Connect with us

Fitness

Onderrug trainen: De beste oefeningen voor je lage rug

Angelo

Published

on

Rug trainen

Er zijn van die dagen dat je gewoon voelt dat je rug niet meezit, toch? Misschien zit je te lang achter een bureau, of merk je dat je niet de kracht hebt die je zou willen hebben. Je onderrug trainen is iets dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar het is zo belangrijk voor je algehele welzijn en kracht. Lees snel verder en ontdek hoe je die kracht en flexibiliteit kunt opbouwen die je altijd al hebt gewild.

Welke rugspieren zitten er in de onderrug?

De onderrug, een vitaal en complex gebied, speelt een cruciale rol in onze beweging en stabiliteit. In dit gebied bevindt zich de Erector Spinae, een diepliggende spiergroep die direct langs de wervelkolom loopt, helemaal van de heupen tot aan de bovenrug. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het strekken en zijwaarts buigen van onze rug.

Een andere spier die vaak over het hoofd wordt gezien maar enorm belangrijk is, is de Quadratus Lumborum. Deze spier werkt als stabilisator voor onze heupen en speelt ook een rol bij het zijwaarts buigen van de wervelkolom. Dan hebben we nog de Latissimus Dorsi, ook wel bekend als de ‘lats’. Hoewel ze voornamelijk aan de zijkanten van de rug liggen, spelen ze een indirecte rol in de ondersteuning van de onderrug, vooral bij bepaalde bewegingen en lifts.

Waarom je onderrug trainen?

Waarom zou je je onderrug trainen? Een sterke onderrug is de basis voor bijna elke beweging die je maakt. Veel mensen ervaren weleens last of pijn in de onderrug, vaak het gevolg van een zwakke onderrug. Met effectieve oefeningen kun je deze pijn verminderen en zelfs voorkomen.

Stel je voor dat je gaat squatten; een sterke onderrug zorgt ervoor dat je rug recht blijft, waardoor je dieper kunt buigen zonder dat je knieën te veel naar voren trekken. Bij oefeningen zoals “ga op je rug liggen en trek je benen gestrekt richting je borst” of “ga op handen en knieën zitten en hef afwisselend je rechterbeen en linkerbeen”, train je effectief je onderrug. Door je rugspieren aan te spannen en je voeten stevig op de grond te houden, verbeter je jouw houding en verminder je het risico op aandoeningen zoals hernia.

Er zijn verschillende oefeningen waarmee je jouw onderrug kunt trainen. Of je nu kiest voor het heffen van gewichten, oefeningen met je eigen lichaamsgewicht of specifieke onderrug oefeningen, het doel is om zo recht mogelijk te blijven en je core te versterken. Pak die mat, houd vast aan je doel en train die rug!

Je onderrug trainen met oefeningen tegen lage rugpijn

Lage rugpijn is een zeurende herinnering die velen van ons kennen. Maar met de juiste oefeningen kun je jouw onderrug versterken en jezelf beschermen tegen deze rugklachten. Het trainen van je onderrug kan niet alleen zorgen voor een sterkere rug, maar ook blessures voorkomen.

Begin met simpele oefeningen voor je onderrug, zoals de glute bridge. Ga plat op de grond, voeten stevig op de vloer en knieën gebogen. Til je heupen vanuit de glute omhoog tot je bovenlichaam en je knieën een rechte lijn vormen. Span je buikspieren en bilspieren aan, houd deze positie 15-30 seconden vast. Je spieren zullen hard werken om je lichaamsgewicht te ondersteunen.

Een andere geweldige oefening voor je onderrug is de deadlift. Met een barbell of kettlebell, voeten op heupbreedte, strek je armen en til je vanuit de heupen met een rechte rug. Dit traint niet alleen je onderrug, maar ook je hamstrings, lats en core. Maar let op: het is essentieel dat je de oefening goed uitvoert om blessures te voorkomen. Dus overweeg een personal trainer of volg een trainingsschema.

Last van een slechte houding? Probeer dan de back extension. Ga op je buik liggen met je handpalmen plat op de vloer. Strek je armen en benen en til je bovenlichaam op, terwijl je je rugspieren aanspant.

Rugklachten kunnen verminderen door de onderrug te trainen. Regelmatige rugoefeningen en een sterke core zijn de sleutel. 

Gratis onderrug trainen schema

Onderstaand vind je een voorbeeld schema om jouw onderrug te trainen.

Dag 1: Kracht en stabiliteit

 1. Glute Bridge:

  • Lig plat op je rug, knieën gebogen en voeten plat op de vloer.
  • Span je buik- en bilspieren aan en til je heupen op tot je lichaam een rechte lijn vormt van schouders tot knieën.
  • Houd deze positie 15-30 seconden vast.
  • 3 sets van 10 herhalingen.
 2. Plank:

  • Begin in een push-up positie maar steun op je onderarmen in plaats van je handen.
  • Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van hoofd tot hielen.
  • Span je core aan en houd deze positie 30 seconden vast.
  • 3 sets.
 3. Deadlift (met lichaamsgewicht of lichte dumbbells voor beginners):

  • Voeten op heupbreedte, licht gebogen knieën.
  • Houd de dumbbells met gestrekte armen voor je.
  • Buig vanuit je heupen met een rechte rug naar voren.
  • Keer terug naar de startpositie.
  • 3 sets van 10 herhalingen.

Dag 2: Stretch en mobiliteit

 1. Child’s Pose:

  • Begin op handen en knieën.
  • Leun naar achteren om je billen richting je hielen te brengen terwijl je armen voor je uit strekt.
  • Houd 30 seconden vast.
 2. Cat-Cow Stretch:

  • Begin op handen en knieën.
  • Adem in en buig je rug naar beneden (cow), adem uit en rond je rug (cat).
  • Doe dit 10 keer.
 3. Twist Stretch:

  • Lig op je rug, armen gespreid.
  • Breng je rechterknie over je linkerlichaam terwijl je je hoofd naar rechts draait.
  • Houd 30 seconden vast en wissel dan van kant.

Dag 3: Core-versterking

 1. Bicycle Crunches:

  • Lig op je rug, handen achter je hoofd.
  • Breng je rechterelleboog naar je linkerknie en wissel af.
  • 3 sets van 20 herhalingen (10 per kant).
 2. Side Plank:

  • Steun op je rechteronderarm, voeten op elkaar gestapeld.
  • Til je heupen op en vorm een rechte lijn van hoofd tot hielen.
  • Houd 20 seconden vast per kant.
  • 3 sets aan beide kanten.
 3. Superman:

  • Lig op je buik, armen voor je uitgestrekt.
  • Til tegelijkertijd je armen, borst en benen van de grond.
  • Houd 5 seconden vast.
  • 3 sets van 10 herhalingen.

Herhaal dit schema 1-2 keer per week. Vergeet niet om altijd goed op te warmen voor elke training en na de training te stretchen.

Het beste kun je je onderrug trainen door een combinatie van kracht- en flexibiliteitsoefeningen. Begin met core-versterkende oefeningen zoals de plank en deadlifts, die zowel de rug- als buikspieren aanspreken. Stretch regelmatig om flexibiliteit te bevorderen en spanning te verminderen. Let tijdens alle oefeningen op een juiste houding: houd je rug recht en voorkom overbelasting. Variëer met verschillende oefeningen om alle spiergroepen te bereiken.

Ja, je kunt absoluut je onderrug trainen! Een sterke onderrug is cruciaal voor een goede houding en algemene lichaamsstabiliteit. Door gerichte oefeningen zoals deadlifts, hyperextensions en plankvariaties uit te voeren, kun je de spieren in dit gebied versterken. Het is wel essentieel om te zorgen voor correcte techniek en geleidelijke progressie om blessures te voorkomen. 

Voor het trainen van je onderrug zijn diverse oefeningen effectief. De deadlift is een klassieker die, mits correct uitgevoerd, de onderrug versterkt. Hyperextensions, waarbij je je bovenlichaam omhoog tilt vanaf een liggende positie, richten zich specifiek op de onderrug. De bird-dog, uitgevoerd op handen en knieën waarbij je tegelijkertijd een arm en het tegenovergestelde been strekt, is ook ideaal. Plankvariaties, zoals de zijwaartse plank, versterken zowel je core als onderrug.

Bij lage rugpijn kun je zelf een aantal dingen doen voor verlichting. Regelmatige lichte beweging, zoals wandelen of zwemmen, kan helpen de spieren soepel te houden. Stretchoefeningen kunnen spanning verminderen. Een warme kruik of koud kompres kan pijnlijke gebieden kalmeren. Let op een ergonomische houding tijdens zitten en staan. Het gebruik van een ondersteunend kussen kan helpen bij het slapen. Als de pijn aanhoudt, vermijd dan zware lichamelijke inspanning en raadpleeg een professional zoals een fysiotherapeut of arts voor gericht advies en behandeling.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

 1. Claire

  22 August, 2023 at 07:45

  Dit zijn wel mijn favoriete oefeningen. Zo fijn ook om die strekking te voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending