Connect with us

Fitness

Body building geschiedenis, oefeningen, supplementen en meer

Angelo

Published

on

Man met spieren

Iedereen kent wel iemand die graag naar de sportschool gaat. Misschien denk je bij body building aan grote spieren en zware gewichten. Maar het is zoveel meer dan dat. Body building is een passie, een kunstvorm, en een manier van leven.

Het gaat niet alleen om het kweken van spieren, maar ook om discipline, gezonde voeding en zelfverbetering. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van body building. We kijken naar wat het echt betekent en waarom zoveel mensen het geweldig vinden.

De geschiedenis van body building

Bodybuilding, zoals we het vandaag kennen, heeft diepe historische wortels. De fascinatie van de mensheid voor het gespierde lichaam is niet nieuw; het streven naar fysieke perfectie is al eeuwenlang een constante in de geschiedenis.

Oudheid: De Eerste Fysieke Culturisten De oude Grieken en Egyptenaren waren al gefascineerd door het menselijk lichaam en de mogelijkheid om het te verbeteren door fysieke inspanning. Standbeelden uit deze tijd, zoals die van de goden Hercules en Apollo, tonen een ideaalbeeld van het mannelijk lichaam: sterk, gespierd en evenwichtig. De originele Olympische Spelen in het oude Griekenland waren ook een viering van zowel atletisch vermogen als fysieke vorm.

19e eeuw: De Opkomst van Fysieke Cultuur De moderne geschiedenis van bodybuilding begint in de 19e eeuw met de opkomst van ‘fysieke cultuur’, een beweging die het belang van lichaamsbeweging en dieet promootte. Pioniers zoals Eugen Sandow, vaak beschouwd als de ‘vader van het moderne bodybuilding’, toerden door Europa en Amerika, waarbij ze hun indrukwekkende fysieke vormen tentoonstelden. Sandow organiseerde in 1901 ook de eerste grote bodybuildingwedstrijd, die hij de “Great Competition” noemde.

20e eeuw: De Gouden Eeuw en Mainstream Acceptatie De 20e eeuw zag de geboorte van bodybuilding als een mainstream sport. In de jaren ’50 en ’60, mede dankzij figuren als Steve Reeves en later Arnold Schwarzenegger, begon bodybuilding in populariteit te groeien. De oprichting van organisaties zoals de International Federation of Bodybuilding (IFBB) hielp de sport te structureren en wereldwijde competities te organiseren.

In de jaren ’70 en ’80 bereikte bodybuilding zijn piek in de mainstream cultuur, mede dankzij de film “Pumping Iron” met Arnold Schwarzenegger. Vrouwen begonnen ook het podium te betreden met de introductie van vrouwelijke bodybuilding wedstrijden.

21e eeuw: Diversificatie en Nieuwe Categorieën De 21e eeuw zag een evolutie en diversificatie van bodybuilding. Nieuwe categorieën, zoals Men’s Physique en Bikini, werden geïntroduceerd, waardoor meer atleten, met verschillende lichaamstypes, konden deelnemen. De sport heeft zich ook meer gericht op gezondheid en welzijn, met een grotere nadruk op duurzaamheid en gezond dieet.

De reis van bodybuilding, van oude standbeelden tot de gespierde titanen van vandaag, is een reflectie van de menselijke fascinatie voor fysieke vorm en vermogen. Door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld van een niche-hobby tot een wereldwijd fenomeen, voortdurend evoluerend en zich aanpassend aan de tijden.

Man traint met trouwen

Body building voor je gezondheid en uiterlijk

Wanneer je het woord “body building” hoort, denk je waarschijnlijk direct aan indrukwekkende spieren en bodybuilders op podiums. Maar body building heeft voordelen die verder gaan dan enkel het esthetische aspect.

Allereerst biedt body building voordelen voor je gezondheid. Het helpt je hart en bloedvaten gezond te houden, verbetert je botdichtheid en verhoogt je metabolisme. Het kan ook bijdragen aan betere mentale gezondheid door endorfines vrij te maken, die je een goed gevoel geven.

Maar natuurlijk is het uiterlijke aspect een groot deel van de aantrekkingskracht. Door regelmatig te trainen, verbeter je niet alleen je spierdefinitie en fysieke kracht, maar je krijgt ook meer zelfvertrouwen. Als je tevreden bent over hoe je eruitziet en je voelt, straal je dat uit.

Body building als sport

In Nederland, net als in vele andere landen, heeft body building zich gevestigd als een gerespecteerde sport. Velen kennen body building dankzij iconen zoals Arnold Schwarzenegger, maar er schuilt meer achter dan enkel het opbouwen van een gespierd lichaam. Het is een combinatie van harde training, effectieve voeding, en rust.

Fitness en body building gaan hand in hand. Terwijl fitness vaak gericht is op het verkrijgen van een goede conditie en het verbranden van vet, richt body building zich vooral op de ontwikkeling van spiermassa. Een belangrijk punt hierbij is dat elke spiergroep, van je armen tot je buikspieren, aandacht vereist. Overtraining van bepaalde spiergroepen kan leiden tot blessures, dus het is van groot belang om je lichaam te laten herstellen na elke training.

Een cruciale rol in dit herstelproces wordt gespeeld door proteïne, ofwel eiwitten. Veel bodybuilders gebruiken daarom speciale protein producten, waarvan sommige zelfs gratis informatie verstrekken over de beste manieren om spiergroei te bevorderen. De IFBB (Internationale Federatie van Body building en Fitness) is de grootste internationale body building organisatie, en zij voorzien atleten van richtlijnen en regels op dit gebied.

In Europa, en algemeen wereldwijd, is het fenomeen van ‘personal body building’ in opkomst. Dit is een vorm van training waarbij je op maat gemaakte schema’s volgt, vaak begeleid door een personal trainer. Hierbij wordt er specifiek gekeken naar wat jouw lichaam nodig heeft en welk doel je voor ogen hebt.

Het geld dat men in de sport steekt, vooral op het hoogste, professionele niveau, kan behoorlijk oplopen. De kosten zijn afhankelijk van de producten die men kiest, de trainingen die men volgt en de competities waaraan men deelneemt. Maar de beloningen kunnen ook groot zijn. Sommige topatleten ontvangen ruim geldbedragen voor hun deelname aan grote competities.

Body building voor mannen

Body building voor mannen is door de jaren heen geëvolueerd van een niche-hobby naar een mainstream fitnessdoel. Voor velen gaat het niet enkel om het kweken van spieren, maar om het bereiken van een balans tussen kracht, uithoudingsvermogen en esthetiek.

Mannen duiken in de wereld van body building om diverse redenen. Voor sommigen is het een manier om zelfvertrouwen op te bouwen, voor anderen een manier om grenzen te verleggen en de pure kracht van het lichaam te ervaren. Bij deze sport gaat het om meer dan alleen het uiterlijk; het vereist discipline, toewijding en kennis over zowel training als voeding.

Het trainingsschema voor mannen verschilt vaak in intensiteit en focus. Veel mannelijke bodybuilders leggen de nadruk op prominente spiergroepen zoals de borst, schouders en armen. Toch is een holistische aanpak, waarbij alle spiergroepen evenredig worden getraind, essentieel voor symmetrie en het voorkomen van blessures.

Voeding speelt een cruciale rol. Een goed dieet zorgt voor het brandstof die nodig is om zware gewichten te heffen en helpt bij het herstel na intensieve trainingssessies.

Body building voor vrouwen

Bodybuilding voor vrouwen heeft door de jaren heen een revolutionaire transformatie doorgemaakt. Wat ooit werd gezien als een sport voornamelijk gedomineerd door mannen, is nu een platform waar vrouwen hun kracht, toewijding en sculpturale schoonheid kunnen laten zien.

Waar het voor mannen vaak draait om bulk en spiermassa, leggen vrouwen in de body buildingwereld de nadruk op toning, definitie en symmetrie. Ze streven naar een evenwichtig fysiek dat zowel krachtig als elegant is. Deze combinatie van spierdefinitie en vrouwelijke vorm heeft geleid tot een unieke esthetiek in de sport.

Het misverstand dat gewichtstraining vrouwen ‘te gespierd’ of ‘mannelijk’ maakt, is sterk verminderd. Vrouwen hebben bewezen dat ze zowel sterk als sierlijk kunnen zijn, en dat spieropbouw bij vrouwen een verrijking kan zijn voor hun natuurlijke vormen.

Net als hun mannelijke tegenhangers vereist vrouwelijke body building een strikte routine van training en voeding. Echter, de focus ligt vaak op andere spiergroepen, zoals de benen en de billen, en de voedingsschema’s kunnen variëren om te voldoen aan specifieke vrouwelijke voedingsbehoeften.

Body building voor vrouwen is een viering van het vrouwelijke vermogen om tegelijkertijd kracht en gratie te belichamen, waarbij de traditionele noties van vrouwelijkheid worden uitgedaagd en opnieuw worden gedefinieerd.

Gemoed en Motivatie

Gemoed en motivatie zijn onlosmakelijk verbonden en vormen vaak de ruggengraat van persoonlijke groei en succes. Ons gemoed, ofwel onze emotionele en mentale toestand, beïnvloedt hoe we de wereld zien, hoe we reageren op uitdagingen en welke beslissingen we nemen. Wanneer we in een positieve gemoedstoestand verkeren, zijn we vaak optimistischer, veerkrachtiger en open voor nieuwe ervaringen.

Motivatie daarentegen is de drijvende kracht die ons aanspoort om te handelen. Het is dat innerlijke vuur dat ons aanzet tot actie, of het nu gaat om het nastreven van een droom, het leren van een nieuwe vaardigheid, of het overwinnen van obstakels. Motivatie is vaak afhankelijk van ons gemoed; wanneer we ons goed voelen, neemt onze motivatie vaak toe, terwijl negatieve emoties onze motivatie kunnen verminderen.

Het onderhouden van een evenwichtig gemoed en het aanwakkeren van onze innerlijke motivatie is essentieel. Door bewust te werken aan ons gemoed, bijvoorbeeld door mindfulness of positieve bekrachtiging, kunnen we een omgeving creëren waarin onze motivatie kan bloeien. Dit duo, wanneer in harmonie, heeft het potentieel om ons te leiden naar ongekende hoogten van persoonlijke en professionele vervulling.

Amateurwedstrijden

Amateurwedstrijden in body building vormen vaak de eerste stap op de ladder voor veel aspirant-bodybuilders. Deze competities bieden atleten de kans om hun fysieke vorderingen te tonen, feedback te krijgen en ervaring op te doen op het podium.

Voor mannen omvatten typische categorieën in amateur body building wedstrijden:

 • Men’s Body building: De traditionele vorm waarbij deelnemers worden beoordeeld op hun algehele spiermassa, symmetrie en definitie.
 • Men’s Physique: Hier wordt meer nadruk gelegd op een atletische en esthetisch aangename look dan op pure spiermassa. Deelnemers dragen vaak boardshorts en worden beoordeeld op hun bovenlichaam en algehele uitstraling.

Voor vrouwen zijn de categorieën wat gevarieerder:

 • Women’s Body building: Net als bij de mannen ligt de focus op spiermassa, symmetrie en definitie.
 • Figure: Deelnemers worden beoordeeld op hun spierdefinitie en -symmetrie, maar zonder de extreme omvang van traditionele body building.
 • Bikini: Deze categorie legt de nadruk op een gebalanceerd, fit en gezond uiterlijk met een zekere mate van spierdefinitie.
 • Women’s Physique: Dit zit tussen Figure en Women’s Body building in. De deelnemers hebben meer spiermassa dan bij Figure, maar minder extremiteit dan bij Women’s Body building.

Amateurwedstrijden bieden zowel mannen als vrouwen een platform om zichzelf uit te dagen, hun grenzen te verleggen en te groeien in de body buildingwereld. Voor velen is het ook de springplank naar professionele competities en een kans om een groter publiek te bereiken.

Vrouw traint met kabelsysteem

Professionele wedstrijden

Wanneer we het hebben over de top van body building, dan hebben we het over professionele wedstrijden. Dit is waar de elite van de sport samenkomt, niet alleen om prijzen en titels te winnen, maar ook om te laten zien wat jaren van toewijding en training kunnen bereiken.

Mannen in de Professionele Arena:

 • Men’s Open Body building: Dit is de koningsklasse van body building, waarbij de zwaargewichten van de sport concurreren. Deelnemers in deze categorie hebben vaak een indrukwekkende spiermassa en symmetrie. De bekendste titel in deze categorie is de Mr. Olympia, een titel die voor het eerst werd gewonnen door Larry Scott in 1965 en later beroemd werd gemaakt door legendes als Arnold Schwarzenegger.
 • Men’s 212: Een relatief nieuwere categorie, waarbij deelnemers een gewichtslimiet hebben van 212 pond. Het draait hier nog steeds om massieve spieren, maar binnen een bepaalde gewichtsklasse.

Vrouwen die de Professionaliteit Omarmen:

 • Women’s Open Body building: De vrouwelijke equivalent van Men’s Open, waar de deelneemsters worden beoordeeld op hun spiermassa, symmetrie en definitie. De Ms. Olympia titel is de meest begeerde in deze categorie.
 • Figure Pro: In deze categorie worden vrouwen beoordeeld op hun algehele fysieke uitstraling, waarbij de nadruk ligt op spierdefinitie, proportie en symmetrie, zonder de extreme massa van de open body building.
 • Bikini Pro: De bikini-categorie focust op een gebalanceerd en fit lichaam, met een bepaalde mate van spierdefinitie. Esthetiek en uitstraling spelen hier een belangrijke rol.

Belang van Professionele Competities: Professionele wedstrijden in body building gaan verder dan alleen het tonen van spieren. Ze bieden atleten de kans om sponsordeals te sluiten, een breder publiek te bereiken en een carrière in de fitnessindustrie op te bouwen. Bovendien, met evenementen zoals de Olympia en de Arnold Classic, die internationaal worden gehost, wordt de wereldwijde aantrekkingskracht en invloed van de sport onderstreept.

Naast de prominente klassen in professioneel body building, bieden subcategorieën atleten meer gevarieerde mogelijkheden om hun fysieke kunstvorm tentoon te stellen. Deze categorieën hebben elk hun eigen specifieke esthetiek en criteria voor beoordeling.

 • Classic Physique: Dit is een combinatie tussen de traditionele body building en de Men’s Physique-categorie. Atleten in de Classic Physique richten zich op het nabootsen van de klassieke, tijdloze lichaamsbouw zoals die van de body building legendes uit de jaren ’70 en ’80. Hierbij wordt meer nadruk gelegd op proportie, symmetrie, en een kleinere taille.
 • Men’s Physique: Deze categorie richt zich minder op de omvang van de spiermassa en meer op de algehele uitstraling. Atleten dragen boardshorts en worden beoordeeld op hun spierdefinitie, proporties en het totaalplaatje, inclusief hun charisma op het podium.
 • Women’s Physique: Vrouwen in deze categorie tonen een balans tussen spiermassa en vrouwelijkheid. De nadruk ligt op spierdefinitie, symmetrie en presentatie. Het is een middenweg tussen Women’s Open Body building en Figure Pro.
 • Fitness: Een unieke categorie waarbij vrouwen niet alleen worden beoordeeld op hun fysieke voorkomen, maar ook op hun atletische vaardigheden tijdens een routinesegment. Dit kan elementen van dans, gymnastiek en kracht bevatten.

Deze subcategorieën geven atleten de mogelijkheid om een niche te vinden die het beste past bij hun lichaamsbouw, interesses en training. Terwijl body building in de breedste zin gaat over het opbouwen van spiermassa, benadrukken deze subcategorieën de verscheidenheid aan manieren waarop men zijn of haar lichaam kan beeldhouwen en perfectioneren.

Powerlifting

Powerlifting is een krachtsport die draait om drie primaire lifts: de squat (kniebuiging), de bench press (bankdrukken) en de deadlift (deadliften). Het hoofddoel van een powerlifter is om in deze drie oefeningen zoveel mogelijk gewicht te heffen. Competities in powerlifting zijn gestructureerd rond gewichtsklassen, leeftijdscategorieën, en soms uitrustingdivisies (bijvoorbeeld: raw zonder uitrusting versus uitgerust met speciale lifting suits).

In tegenstelling tot powerlifting draait body building om het esthetisch vormgeven en definiëren van het lichaam. Terwijl krachttraining een component is van body building, ligt de focus voornamelijk op spieromvang, symmetrie, proportie, en definitie. Bodybuilders trainen om een evenwichtig en gespierd uiterlijk te bereiken en worden beoordeeld op hun fysieke voorkomen in plaats van hun prestaties in specifieke lifts.

Het grootste verschil tussen de twee is dus hun primaire focus: powerlifting concentreert zich op pure kracht en het maximaliseren van het gewicht dat kan worden opgetild in drie specifieke oefeningen, terwijl body building zich richt op het esthetisch vormgeven van het lichaam en het bereiken van een specifieke lichaamscompositie.

Strongman

Strongman is een atletische discipline waarbij deelnemers een reeks fysieke uitdagingen en evenementen aangaan die kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen testen. Deze evenementen kunnen variëren van het tillen van enorme stenen en het voorttrekken van vrachtwagens tot het dragen van zware gewichten over bepaalde afstanden. Het hoofddoel in Strongman is niet alleen om te tonen dat men sterk is, maar ook om veelzijdigheid in kracht te demonstreren, waarbij elk evenement andere vaardigheden en spiergroepen test.

In contrast, body building richt zich op het esthetisch vormgeven van het lichaam. De focus ligt op spierdefinitie, symmetrie en proportie. Bodybuilders streven naar een specifiek lichaamstype en worden beoordeeld op hun uiterlijk, niet op hun vermogen om bepaalde fysieke uitdagingen uit te voeren.

Het onderscheidende verschil tussen de twee disciplines ligt in hun doelstellingen: Strongman draait om functionele kracht en het vermogen om uiteenlopende krachttaken te volbrengen, terwijl body building puur gericht is op het esthetisch voorkomen en de vorm van het lichaam. Hoewel beide disciplines een intensieve training en toewijding vereisen, zijn de methoden en resultaten uniek voor elk.

Crossfit

CrossFit is een high-intensity fitnessprogramma dat is ontworpen om het lichaam voor te bereiden op elke denkbare fysieke uitdaging. Het combineert elementen van gewichtheffen, gymnastiek en cardiovasculaire training in gevarieerde, functionele bewegingen. CrossFitters streven naar een breed scala van fysieke competenties, zoals uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit en coördinatie. Workouts zijn vaak kort en intens, waarbij de nadruk ligt op functionele bewegingen en variabiliteit.

Body building, daarentegen, richt zich voornamelijk op het esthetisch vormgeven van het lichaam. De training van een bodybuilder is gefocust op het vergroten van spiermassa, symmetrie en definitie. Ze werken vaak in geïsoleerde bewegingen, gericht op specifieke spiergroepen, met als doel maximale spierhypertrofie.

Het fundamentele verschil tussen CrossFit en body building is hun primaire doelstelling. Terwijl body building draait om het esthetische voorkomen van het lichaam, is CrossFit meer gericht op algehele fitheid, functionele kracht en prestatieverbetering. Beide disciplines vereisen een toewijding aan training en voeding, maar de benadering en de eindresultaten kunnen aanzienlijk variëren.

Bekende bodybuilders

Body building heeft in de loop der jaren verschillende iconen voortgebracht die niet alleen in de sport, maar ook daarbuiten erkenning hebben gekregen. Hun toewijding, fysieke prestaties en charisma hebben bijgedragen aan de populariteit van body building wereldwijd.

 • Arnold Schwarzenegger: Zonder twijfel een van de meest iconische figuren in body building. Arnold won de Mr. Olympia-titel zeven keer en gebruikte zijn bekendheid als springplank naar een succesvolle acteer- en politieke carrière. Zijn film “Pumping Iron” gaf het publiek een kijkje in de wereld van professioneel body building en maakte de sport populairder dan ooit tevoren.
 • Lee Haney: Deze indrukwekkende bodybuilder heeft ook zeven Mr. Olympia-titels op zijn naam staan. Met zijn symmetrische fysiek en diepgaande kennis van training en voeding, heeft Haney de standaard gezet voor toekomstige generaties bodybuilders.
 • Dorian Yates: Bekend om zijn ongelooflijke rugontwikkeling en intense trainingsregime, won Yates de Mr. Olympia zes keer in de jaren ’90. Zijn benadering van ‘High Intensity Training’ (HIT) heeft de manier waarop velen trainen beïnvloed.
 • Ronnie Coleman: Met acht Mr. Olympia-titels is Coleman een van de meest gedecoreerde bodybuilders ooit. Zijn ongelooflijke grootte en kracht, gecombineerd met een ongeëvenaarde werkethiek, hebben hem tot een legende in de sport gemaakt.

Deze bodybuilders, onder velen anderen, hebben niet alleen bijgedragen aan de evolutie van de sport, maar hebben ook de weg geëffend voor toekomstige atleten en hebben body building op de kaart gezet voor het brede publiek.

Populaire oefeningen

Binnen body building ligt de nadruk op het opbouwen van spiermassa en symmetrie. Om deze doelen te bereiken, zijn er specifieke oefeningen die de voorkeur genieten vanwege hun effectiviteit in het isoleren en opbouwen van bepaalde spiergroepen:

 • Bench Press: Deze oefening richt zich voornamelijk op de borstspieren, maar triceps en schouderspieren worden ook geactiveerd. Het is een fundamentele oefening die in vrijwel elk body buildingprogramma wordt opgenomen.
 • Deadlift: Een krachtige oefening die zich richt op de onderrug, bilspieren, hamstrings en, in mindere mate, de bovenrug en trapezius. Het is essentieel voor het opbouwen van een sterke rug en onderlichaam.
 • Squat: Ook wel de “koning van de oefeningen” genoemd, squats werken vooral de quadriceps, hamstrings, bilspieren en heupen.
 • Bicep Curls: Een isolatieoefening die zich specifiek richt op de biceps. Er zijn verschillende varianten, maar de staande barbell curl en de dumbbell curl zijn het meest populair.
 • Tricep Dips: Deze oefening legt de nadruk op de triceps, hoewel de borst en schouders ook enige activering krijgen.
 • Pull-Ups: Een uitstekende oefening voor de bovenrug, met name de latissimus dorsi, maar ook de biceps.
 • Leg Press: Dit legt de nadruk op de quadriceps, hoewel andere delen van het onderlichaam, zoals hamstrings en bilspieren, ook betrokken zijn.

Deze oefeningen vormen de basis van veel body buildingroutines. Door variaties en aanvullingen te maken op deze kernoefeningen kunnen bodybuilders hun spierontwikkeling maximaliseren en een symmetrisch, esthetisch lichaam creëren.

Gezonde voeding voor

Voeding en body building

Een gespierd en goed gedefinieerd lichaam krijgen gaat verder dan alleen zwaar tillen in de sportschool. Net zo cruciaal is wat je in je lichaam stopt. Voeding vormt een integraal onderdeel van de body building-reis, en het is vaak het verschil tussen goede en geweldige resultaten. De juiste balans van macro- en micronutriënten, afgestemd op individuele behoeften en trainingsdoelen, kan de spiergroei stimuleren, het herstel versnellen en de algehele fysieke prestaties verbeteren.

Dit hoofdstuk duikt dieper in de wereld van voeding voor body building, waarbij de nadruk ligt op de essentiële voedingscomponenten, aanbevolen diëten en het belang van hydratatie. Bereid je voor om de wetenschap en kunst van voeding te ontdekken, die net zo belangrijk is als elke rep en set in de sportschool.

Goede voeding is essentieel

Body building gaat niet alleen over de intensiteit en consistentie van je trainingen, maar ook over wat je eet en drinkt. Goede voeding is de brandstof die het lichaam nodig heeft om te functioneren, te groeien en te herstellen. Voor de bodybuilder kan een zorgvuldig gepland dieet het verschil betekenen tussen het bereiken van hun doelen of het blijven steken in een plateau.

Elk onderdeel van de maaltijd, van proteïnen die essentieel zijn voor spierherstel en -groei, tot koolhydraten die energie leveren voor intensieve workouts, heeft een specifiek doel. Vetten spelen ook een cruciale rol, vooral voor hormoonproductie en celintegriteit. Bovendien helpen micronutriënten zoals vitaminen en mineralen bij diverse lichaamsprocessen, waaronder het metabolisme en de spierfunctie.

Goede voeding zorgt ervoor dat een bodybuilder het meeste uit elke training haalt. Het ondersteunt niet alleen de fysieke groei en het herstel, maar draagt ook bij aan een betere energie, focus en algehele welzijn. In de wereld van body building is wat je in de keuken doet net zo belangrijk als wat je in de sportschool presteert.

Eiwitten zijn essentieel

In de wereld van body building en spieropbouw nemen eiwitten een centrale plaats in. Eiwitten, of proteïnen, zijn de bouwstenen van onze spieren. Ze zijn essentieel voor het herstel van spierweefsel dat beschadigd is tijdens intensieve trainingen, en ze ondersteunen de groei van nieuwe spiermassa.

Wanneer iemand traint, ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels. Eiwitten helpen bij het repareren van deze scheurtjes, waardoor de spier sterker wordt en in omvang toeneemt. Daarom is het voor bodybuilders van groot belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen, zowel uit voeding als uit supplementen. Je kunt dus stellen dat eiwitten essentieel zijn voor spieropbouw.

Voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, zuivel en peulvruchten zijn rijke bronnen van eiwitten. Veel bodybuilders kiezen er ook voor om eiwitshakes of -repen te gebruiken, vooral na hun training, om het lichaam snel te voorzien van de benodigde proteïnen.

Het is niet alleen de hoeveelheid eiwit die telt, maar ook de kwaliteit. Complexe eiwitten, die alle essentiële aminozuren bevatten, zijn bijzonder waardevol voor diegenen die spiermassa willen opbouwen.

Vetverlies en conditietraining

In het body building-landschap is niet alleen spieropbouw van belang; vetverlies en conditie zijn eveneens cruciale factoren voor een gebalanceerde fysiek. Terwijl spieropbouw voornamelijk gericht is op hypertrofie en het vergroten van spiermassa, is vetverlies essentieel om de gedefinieerde contouren en details van die spieren zichtbaar te maken.

Conditietraining, vaak ook cardio genoemd, speelt een sleutelrol bij vetverlies. Door middel van cardio kunnen bodybuilders hun hartslag verhogen en daarmee hun calorische verbranding stimuleren. Dit helpt bij het verminderen van overtollig vet, wat vooral cruciaal is in de voorbereiding op wedstrijden.

Vetverlies gaat verder dan alleen cardio. Voeding speelt een even belangrijke rol. Door een calorietekort te creëren en tegelijkertijd voldoende eiwitten en essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen, kan men effectief vet verliezen zonder significante spiermassa te verliezen.

Conditietraining biedt ook andere voordelen, zoals het verbeteren van de algehele cardiovasculaire gezondheid en uithoudingsvermogen. Voor bodybuilders is het belangrijk om een balans te vinden tussen krachttraining, voeding en conditietraining om zowel een gespierd als esthetisch aantrekkelijk lichaam te bereiken.

Slaap en rust zijn ook heel belangrijk

Terwijl training en voeding vaak in de schijnwerpers staan als het gaat om body building, zijn slaap en rust net zo cruciaal voor een optimaal resultaat. Deze componenten vormen het fundament voor herstel, wat essentieel is voor spiergroei en het verminderen van het risico op blessures.

Slaap is de periode waarin het lichaam zich het meest actief herstelt. Gedurende deze tijd worden beschadigde spierweefsels gerepareerd en wordt groei bevorderd. Bovendien worden er tijdens de diepe slaapfases groeihormonen afgegeven, wat een sleutelrol speelt in spierontwikkeling.

Rustdagen, ingepland tussen zware trainingssessies, geven spieren de kans om te herstellen en zich voor te bereiden op de volgende belasting. Zonder voldoende rust kunnen bodybuilders te maken krijgen met overtraining, wat niet alleen de progressie kan stagneren, maar ook kan leiden tot langdurige blessures.

Kortom, terwijl je jezelf in de sportschool pusht en je voeding op orde houdt, is het essentieel om het belang van slaap en rust niet over het hoofd te zien. Het zijn immers de stille bouwstenen die bijdragen aan een sterker en gezonder lichaam in de wereld van body building.

Supplementen en body building

In de wereld van body building spelen supplementen een ondersteunende rol om specifieke voedingsbehoeften aan te vullen en de trainingsprestaties te optimaliseren. Hoewel een uitgebalanceerd dieet de basis moet vormen, kunnen supplementen helpen bij het bereiken van specifieke doelen.

 • Eiwitpoeders: Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en -groei. Whey-proteïne is een van de meest populaire supplementen, vanwege de snelle opname. Caseïne daarentegen wordt langzamer opgenomen en is ideaal voor inname voor het slapengaan.
 • Creatine: Het creatine supplement helpt bij het verhogen van de productie van ATP, de primaire energiebron voor korte, intense oefeningen. Hierdoor kan men zwaarder tillen en de spiermassa vergroten.
 • Branched-Chain Amino Acids (BCAA’s): Deze essentiële aminozuren spelen een sleutelrol in spierherstel en kunnen spierafbraak verminderen, vooral tijdens intensieve trainingen.
 • Pre-workout: Deze supplementen bevatten vaak een combinatie van cafeïne, aminozuren en andere ingrediënten om de energie te verhogen en de focus tijdens trainingen te verbeteren.
 • Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de algemene gezondheid, ontstekingsremming en ondersteuning van het herstel.

Het is essentieel om te onthouden dat, hoewel supplementen voordelen kunnen bieden, ze geen vervanging zijn voor een gezond en uitgebalanceerd dieet. Het is altijd raadzaam om met een voedingsdeskundige of arts te overleggen voordat je met een nieuw supplement begint.

Tieners en body building

De adolescentie is een periode van snelle groei en ontwikkeling, en veel tieners voelen zich aangetrokken tot body building als een manier om hun lichaam te vormen, zelfvertrouwen op te bouwen en een gezonde levensstijl te bevorderen. Echter, body building voor tieners vereist een speciale benadering.

Ten eerste is het cruciaal dat tieners zich richten op een goede techniek en veiligheid boven alles. De botten en spieren zijn nog in ontwikkeling, wat betekent dat onjuiste technieken of overbelasting kan leiden tot blessures die langetermijneffecten kunnen hebben.

Voeding speelt ook een belangrijke rol. Tieners hebben voldoende voedingsstoffen nodig voor groei en ontwikkeling, naast de eisen van body building. Het is van essentieel belang dat ze een evenwichtig dieet volgen en zich niet te streng beperken, wat hun groei kan belemmeren.

Supplementengebruik moet met voorzichtigheid worden benaderd. In tegenstelling tot volwassenen is het lichaam van een tiener nog in ontwikkeling, en het gebruik van bepaalde supplementen kan niet aanbevolen zijn.

Ten slotte moet mentale gezondheid niet over het hoofd worden gezien. Body building kan een positieve invloed hebben op het zelfbeeld van een tiener, maar het kan ook druk creëren rond lichaamsbeeld en esthetiek. Het is belangrijk dat tieners een realistisch en gezond beeld hebben van hun lichaam en hun vooruitgang.

Lees ook ons artikel over vanaf welke leeftijd mag je naar de sportschool.

Thuis of in de gym trainen?

De keuze tussen thuis of in de gym trainen is een veelbesproken onderwerp in de wereld van fitness en body building. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van individuele behoeften en voorkeuren.

Trainen in de gym biedt toegang tot een breed scala aan apparatuur en gewichten, wat handig is voor diegenen die gevarieerde workouts willen doen en zich richten op specifieke spiergroepen. Bovendien kan de aanwezigheid van andere sporters motiverend werken, en er is vaak de mogelijkheid tot professionele begeleiding en advies. Gyms bieden ook lessen aan die kunnen bijdragen aan variatie in de trainingsroutine.

Thuis trainen daarentegen biedt flexibiliteit en gemak. Je kunt trainen wanneer het jou uitkomt, zonder reistijd of drukte. Het stelt je in staat om in een vertrouwde omgeving te zijn, wat voor sommigen minder intimiderend kan zijn dan een gym vol ervaren sporters. Echter, de initiële kosten voor het aanschaffen van apparatuur kunnen hoog zijn, en ruimte kan een beperkende factor zijn.

De keuze hangt vaak af van persoonlijke voorkeuren, doelen, budget en ruimte. Sommigen combineren beide opties; ze trainen thuis op drukke dagen en bezoeken de gym wanneer ze de sociale interactie en gevarieerde apparatuur missen. Wat het belangrijkste is, is het vinden van een routine die vol te houden is en die je helpt jouw fitness- en body building-doelen te bereiken.

Het gebruik van anabole

Anabole steroïden hebben in de afgelopen decennia veel aandacht gekregen binnen de body building gemeenschap. Deze synthetische stoffen, die gelijkenissen vertonen met het mannelijke geslachtshormoon testosteron, worden gebruikt om spiermassa en prestaties te verbeteren. Terwijl ze door sommigen worden gezien als een “shortcut” naar een indrukwekkend gespierd lichaam, brengen ze ook aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee.

Waarom worden anabole steroïden gebruikt?

In theorie stimuleren anabole steroïden de eiwitsynthese in spiercellen, wat resulteert in verhoogde spiermassa en kracht. Dit is aantrekkelijk voor bodybuilders die op zoek zijn naar snelle resultaten. Bovendien kunnen deze stoffen helpen bij het verminderen van spierbeschadiging en versnellen ze het herstel na intensieve trainingssessies.

De Gevaren van Anabole Steroïden

 • Hormonale onevenwichtigheden: Het gebruik van externe steroïden kan het lichaamseigen hormoonsysteem ontregelen. Dit kan leiden tot verminderde productie van natuurlijk testosteron, wat op de lange termijn effect kan hebben op vruchtbaarheid en libido.
 • Cardiovasculaire problemen: Er is een verband tussen het gebruik van steroïden en een verhoogd risico op hartaanvallen, beroertes en andere hart- en vaatziekten.
 • Leverproblemen: Sommige oraal ingenomen steroïden zijn giftig voor de lever en kunnen leiden tot leverziekten of tumoren.
 • Psychische effecten: Steroïde gebruik kan stemmingswisselingen, agressie, paranoia en zelfs depressie veroorzaken.
 • Cosmetische effecten: Overmatig gebruik kan leiden tot acne, vroegtijdige kaalheid, en bij vrouwen tot vermannelijking zoals een diepere stem en meer lichaamshaar.
 • Verslavingspotentieel: Hoewel niet zo verslavend als veel recreatieve drugs, kunnen mensen afhankelijk worden van de effecten en het gevoel dat steroïden geven.

Hoewel het gebruik van anabole steroïden verleidelijk kan zijn voor diegenen die snelle resultaten willen in de body building wereld, zijn de gezondheidsrisico’s significant. Het is van cruciaal belang dat individuen volledig op de hoogte zijn van deze risico’s voordat ze een beslissing nemen over het gebruik van deze substanties. De integriteit van de sport en de gezondheid van de atleten moeten altijd voorop staan.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Wil je een strakkere buik na je vijftigste? In dit artikel vind je hoe je op middelbare leeftijd effectief buikvet kunt verminderen!

We bespreken de gevaren van te veel buikvet op deze leeftijd en bieden je waardevolle adviezen en effectieve oefeningen om op een gezonde wijze afscheid te nemen van overtollig buikvet.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, vooral visceraal vet rond de organen, is gevaarlijk omdat het het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor vrouwen een toename van buikvet ervaren.

De afname van oestrogeen en testosteron, samen met een vertraagde stofwisseling en verminderde spiermassa, maakt het lastiger om buikvet te verliezen. Gezonde voeding en gerichte oefeningen kunnen helpen dit specifieke lichaamsvet te verminderen. 

Soorten buikvet: Onderhuids vs. visceraal buikvet

Onderhuids vet zit tussen je huid en spieren, vooral rond de buik, terwijl visceraal buikvet dieper in je buik ligt, rond je organen. Visceraal vet is gevaarlijker omdat het kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Met het ouder worden, vooral naarmate je de 50 passeert, kan de verdeling van vet veranderen door hormonale veranderingen, met name tijdens de overgang. 

Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?

Na je 50ste vertraagt je metabolisme en veranderen je hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. 

Het lichaam begint meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden, wat resulteert in een toename van buikvet. Een afname in spiermassa betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Buikvet kwijtraken 50 plus

Met het klimmen der jaren ontmoeten we nieuwe uitdagingen voor onze gezondheid, waaronder het verliezen van buikvet wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er hoop: zowel het oppervlakkige buikvet als het dieper liggende visceraal vet zijn wel degelijk aan te pakken met een combinatie van gerichte beweging en een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs na de leeftijd van vijftig is het haalbaar om slanker te worden rond je middel.

In het vervolg van dit artikel ontdek je effectieve methoden om buikvet aan te pakken op latere leeftijd. Lees verder om te leren hoe je dit op een gezonde en blijvende manier kunt realiseren!

Cardio training

Cardio training is essentieel voor 50-plussers die buikvet willen verliezen. Het helpt het metabolisme te verhogen, waardoor calorieën efficiënter worden verbrand.

Voor vrouwen in de overgang, waarbij hormonale veranderingen vetopslag rond de buik kunnen bevorderen, biedt cardio een effectieve manier om tegen deze vetverdeling te vechten.

Door regelmatig cardio-oefeningen te doen, samen met het eten van gezonde voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en het volgen van een gebalanceerd voedingspatroon, kun je buikvet verminderen en een plattere buik krijgen.

Het combineert verbranden van vet met het bouwen van een gezonde levensstijl, essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het verlagen van risico op chronische ziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen, wat essentieel is voor het verbranden van calorieën en dus voor het verliezen van buikvet.

Voor iedereen die boven de 50 is en moeite heeft met het kwijtraken van buikvet, bieden aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen een effectieve manier om vet te verbranden, vooral rond de buikstreek.

Intermittent Fasting

Intermitterend vasten betekent dat je eet binnen specifieke tijdframes en de rest van de dag niets eet. Tijdens deze vastenperiodes onthoud je je van alle soorten voedsel, maar is het toegestaan om water, groene thee, of zwarte koffie te drinken, mits je geen calorieën consumeert.

Deze methode kan je stofwisseling en het verbranden van vetten stimuleren. Daarnaast laat het zich gemakkelijk aanpassen aan je dagelijkse routine en is het makkelijk vol te houden.

Intermitterend vasten kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, wat kan leiden tot minder rimpels en een gezondere huid, door regelmatig voedselinname te beperken.

Het is echter belangrijk op te merken dat langdurig vasten niet voor elke vrouw even gunstig kan zijn als voor mannen. Vrouwen die intermitterend vasten overwegen, wordt geadviseerd dit op een aangepaste wijze te doen, zoals niet langer dan 16 uur aaneengesloten vasten en het aantal vastdagen per week te beperken.

Aan de slag met krachttraining of fitness

Een van de meest effectieve strategieën om de gangbare ongemakken die gepaard gaan met ouder worden aan te pakken, is het integreren van fitness of krachttraining in je dagelijkse leven.

Het verbazingwekkende is dat slechts twee à drie sessies van doelgerichte training per week reeds een significante impact kunnen hebben op zowel je fysieke verschijning als je welzijn.

HIIT voor 50 plussers

HIIT, of High-Intensity Interval Training, is ook voor 50-plussers een effectieve manier om buikvet te verliezen en naar een plattere buik toe te werken. Deze trainingsvorm stimuleert de vetverbranding en ondersteunt het afvallen door intensieve oefeningen af te wisselen met korte rustperiodes.

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme, maar HIIT kan helpen dit proces tegen te gaan. Het aanpassen van je voedingspatroon, inclusief minder calorieën en meer gezonde voedingsmiddelen eten, versterkt de effecten van HIIT.

Bovendien helpt deze trainingsmethode bij het opbouwen en behouden van spiermassa, essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een vitale levensstijl.

Kortom, HIIT is een veilige en efficiënte manier om fit te blijven, zelfs als je de 50 bent gepasseerd.

Een uitgebalanceerd dieet  en gezonde voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van buikvet bij 50-plussers. Met een dieet rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en laag in eenvoudige koolhydraten, ondersteun je een gezonde stofwisseling en bevorder je vetverbranding.

Het beperken van suikerrijke voedingsmiddelen en verwerkte producten draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat essentieel is om vetopslag, vooral rond de buik, tegen te gaan.

Adequate hydratatie en de inname van voedingsmiddelen vol vitamines en mineralen ondersteunen een gezonde spijsvertering en een optimaal metabolisme, essentieel voor het behouden van een gezond gewicht en een platte buik na je 50ste.

Verhoog je lichamelijke activiteit en metabolisme

Het verhogen van lichamelijke activiteit is cruciaal voor het minimaliseren van buikvet, vooral na je 50ste. Meer bewegen stimuleert vetverbranding en helpt buikvet kwijt te raken.

Door te focussen op oefeningen die vet verbranden en spiermassa opbouwen, verbetert je metabolisme, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt, zelfs in rust. 

Activiteiten zoals wandelen, fietsen of gerichte fitnessoefeningen zijn effectieve manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Start met haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker, gezonder lichaam.

Beheer stress

Het verbeteren van stressmanagement speelt een cruciale rol in het verliezen van buikvet, vooral voor vrouwen in de overgang. Stress leidt tot een toename van cortisol, wat de vetopslag rond de buik kan verhogen.

Door yoga en meditatie te integreren in je dagelijkse routine, kun je effectief stress verminderen, je metabolisme stabiliseren, en zo bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Deze praktijken helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verkrijgen van een meer ontspannen geest en een gezond voedingspatroon. Het aanleren van stressmanagementtechnieken is dus een essentiële stap voor wie een platte buik wil krijgen en behouden.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om buikvet te verliezen en af te vallen, vooral na je 50ste. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, waardoor je metabolisme efficiënter werkt en je meer calorieën kunt verbranden.

Slechte slaap kan leiden tot verhoogde opslag van buikvet door verstoring van hormonen die je eetlust regelen.

Naarmate je ouder wordt, is het behouden van spiermassa cruciaal; slaap speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verbeteren van je slaapgewoonten kan dus helpen bij het verminderen van buikvet, het onder controle houden van je metabolisme, en het ondersteunen van een gezond gewicht. Prioriteit geven aan nachtrust is een veilige manier om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Hydrateer voldoende en vermijd overmatig alcoholgebruik

Om buikvet te verliezen en een platte buik te krijgen, ook na je 50ste, is het essentieel om voldoende te hydrateren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Water speelt een cruciale rol in het metabolisme en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het behouden van een goede hydratatie kan bijdragen aan het verminderen van buikvet door een vol gevoel te geven, wat overeten voorkomt. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een toename van buikvet, omdat het vaak rijk is aan calorieën en de vetverbranding kan vertragen.

Het maken van bewuste keuzes in wat je eet en drinkt, kan aanzienlijk helpen bij het verliezen van buikvet en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Er zijn een aantal buikspieroefeningen die je als 50-plusser kunt doen om buikvet te verbranden, en jouw buikspieren te trainen:

Burpees

Burpees zijn een intensieve total-body oefening die kracht en cardio combineert voor een effectieve workout. Hier is hoe je een burpee stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Squat: Buig door je knieën en plaats je handen op de grond voor je voeten.
 3. Plank: Spring met je voeten naar achteren om in een plankpositie te komen. Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
 4. Push-up (optioneel): Voer een push-up uit door je ellebogen te buigen en je borst naar de grond te brengen. Duw jezelf weer omhoog.
 5. Squatpositie: Spring met je voeten weer naar je handen om terug te keren in de squatpositie.
 6. Sprong: Vanuit de squatpositie spring je explosief omhoog, breng je handen boven je hoofd.
 7. Herhaling: Land zachtjes en ga direct door met de volgende herhaling.

Burpees zijn uitdagend, maar effectief voor het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren en het verhogen van je metabolisme. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

Mountain climbers

Mountain climbers zijn een dynamische oefening die de cardiovasculaire gezondheid verbetert en tegelijkertijd meerdere spiergroepen versterkt. Hier volgt hoe je mountain climbers stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Begin in een hoge plankpositie met je handen direct onder je schouders en je lichaam in een rechte lijn van hoofd tot tenen.
 2. Trek je knie in: Breng je rechterknie naar je borst zonder je heupen omhoog te brengen.
 3. Wissel: Spring snel en wissel van been door je rechterbeen terug te strekken terwijl je tegelijkertijd je linkerknie naar je borst brengt.
 4. Blijf bewegen: Wissel snel en soepel tussen je benen, alsof je op de plek aan het rennen bent terwijl je in plankpositie blijft.
 5. Houd je core strak: Zorg dat je buikspieren aangespannen zijn gedurende de hele oefening om je rug recht te houden en je core te versterken.
 6. Ademhaling: Blijf gelijkmatig ademen terwijl je de beweging herhaalt, en probeer een gestaag tempo aan te houden.

Mountain climbers zijn effectief voor het trainen van de core, het verbeteren van de behendigheid en het verhogen van de hartslag. Deze oefening kan worden aangepast aan elk fitnessniveau door de snelheid of intensiteit aan te passen.

De brug

De brug, ook bekend als de heuplift, is een uitstekende oefening om je bilspieren, hamstrings en de core te versterken. Hier is hoe je de brug stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Je armen liggen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden.
 2. Heupen omhoog: Adem in en til je heupen langzaam van de vloer door je bilspieren aan te spannen, totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders.
 3. Positie vasthouden: Houd deze positie een paar seconden vast. Zorg ervoor dat je buikspieren ook aangespannen zijn om je core te stabiliseren.
 4. Terug naar startpositie: Adem uit en laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal: Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je fitnessniveau.

Om de oefening uitdagender te maken, kun je een been uitstrekken terwijl je je heupen opgetild houdt, en wissel je af tussen de benen. Dit is een uitstekende manier om je onderlichaam te versterken en tegelijkertijd je balans en stabiliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 cm buikomtrek?

Een verkleining van je buikomvang met 1 cm reflecteert een geschatte gewichtsafname van circa 750 gram, waarvan ongeveer 500 gram uit puur lichaamsvet bestaat. Om deze afname in buikomvang te bewerkstelligen, is een caloriedeficit van ongeveer 4000 kcal noodzakelijk.

Voor een gezonde buikomvang wordt voor vrouwen een omtrek van minder dan 88 cm aangeraden, terwijl voor mannen een omtrek van minder dan 102 cm als gezond wordt beschouwd. Deze normen kunnen echter verschillen naargelang lichaamslengte en -vorm.

Buikvet tijdens de overgang en buikvet bij 50 plus vrouwen

Bij vrouwen kan de opbouw van buikvet het resultaat zijn van diverse oorzaken, waaronder voedingspatronen die verbetering behoeven, een gebrek aan fysieke activiteit, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld gedurende de menopauze), en erfelijkheid.

Bovendien kunnen stress en onvoldoende slaap een rol spelen bij het accumuleren van vet rond de middel.

Waar verlies je het meeste buikvet mee?

Het maximale verlies van buikvet wordt bereikt door een samenspel van cardiovasculaire training, krachtinspanningen en het aanhouden van een gezonde voeding. Concentreer je op oefeningen die de grote spiergroepen activeren en je hartslag opdrijven.

Bronnen

 •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
 •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
 • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
 • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
Continue Reading

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Trending