Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Alles wat je moet weten over de werking van BCAA’s

Ben jij ook benieuwd naar de BCAA werking? BCAA’s, ofwel Branched Chain Amino Acids, zijn een groep van drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine.

Aminozuren

Deze aminozuren zijn essentieel omdat ons lichaam ze niet zelf kan produceren en ze dus via de voeding moeten worden opgenomen. Binnen de bodybuilding en fitnesswereld zijn BCAA’s zeer populair vanwege hun potentiële voordelen voor spieropbouw en -herstel.

Eiwitsynthesepathway

Een van de belangrijkste mechanismen waarmee BCAA’s bijdragen aan spiergroei is door middel van de activatie van specifieke eiwitsynthesepathway.

Leucine

Leucine, in het bijzonder, wordt beschouwd als de meest anabole (spieropbouwende) aminozuur en is verantwoordelijk voor de activatie van deze pathway.

Wanneer leucine wordt opgenomen in de spieren, activeert het een enzym genaamd mTOR, wat leidt tot een toename van eiwitsynthese. Dit proces is cruciaal voor spiergroei en reparatie.

Wat zijn vertakte aminozuren?

Branched-chain amino acids (BCAAs) zijn de aminozuren valine, leucine en isoleucine. Ze worden genoemd naar hun vertakte chemische structuur. BCAAs zijn essentiële aminozuren, wat betekent dat je ze moet krijgen van je dieet omdat je lichaam ze niet zelf kan produceren. BCAAs spelen een belangrijke rol in de spieropbouw en herstel en kunnen ook helpen bij het verbeteren van de prestaties tijdens het uitoefenen van fysieke activiteiten.

Wat zijn de andere aminozuren?

Er zijn in totaal 20 soorten aminozuren die het menselijk lichaam gebruikt om eiwitten te bouwen. Naast de vertakte aminozuren (valine, leucine en isoleucine), zijn de andere 17: alanine, arginine, asparagine, aspartinezuur, cysteïne, glutamine, glutaminezuur, glycine, histidine, proline, serine, threonine, tryptofaan, tyrosine, fenylalanine, lysine, methionine.
BCAA's

BCAA’s kunnen helpen bij…

BCAA’s kunnen ook helpen bij het verminderen van spierafbraak, ook wel catabolisme genoemd. Wanneer we intensief trainen, kan ons lichaam aminozuren uit onze spieren afbreken om te gebruiken als energiebron. BCAA’s kunnen deze afbraak helpen verminderen, waardoor onze spieren beter in staat zijn om te herstellen en te groeien.

BCAA’s kunnen ook helpen bij het verminderen van vermoeidheid tijdens trainingen. Ze worden snel opgenomen en gebruikt door de spieren, waardoor ze een snelle energiebron kunnen zijn tijdens trainingen. Dit kan helpen om de duur van de training te verlengen en de intensiteit te verhogen.

Een ander belangrijk voordeel van BCAA’s is dat ze verminderen van spierpijn na trainingen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat BCAA’s helpen bij het verminderen van ontstekingen en de afbraak van spieren.

BCAA’s zijn ook geweldig voor mensen die bezig zijn met afvallen. BCAA’s helpen namelijk bij het behouden van spieren tijdens gewichtsverlies. Hierdoor zal je niet alleen afvallen, maar ook nog eens strakker worden.

De werking van BCAA’s zijn zeer belangrijk voor bodybuilders en fitness enthousiast. De combinatie van spiergroei, vermindering van spierafbraak, vermindering van vermoeidheid en spierpijn, en behoud van spieren tijdens gewichtsverlies maakt BCAA’s een waardevol supplement voor degenen die streven naar fysieke verbetering.

Het is belangrijk om te onthouden dat BCAA’s niet de enige factor zijn in het bereiken van spiergroei en gewichtsverlies. Een gezonde en gebalanceerde voeding, voldoende rust en een goed opgezet trainingsprogramma zijn ook belangrijk. BCAA’s kunnen echter een nuttige aanvulling zijn op een algeheel gezonde levensstijl.

BCAA’s zijn onmisbaar

De BCAA werking is onmisbaar voor bodybuilders en fitness enthousiast. Door de activatie van specifieke eiwitsynthese, vermindering van spierafbraak, vermindering van vermoeidheid en spierpijn, en behoud van spieren tijdens gewichtsverlies, BCAA’s zijn een waardevol supplement voor degenen die streven naar fysieke verbetering.

Zoals altijd, raadpleeg een arts voordat je begint met een nieuw supplement om ervoor te zorgen dat het veilig is voor jouw specifieke gezondheidssituatie.

Waaruit bestaan de BCAA’s?

De BCAA’s zijn een groep van drie essentiële aminozuren, leucine, isoleucine en valine, die van groot belang zijn voor spieropbouw en -herstel. Leucine, in het bijzonder, wordt beschouwd als de meest anabole aminozuur en is verantwoordelijk voor de activatie van de eiwitsynthesepathway. Wanneer leucine wordt opgenomen in de spieren, activeert het een enzym genaamd mTOR, wat leidt tot een toename van eiwitsynthese. Dit proces is cruciaal voor spiergroei en reparatie.

BCAA’s om spierafbraak tegen te gaan

BCAA’s kunnen ook helpen bij het verminderen van spierafbraak, ook wel catabolisme genoemd. Wanneer we intensief trainen, kan ons lichaam aminozuren uit onze spieren afbreken om te gebruiken als energiebron. BCAA’s kunnen deze afbraak helpen verminderen, waardoor onze spieren beter in staat zijn om te herstellen en te groeien. Bovendien, BCAA’s kunnen ook bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en spierpijn na trainingen.

Daarnaast, BCAA’s zijn ook van groot belang voor sporters en mensen die intensief trainen. Ze kunnen worden gebruikt als supplementen in de vorm van poeder of tabletten, en er wordt vaak geadviseerd om voorafgaand aan de trainingen en na de trainingen 3-5 gram BCAA’s te consumeren. Dit helpt om de eiwitsynthese te verhogen en het herstel te bevorderen.

Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende eiwitten te eten, zowel van dierlijke als plantaardige eiwitbronnen, om voldoende BCAA’s en andere essentiële aminozuren te krijgen. Dit is van groot belang voor spiermassa opbouw en -herstel.

BCAA’s zijn een van de belangrijkste componenten

BCAA’s zijn een van de belangrijkste componenten voor het aanmaken van nieuw spierweefsel en spiermassa. Het is aan te raden om een compleet eiwit supplement of losse aminozuren te nemen als je een beperkte hoeveelheid van deze aminozuren via voeding binnenkrijgt. In eerste instantie, BCAA’s zijn één van de belangrijkste bouwstenen van spierweefsel.

BCAA’s zijn belangrijk voor spiergroei

BCAA’s of vertakte keten aminozuren, spelen een belangrijke rol in spiergroei, spierherstel en spierafbraak voorkomen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat BCAA’s helpen bij het verminderen van ontstekingen en het herstel van beschadigde spierweefsels.

Sporters hebben een hoger eiwitbehoefte

Sporters en bodybuilders die intensief trainen, hebben vaak een hoger eiwitbehoefte dan gemiddelde individuen. Een voldoende eiwitinname is belangrijk voor spieropbouw en -herstel, en BCAA’s kunnen hier een belangrijke rol in spelen. BCAA’s zijn een van de meest populaire supplementen onder sporters en bodybuilders omdat ze een snelle energiebron zijn voor de spieren tijdens trainingen en omdat ze helpen bij het verminderen van spierpijn na trainingen.

Een man met een gespierd lichaam

BCAA’s als supplementen

BCAA’s zijn ook beschikbaar als supplementen, vaak worden BCAA supplementen aangeboden als poeder of tabletten. Deze supplementen bevatten vaak hoge concentraties van de drie essentiële aminozuren leucine, isoleucine en valine. Sommige supplementen bevatten ook andere essentiële aminozuren of vertakte keten aminozuren (BCAAs) die kunnen helpen bij de spieropbouw. Het is echter belangrijk om te weten dat BCAA supplementen niet een vervanging zijn voor een compleet eiwit dieet, en dat het belangrijk is om voldoende eiwitten uit diverse bronnen te eten, zoals dierlijke voedingsmiddelen en plantaardige eiwitbronnen.

BCAA’s zijn niet de enige aminozuren

Hoewel BCAA’s zeer effectief zijn in het ondersteunen van spiergroei en -herstel, zijn ze niet de enige aminozuren die nodig zijn voor een gezonde en fit lichaam. Andere aminozuren zijn ook belangrijk voor diverse processen in het lichaam, zoals de productie van rode bloedcellen en het aanmaken van hormonen. Daarom, is het belangrijk om een dieet te hebben dat een breed scala aan aminozuren bevat, en niet alleen te focussen op de BCAA’s.

Wat stimuleert leucine?

Leucine wordt gepromoot als een van de meest effectieve aminozuren voor spiergroei en herstel. Het wordt gedacht te stimuleren door het activeren van een bepaald signaal pad in het lichaam, bekend als de mTOR-pad.

mTOR is een belangrijke regelaar van de eiwitsynthese in spieren en werkt door te signaleren aan het lichaam dat het tijd is om spiermassa te bouwen. Leucine wordt beschouwd als een sterk activator van het mTOR-pad en daarom wordt het vaak aanbevolen aan atleten en fitnessfanaten als een belangrijke aanvulling op hun dieet.

Wat zijn amino acids?

Amino acids is een andere naam voor “aminozuren “, aminozuren zijn zoals reeds verteld de bouwstenen van eiwitten en spelen een belangrijke rol in veel lichaamsfuncties, waaronder spieropbouw en herstel, hormoonproductie, en stofwisselingsregulatie. Er zijn in totaal 20 soorten aminozuren die het menselijk lichaam gebruikt om eiwitten te bouwen, waarvan 9 essentieel zijn en moeten worden verkregen uit voeding omdat het lichaam ze niet zelf kan produceren.
 

Voeding met veel BCAA’s

BCAA’s kunnen worden gevonden in diverse voedingsmiddelen zoals eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivel, soja en peulvruchten.

Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die specifiek rijk zijn aan een van de drie BCAA’s, zoals leucine in kaas, noten en erwten, isoleucine in quinoa en valine in pinda’s en sesamzaad.

Het is echter ook belangrijk om een dieet te hebben dat een breed scala aan aminozuren bevat, zodat je lichaam voldoende van alle essentiële aminozuren heeft.

Tot slot

BCAA’s zijn een groep van drie essentiële aminozuren (leucine, isoleucine en valine) die een belangrijke rol spelen in spieropbouw en -herstel. Ze kunnen worden gevonden in diverse voedingsmiddelen, maar kunnen ook worden gesupplementeerd in de vorm van BCAA poeder of tabletten.

Hoewel BCAA’s zeer effectief zijn, is het belangrijk om een dieet te hebben dat een breed scala aan aminozuren bevat, aangezien een tekort aan andere essentiële aminozuren ook negatieve gevolgen kan hebben voor de spieropbouw en -herstel.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het supplementeren van BCAA’s alleen niet genoeg is voor een optimale spiergroei en dat een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap, ook noodzakelijk is.

Referenties:

 • Exercise promotes BCAA catabolism: effects of BCAA supplementation on skeletal muscle during exercise. Bezoeken
 • Oral Branched-Chain Amino Acids Supplementation in Athletes: A Systematic Review. Bezoeken
 • Effect of branched-Chain Amino Acid Supplementation on Muscle Soreness following Exercise: A Meta-Analysis. Bezoeken
 • The use of BCAA to decrease delayed-onset muscle soreness after a single bout of exercise: a systematic review and meta-analysis. Bezoeken
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

4 thoughts on “Alles wat je moet weten over de werking van BCAA’s

 • Interessant te lezen dat deze aminozuren zorgen voor spieropbouw en dat je dus spieren gaat afbreken als er onvoldoende zijn omdat andere processen dan voorrang krijgen. Als je met bodybuilding bezig bent is het natuurlijk belangrijk extra spieren op te kunnen bouwen. Ik vraag me wel af in welke voeding deze aminozuren zitten zodat je het op de natuurlijk manier binnen krijgt. Voor body building is dat natuurlijk niet voldoende om het alleen daaruit te halen.

  Reply
  • Hoi Eva, dankjewel voor jouw reply, en een goede tip om het gedeelte “in welke voeding deze aminozuren” wat uit te breiden. Ik ga hier vandaag nog mee aan de slag!

   Reply
 • Interessant en leerzaam artikel. Zelf had ik nog nooit gehoord van BCAA, wel van een aantal genoemde zuren

  Reply
 • Kijkje in huis ven tuin

  Ik wist niet dat het ook kon helpen bij vermoeidheid tijdens trainingen

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.