Connect with us

Fitness

De beste borsttrainingen voor spiermassa en kracht

Angelo

Published

on

Rug trainen

Het is bijna een universeel verlangen van mensen om hun borstspieren te vergroten en te versterken. Als jij ook tot deze groep behoort, zijn hier een paar tips om je doel te bereiken.

Een goed ontwikkelde borst is vaak een teken van langdurige inspanning van sporters, variërend van gewichtheffers die de bench press doen, bodybuilders die hun borstspieren laten zien met de klassieke “side chest” pose, tot beginners die hun eerste push-up leren.

Of je nu thuis beperkte fitnessapparatuur hebt, toegang hebt tot een volledig uitgeruste sportschool of helemaal geen fitnessapparatuur hebt, er zijn effectieve borsttrainingen die je kunnen helpen om de gewenste resultaten te behalen.

De beste borsttraining met dubbells

Er zijn veel sporters die geen toegang hebben tot een commerciële sportschool en daarom zijn overgestapt op het trainen in hun eigen thuisgym, met welke apparatuur ze ook hebben. Het trainen thuis kan veel voordelen hebben, zoals het feit dat het altijd open is, geen storende muziek heeft en geen dresscode heeft, waardoor je je op je gemak kunt voelen tijdens het trainen.

Het grootste nadeel van een thuisgym is het gebrek aan opties, omdat de beperkte ruimte vaak vereist dat je prioriteit geeft aan de belangrijkste apparatuur. Thuis trainen vereist vaak alleen de basisuitrusting en kan betekenen dat je moet afzien van luxere apparatuur, zoals meerdere banken voor specifieke hoeken, grote kabelmachines met verschillende katrollen en andere standalone machines voor flyes of presses.

Maar als je een basisbank en een verstelbare halterset of een paar paar halters hebt, kun je altijd een effectief plan voor borsttraining volgen. Hier is een goed plan dat je kunt volgen om je borstspieren te trainen zonder alle luxe apparatuur.

De dumbbell only workout

Deze training legt de nadruk op variatie in oefeningen en technieken om de tijdsduur van belasting te verhogen, zodat je het meeste uit je training haalt, zelfs als je beperkte apparatuur hebt.

Voer alle sets van elke oefening volledig uit voordat je doorgaat naar de volgende en doe deze training één of twee keer per week, afhankelijk van je algemene trainingsplan.

Single-Arm Flat Dumbbell Press

Hoe doe je het? Ga op een vlakke bank liggen alsof je een standaard dumbbell bankdrukken uitvoert, met een halter in slechts één hand. Het eenarmige element maakt van deze eenzijdige oefening een intensieve core oefening, terwijl ook de borst aanzienlijk wordt getraind.

Sets en reps: 3 x 6-8 per kant

Rust tijd: Geen rust per kant, 45 seconden rust tussen de sets.

Neutral-Grip Incline Dumbbell Press

Hoe doe je het? Stel de bank in op een hellende hoek. Als het bankje niet verstelbaar is, plaats dan blokken of halterschijven onder de voeten om één kant enkele centimeters te verhogen. Houd de handen naar elkaar gericht, niet naar de voeten, om de schouderbelasting te verminderen en de borstspieren meer te activeren.

Sets en reps: 4 x 10-12

Rust tijd: 60 seconden rust tussen de sets.

Flat Dumbbell Press met pauze

Hoe doe je het? Voer de klassieke flat dumbbell bench press uit, terwijl je twee seconden pauzeert in de onderste (gestrekte) positie van elke rep.

Sets en reps: 3 x 8-10

Rust tijd: 60 seconden rust tussen de sets.

Beste borsttraining met lichaamsgewicht

Soms kan het ontbreken van trainingsapparatuur eigenlijk een zegen zijn. Het dwingt je om creatief te zijn in het ontwikkelen van trainingsprogramma’s, om buiten de gebaande paden te denken en je te concentreren op de meest effectieve oefeningen.

Lichaamsgewicht training wordt vaak als minderwaardig beschouwd ten opzichte van trainen met gewichten, maar als je weet wat je doet en jezelf uitdaagt met de juiste bewegingen, zul je lichaamsgewicht training nooit meer als “gemakkelijk” beschouwen.

Eenvoudig trainen met lichaamsgewicht

Wanneer je denkt aan lichaamsgewicht borstoefeningen, dan denk je waarschijnlijk meteen aan push-ups. Misschien komen dips ook in je op, maar technisch gezien heb je daar dipstangen voor nodig en kan het niet als een oefening met alleen lichaamsgewicht beschouwd worden.

Deze trainingsroutine is simpel: voer 100 push-ups uit, ongeacht hoe lang het duurt. Drie tot vijf dagen later herhaal je deze oefening, maar dan in minder tijd. Dit is de basis van dichtheidstraining – dezelfde hoeveelheid werk verrichten in minder tijd of meer werk verrichten in dezelfde tijd.

Aangezien 100 een mooi rond getal is, is dit het statische doel. De focus ligt op het verminderen van de tijd in elke sessie. Het is ook indrukwekkend om te kunnen zeggen: “Ik heb vanmorgen 100 push-ups gedaan”. 105 push-ups klinkt niet zo bijzonder.

Het belangrijkste element hier is om nooit de vorm op te offeren voor extra herhalingen. Het zijn 100 perfect uitgevoerde push-ups, en geen 36 perfecte push-ups gevolgd door 64 halfslachtige herhalingen. Bij elke herhaling moet je borst de grond bijna raken (afhankelijk van je schoudermobiliteit) en de armen moeten gebogen zijn aan de bovenkant.

De push-up

Hoe doe je het? Plaats je lichaamsgewicht op je tenen en handen, met de handen iets verder uit elkaar dan schouderbreedte. Zorg ervoor dat je lichaam tijdens elke herhaling een rechte lijn vormt van je nek tot aan je enkels.

Buig je ellebogen om je hele lichaam te laten zakken en duw jezelf omhoog totdat je armen volledig gestrekt zijn. Om de schouders minder te belasten, beweeg je je ellebogen meer naar je voeten dan naar je schouders.

Sets en reps: 100 reps in totaal, verdeeld in zoveel of zo weinig sets als nodig tot je klaar bent.

Rust tijd: Rust wanneer nodig. Start een timer onmiddellijk voordat je aan de eerste rep begint en stop de timer onmiddellijk na de laatste rep. Noteer de totale tijd en probeer elke training een seconde of meer te verbeteren.

Beste borsttraining voor spiermassa

Voor bodybuilders is borsttraining de belangrijkste focus voor het opbouwen van spieren. Vaak is het trainen van de benen minder geliefd bij sporters, maar ze kunnen hun motivatie omzetten in de borstdag en zo nog steeds resultaten behalen in elke trainingssessie.

Chest day

Deze trainingsmethode is een bewezen manier van bodybuilding. Het richt zich op het aanvallen van een specifiek lichaamsdeel met meerdere oefeningen en verschillende hoeken, waarbij elke set wordt uitgevoerd tot spierfalen met hoge intensiteitstechnieken, met als doel de spierpomp aan het einde van de sessie te maximaliseren.

Deze training kan op zichzelf staan als een borsttraining of kan worden gecombineerd met schouder- en tricepsoefeningen als onderdeel van een “pushing muscle” dag. Voor een complete bovenlichaamstraining kan de training van de rug onmiddellijk voor de borst worden uitgevoerd of kunnen de oefeningen worden gecombineerd als supersets.

Dips

Hoe doe je het? Start op de top van de dip bars en focus op het benadrukken van de borstspieren door naar voren te leunen met het bovenlichaam (niet rechtop te blijven), terwijl je de ellebogen buigt en zo ver naar beneden laat zakken als jouw mobiliteit toestaat. Houd kort een pauze voordat je weer omhoog drukt. Let op dat jouw ellebogen niet omhoog gaan wijzen maar op zijn hoogst parallel aan de vloer staan terwijl je zakt. Als je verder zakt vergroot je de kans op blessures.

Sets en reps: 3 x 8-12

Rust tijd: 60 seconde tussen de sets.

Pec-Decks

Hoe doe je het? Pas de instellingen van de stoel van de pec-deck machine aan, zodat de handgrepen zich onder schouderhoogte en in lijn met het midden van de borst bevinden. Gebruik de “anderhalve rep” techniek tijdens elke set door het gewicht naar beneden te laten zakken tot volledige strekking, het gewicht op te tillen tot volledige contractie, het vervolgens halverwege te laten zakken, weer op te tillen tot volledige contractie en uiteindelijk weer volledig te laten zakken. Deze serie van bewegingen telt als één complete herhaling.

Sets en reps: 4 x 8-10

Rust tijd: Geen rust voor je naar de volgende oefening gaat.

Flat Barbell Bench Press

Hoe doe je het? Plaats je handen op schouderbreedte op de stang en laat deze tot halverwege je borst zakken. Als je schouders flexibel genoeg zijn, raak dan kort je borst aan voordat je weer omhoog gaat. Vergeet niet dat je borstspieren al vermoeid zijn van de vorige oefening, dus wees voorzichtig bij het kiezen van het gewicht en overweeg om een spotter te gebruiken.

Sets en reps: 4 x 8-12

Rust tijd: 90 seconden rust alvorens terug te gaan naar de vorige oefening.

Smith Machine Incline Press

Hoe doe je het? Neem een hellend bankje van 30 of 45 graden en zet deze onder een Smith machine, zodat de stang op één lijn ligt met het bovenste gedeelte van je borst en schouders. Grijp de stang iets breder vast dan bij een platte bankdruk oefening. Beweeg de stang vloeiend zonder te pauzeren bij het volledig strekken van de armen, en laat de stang tot minimaal kin hoogte zakken voordat je hem weer omhoog brengt.

Sets en reps: 3 x 12-15

Rust tijd: 45 seconde tussen de sets in.

Beste borsttraining voor kracht

Het is niet ongewoon om de vraag “Hoeveel til je bij het bankdrukken?” te horen als een groet in de sportschool. Het antwoord wordt meestal eerlijk gegeven en ligt vaak rond de 150 kg.

Hoewel het bankdrukken een reputatie heeft als een oefening voor het ego, is het eigenlijk een goede indicator van de kracht van het bovenlichaam. Het opbouwen van een sterke borstspieren is altijd een prioriteit geweest voor toegewijde krachtsporters. Hier volgt een eenvoudig en effectief plan om je perskracht te verbeteren.

Het krachttraining plan

De flat barbell bench press is een cruciaal onderdeel van elke borst gerichte krachttraining en wordt beschouwd als een van de “grote drie” powerlifts, vanwege de mogelijkheid om een zwaar gewicht te tillen met druk op het bovenlichaam.

Een wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethode genaamd “post-activation potentiation” wordt gebruikt in een wekelijkse training om explosieve kracht te verbeteren bij het uitvoeren van bench press, gevolgd door specifieke oefeningen om kracht op te bouwen in de borst- en persspieren.

Plyometric Push-up

Hoe doe je het? Begin in een standaard push-up positie, waarbij je handen en tenen de grond raken en je lichaam een rechte lijn vormt van nek tot enkels. Laat jezelf gecontroleerd zakken naar de bodempositie en duw dan met maximale kracht omhoog, zodat je handen de grond kort verlaten. Vang jezelf op en houd even pauze voordat je de volgende herhaling uitvoert.

Sets en reps: 5 x 5

Rust tijd: 60 seconde voordat je naar de volgende oefening gaat.

Flat Barbell Bench Press

Hoe doe je het? Pak de halterstang vast op schouderbreedte en laat deze zakken tot halverwege de borst. Als je schoudermobiliteit het toelaat, raak dan kort de stang aan op de borst voordat je deze omhoog duwt. Houd kort pauze bij de volledige uitgestrekte positie voordat je de stang gecontroleerd laat zakken.

Sets en reps: 5 x 3

Rust tijd: 90 seconde voordat je terug naar de vorige oefening gaat.

Floor Press

Hoe doe je het? Neem plaats op de grond en plaats de stang in het rek, net boven je hoofd. Houd tijdens de oefening je benen recht. Haal de stang uit het rek en laat deze langzaam zakken tot je ellebogen zachtjes de grond raken. Zorg ervoor dat je het gewicht niet laat vallen. Houd de stang een seconde op de ellebogen en duw vervolgens de stang omhoog tot je armen volledig gestrekt zijn.

Sets en reps: 4 x 4-6

Rust tijd: 3 minuten tussen de sets in.

Dips

Hoe doe je het? Ga staan tussen twee parallelle dipstangen en plaats jouw handen op de stangen met de palmen naar beneden gericht. Buig jouw ellebogen om langzaam jouw lichaam te laten zakken totdat jouw armen een hoek van 90 graden vormen en pauzeer kort. Duw vervolgens jouw lichaam weer omhoog tot de startpositie en span jouw borst, schouders en triceps aan. Om de oefening uitdagender te maken, kan je extra gewicht toevoegen met een loodgordel, een verzwaard vest of een halter tussen jouw dijen klemmen.

Sets en reps: 4 x 6-8

Rust tijd: 2 minuten tussen de sets in.

De borst spier

Vaak stellen sporters borsttrainingen samen met als doel alle delen van de borst te trainen. Hoewel dit een effectieve aanpak kan zijn, is het belangrijk om precies te weten wat wordt bedoeld met “alle delen van de borst”. Daarom biedt deze tekst een korte, maar nuttige les in functionele anatomie.

Pectoralis Major

De grote spier in het bovenlichaam die algemeen bekend staat als “de borst” is eigenlijk de pec major. Er wordt vaak gedacht dat de borst uit verschillende delen bestaat, zoals de “bovenborst”, “middenborst”, “onderborst”, “binnenborst” en “buitenborst”, elk met hun eigen specifieke oefeningen.

Maar dit is een onjuiste interpretatie van de anatomie van het lichaam. De pec major heeft twee koppen – de sternocostale en de claviculaire – die beide betrokken zijn bij de meeste oefeningen.

De claviculaire kop, die zich bevindt in het gebied dat vaak de “bovenborst” wordt genoemd, wordt echter efficiënter gebruikt bij oefeningen met een helling van 30 of 45 graden. In werkelijkheid is er dus alleen “de bovenborst” en “de rest van de borst”.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de meeste oefeningen beide koppen van de pec major trainen, en dat het idee van het apart trainen van de “binnenborst” of de “buiten-onderborst” geen werkelijke basis heeft in de anatomie van het menselijk lichaam.

Pectoralis Minor

De pec minor is een spier die zich onder de pec major bevindt en hecht aan het schouderblad om te helpen bij de beweging van het schouderblad. Hij wordt geactiveerd bij bijna elke borstoefening, maar vooral bij bewegingen waarbij de schouderbladen naar voren bewegen, zoals bij een push-up of borstdrukoefening.

Hoewel de pec minor een relatief kleine spier is en niet zichtbaar zal groeien door training, speelt hij een belangrijke rol in de algehele gewrichtsfunctie en gezondheid.

Serratus Anterior

Onder de borst, langs de ribben, bevindt zich het serratus anterior spiercluster dat lijkt op een reeks vingers. Net als de pec minor hecht het aan de schouderbladen en speelt het een belangrijke rol in de beweging, stabiliteit en gezondheid van de schouderbladen.

Bij borstoefeningen is de serratus ook actief, vooral in de lock-outpositie waarbij de schouderbladen naar voren “buigen” (protractie).

Hoewel de groei van de serratusspieren minimaal is, kunnen ze door ontwikkeling, vooral in combinatie met weinig lichaamsvet, een opvallende aanvulling zijn op een imposant lichaamsbouw.

Een warming-up is essentieel

Een goede opwarming voor de borst is essentieel om de prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen, ongeacht je trainingsdoel of -plan. Als je niet goed opwarmt, kan dat leiden tot scheuren in de borstspieren, verrekkingen in de schouders en overmatige druk op de ellebogen, vooral als je zware trainingen doet zonder de spieren en gewrichten voor te bereiden.

Zorg dus altijd voor een goede warming-up voordat je begint met borsttrainingen om jezelf te beschermen tegen blessures.

Waarom is het belangrijk om de borstspieren te trainen?

Het trainen van de borstspieren kan leiden tot een verbeterde lichaamshouding, een sterker bovenlichaam en meer kracht en spiermassa.

Hoe vaak moet ik mijn borstspieren trainen?

Afhankelijk van je trainingsdoelen en -niveau wordt aanbevolen om je borstspieren 1-3 keer per week te trainen.

Welke oefeningen zijn het meest effectief voor het opbouwen van borstspieren?

Er zijn verschillende oefeningen die effectief kunnen zijn, waaronder de bench press, incline press, dumbbell flyes en push-ups.

Wat is het verschil tussen de incline en decline bench press?

Bij de incline bench press wordt de nadruk gelegd op de bovenste borstspieren, terwijl de decline bench press meer gericht is op de onderste borstspieren.

Hoe kan ik voorkomen dat ik blessures krijg bij het trainen van mijn borstspieren?

Een goede warming-up voorafgaand aan de training en het zorgvuldig uitvoeren van de oefeningen met de juiste techniek kunnen helpen blessures te voorkomen.

Moet ik altijd tot spierfalen trainen om spiermassa op te bouwen?

Nee, spierfalen is niet altijd nodig om spiermassa op te bouwen. Het is belangrijker om progressieve overload toe te passen door geleidelijk de trainingsintensiteit en/of volume te verhogen.

Kan ik mijn borstspieren trainen zonder apparatuur?

Ja, er zijn verschillende oefeningen die je thuis kunt doen, zoals push-ups, dumbbell flyes en dips.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn borstspieren volledig train?

Het is belangrijk om zowel horizontale als verticale drukbewegingen op te nemen in je trainingsroutine om alle delen van de borstspieren te bereiken.

Moet ik meer gewicht gebruiken of meer herhalingen maken om spiermassa op te bouwen?

Beide methoden kunnen effectief zijn voor het opbouwen van spiermassa, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen gewicht en herhalingen, afhankelijk van je trainingsdoelen en -niveau.

Moet ik supplementen gebruiken om mijn borstspieren te laten groeien?

Supplementen kunnen helpen bij het bereiken van je trainingsdoelen, maar het is belangrijk om een gezonde en gebalanceerde voeding te hebben als basis en om alleen supplementen te gebruiken die veilig en effectief zijn en die passen bij je individuele behoeften en doelen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending