwijl je de kettlebell vastneemt met een neutrale grip in je linkerhand.
 4. Trek de kettlebell naar je buik, trek je schouderblad terug en spant je elleboog op.
 5. Laat de kettlebell rustig zakken terwijl je arm gestrekt blijft en houd je rug recht.
 6. Herhaal door de kettlebell op en neer te bewegen door je arm te strekken en te buigen.

De deadlift

De deadlift wordt gebruikt om de rugspieren en hamstrings te trainen

 1. Plaats de kettlebell op de grond voor je en ga er met je voeten iets breder dan schouderbreedte overheen staan, zodat de kettlebell direct onder je is.
 2. Span je buikspieren aan en houd je rug recht terwijl je je heupen naar achteren kantelt en licht door je knieën buigt. Pak de kettlebell vast met je armen.
 3. Houd de kettlebell vast en duw je heupen naar voren om weer rechtop te staan in je beginpositie.
 4. Laat je heupen weer naar achteren kantelen en buig licht door je knieën totdat de kettlebell weer de grond raakt.
 5. Laat de kettlebell los als je klaar bent met je training, anders herhaal je de beweging.

De kettlebell one legged deadlift

De kettlebell one legged deadlift wordt gedaan om de achterkant van de bovenbenen (hamstrings), rugspieren en liezen te trainen.

 1. Dit is een variatie op de reguliere deadlift. Begin in dezelfde positie als bij de deadlift en houd de kettlebell met de tegengestelde hand vast, bijvoorbeeld linkerbeen-rechterhand.
 2. Voer de deadlift-beweging uit, en op hetzelfde moment waarop je bovenlichaam naar beneden gaat, beweeg je één been in een vloeiende beweging naar achteren. Houd je been en de kettlebell op ongeveer dezelfde hoogte wanneer je bijna de grond raakt.
 3. Beweeg rustig terug naar je startpositie en laat je been zakken, zorg ervoor dat je been en bovenlichaam in hetzelfde tempo bewegen.

Upright rows

De upright rows trainen de schouderspieren en bovenrug.

 1. Ga rechtop staan met stijve buikspieren en gestrekte benen. Houd de kettlebell voor je borst in beide handen.
 2. Trek de kettlebell in een vloeiende beweging naar je gezicht. Concentreer je hierbij vooral op het inspannen van je schouderspieren en trapezius spier in je rug.
 3. Pauseer wanneer je armen parallel aan de grond staan of een rechte lijn vormen. Houd deze houding een paar seconden vast en laat de kettlebell langzaam zakken naar de uitgangspositie.

De windmill

De windmill wordt gebruikt voor het trainen van de (schuine) buikspieren en schouderspieren.

 1. Ga rechtop staan met voeten op schouderbreedte en houd een kettlebell in je rechterhand.
 2. Breng de kettlebell naar boven door je rechterarm te strekken.
 3. Begeef je naar links door je heup naar rechts te duwen en laat je bovenlichaam zakken.
 4. Houd tijdens deze beweging je oog op de kettlebell gericht.

Kettlebell ‘around the worlds’

Deze oefening wordt gedaan om de buikspieren en bovenarmen te trainen.

 1. Begin door staande in een rechte houding met je voeten op schouderbreedte. Houd een kettlebell in je rechterhand.
 2. Maak een zwiepende beweging met je rechterarm, zodat de kettlebell over gaat naar je linkerhand. Vang de kettlebell op met je linkerhand.
 3. Geef de kettlebell achter je rug verder door naar je rechterhand door middel van een overdracht met je linkerhand.
 4. Laat de kettlebell dus rondjes om je lichaam maken.
 5. Voer dit uit totdat je ongeveer 10 rondjes hebt gemaakt en draai daarna de andere kant op.

Single arm / Floor glute bridge press

Deze oefening traint de hamstrings en borstspieren.

 1. Ga met je rug op de grond liggen en zet je voeten op de grond.
 2. Til je heupen van de grond zodat je alleen nog met je voeten en schouders op de vloer leunt. Je knieën, heupen, buik en schouders staan in een diagonale, rechte lijn.
 3. Houd je armen langs je lichaam en zet je elleboog op de grond. Til een kettlebell op en geef deze van je linkerhand over naar je rechterhand. Breng je rechterelleboog weer naar de grond.
 4. Herhaal dit door de kettlebell naar boven te brengen en van je rechterhand over te brengen naar je linkerhand, etc.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending