Connect with us

Fitness

Wat is een dad bod? En hoe kan ik dit verbeteren?

Angelo

Published

on

Vader met zijn dochtertje

Een van de meest besproken onderwerpen de afgelopen jaren is de “dad bod” oftewel de “dadbody” of het “papa figuur“, en hoe het kan worden aangepakt met fitness.

Een “dad bod” of “dadbody” wordt vaak gedefinieerd als een ronde, ongetrainde fysieke conditie die sommige mannen hebben. Hoewel het niet noodzakelijkerwijs een negatief begrip is, kan het wel een uitdaging zijn voor een volwassen man om de dad bod weg te krijgen en de fysieke conditie te verbeteren.

Een dad bod aanpakken met fitness

Er zijn veel manieren om de dad bod aan te pakken met fitness. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is een consistente oefenroutine op te bouwen. Dit kan bestaan uit krachttraining, cardio en stretching.

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen deze verschillende soorten oefeningen om het beste resultaat te behalen en zo goed mogelijk van de dad bod af te komen als dat jouw intentie is.

Krachttraining

Krachttraining is een belangrijk onderdeel van het verminderen van een dad bod en wanneer je graag een afgetraind lichaam wilt krijgen. Het helpt om spieren op te bouwen, wat in combinatie met cardio en stretching kan leiden tot een afname van lichaamsvet en een overal sportiever uiterlijk.

Krachttraining is dus een effectief middel tegen de dad bod. Een groot deel van het afvallen kan gedaan worden met krachttraining mits je de juiste inspanning hebt. Als je dus niet zo veel met cardio hebt maar toch van je dad bod af wilt, dan is krachttraining dus een prima manier om te beginnen.

Cardio

Cardio oefeningen zoals hardlopen, fietsen of zwemmen zijn ook effectief voor het verminderen van de dad bod. Het verhoogt de hartslag en de stofwisseling, waardoor meer calorieën worden verbrand. Er is ook voeding wat het verbranden van vet verhoogt. Als je een echt afgetraind lichaam wilt krijgen of gewoon aan je papa figuur wilt werken dan zal je ook aan cardio moeten geloven.

Cardio is echt de perfecte dad bod killer. Ga lekker los door een flink stuk te rennen en neem daarna een lekkere warme douche om jezelf te verwennen. Probeer elke keer een stuk verder te rennen, en met de tijd zal je merken dat je een steeds strakker lichaam begint te krijgen.

Stretching

Stretching is ook een belangrijk onderdeel van fitness, zowel voor het verminderen van de dad bod als om blessures te voorkomen. Het helpt om de spieren soepel te houden en kan leiden tot een vermindering van vermoeidheid en pijn. Voordat je met jouw fitness oefeningen begint, is het altijd verstandig om even warm te draaien voordat je aan jouw dad bod gaat werken!

Voeding

Een andere belangrijke factor om in gedachten te houden bij het aanpakken van de dad bod is voeding. Een gezonde en evenwichtige voeding helpt om het lichaam te voorzien van de benodigde voedingsstoffen en helpt om gewicht te verliezen. Het is belangrijk om te onthouden dat crashdiëten en extreem lage calorie-inname niet werkzaam zijn op lange termijn.

Wanneer je gewicht gaat verliezen moet je ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt om het spierverlies te minimaliseren. Eet dus eiwitrijke voeding en stel een voedingsschema op voor jezelf.

Goede en gezonde voeding zorgt ervoor dat je afvalt en tegelijkertijd spieren aankomt. Je wordt sterker en je uithoudingsvermogen wordt met de week beter als je ook traint. Je zult merken dat je zelfs in korte tijd flinke stappen in vooruitgang zult merken wanneer je de juiste aanpassingen maakt in je levensstijl.

Een dad bod is niks verkeerd

Een dad bod hoeft geen reden te zijn om zich onzeker te voelen over je fysieke conditie. Door een consistente oefenroutine te volgen, samen met een gezonde en evenwichtige voeding, is het mogelijk om de dad bod aan te pakken en de fysieke conditie te verbeteren.

Er zijn veel oefeningen die goed zijn op het verminderen van de dad bod. Bijvoorbeeld, oefeningen zoals kniebuigen, deadlifts, lunges, squats en bankdrukken zijn effectief voor het opbouwen van spieren in de benen en de buik.

Ook al zeggen sommige mensen dat er een aantal nadelen zitten aan het hebben van een dad bod of papa figuur, je moet jezelf hier niks van aantrekken. Zolang jij lekker in je vel zit en gezond bent en blijft, dan moet je jezelf niks aantrekken van de mening van andere mensen.

Vader met zijn dochtertje

Groepslessen of personal training

Een andere manier om de dad bod aan te pakken is door deel te nemen aan groepslessen of personal training. Dit biedt de mogelijkheid om te leren van een ervaren professional en om te profiteren van hun kennis en ervaring. Bovendien kan de sociale component van groepslessen of personal training helpen om gemotiveerd te blijven en doelen te bereiken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat fitness niet alleen gericht moet zijn op het verminderen van de dad bod, maar ook op het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn. Door regelmatig te oefenen, wordt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en andere gezondheidsproblemen verkleind naast dat jouw dad bod langzaam maar zeker zal verdwijnen.

Als je net begint met fitness, is het belangrijk om rustig aan te doen en geen overhaaste beslissingen te nemen. Het is beter om een plan te maken en het stap voor stap uit te voeren, in plaats van te proberen alles tegelijk te veranderen.

In samenvatting, “dad bod” is een veelbesproken onderwerp en kan een uitdaging zijn om aan te pakken. Maar door een consistente oefenroutine op te bouwen, een gezonde en evenwichtige voeding te volgen, is het mogelijk om de dad bod aan te pakken en de fysieke conditie te verbeteren. Je kunt zelfs voor een afgetraind lichaam gaan zou je dat willen.

Onthoud dat het belangrijk is om rustig aan te doen en geen overhaaste beslissingen te nemen. Fitness is niet alleen gericht op het verminderen van de dad bod, maar ook op het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn. Als je een dad bod hebt, betekend dat niet per se dat je niet gezond bent.

Daarnaast is het hard werken om een afgetraind lichaam te krijgen, dit is geen kwestie van enkele weken of maanden maar kan best wel 1 tot 2 jaar hard werken zijn.

Is de dad bod gezond?

Er is veel debat over of de dad bod gezond is of niet. Aan de ene kant kan een dad bod worden gezien als een teken van een ongezonde levensstijl, met een te hoog lichaamsvetpercentage en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Aan de andere kant kan een dad bod ook worden gezien als een teken van een gezonde en ontspannen houding ten opzichte van lichaamsbeelden en een afwijzing van de culturele druk om super dun te zijn.

Veel experts geloven dat de dad bod niet per se ongezond is, maar dat het wel belangrijk is om te blijven oefenen en een gezonde en evenwichtige voeding te volgen. Regelmatige oefening helpt niet alleen om gewicht te verliezen en spieren op te bouwen, maar ook om de gezondheid te verbeteren en het risico op ziekten te verminderen.

Daarnaast is het belangrijk om de dad bod in perspectief te houden. De dad bod is slechts één aspect van gezondheid en welzijn en het is belangrijk om zich te richten op het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn, in plaats van alleen te concentreren op het uiterlijk van het lichaam.

De dad bod kan gezien worden als een teken van een gezonde en ontspannen houding ten opzichte van lichaamsbeelden, maar het is wel belangrijk om regelmatig te oefenen en een gezonde en evenwichtige voeding te volgen om de gezondheid te verbeteren en het risico op ziekten te verminderen.

Het is belangrijk om de dad bod in perspectief te houden en zich te richten op het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn.

Kiezen vrouwen voor de dad bod of niet?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of vrouwen een dad bod willen of niet. Zoals met veel dingen in het leven, hangt het af van de persoon en hun persoonlijke voorkeur.

Sommige vrouwen vinden een dad bod aantrekkelijk omdat het een teken is van zelfvertrouwen en ontspanning in termen van lichaamsbeelden. Andere vrouwen prefereren een meer gespierde of afgetrainde look in plaats van de dad bod.

Het is belangrijk om te benadrukken dat vrouwen net zoals mannen, het recht hebben om zich aangetrokken te voelen tot wat zij willen, zonder oordeel. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat de maatschappij soms een bepaalde ideaalbeeld van het mannelijke lichaam oplegt en dat niet iedereen zich daaraan hoeft te conformeren.

Het dad bod kan een teken zijn van een gezonde en ontspannen houding ten opzichte van lichaamsbeelden en een afwijzing van de culturele druk om super dun te zijn.

Een dad bod krijgen kan ook het gevolg zijn van veranderingen in het leven zoals het krijgen van kinderen of het ouder worden. Het is belangrijk om te realiseren dat het lichaam verandert en dat dit niet iets is om zich voor te schamen.

Dad bod

8 tips om een dad bod te verruilen voor een strakke buik

Wil jij ook graag een afgetraind lichaam, of wil je gewoon afvallen? Dan hebben wij hieronder enkele tips voor jou zodat je kan toewerken naar afvallen of een afgetraind lichaam:

Tip #1: meten is weten

Het bepalen van je huidige fysieke staat is een belangrijke stap. Als je wilt afvallen, is het cruciaal om te weten wat je vetpercentage is, in plaats van alleen te letten op het aantal op de weegschaal.

Het bepalen van het vetpercentage geeft inzicht in de hoeveelheid vet in je lichaam in verhouding tot andere elementen, zoals botten, spieren en water. Dit is belangrijk omdat twee personen met hetzelfde gewicht toch fysiek sterk van elkaar kunnen verschillen.

Mannen hebben de neiging om overtollig lichaamsvet op te slaan in het bovenlichaam, met name in de buik. Vrouwen daarentegen slaan het op in de buik, heupen en dijen.

Je vetpercentage kun je op verschillende manieren bepalen, bijvoorbeeld door naar de sportschool te gaan of door een familielid of partner te vragen om het te meten met een meetlint.

Tip #2: begin met gewichten trainen

Ten eerste heb je de juiste aanpak nodig om van je overtollige gewicht en buikje af te komen.

Een snelle manier om in shape te komen en afscheid te nemen van je “dads-body” (behalve het eten van gezonder voedsel, zie tip #2), is door fysieke activiteiten te verrichten. Dit kan van alles zijn, maar hou het simpel en begin met krachttraining.

Misschien ben je nog niet helemaal overtuigd, maar de volgende voordelen zullen verandering brengen:

 • Je verbrandt lichaamsvet
 • Je bouwt spiermassa op

Veel mannen bezoeken geen sportschool omdat ze te moe of te druk zijn. Je hebt echter geen abonnement nodig om buikvet te trainen en in shape te komen. Je hoeft als beginner geen duur fitnessapparatuur aan te schaffen om de resultaten van krachttraining te zien.

Een weerstandsband en een paar gewichten zijn voldoende om te beginnen. Het is verstandig om je in het begin te concentreren op oefeningen die je leuk vindt, zodat het een gewoonte wordt om bezig te zijn met krachttraining.

Als je naar een hoger niveau in krachttraining wilt, overweeg dan om een sportschool in de buurt te vinden.

Tip #3: let op wat je eet

Om af te komen van een dad bod is het zowel noodzakelijk om met gewichten te trainen als om je voedingspatroon aan te passen. Dit betekent dat je moet beginnen met bewust te zijn van wat je eet en vermijd bewerkte voedingsmiddelen die vol zitten met geraffineerde koolhydraten, toegevoegde suikers en ongezonde vetten.

Hoewel je niet elke dag perfect hoeft te eten, is het belangrijk om 5 dagen in de week bewust te zijn van wat je binnenkrijgt. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor het lichaam en worden omgezet in glucose. Als je meer koolhydraten binnenkrijgt dan je verbruikt, zal je lichaam ze opslaan in de vorm van glycogeen. Als zelfs de glycogeen voorraad vol zit, wordt de rest omgezet in vet.

Ga koolhydraatarm eten

Het hormoon insuline, dat glucose transporteert naar de lichaamscellen, wordt minder effectief wanneer je te veel koolhydraten binnenkrijgt. Dit fenomeen staat bekend als insulineresistentie. Hierdoor wordt er meer energie als vet opgeslagen, omdat het lichaam niet goed reageert op insuline.

Als je denkt dat je voedingspatroon een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van een “dad bod”, overweeg dan om een koolhydraatarm dieet te volgen om blijvend af te vallen.

Een koolhydraatarm dieet richt zich niet alleen op het verminderen van de koolhydraat consumptie, maar ook op het vervangen van bewerkte koolhydraten door complexe, “gezonde” koolhydraten. Dit betekent dat de hoeveelheid koolhydraten die je dagelijks eet aanzienlijk wordt beperkt en vervangen wordt door gezonde vetten en eiwitten.

Tip #4: eet eiwitrijk voedsel

Om een strakker en gezonder lichaam te krijgen, kun je niet alleen vertrouwen op oefeningen en cardio. Je eetpatroon speelt een cruciale rol en daarom is het belangrijk om voldoende eiwitrijke voeding te consumeren.

Het verliezen van overtollig buikvet en het bereiken van een slankere figuur, is niet alleen afhankelijk van je tijd in de sportschool, maar ook van wat je op je bord legt. Eiwitrijke voeding is een sleutelrolspeler bij het proces van gewichtsverlies en het bevorderen van een gezond lichaam.

Omdat je spieren bestaan uit eiwitten, is het belangrijk dat je lichaam voldoende eiwitten krijgt om spiermassa op te bouwen.

Een eiwitrijk dieet aan de tafel

Door voldoende eiwitrijk voedsel te eten, helpt je het lichaam zich te herstellen na intensieve training. En hoe meer spieren je hebt, des te meer calorieën je lichaam verbrandt, zelfs in rust.

Als je doel is om lichaamsvet te verbranden en spierverlies te voorkomen, is het verstandig om tussen de 0,8 tot 1,3 gram eiwit per kg lichaamsgewicht te eten.

Je maaltijden moeten een gezonde balans bevatten van hoogwaardige eiwitten, zoals vis, eieren, mager vlees, groenten en gezonde vetten, om je bloedsuikerspiegel en eetlust onder controle te houden.

Tip #5: drink met mate

De calorie-inhoud van alcohol is aanzienlijk hoger dan die van koolhydraten en eiwitten, met 7 kcal per gram alcohol, bijna twee keer zoveel als 4 kcal per gram van deze voedingsstoffen. Dit suggereert dat het overmatig drinken van alcohol niet bijdraagt aan een gezonde en slanke fysiek.

De calorieën uit alcohol worden vaak beschouwd als “lege calorieën”, omdat ze geen essentiële voedingsstoffen bevatten. Bovendien is bewezen dat alcohol op verschillende manieren bijdraagt aan gewichtstoename. Het kan leiden tot een positieve energiebalans, verhoogt de eetlust, veroorzaakt impulsief snacken en remt de vetverbranding. Dit resulteert in een toename van onderhuids vet, vooral rond de buik, en kan ook bijdragen aan een vergroting van de borstomvang.

Overmatig alcoholgebruik bij mannen kan ook de kans op “manboobs” vergroten. Daarnaast is bekend dat mannen gevoeliger zijn voor gewichtstoename door drinken dan vrouwen. Het is daarom verstandig om het drinken van alcohol te beperken tot maximaal één keer per week en te kiezen voor dranken met weinig of geen koolhydraten.

Tip #6: neem voldoende rust

Als je te veel zorgen hebt, is het belangrijk om rust te vinden om je gezondheid te beschermen. Veel stress kan namelijk leiden tot hormonale veranderingen, zoals verhoogde cortisol spiegels, die het testosteron, oestrogeen en schildklierhormonen beïnvloeden. Dit kan zelfs resulteren in een grotere buikomvang.

Een manier om te ontspannen na een drukke dag is door tijd te nemen voor jezelf. Luister naar muziek, lees een goed boek, of neem een warm bad. Doen waar je rustig van wordt, zelfs al is het maar voor een half uurtje, is belangrijk.

Als je gestrest bent, is het vaak moeilijk om te slapen. Hierdoor raak je alleen nog maar meer gestrest, en deze vicieuze cirkel is moeilijk te doorbreken. Het is namelijk bekend dat hoe minder je slaapt, hoe meer honger je hebt. Hierdoor eet je waarschijnlijk meer dan je denkt, en dit kan leiden tot een verhoging van calorie-inname.

Slaaptekort leidt tot meer calorieën

Ongeveer een derde van de volwassenen krijgt volgens schattingen onvoldoende slaap. Dit heeft gevolgen voor hun gezondheid. Een slaaptekort kan leiden tot het consumeren van ongezonde voedingsmiddelen, waaronder vetrijk voedsel, en tot gecontroleerde eetbuien.

Onderzoek toont aan dat een gebrek aan slaap leidt tot het consumeren van gemiddeld 385 extra calorieën per dag. Dit resulteert vaak in een dikkere buik.

Het is belangrijk om te weten dat zowel te weinig als te veel slaap nadelig is voor de gezondheid. Een volwassene zou minimaal 7 en maximaal 9 uur slaap per nacht moeten krijgen. Het is aangeraden om niet minder dan 6 uur en niet meer dan 10 uur te slapen.

Tip #7: High Intensity Interval Training (HIIT)

Ben je op zoek naar een tijdbesparende manier om het maximale uit je training te halen? Overweeg dan HIIT! Naast krachttraining is HIIT (High Intensity Interval Training) een bewezen effectieve manier om vet te verbranden.

Deze vorm van sporten bestaat uit oefeningen die op hoge intensiteit worden uitgevoerd afgewisseld met korte rustmomenten.

HIIT maakt van je lichaam een vetverbrandingsmachine, wat het een ideaal trainingsprogramma maakt om je vetpercentage te verlagen.

Volgens onderzoek verloren mensen die 3 keer per week gedurende 20 minuten HIIT-oefeningen uitvoerden, gemiddeld 2 kg zonder veranderingen in hun voedingspatroon!

Tip #8: probeer intermittent fasting

Intermittent fasting is de geheime wapen in de strijd tegen een bierbuik en love handles. Ondanks de vele manieren om vet te verbranden, blijkt intermittent fasting een razendsnelle manier te zijn om je doelen te bereiken. Diverse onderzoeken bevestigen dat het effectief is bij het afvallen en het verbranden van hardnekkig buikvet.

Wat is Intermittent fasting?

Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij er periodes van vasten en eten worden afgewisseld. Het idee achter intermittent fasting is om tijdelijk te vasten voor een bepaalde tijdsduur, waarna men weer normaal mag eten. Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting, waaronder de 16/8-methode waarbij er 16 uur wordt gevast en 8 uur wordt gegeten. Het doel van intermittent fasting is om de stofwisseling te verbeteren, het lichaam aan te sporen om meer vet te verbranden en het afvallen te bevorderen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Wil je een strakkere buik na je vijftigste? In dit artikel vind je hoe je op middelbare leeftijd effectief buikvet kunt verminderen!

We bespreken de gevaren van te veel buikvet op deze leeftijd en bieden je waardevolle adviezen en effectieve oefeningen om op een gezonde wijze afscheid te nemen van overtollig buikvet.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, vooral visceraal vet rond de organen, is gevaarlijk omdat het het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor vrouwen een toename van buikvet ervaren.

De afname van oestrogeen en testosteron, samen met een vertraagde stofwisseling en verminderde spiermassa, maakt het lastiger om buikvet te verliezen. Gezonde voeding en gerichte oefeningen kunnen helpen dit specifieke lichaamsvet te verminderen. 

Soorten buikvet: Onderhuids vs. visceraal buikvet

Onderhuids vet zit tussen je huid en spieren, vooral rond de buik, terwijl visceraal buikvet dieper in je buik ligt, rond je organen. Visceraal vet is gevaarlijker omdat het kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Met het ouder worden, vooral naarmate je de 50 passeert, kan de verdeling van vet veranderen door hormonale veranderingen, met name tijdens de overgang. 

Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?

Na je 50ste vertraagt je metabolisme en veranderen je hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. 

Het lichaam begint meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden, wat resulteert in een toename van buikvet. Een afname in spiermassa betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Buikvet kwijtraken 50 plus

Met het klimmen der jaren ontmoeten we nieuwe uitdagingen voor onze gezondheid, waaronder het verliezen van buikvet wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er hoop: zowel het oppervlakkige buikvet als het dieper liggende visceraal vet zijn wel degelijk aan te pakken met een combinatie van gerichte beweging en een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs na de leeftijd van vijftig is het haalbaar om slanker te worden rond je middel.

In het vervolg van dit artikel ontdek je effectieve methoden om buikvet aan te pakken op latere leeftijd. Lees verder om te leren hoe je dit op een gezonde en blijvende manier kunt realiseren!

Cardio training

Cardio training is essentieel voor 50-plussers die buikvet willen verliezen. Het helpt het metabolisme te verhogen, waardoor calorieën efficiënter worden verbrand.

Voor vrouwen in de overgang, waarbij hormonale veranderingen vetopslag rond de buik kunnen bevorderen, biedt cardio een effectieve manier om tegen deze vetverdeling te vechten.

Door regelmatig cardio-oefeningen te doen, samen met het eten van gezonde voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en het volgen van een gebalanceerd voedingspatroon, kun je buikvet verminderen en een plattere buik krijgen.

Het combineert verbranden van vet met het bouwen van een gezonde levensstijl, essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het verlagen van risico op chronische ziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen, wat essentieel is voor het verbranden van calorieën en dus voor het verliezen van buikvet.

Voor iedereen die boven de 50 is en moeite heeft met het kwijtraken van buikvet, bieden aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen een effectieve manier om vet te verbranden, vooral rond de buikstreek.

Intermittent Fasting

Intermitterend vasten betekent dat je eet binnen specifieke tijdframes en de rest van de dag niets eet. Tijdens deze vastenperiodes onthoud je je van alle soorten voedsel, maar is het toegestaan om water, groene thee, of zwarte koffie te drinken, mits je geen calorieën consumeert.

Deze methode kan je stofwisseling en het verbranden van vetten stimuleren. Daarnaast laat het zich gemakkelijk aanpassen aan je dagelijkse routine en is het makkelijk vol te houden.

Intermitterend vasten kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, wat kan leiden tot minder rimpels en een gezondere huid, door regelmatig voedselinname te beperken.

Het is echter belangrijk op te merken dat langdurig vasten niet voor elke vrouw even gunstig kan zijn als voor mannen. Vrouwen die intermitterend vasten overwegen, wordt geadviseerd dit op een aangepaste wijze te doen, zoals niet langer dan 16 uur aaneengesloten vasten en het aantal vastdagen per week te beperken.

Aan de slag met krachttraining of fitness

Een van de meest effectieve strategieën om de gangbare ongemakken die gepaard gaan met ouder worden aan te pakken, is het integreren van fitness of krachttraining in je dagelijkse leven.

Het verbazingwekkende is dat slechts twee à drie sessies van doelgerichte training per week reeds een significante impact kunnen hebben op zowel je fysieke verschijning als je welzijn.

HIIT voor 50 plussers

HIIT, of High-Intensity Interval Training, is ook voor 50-plussers een effectieve manier om buikvet te verliezen en naar een plattere buik toe te werken. Deze trainingsvorm stimuleert de vetverbranding en ondersteunt het afvallen door intensieve oefeningen af te wisselen met korte rustperiodes.

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme, maar HIIT kan helpen dit proces tegen te gaan. Het aanpassen van je voedingspatroon, inclusief minder calorieën en meer gezonde voedingsmiddelen eten, versterkt de effecten van HIIT.

Bovendien helpt deze trainingsmethode bij het opbouwen en behouden van spiermassa, essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een vitale levensstijl.

Kortom, HIIT is een veilige en efficiënte manier om fit te blijven, zelfs als je de 50 bent gepasseerd.

Een uitgebalanceerd dieet  en gezonde voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van buikvet bij 50-plussers. Met een dieet rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en laag in eenvoudige koolhydraten, ondersteun je een gezonde stofwisseling en bevorder je vetverbranding.

Het beperken van suikerrijke voedingsmiddelen en verwerkte producten draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat essentieel is om vetopslag, vooral rond de buik, tegen te gaan.

Adequate hydratatie en de inname van voedingsmiddelen vol vitamines en mineralen ondersteunen een gezonde spijsvertering en een optimaal metabolisme, essentieel voor het behouden van een gezond gewicht en een platte buik na je 50ste.

Verhoog je lichamelijke activiteit en metabolisme

Het verhogen van lichamelijke activiteit is cruciaal voor het minimaliseren van buikvet, vooral na je 50ste. Meer bewegen stimuleert vetverbranding en helpt buikvet kwijt te raken.

Door te focussen op oefeningen die vet verbranden en spiermassa opbouwen, verbetert je metabolisme, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt, zelfs in rust. 

Activiteiten zoals wandelen, fietsen of gerichte fitnessoefeningen zijn effectieve manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Start met haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker, gezonder lichaam.

Beheer stress

Het verbeteren van stressmanagement speelt een cruciale rol in het verliezen van buikvet, vooral voor vrouwen in de overgang. Stress leidt tot een toename van cortisol, wat de vetopslag rond de buik kan verhogen.

Door yoga en meditatie te integreren in je dagelijkse routine, kun je effectief stress verminderen, je metabolisme stabiliseren, en zo bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Deze praktijken helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verkrijgen van een meer ontspannen geest en een gezond voedingspatroon. Het aanleren van stressmanagementtechnieken is dus een essentiële stap voor wie een platte buik wil krijgen en behouden.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om buikvet te verliezen en af te vallen, vooral na je 50ste. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, waardoor je metabolisme efficiënter werkt en je meer calorieën kunt verbranden.

Slechte slaap kan leiden tot verhoogde opslag van buikvet door verstoring van hormonen die je eetlust regelen.

Naarmate je ouder wordt, is het behouden van spiermassa cruciaal; slaap speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verbeteren van je slaapgewoonten kan dus helpen bij het verminderen van buikvet, het onder controle houden van je metabolisme, en het ondersteunen van een gezond gewicht. Prioriteit geven aan nachtrust is een veilige manier om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Hydrateer voldoende en vermijd overmatig alcoholgebruik

Om buikvet te verliezen en een platte buik te krijgen, ook na je 50ste, is het essentieel om voldoende te hydrateren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Water speelt een cruciale rol in het metabolisme en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het behouden van een goede hydratatie kan bijdragen aan het verminderen van buikvet door een vol gevoel te geven, wat overeten voorkomt. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een toename van buikvet, omdat het vaak rijk is aan calorieën en de vetverbranding kan vertragen.

Het maken van bewuste keuzes in wat je eet en drinkt, kan aanzienlijk helpen bij het verliezen van buikvet en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Er zijn een aantal buikspieroefeningen die je als 50-plusser kunt doen om buikvet te verbranden, en jouw buikspieren te trainen:

Burpees

Burpees zijn een intensieve total-body oefening die kracht en cardio combineert voor een effectieve workout. Hier is hoe je een burpee stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Squat: Buig door je knieën en plaats je handen op de grond voor je voeten.
 3. Plank: Spring met je voeten naar achteren om in een plankpositie te komen. Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
 4. Push-up (optioneel): Voer een push-up uit door je ellebogen te buigen en je borst naar de grond te brengen. Duw jezelf weer omhoog.
 5. Squatpositie: Spring met je voeten weer naar je handen om terug te keren in de squatpositie.
 6. Sprong: Vanuit de squatpositie spring je explosief omhoog, breng je handen boven je hoofd.
 7. Herhaling: Land zachtjes en ga direct door met de volgende herhaling.

Burpees zijn uitdagend, maar effectief voor het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren en het verhogen van je metabolisme. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

Mountain climbers

Mountain climbers zijn een dynamische oefening die de cardiovasculaire gezondheid verbetert en tegelijkertijd meerdere spiergroepen versterkt. Hier volgt hoe je mountain climbers stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Begin in een hoge plankpositie met je handen direct onder je schouders en je lichaam in een rechte lijn van hoofd tot tenen.
 2. Trek je knie in: Breng je rechterknie naar je borst zonder je heupen omhoog te brengen.
 3. Wissel: Spring snel en wissel van been door je rechterbeen terug te strekken terwijl je tegelijkertijd je linkerknie naar je borst brengt.
 4. Blijf bewegen: Wissel snel en soepel tussen je benen, alsof je op de plek aan het rennen bent terwijl je in plankpositie blijft.
 5. Houd je core strak: Zorg dat je buikspieren aangespannen zijn gedurende de hele oefening om je rug recht te houden en je core te versterken.
 6. Ademhaling: Blijf gelijkmatig ademen terwijl je de beweging herhaalt, en probeer een gestaag tempo aan te houden.

Mountain climbers zijn effectief voor het trainen van de core, het verbeteren van de behendigheid en het verhogen van de hartslag. Deze oefening kan worden aangepast aan elk fitnessniveau door de snelheid of intensiteit aan te passen.

De brug

De brug, ook bekend als de heuplift, is een uitstekende oefening om je bilspieren, hamstrings en de core te versterken. Hier is hoe je de brug stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Je armen liggen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden.
 2. Heupen omhoog: Adem in en til je heupen langzaam van de vloer door je bilspieren aan te spannen, totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders.
 3. Positie vasthouden: Houd deze positie een paar seconden vast. Zorg ervoor dat je buikspieren ook aangespannen zijn om je core te stabiliseren.
 4. Terug naar startpositie: Adem uit en laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal: Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je fitnessniveau.

Om de oefening uitdagender te maken, kun je een been uitstrekken terwijl je je heupen opgetild houdt, en wissel je af tussen de benen. Dit is een uitstekende manier om je onderlichaam te versterken en tegelijkertijd je balans en stabiliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 cm buikomtrek?

Een verkleining van je buikomvang met 1 cm reflecteert een geschatte gewichtsafname van circa 750 gram, waarvan ongeveer 500 gram uit puur lichaamsvet bestaat. Om deze afname in buikomvang te bewerkstelligen, is een caloriedeficit van ongeveer 4000 kcal noodzakelijk.

Voor een gezonde buikomvang wordt voor vrouwen een omtrek van minder dan 88 cm aangeraden, terwijl voor mannen een omtrek van minder dan 102 cm als gezond wordt beschouwd. Deze normen kunnen echter verschillen naargelang lichaamslengte en -vorm.

Buikvet tijdens de overgang en buikvet bij 50 plus vrouwen

Bij vrouwen kan de opbouw van buikvet het resultaat zijn van diverse oorzaken, waaronder voedingspatronen die verbetering behoeven, een gebrek aan fysieke activiteit, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld gedurende de menopauze), en erfelijkheid.

Bovendien kunnen stress en onvoldoende slaap een rol spelen bij het accumuleren van vet rond de middel.

Waar verlies je het meeste buikvet mee?

Het maximale verlies van buikvet wordt bereikt door een samenspel van cardiovasculaire training, krachtinspanningen en het aanhouden van een gezonde voeding. Concentreer je op oefeningen die de grote spiergroepen activeren en je hartslag opdrijven.

Bronnen

 •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
 •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
 • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
 • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
Continue Reading

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Trending