Connect with us

Fitness

De anatomie van de lage rugspieren en anatomie onderrug

Angelo

Published

on

Rug trainen

In dit artikel bespreken we de anatomie onderrug en de rug spieren anatomie, maar ook hoe je de spieren in je rug op de beste manier kunt trainen.

We geven informatie over de rug anatomie en welke oefeningen gericht zijn op specifieke rugspieren en hoe deze oefeningen bijdragen aan de spiergroei en het uiterlijk van jouw rug. Deze oefeningen komen de rug anatomie ten goede omdat jouw core getraind wordt.

We bespreken ook de technieken en grepen die nodig zijn voor oefeningen zoals optrekken en lat pull downs.

Daarnaast gaan we ook kijken naar de anatomie van de (onder) rug.

Rug spieren anatomie

De anatomie onderrug en de anatomie van de lage rugspieren zijn een belangrijk onderdeel van de anatomie van de rug. De lage rugspieren, oftewel je onderrug, spelen een cruciale rol in het ondersteunen en stabiliseren van de ruggenwervel. Deze spieren werken samen om de wervelkolom te beschermen en te ondersteunen, en ze zijn daarom belangrijk om te trainen voor een gezonde en sterk rug.

De anatomie van de lage rugspieren omvat verschillende spieren, zoals de multifidus, de roterende interne en externe, en de spieren van de sacrospinalis. Deze spieren werken samen om de ruggenwervel te beschermen en bewegingen te ondersteunen, zoals het buigen en tillen van zware voorwerpen.

Het is dus belangrijk dat deze spieren goed getraind worden. Compound oefeningen zoals de deadlift en de sumo deadlift zijn een goede manier om jouw core spieren te versterken.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe de anatomie van de lage rug werkt, omdat dit helpt bij het uitvoeren van effectieve oefeningen voor het versterken van deze spieren. Oefeningen die gericht zijn op de lage rugspieren kunnen helpen bij het verbeteren van de houding, het verminderen van rugpijn en het verbeteren van de algehele functionele beweging.

De lage rugspieren, ook wel de rugspieren genoemd, zijn een groep spieren die de onderste regio van de rug ondersteunen en beschermen. Deze spieren bevinden zich aan de zijkanten van de wervelkolom en werken samen met andere spieren in het lichaam om bewegingen en stabiliteit te verzekeren.

Er zijn twee hoofdtypen rugspieren: lokale stabilisatoren en globale mobilisatoren. De lokale stabilisatoren zijn kleine, stijve spieren die zich dicht bij de wervels bevinden en snel reageren op kleine veranderingen in de houding van de wervelkolom. De globale mobilisatoren zijn grotere spieren die verder van de wervels af liggen en verantwoordelijk zijn voor grote bewegingen in de rug.

De rugspieren werken samen om de wervelkolom in een neutrale houding te houden en om te voorkomen dat de wervels te ver uit elkaar gaan staan of te veel druk ervaren. Het is belangrijk om deze spieren goed te trainen en te onderhouden om rugpijn en andere rugproblemen te voorkomen.

Anatomie rug en de ruggenwervel?

De anatomie van de lage rugspieren is zeer belangrijk, mede omdat zij jouw ruggenwervel beschermen. De lage rugwervels bestaan uit verschillende onderdelen. Laten we naar de anatomie van de rug en de ruggenwervel  kijken.

Hieronder vindt je een beschrijving van elk onderdeel:

 1. Wervellichaam: Het wervellichaam is het ronde, compacte gedeelte van de wervel die samen met andere wervellichamen het gewicht van het lichaam draagt.
 2. Wervelboog: De wervelboog is een halve boog achter het wervellichaam waaraan verschillende uitsteeksels bevestigd zijn.
 3. Processus spinosus: Dit is een groot uitsteeksel aan de achterzijde van de rug dat te voelen is.
 4. Processus transversum: Dit is een uitsteeksel aan de zijkant.
 5. Processus articularis: Dit is een uitsteeksel waaraan gewrichtvlakken liggen voor de facetgewrichten aan de boven- en onderkant.
 6. Foramen vertebrale: Dit is een gat tussen de wervelboog en de achterzijde van het wervellichaam, waardoor de zenuwbanen lopen.
 7. Formamen intervertebrale: Dit is een ruimte waardoor de zenuwwortels naar buiten komen.

