Connect with us

Fitness

De invloed van muziek op fitness

Angelo

Published

on

Muziek en fitness

Muziek heeft bewezen voordelen bij cardiovasculaire en explosieve krachttrainingen. Het kan de intensiteit en het plezier van de training verhogen. Echter, bij traditionele krachttraining is het positieve effect van muziek minder duidelijk.

Studies hebben tot nu toe weinig significante invloed van muziek op deze vorm van training aangetoond. Het lijkt erop dat de focus en concentratie die nodig zijn voor krachttraining minder beïnvloed worden door muzikale stimulatie.

Muziek tijdens de training

Er is een universele waarheid: muziek heeft de kracht om onze stemming en energieniveau te veranderen, ons zelfs te motiveren om verder te gaan dan we dachten te kunnen.

Onlangs zijn onderzoeksresultaten gepubliceerd over de impact van muziek op 5 km hardloopprestaties. De bevindingen toonden aan dat muziek luisteren tijdens het hardlopen de prestaties aanzienlijk kan verbeteren.

Deze bevindingen zijn niet verrassend, maar ze hebben me wel aan het denken gezet over de invloed van muziek op krachttraining. Is er een vergelijkbaar effect of reageren we anders tijdens krachttrainingssessies? Het is interessant om te onderzoeken hoe muziek verschillende soorten trainingen kan beïnvloeden.

Dissociatie en motivatie

Muziek en haar rol in cardiovasculaire training, met name hardlopen, is al lange tijd het onderwerp van diverse studies. Muziek kan op twee manieren bijdragen aan de sportervaring: dissociatie en motivatie.

Het concept van ‘dissociatie’ verwijst hier naar de mentale afleiding van de fysieke inspanning van het hardlopen. Vergelijkbaar met een gesprek tijdens het joggen, waarbij je ongemerkt meer afstand aflegt zonder te focussen op vermoeidheid.

Hoewel praten tijdens het lopen zuurstofgebruik kan verhogen, lijkt de afleiding door een gesprek te helpen om minder te denken aan vermoeidheid.

Muziek kan een vergelijkbaar effect hebben, met als voordeel dat je ongestoord kunt blijven ademen terwijl je jezelf verliest in de muziek. Dit helpt bij het afleiden van vermoeidheidsgedachten.

Opmerkelijk is dat beginnende sporters meer lijken te profiteren van muziek tijdens het sporten dan ervaren sporters. Dit kan wijzen op een verhoogde capaciteit bij getrainde sporters om vermoeidheid te negeren of te minimaliseren.

Wat motivatie betreft, wordt aangenomen dat muziek stimulerende neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline beïnvloedt. Deze stoffen activeren de orthosympathische zenuwstelsel, wat niet direct invloed heeft op de spieren, maar wel op hoe de hersenen deze aansturen. Muziek kan dus een indirecte stimulans zijn voor verbeterde sportprestaties.

Positief effect bij cardio

Aan de Universiteit van Tel-Aviv werd een interessant onderzoek uitgevoerd naar de impact van muziek op het uitvoeren van meerdere sprintoefeningen.

De proefpersonen, basketbalspelers van gemiddeld 16 jaar, voerden twaalf sprints van 20 meter uit. Deze activiteit beroept zich op diverse energiesystemen, waarbij aanvankelijk het anaerobische ATP-systeem actief is.

Dit systeem, actief bij activiteiten van hoge intensiteit en korte duur (ongeveer 10 seconden), gebruikt creatine uit spieren zonder zuurstof. Als deze energiebron uitgeput raakt, schakelt het lichaam over op het anaerobische melkzuursysteem, waarbij koolhydraten onvolledig worden verbrand vanwege een zuurstoftekort, resulterend in de productie van melkzuur.

Opmerkelijk was dat muziek pas een positief effect op de sprintsnelheid leek te hebben tijdens de laatste sprints, waarbij vooral het melkzuursysteem werd gebruikt.

Dit lijkt logisch, aangezien voor een maximale krachtinspanning, zoals een zware enkelvoudige herhaling bij bankdrukken, afleiding niet per se bevorderlijk is. Intense focus is hier vereist.

De motivatie door muziek is nuttiger wanneer je fysiek nog door kunt, maar mentaal uitgedaagd wordt. Dit zien we vooral bij cardioactiviteiten die het aerobische energiesysteem aanspreken, en bij trainingen met lage intensiteit en veel herhalingen, in tegenstelling tot enkele zware herhalingen.

Het merendeel van de onderzoeken bevestigt de toegevoegde waarde van muziek bij cardio/aerobische activiteiten.

Echter, slechts één onderzoek zag een positief effect bij anaerobische activiteiten, getest met een ‘Wingate test’ van 30 seconden volledige inspanning op een fiets. Dit is echter niet direct vergelijkbaar met krachttraining, aangezien in onderzoeken met daadwerkelijke krachttraining geen effect van muziek werd waargenomen.

Muziek positief effect op explosieve kracht

Muziek lijkt een stimulerend effect te hebben op explosieve kracht, hoewel het geen significante invloed heeft op traditionele krachttraining. Een studie uitgevoerd door de California State University in 2012 biedt hier inzicht in.

In dit onderzoek werden twintig studenten met ervaring in krachttraining gevraagd om bankdruk-oefeningen uit te voeren in twee verschillende omstandigheden: met en zonder muziek. De studenten voerden drie sets uit op 75% van hun 1RM (het maximale gewicht dat ze één keer kunnen tillen), met als doel om zoveel mogelijk herhalingen te voltooien. Interessant genoeg toonden de resultaten geen verschil in het maximaal aantal herhalingen tussen de sessies met en zonder muziek.

Echter, toen de deelnemers squat jumps uitvoerden onder dezelfde twee omstandigheden, werd een opvallend verschil waargenomen. Hoewel de spronghoogte en de gegenereerde kracht op de grond niet verschilden, was de snelheid waarmee de kracht werd gegenereerd, de mate van snelheidstoename en de snelheid van de afzet allemaal hoger wanneer de deelnemers naar hun zelfgekozen muziek luisterden.

Dit suggereert dat muziek een positieve invloed kan hebben op de prestaties bij explosieve krachtactiviteiten, door mogelijk de snelheid en reactietijd te verbeteren. Dit verschijnsel onderstreept het potentiële belang van muziek als een stimulerend middel in bepaalde soorten fysieke activiteiten.

Muziek en effect op cortisol

Het effect van muziek op cortisol, het katabole stresshormoon, heeft aanzienlijke aandacht gekregen in de medische wetenschap, vooral in relatie tot chirurgische ingrepen en de benodigde anesthesie.

Stressniveaus kunnen namelijk de vereiste hoeveelheid verdoving beïnvloeden. Muziek speelt hierbij een rol door afleiding te bieden van de pijn en geluiden in de operatiekamer en door een kalmerend effect te hebben dat het pijngevoel kan verminderen.

In dergelijke onderzoeken wordt cortisolniveau vaak gebruikt als een objectieve maatstaf voor stress. Dit maakt de bevindingen ook relevant voor diegenen die spierafbraak willen beperken.

Cortisol, dat zorgt voor een alternatieve energiebron, bevordert onder andere de afbraak van aminozuren in spieren. Deze aminozuren kunnen vervolgens worden gebruikt als energiebron, wat ten koste gaat van spiermassa.

Voor bodybuilders en anderen die streven naar spiergroei is het verlagen van cortisolniveaus net zo belangrijk als het verhogen van testosteron. Het verminderen van stress, bijvoorbeeld door het luisteren naar muziek, kan dus een cruciale rol spelen in het behoud en de opbouw van spiermassa.

Dit suggereert dat muziek niet alleen helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van het algemene welzijn, maar ook potentieel bijdraagt aan betere resultaten in krachttraining en spierontwikkeling.

Beter herstel na training door muziek

Muziek luisteren tijdens de herstelperiode na een training kan een positief effect hebben op zowel de subjectieve gevoelens van vermoeidheid als op de fysiologische responsen, zoals de afname van melkzuur.

Dit blijkt uit een onderzoek uit 2013 aan de Tel-Aviv University, waarbij deelnemers na een intensieve loopbandtraining naar muziek luisterden.

In dit experiment werden tien mannen van gemiddeld 26 jaar oud onderworpen aan een loopbandtest van 6 minuten, waarbij ze hun maximale zuurstofverbruik bereikten, wat leidde tot verzuring door melkzuurproductie.

Na elke hardloopsessie kregen de deelnemers een rustperiode waarin ze ofwel luisterden naar een compilatie van de grootste hits aangepast naar een dance-tempo van 140 beats per minuut, dezelfde muziek maar dan zonder zang, of geen muziek als controle.

Opmerkelijk was dat tijdens de herstelperiode de deelnemers die naar muziek of ritme luisterden actiever waren en meer stappen zetten. Dit actiever bewegen kan worden gezien als een vorm van cooling down, wat normaal wordt aanbevolen voor gecontroleerd hartslagherstel en versnelde afvoer van melkzuur.

Het is mogelijk dat de muziek de deelnemers aanmoedigde tot deze toegenomen activiteit, wat resulteerde in een effectievere cooling down.

Hoewel het onderzoek geen direct verband aantoont tussen muziek en snellere melkzuurafvoer, suggereert het wel dat muziek kan bijdragen aan een actievere herstelperiode, wat uiteindelijk het herstelproces kan versnellen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat verdere studies nodig zijn om de exacte rol van muziek in het herstelproces na training volledig te begrijpen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending