Connect with us

Fitness

Onderarmen trainen vrouwen: 5 beste oefeningen voor strakke armen

Angelo

Published

on

Vrouw aan het planken

Sterke onderarmen zijn een vaak over het hoofd gezien, maar cruciaal onderdeel van een holistisch fitnessregime voor vrouwen. Veel vrouwen richten zich op het trainen van de meer ‘zichtbare’ spiergroepen, zoals de billen, benen en buikspieren.

Het hebben van sterke onderarmen is niet alleen belangrijk voor een evenwichtige lichamelijke ontwikkeling, maar het helpt ook bij het verbeteren van de gripkracht, wat essentieel is voor veel alledaagse taken en andere oefeningen in de sportschool.

Door gericht te werken aan de onderarmen, kun je ook het risico op blessures verminderen en een stevige basis leggen voor het opbouwen van kracht in het gehele bovenlichaam. In dit artikel zullen we enkele effectieve oefeningen en tips delen om je te helpen bij het opbouwen van sterke, fitte onderarmen

Welke spieren heeft je onderarm?

De onderarm bestaat uit meerdere spiergroepen die verschillende functies hebben. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de beweging van de pols, hand, en vingers.

 • Flexoren: Dit zijn de spieren aan de binnenkant van de onderarm. Ze helpen bij het buigen van de pols en vingers. De belangrijkste flexoren zijn de flexor carpi radialis, flexor carpi ulnaris, en de flexor digitorum superficialis.
 • Extensoren: Dit zijn de spieren aan de buitenkant van de onderarm. Ze helpen bij het strekken van de pols en vingers. De belangrijkste extensoren zijn de extensor carpi radialis brevis, extensor carpi radialis longus, en de extensor carpi ulnaris.
 • Supinatoren en Pronatoren: De supinator is verantwoordelijk voor het draaien van de handpalm naar boven, terwijl de pronatoren (pronator teres en pronator quadratus) verantwoordelijk zijn voor het draaien van de handpalm naar beneden.

Het trainen van alle spiergroepen in de onderarm is belangrijk voor een evenwichtige ontwikkeling en zal helpen bij het verbeteren van de gripkracht en het verminderen van het risico op blessures.

Waarom de onderarm trainen?

Vaak wordt de focus tijdens krachttraining voor vrouwen gelegd op gebieden zoals de benen en billen, terwijl de onderarmen over het hoofd worden gezien. Echter, het trainen van je onderarmen is net zo belangrijk en hier zijn een paar redenen waarom:

 • Verbetert de Gripkracht: De kracht in je handen en vingers, oftewel gripkracht, is essentieel voor dagelijkse taken zoals het dragen van boodschappen of het openen van potten. Het trainen van de onderarmen verbetert deze gripkracht.
 • Versterkt de Armen: De onderarmen zijn een cruciaal onderdeel van je armspieren, samen met je biceps en triceps. Sterke onderarmen helpen bij het uitvoeren van oefeningen zoals dumbbell curls en biceps curls die je bovenarmen trainen.
 • Voorkomt Blessures: Sterke onderarmen verminderen de belasting op de ellebogen tijdens het trainen met gewichten. Dit helpt bij het voorkomen van blessures zoals tenniselleboog.
 • Esthetiek: Veel vrouwen willen mooie strakke armen en trainen daarom hun biceps en triceps. Echter, het trainen van de onderarmen is net zo belangrijk voor een gebalanceerde, esthetische look.

Hoe train ik die onderarmspieren?

Het trainen van de onderarmspieren wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is cruciaal voor een evenwichtige fitnessroutine. Het trainen van de onderarmen is niet alleen belangrijk voor het opbouwen van spiermassa, maar ook voor het verbeteren van de gripkracht, wat essentieel is voor oefeningen zoals pull-ups en deadlifts.

Dumbbells, barbells en kettlebells zijn enkele van de meest gebruikte hulpmiddelen voor onderarmtraining. Verschillende grepen kunnen worden gebruikt tijdens deze oefeningen om verschillende delen van de onderarmen te richten. Bijvoorbeeld, een standaard biceps curl met de handpalmen naar boven gericht, zal de bovenarmen en de voorkant van de onderarmen trainen, terwijl hammer curls, waarbij de dumbbells in een neutrale greep worden gehouden, zowel de boven- als de onderarmen zullen trainen.

Het is belangrijk om een juiste houding te behouden tijdens het trainen om blessures te voorkomen. Houd de rug recht, de voeten op schouderbreedte uit elkaar en de knieën licht gebogen. Tijdens zittende oefeningen, zorg ervoor dat de voeten plat op de grond staan en de rug recht is. Gecontroleerde bewegingen zijn ook cruciaal voor het effectief trainen van de spieren. Probeer tijdens het uitvoeren van oefeningen niet te zwaaien of de momentum te gebruiken om het gewicht te verplaatsen. In plaats daarvan, focus op het langzaam en gecontroleerd bewegen van het gewicht door het volledige bewegingsbereik.

Herhalingen en sets zijn ook belangrijk om te overwegen. Begin met een gewicht dat comfortabel is voor 10-15 herhalingen voor 2-3 sets. Naarmate de kracht toeneemt, kan het gewicht geleidelijk worden verhoogd. Vergeet niet om de onderarmtraining in evenwicht te brengen met oefeningen voor andere delen van het lichaam, zoals de benen, rug en schouders.

Hoe kan ik thuis mijn armen trainen?

Het trainen van je armen thuis is niet alleen mogelijk, maar kan ook zeer effectief zijn. Met een paar eenvoudige hulpmiddelen en wat toewijding, kun je werken aan het verbeteren van de spieren in je onderarmen en bovenarmen. Het is belangrijk om zowel de biceps als de triceps te trainen voor het beste resultaat. Dit kan door oefeningen voor je armen te doen zoals de biceps curl en de triceps kickback.

Begin altijd met een goede warming-up, en zorg ervoor dat je armen gestrekt zijn voordat je begint met gewichten te gebruiken. Je kunt trainen met dumbbells, een barbell of zelfs met lichaamsgewicht, afhankelijk van je fitnessniveau en de uitrusting die je hebt. Probeer bijvoorbeeld de overhead press, waarbij je je armen in een hoek van 90 graden houdt en vervolgens het gewicht boven je hoofd tilt. Of doe de triceps kickback, waarbij je voorover buigt en je elleboog op schouderhoogte houdt terwijl je het gewicht achter je hoofd tilt.

Vrouwen willen vaak specifiek de onderarmen trainen om van die vervelende ‘kipfilets’ af te komen. Hiervoor zijn speciale oefeningen beschikbaar die je gemakkelijk thuis kunt doen. Probeer bijvoorbeeld eens de hammer curls of andere oefeningen voor de onderarmen.

Het belangrijkste is om consistent te zijn met je training en een scala aan oefeningen toe te voegen zodat alle spiergroepen in de armen worden aangesproken.

Onderarmen trainen voor vrouwen

De onderarmen zijn een vaak verwaarloosd gebied bij het trainen, vooral bij vrouwen. Toch is het trainen van de onderarmen essentieel voor het bereiken van een evenwichtige armontwikkeling en het voorkomen van blessures. Dit hoofdstuk is speciaal gericht op het trainen van de onderarmen voor vrouwen. Het bevat vijf essentiële armoefeningen die specifiek gericht zijn op het ontwikkelen van de spieren in de onderarmen. Deze oefeningen kunnen gemakkelijk thuis worden gedaan, met minimale uitrusting.

Een veelvoorkomend probleem dat vrouwen vaak ervaren, zijn de zogenaamde ‘kipfilets’ – losse huid of vet rond de triceps en onderarmen. Door specifiek je onderarmen te trainen, kun je dit gebied strakker en tonischer maken. Daarnaast verbeteren sterkere onderarmen je gripkracht, wat essentieel is voor dagelijkse activiteiten zoals het dragen van boodschappen of het optillen van zware voorwerpen.

In dit hoofdstuk zullen we ons concentreren op oefeningen die beide armen tegelijk trainen, evenals oefeningen die zich richten op één arm tegelijk. We zullen je begeleiden bij het correct uitvoeren van elke oefening, met tips over hoe je je armen langs je lichaam kunt houden, je bovenarmen kunt bewegen en je knieën gebogen kunt houden om blessures te voorkomen.

Hammer curl

De ‘Hammer Curl’ is een van de 5 oefeningen die uitermate geschikt is voor het trainen van je biceps en de spieren in je onderarmen. Het is een variatie op de traditionele biceps curl, maar door de manier van vasthouden van de gewichten, worden ook de onderarmen en de brachialis (een spier die zich onder de biceps bevindt) getraind. Dit maakt het een zeer effectieve oefening voor vrouwen die naast hun ‘kipfilets’ ook hun onderarmen willen aanpakken.

Voordat je begint, zorg ervoor dat je op een stabiele ondergrond staat of zittend op een bankje zit met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je knieën licht gebogen. Houd een dumbbell in elke hand met je armen volledig gestrekt en je handpalmen naar je lichaam gericht. Dit is de startpositie.

Om de oefening uit te voeren, buig je je ellebogen en til je de gewichten op tot schouderhoogte, terwijl je je handpalmen in dezelfde positie houdt (alsof je een hamer vasthoudt). Houd je bovenarmen zo stil mogelijk, zodat het gewicht alleen door je onderarmen wordt opgetild. Adem uit terwijl je de gewichten optilt en knijp je biceps samen op het hoogste punt. Laat vervolgens de gewichten langzaam en gecontroleerd terugzakken naar de startpositie, terwijl je je schouderbladen ontspant.

Herhaal dit voor het gewenste aantal herhalingen. Het is belangrijk om de oefening langzaam en gecontroleerd uit te voeren en de volledige bewegingsvrijheid te gebruiken. Als je merkt dat je techniek verslapt of als het gewicht te zwaar wordt, verminder dan het gewicht zodat je de oefening correct kunt uitvoeren.

Reverse curl

De ‘Reverse Curl’ is een belangrijke oefening voor het trainen van de onderarmen en biceps. Het is een variatie op de traditionele biceps curl, maar door de manier waarop je de gewichten vasthoudt, worden de spieren in de onderarmen meer aangesproken. Deze oefening is perfect voor vrouwen die hun ‘kipfilets’ willen verminderen en tegelijkertijd de spieren in hun onderarmen willen versterken.

Voordat je begint, ga staan of zitten op een stabiele ondergrond met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je knieën licht gebogen. Houd een barbell of twee dumbbells met een omgekeerde greep (handpalmen naar beneden) op schouderbreedte vast, armen volledig gestrekt en handen op schouderbreedte uit elkaar. Dit is de startpositie.

Begin de oefening door je ellebogen te buigen en de gewichten zo hoog mogelijk op te tillen, richting je schouders, terwijl je je bovenarmen stil houdt. Dit betekent dat alleen je onderarmen bewegen. Adem uit terwijl je de gewichten optilt. Zorg ervoor dat je je polsen niet buigt en dat je de gewichten niet laat vallen. Op het hoogste punt van de beweging, knijp je je biceps samen en houd je een moment vast. Laat vervolgens de gewichten langzaam en gecontroleerd zakken naar de startpositie.

Wrist curl

De ‘Wrist Curl’ is een andere effectieve oefening voor het trainen van de onderarmen. Deze oefening richt zich specifiek op de flexor spieren van de onderarmen, die cruciaal zijn voor dagelijkse handelingen zoals het optillen van voorwerpen of het draaien van een deurknop.

Om te beginnen, zit je op een bankje of stoel met een halter in elke hand. Plaats je onderarmen op je dijen, handpalmen omhoog, en laat de gewichten over de rand van je knieën hangen. Dit is de startpositie. Zorg ervoor dat je knieën gebogen zijn en je rug recht.

Begin de oefening door je polsen langzaam op te tillen en zo ver mogelijk naar achteren te buigen, terwijl je de rest van je armen stil houdt. Je bovenarmen moeten tijdens de hele oefening bewegingloos blijven en alleen je handen moeten bewegen. Til de gewichten zo hoog mogelijk op en knijp dan je onderarmspieren samen op het hoogste punt van de beweging. Houd dit een moment vast voordat je de gewichten langzaam en gecontroleerd terug naar de startpositie laat zakken.

Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen. Het is belangrijk om deze oefening langzaam en gecontroleerd uit te voeren om het meeste uit de oefening te halen en blessures te voorkomen. Als je merkt dat je moeite hebt met de techniek of als de gewichten te zwaar aanvoelen, verlaag dan het gewicht en/of vraag advies aan een personal trainer. Het is altijd beter om de oefening correct uit te voeren met een lichter gewicht dan te zwaar te tillen en mogelijk blessures op te lopen.

Reverse wrist curl

De ‘Reverse Wrist Curl’ is een aanvullende oefening voor het trainen van de onderarmen, maar met een focus op de extensor spieren aan de achterkant van de arm. Het is een tegenhanger van de reguliere ‘Wrist Curl’ en helpt bij het ontwikkelen van een gebalanceerde spiermassa in de onderarmen.

Om te beginnen met deze oefening, ga zitten op een bankje of stoel met een lichte halter in elke hand. Plaats je onderarmen op je dijen, maar dit keer met je handpalmen naar beneden gericht richting de grond. Houd je armen stevig op hun plaats en laat de gewichten over de rand van je knieën hangen.

Nu, in plaats van je polsen naar je toe te trekken zoals bij de ‘Wrist Curl’, ga je ze van je af bewegen. Til je handen zo hoog mogelijk op, waarbij je de achterkant van je onderarmen aanspant. Houd deze positie een moment vast voordat je langzaam en gecontroleerd terugkeert naar de startpositie.

Herhaal dit voor het gewenste aantal herhalingen. Het is belangrijk om beide armen tegelijk te trainen voor de beste resultaten en om onevenwichtigheden te voorkomen. Hoewel dit lijkt op een eenvoudige oefening, is de juiste techniek cruciaal. Zorg ervoor dat je knieën gebogen zijn en je rug recht is tijdens de hele oefening. Het is ook belangrijk om de rest van je armen stil te houden, zodat alleen je polsen bewegen.

De ‘Reverse Wrist Curl’ is een geweldige manier van trainen om de achterkant van je onderarmen te versterken en te voorkomen dat ze achterblijven bij de ontwikkeling van je biceps en triceps. Een evenwichtige ontwikkeling van alle spieren in onze armen is essentieel voor de algehele functionele fitheid en helpt bij het voorkomen van blessures. Als je deze oefening voor het eerst probeert, is het verstandig om te starten met een licht gewicht en geleidelijk op te bouwen naarmate je kracht en techniek verbeteren. 

Wrist roller

De ‘Wrist Roller’ is een effectieve oefening om je onderarmen te trainen en de gripkracht te verbeteren. Hoewel het geen directe oefening voor de biceps is, helpt het versterken van je onderarmen indirect bij het verbeteren van andere oefeningen die de biceps en de bovenarmen aanspreken.

Om deze oefening uit te voeren, heb je een polsroller en wat gewichten nodig. Als je thuis traint en je hebt geen polsroller, kun je proberen een alternatief te maken met een stevige stok en wat touw.

Zittend of staand, houd de roller met beide handen voor je uit, met je armen gestrekt en je handen op schouderbreedte uit elkaar. Bevestig een geschikt gewicht aan het touw van de roller en rol het touw op door je polsen naar voren en achteren te bewegen. Probeer je bovenarmen zo stil mogelijk te houden tijdens de oefening, zodat alle beweging van je polsen komt.

Rol het gewicht helemaal op en dan weer af. Dit is één herhaling. Probeer het voor meerdere herhalingen te doen en pas het gewicht aan op basis van je eigen vermogen.

Zoals bij elke oefening, is het belangrijk om te zorgen voor een goede vorm. Houd je knieën licht gebogen en je rug recht, of je nu zittend of staand bent. Ook is het belangrijk om beide armen tegelijk te trainen, om onevenwichtigheden te voorkomen.

Onderarmen trainen zonder gewichten

Het trainen van de onderarmen is essentieel voor het opbouwen van een gebalanceerde armkracht. Gelukkig hoef je niet per se naar de sportschool of gewichten te hebben om je armen te trainen. Er zijn diverse fitness oefeningen die je thuis kunt doen, met weinig tot geen apparatuur, en die toch effectief zijn.

Een van de basisprincipes van het trainen zonder gewichten is het gebruiken van je eigen lichaamsgewicht. Push-ups, bijvoorbeeld, zijn een geweldige manier om niet alleen je borst en schouders te trainen, maar ook je triceps en onderarmen. Probeer tijdens de oefening je lichaam zo recht mogelijk te houden en je knieën licht gebogen te houden.

Een andere oefening die we aanbevelen, is de ‘plank’. Hoewel het voornamelijk een kern-oefening is, helpt de plank ook bij het trainen van je schouders en onderarmen. Probeer tijdens het planken je lichaam zo recht mogelijk te houden en je bovenarmen niet te veel te bewegen.

Je kunt ook oefeningen doen die specifiek gericht zijn op de onderarmen, zoals ‘handpalm drukken’. Ga zitten en plaats je handpalmen tegen elkaar op borsthoogte, en druk ze dan zo hard mogelijk tegen elkaar aan. Probeer deze druk een paar seconden vast te houden en herhaal de oefening meerdere keren.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

 1. Yvonne

  16 September, 2023 at 06:24

  Inderdaad een klein probleemgebied voor mij. Toch maar eens gaan trainen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Wil je een strakkere buik na je vijftigste? In dit artikel vind je hoe je op middelbare leeftijd effectief buikvet kunt verminderen!

We bespreken de gevaren van te veel buikvet op deze leeftijd en bieden je waardevolle adviezen en effectieve oefeningen om op een gezonde wijze afscheid te nemen van overtollig buikvet.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, vooral visceraal vet rond de organen, is gevaarlijk omdat het het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor vrouwen een toename van buikvet ervaren.

De afname van oestrogeen en testosteron, samen met een vertraagde stofwisseling en verminderde spiermassa, maakt het lastiger om buikvet te verliezen. Gezonde voeding en gerichte oefeningen kunnen helpen dit specifieke lichaamsvet te verminderen. 

Soorten buikvet: Onderhuids vs. visceraal buikvet

Onderhuids vet zit tussen je huid en spieren, vooral rond de buik, terwijl visceraal buikvet dieper in je buik ligt, rond je organen. Visceraal vet is gevaarlijker omdat het kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Met het ouder worden, vooral naarmate je de 50 passeert, kan de verdeling van vet veranderen door hormonale veranderingen, met name tijdens de overgang. 

Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?

Na je 50ste vertraagt je metabolisme en veranderen je hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. 

Het lichaam begint meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden, wat resulteert in een toename van buikvet. Een afname in spiermassa betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Buikvet kwijtraken 50 plus

Met het klimmen der jaren ontmoeten we nieuwe uitdagingen voor onze gezondheid, waaronder het verliezen van buikvet wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er hoop: zowel het oppervlakkige buikvet als het dieper liggende visceraal vet zijn wel degelijk aan te pakken met een combinatie van gerichte beweging en een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs na de leeftijd van vijftig is het haalbaar om slanker te worden rond je middel.

In het vervolg van dit artikel ontdek je effectieve methoden om buikvet aan te pakken op latere leeftijd. Lees verder om te leren hoe je dit op een gezonde en blijvende manier kunt realiseren!

Cardio training

Cardio training is essentieel voor 50-plussers die buikvet willen verliezen. Het helpt het metabolisme te verhogen, waardoor calorieën efficiënter worden verbrand.

Voor vrouwen in de overgang, waarbij hormonale veranderingen vetopslag rond de buik kunnen bevorderen, biedt cardio een effectieve manier om tegen deze vetverdeling te vechten.

Door regelmatig cardio-oefeningen te doen, samen met het eten van gezonde voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en het volgen van een gebalanceerd voedingspatroon, kun je buikvet verminderen en een plattere buik krijgen.

Het combineert verbranden van vet met het bouwen van een gezonde levensstijl, essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het verlagen van risico op chronische ziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen, wat essentieel is voor het verbranden van calorieën en dus voor het verliezen van buikvet.

Voor iedereen die boven de 50 is en moeite heeft met het kwijtraken van buikvet, bieden aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen een effectieve manier om vet te verbranden, vooral rond de buikstreek.

Intermittent Fasting

Intermitterend vasten betekent dat je eet binnen specifieke tijdframes en de rest van de dag niets eet. Tijdens deze vastenperiodes onthoud je je van alle soorten voedsel, maar is het toegestaan om water, groene thee, of zwarte koffie te drinken, mits je geen calorieën consumeert.

Deze methode kan je stofwisseling en het verbranden van vetten stimuleren. Daarnaast laat het zich gemakkelijk aanpassen aan je dagelijkse routine en is het makkelijk vol te houden.

Intermitterend vasten kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, wat kan leiden tot minder rimpels en een gezondere huid, door regelmatig voedselinname te beperken.

Het is echter belangrijk op te merken dat langdurig vasten niet voor elke vrouw even gunstig kan zijn als voor mannen. Vrouwen die intermitterend vasten overwegen, wordt geadviseerd dit op een aangepaste wijze te doen, zoals niet langer dan 16 uur aaneengesloten vasten en het aantal vastdagen per week te beperken.

Aan de slag met krachttraining of fitness

Een van de meest effectieve strategieën om de gangbare ongemakken die gepaard gaan met ouder worden aan te pakken, is het integreren van fitness of krachttraining in je dagelijkse leven.

Het verbazingwekkende is dat slechts twee à drie sessies van doelgerichte training per week reeds een significante impact kunnen hebben op zowel je fysieke verschijning als je welzijn.

HIIT voor 50 plussers

HIIT, of High-Intensity Interval Training, is ook voor 50-plussers een effectieve manier om buikvet te verliezen en naar een plattere buik toe te werken. Deze trainingsvorm stimuleert de vetverbranding en ondersteunt het afvallen door intensieve oefeningen af te wisselen met korte rustperiodes.

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme, maar HIIT kan helpen dit proces tegen te gaan. Het aanpassen van je voedingspatroon, inclusief minder calorieën en meer gezonde voedingsmiddelen eten, versterkt de effecten van HIIT.

Bovendien helpt deze trainingsmethode bij het opbouwen en behouden van spiermassa, essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een vitale levensstijl.

Kortom, HIIT is een veilige en efficiënte manier om fit te blijven, zelfs als je de 50 bent gepasseerd.

Een uitgebalanceerd dieet  en gezonde voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van buikvet bij 50-plussers. Met een dieet rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en laag in eenvoudige koolhydraten, ondersteun je een gezonde stofwisseling en bevorder je vetverbranding.

Het beperken van suikerrijke voedingsmiddelen en verwerkte producten draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat essentieel is om vetopslag, vooral rond de buik, tegen te gaan.

Adequate hydratatie en de inname van voedingsmiddelen vol vitamines en mineralen ondersteunen een gezonde spijsvertering en een optimaal metabolisme, essentieel voor het behouden van een gezond gewicht en een platte buik na je 50ste.

Verhoog je lichamelijke activiteit en metabolisme

Het verhogen van lichamelijke activiteit is cruciaal voor het minimaliseren van buikvet, vooral na je 50ste. Meer bewegen stimuleert vetverbranding en helpt buikvet kwijt te raken.

Door te focussen op oefeningen die vet verbranden en spiermassa opbouwen, verbetert je metabolisme, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt, zelfs in rust. 

Activiteiten zoals wandelen, fietsen of gerichte fitnessoefeningen zijn effectieve manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Start met haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker, gezonder lichaam.

Beheer stress

Het verbeteren van stressmanagement speelt een cruciale rol in het verliezen van buikvet, vooral voor vrouwen in de overgang. Stress leidt tot een toename van cortisol, wat de vetopslag rond de buik kan verhogen.

Door yoga en meditatie te integreren in je dagelijkse routine, kun je effectief stress verminderen, je metabolisme stabiliseren, en zo bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Deze praktijken helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verkrijgen van een meer ontspannen geest en een gezond voedingspatroon. Het aanleren van stressmanagementtechnieken is dus een essentiële stap voor wie een platte buik wil krijgen en behouden.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om buikvet te verliezen en af te vallen, vooral na je 50ste. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, waardoor je metabolisme efficiënter werkt en je meer calorieën kunt verbranden.

Slechte slaap kan leiden tot verhoogde opslag van buikvet door verstoring van hormonen die je eetlust regelen.

Naarmate je ouder wordt, is het behouden van spiermassa cruciaal; slaap speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verbeteren van je slaapgewoonten kan dus helpen bij het verminderen van buikvet, het onder controle houden van je metabolisme, en het ondersteunen van een gezond gewicht. Prioriteit geven aan nachtrust is een veilige manier om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Hydrateer voldoende en vermijd overmatig alcoholgebruik

Om buikvet te verliezen en een platte buik te krijgen, ook na je 50ste, is het essentieel om voldoende te hydrateren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Water speelt een cruciale rol in het metabolisme en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het behouden van een goede hydratatie kan bijdragen aan het verminderen van buikvet door een vol gevoel te geven, wat overeten voorkomt. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een toename van buikvet, omdat het vaak rijk is aan calorieën en de vetverbranding kan vertragen.

Het maken van bewuste keuzes in wat je eet en drinkt, kan aanzienlijk helpen bij het verliezen van buikvet en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Er zijn een aantal buikspieroefeningen die je als 50-plusser kunt doen om buikvet te verbranden, en jouw buikspieren te trainen:

Burpees

Burpees zijn een intensieve total-body oefening die kracht en cardio combineert voor een effectieve workout. Hier is hoe je een burpee stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Squat: Buig door je knieën en plaats je handen op de grond voor je voeten.
 3. Plank: Spring met je voeten naar achteren om in een plankpositie te komen. Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
 4. Push-up (optioneel): Voer een push-up uit door je ellebogen te buigen en je borst naar de grond te brengen. Duw jezelf weer omhoog.
 5. Squatpositie: Spring met je voeten weer naar je handen om terug te keren in de squatpositie.
 6. Sprong: Vanuit de squatpositie spring je explosief omhoog, breng je handen boven je hoofd.
 7. Herhaling: Land zachtjes en ga direct door met de volgende herhaling.

Burpees zijn uitdagend, maar effectief voor het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren en het verhogen van je metabolisme. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

Mountain climbers

Mountain climbers zijn een dynamische oefening die de cardiovasculaire gezondheid verbetert en tegelijkertijd meerdere spiergroepen versterkt. Hier volgt hoe je mountain climbers stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Begin in een hoge plankpositie met je handen direct onder je schouders en je lichaam in een rechte lijn van hoofd tot tenen.
 2. Trek je knie in: Breng je rechterknie naar je borst zonder je heupen omhoog te brengen.
 3. Wissel: Spring snel en wissel van been door je rechterbeen terug te strekken terwijl je tegelijkertijd je linkerknie naar je borst brengt.
 4. Blijf bewegen: Wissel snel en soepel tussen je benen, alsof je op de plek aan het rennen bent terwijl je in plankpositie blijft.
 5. Houd je core strak: Zorg dat je buikspieren aangespannen zijn gedurende de hele oefening om je rug recht te houden en je core te versterken.
 6. Ademhaling: Blijf gelijkmatig ademen terwijl je de beweging herhaalt, en probeer een gestaag tempo aan te houden.

Mountain climbers zijn effectief voor het trainen van de core, het verbeteren van de behendigheid en het verhogen van de hartslag. Deze oefening kan worden aangepast aan elk fitnessniveau door de snelheid of intensiteit aan te passen.

De brug

De brug, ook bekend als de heuplift, is een uitstekende oefening om je bilspieren, hamstrings en de core te versterken. Hier is hoe je de brug stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Je armen liggen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden.
 2. Heupen omhoog: Adem in en til je heupen langzaam van de vloer door je bilspieren aan te spannen, totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders.
 3. Positie vasthouden: Houd deze positie een paar seconden vast. Zorg ervoor dat je buikspieren ook aangespannen zijn om je core te stabiliseren.
 4. Terug naar startpositie: Adem uit en laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal: Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je fitnessniveau.

Om de oefening uitdagender te maken, kun je een been uitstrekken terwijl je je heupen opgetild houdt, en wissel je af tussen de benen. Dit is een uitstekende manier om je onderlichaam te versterken en tegelijkertijd je balans en stabiliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 cm buikomtrek?

Een verkleining van je buikomvang met 1 cm reflecteert een geschatte gewichtsafname van circa 750 gram, waarvan ongeveer 500 gram uit puur lichaamsvet bestaat. Om deze afname in buikomvang te bewerkstelligen, is een caloriedeficit van ongeveer 4000 kcal noodzakelijk.

Voor een gezonde buikomvang wordt voor vrouwen een omtrek van minder dan 88 cm aangeraden, terwijl voor mannen een omtrek van minder dan 102 cm als gezond wordt beschouwd. Deze normen kunnen echter verschillen naargelang lichaamslengte en -vorm.

Buikvet tijdens de overgang en buikvet bij 50 plus vrouwen

Bij vrouwen kan de opbouw van buikvet het resultaat zijn van diverse oorzaken, waaronder voedingspatronen die verbetering behoeven, een gebrek aan fysieke activiteit, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld gedurende de menopauze), en erfelijkheid.

Bovendien kunnen stress en onvoldoende slaap een rol spelen bij het accumuleren van vet rond de middel.

Waar verlies je het meeste buikvet mee?

Het maximale verlies van buikvet wordt bereikt door een samenspel van cardiovasculaire training, krachtinspanningen en het aanhouden van een gezonde voeding. Concentreer je op oefeningen die de grote spiergroepen activeren en je hartslag opdrijven.

Bronnen

 •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
 •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
 • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
 • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
Continue Reading

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Trending