Hoe kan jouw rug bewegen?

De ruggenwervels zijn met elkaar verbonden. De verbinding tussen de wervellichamen aan de voorkant van de wervel vindt plaats via de tussenwervelschijven.

Deze tussenwervelschijven staan in voor de bewegingsmogelijkheden van de ruggenwervels.

Anatomie rug: De facetgewrichten

De wervels aan de achterkant zijn met elkaar verbonden door middel van kleine facetgewrichten.

Elk ruggenwervel heeft twee bovenste en twee onderste facetgewrichten in samenwerking met het bovenliggende en onderliggende wervel, respectievelijk.

Deze kleine facetgewrichten zijn net als andere gewrichten in het lichaam uitgerust met kraakbeen, en omgeven door banden en een gewrichtskapsel.

Functie van de facetgewrichten

 1. De facetgewrichten in de onderrug zijn de motor achter de bewegelijkheid van de wervelkolom. Deze gewrichten laten hoofdzakelijk buig- en strekbewegingen toe en bovendien ook kleine draaibewegingen.
 2. Bovendien spelen de facetgewrichten een belangrijke rol in het dragen en ondersteunen. Dankzij de aanwezigheid van de facetgewrichten is het mogelijk om bewegingen uit te voeren tegen de zwaartekracht en een houding vast te houden.

Anatomie rug: De tussenwervelschijf

De tussenwervelschijf dient als een stootkussen tussen de wervellichamen in de vorm van een ovaal.

De samenstelling en uiterlijk van de tussenwervelschijf veranderen door de jaren heen.

 • In de jeugd is de tussenwervelschijf gelatineus en doorzichtig.
 • Bij volwassenen is de tussenwervelschijf elastisch, flexibel en wit van kleur. In deze fase functioneert de tussenwervelschijf het beste.
 • Bij ouderen is de tussenwervelschijf niet elastisch, stijver en geel tot geelbruin van kleur. Dit leidt tot minder optimale functie van de tussenwervelschijf.

De functie van de tussenwervelschijf

 • De tussenwervelschijf is verantwoordelijk voor het opvangen van de druk- en stootkrachten die de wervelkolom ondervindt.
 • Dankzij de tussenwervelschijven kunnen de wervels in de wervelkolom soepeler bewegen.
 • De tussenwervelschijf houdt de ligamenten en banden strak en speelt hierdoor een rol in de stabiliteit van de wervelkolom.

Anatomie rug: Gewrichtskraakbeen

De botten binnen de facetgewrichten van de lage rug worden bedekt door kraakbeen. Dit witglanzende, doorschijnende materiaal verandert in kleur naarmate men ouder wordt, naar geel of geelbruin.

De dikte van het kraakbeen varieert, en is grotendeels bepaald tijdens de jeugdfase door de mate van belasting.

Indien het kraakbeen tijdens deze fase veel belast is, kan de dikte dikker zijn dan wanneer het minder belast is.

De functie van het gewrichtskraakbeen

 • Het kraakbeen in gewrichten beschermt de botten door de stoot- en drukbelastingen op te vangen.
 • Het kraakbeen is glanzend en glad, waardoor er soepele bewegingen tussen de botten kunnen plaatsvinden.
Sumo deadlift

Anatomie rug: Gewrichtskapsel

Om elk gewricht tussen de wervels van de lage rug bevindt zich een beschermend gewrichtskapsel. Dit kapsel is dun en heeft een glanzende uitstraling.

De functie van het gewrichtskapsel

 • Het gewrichtskapsel bevat een smerende vloeistof, genaamd synoviaalvloeistof, die zorgt voor een soepele beweging tussen de twee gewrichtsvlakken. Bovendien houdt deze vloeistof het kraakbeen van de gewrichten in optimale conditie.
 • Het kapsel registreert de positie en houding van het gewricht, zoals bijvoorbeeld of het gebogen is, en doorgeeft deze informatie aan de hersenen.
 • De spieren kunnen aan het gewrichtskapsel verbonden zijn.

Anatomie rug: Gewrichtsbanden

Rond de gewrichten van de wervelkolom bevinden zich gewrichtsbanden, ook wel
ligamenten genoemd. Deze banden hebben een wit glanzende kleur en kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals dun en rond of plat en breed.

De functie van de gewrichtsbanden

De gewrichtsbanden (ligamenten) beperken en controleren de bewegingen van de gewrichten en zijn daarom medeverantwoordelijk voor de stabiliteit.

Anatomie rug: De spieren

De lage rug bevat diverse spieren die verantwoordelijk zijn voor verschillende bewegingen en houdingen. Deze spieren maken het mogelijk om de wervels te buigen en te strekken, maar ook om bijvoorbeeld zonder rugsteun in een zithouding te blijven zitten.

Lokale stabilisatoren

De rug wordt stevig en stabiel tijdens activiteiten dankzij de lokale stabilisatoren, die bestaan uit kleine spiertjes die dicht tegen de wervels aanliggen.

Ze veroorzaken geen beweging in de rug, maar bieden wel stabiliteit. Deze spieren zijn zeer actief en reageren snel op elke verandering van de wervelkolom, en streven ernaar een neutrale houding te behouden.

Globale stabilisatoren

De globale stabilisatoren, die verder van de wervels liggen, zijn in staat bewegingen te reguleren. Deze spieren zijn minder alert en minder actief in vergelijking met de snel reagerende en altijd actieve lokale stabilisatoren.

Globale mobilisatoren

De spieren die verder van de wervelkolom verwijderd zijn, zijn de globale mobilisatoren. Deze spieren veroorzaken de belangrijke bewegingen in de rug.

Ze zijn minder betrokken bij het handhaven van stabiliteit dan de lokale stabilisatoren. Deze spieren zijn alleen operationeel tijdens het uitvoeren van bewegingen.

Anatomie rug: De zenuwen

Binnen de ruggenwervels bevindt zich een opening, genaamd de foramen vertebrale, waarlangs de zenuwbanen van het lichaam lopen.

Aan de linker- en rechterkant van elke wervel komt er een zenuw uit. Deze loopt langs achter het wervellichaam en over de boog van de wervel. De zenuwen zijn wit en glanzend en hebben verschillende diktegradaties.

De functie van de zenuwen

De taak van de zenuwen is om informatie te transporteren, zoals prikkels die betrekking hebben op pijn, temperatuur en beweging.

Deze informatie kan in twee richtingen stromen, van de hersenen naar het lichaam en vice versa.

Informatie kan van de hersenen naar de spieren gaan om hen te activeren en een beweging uit te voeren, of het kan gevoelens uit het lichaam naar de hersenen sturen.

Hoe kan je de lage rugspieren trainen?

Nu je de anatomie van de lage rugspieren begrijpt kunnen we kijken naar de oefeningen welke de anatomie van de lage rugspieren ten goeden komt en waarmee je flink progressie kunt gaan maken.

Er zijn verschillende oefeningen die helpen met het trainen van je onderrug. Onderstaand vind je een kort overzicht van enkele oefeningen:

 1. De Plank: Dit is een basisoefening waarbij de focus ligt op de stabilisatie van de onderrug. Je start in de push-up positie, met opgestoken armen en handen onder de schouders. Houd deze houding vast voor 30 seconden tot 1 minuut.
 2. De deadlift: De deadlift is een zware compound oefening die gericht is op de onderrug en de benen. Bij deze oefening worden gewichten vanaf de grond opgetild door de heupen en knieën te strekken. De deadlift werkt niet alleen de onderrugspieren, maar ook de bilspieren, hamstrings en onderrugspieren.
 3. De Lumbar Extension: Ga op je knieën staan en buig voorover, steunend op de onderrug. Houd deze houding vast voor enkele seconden en keer terug naar de startpositie. Herhaal de oefening 10 tot 15 keer.
Hypertrofie

Een sterke core is belangrijk

De Erector Spinae, een onderdeel van de lage rugspieren, krijgt onvoldoende specifieke aandacht in vergelijking met andere spieren. Hierdoor kunnen mensen die weinig specifiek trainen met hun benen, blessures oplopen door het gebrek aan versterking van dit gebied.

Veel oefeningen die gericht zijn op andere spiergroepen, zoals de benen, de bovenrug en de achterkant van de schouders, activeren ook de Erector Spinae, zoals squaten, deadliften, T-bar rows, good mornings, reverse flyes en de legpress.

Sommigen trainen bijvoorbeeld de trapezius met zware shrugs met meer dan 200 kilogram, terwijl de Erector Spinae niet getraind is om dergelijke druk aan te kunnen.

Het specifiek trainen van de Erector Spinae kan blessures en gemiste trainingstijd voorkomen door het versterken van de core, die bestaat uit de lage rugspieren en de buikspieren.

De erector spinae trainen

De erector Spinae heeft verschillende vezels in de onder- en bovenste regio. De onderste vezels zijn het grootst en bepalen het uiterlijk van de onderkant van de rug, terwijl er in die regio weinig andere grote spieren met een vergelijkbare functie zijn.

De bovenste vezels liggen onder de grotere rhomboideus en trapezius. Het trainen van deze vezels biedt niet veel meerwaarde voor de dikte van de rug.

Om de onderste vezels te trainen, zijn er verschillende oefeningen beschikbaar:

 1. Hyperextensions: Een oefening waarbij de rug gebogen wordt en vervolgens weer rechtgetrokken, zoals getoond in de video. Dit kan ook worden gedaan met losse gewichten of zonder extra weerstand. Let op dat de rug niet overdreven gebogen wordt en niet te ver omhoog gaat.
 2. Deadlift: Een oefening waarbij het lichaam voorover buigt en het gewicht opheft. Het is belangrijk om een lichte kniebuiging te houden om de nadruk van de hamstrings te verminderen.
 3. Good mornings: Een oefening die vergelijkbaar is met de deadlift, maar met een lichte kniebuiging om de nadruk van de hamstrings te verminderen. In tegenstelling tot de “stiff legged deadlift” legt deze oefening de nadruk op de hamstrings.

De rhomboideus trainen

De Rhomboideus spier kan niet specifiek apart getraind worden. Het is verantwoordelijk voor het trekken van de schouderbladen naar achteren, en deze functie wordt gedeeld door delen van de Trapezius, Latissimus Dorsi, Teres minor en de achterkant van de schouders.

Hierdoor wordt de Rhomboideus geactiveerd tijdens een aantal van dezelfde oefeningen voor deze spieren, zoals:

 1. Zittend roeien (Seated Row), volgens een Canadese studie de beste oefening voor de Rhomboideus.
 2. Lying barbell rear delt row
 3. Voorovergebogen staande barbell rear delt row (Bend over barbell rear delt row), waarbij de armen in een hoek van 90 graden ten opzichte van de romp worden gehouden, in tegenstelling tot de Bend over barbell row waarbij de ellebogen meer richting de romp worden gebracht (waardoor de Latissimus Dorsi meer aangesproken zou worden).
 4. Schouder horizontale extensie/reverse flyes/rear lateral delt raise, zoals getoond bij de Trapezius.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
4 Comments

4 Comments

 1. Valerie

  12 February, 2023 at 19:26

  Wat een nuttige blog, interessant om allemaal te lezen!

 2. Kijkje in huis ven tuin

  13 February, 2023 at 08:19

  Wat een goede tips, waarom het trainen van de lage rugspieren zo belangrijk is!

 3. Frederique

  13 February, 2023 at 14:49

  Wat een informatief artikel. Mijn zoon is op het moment erg bezig met trainen, maar omdat hij nog jong is is niet alles mogelijk of verstandig. Daarom verdiep ik me er nu wat meer in.

 4. Tessa

  13 February, 2023 at 18:25

  Wat een fijne tips. Deze ga ik zeker toepassen, aangezien ik soms last heb van mijn rug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending