Connect with us

Fitness

TRX oefeningen: Versterk je lichaam met TRX suspension training

Angelo

Published

on

Shouders trainen

TRX Suspension Training is een populaire vorm van lichaamsgewichttraining die gebruik maakt van een mobiel trainingsmiddel genaamd de TRX Suspension Trainer. De TRX Suspension Trainer is ontwikkeld door een voormalig Amerikaanse Navy SEAL genaamd Randy Hetrick. Hij bedacht dit systeem om in vorm te blijven tijdens zijn dienst bij de Navy SEALs.

TRX en compound oefeningen

Met TRX Suspension Training kun je effectieve oefeningen uitvoeren die meerdere spiergroepen tegelijkertijd trainen. Het is een geweldige manier om kracht, flexibiliteit, stabiliteit en coördinatie te verbeteren. Bovendien is het een uitstekende workout voor je hart en verbrand je er flink wat calorieën mee.

Wat is de TRX suspension?

De TRX Suspension Trainer bestaat uit twee touwen met handgrepen eraan bevestigd. Je kunt de TRX aan een anker bevestigen, of je kunt hem vastmaken aan een deur of muur. Je kunt de TRX Suspension Trainer gebruiken om allerlei oefeningen te doen, zoals squats, lunges, pushups, planks, bicep curls en hamstring curls.

Om te beginnen met TRX Suspension Training, pak je de handvatten vast en plaats je je voeten in de TRX. Houd je buikspieren aangespannen en je hoofd in een neutrale positie. Beweeg je lichaam omhoog of omlaag om de intensiteit van de oefening aan te passen. Bijvoorbeeld door je achteren te laten zakken, wordt de oefening zwaarder, terwijl je door je armen te strekken de oefening juist weer iets makkelijker maakt.

Voordelen van TRX oefeningen

Een van de voordelen van TRX oefeningen is dat je bijna elke spiergroep in je lichaam kunt trainen. Door de instabiliteit van de TRX kun je bijvoorbeeld je schuine buikspieren trainen terwijl je een bicep curl uitvoert, of je bilspieren trainen terwijl je een pushup doet. Bovendien kun je met de TRX oefeningen de intensiteit van de oefeningen zwaarder maken door je achterste knie of alleen maar met één been in de TRX te laten hangen.

Een ander voordeel van de TRX Suspension Trainer is dat je het overal kunt gebruiken en het een geweldige aanvulling is op je sportschool workout. Je kunt ook thuis trainen met de TRX. Een personal trainer of fysiotherapeut kan je helpen om de juiste techniek en houding te leren bij het trainen met de TRX.

TRX oefeningen kunnen erg zwaar zijn

Een nadeel van TRX oefeningen is dat sommige oefeningen erg zwaar kunnen zijn, vooral als je nieuw bent in het trainen met de TRX. Het is belangrijk om langzaam te beginnen en je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de intensiteit van de oefeningen. Als je merkt dat je de oefeningen niet goed kunt uitvoeren, zoek dan hulp van een personal trainer of fysiotherapeut.

Er zijn talloze variaties en producten beschikbaar voor de TRX Suspension Trainer. Het is een geweldige tool om je hele lichaam te trainen.

De voordelen van TRX Suspension Training

TRX Suspension Training is een effectieve manier om je hele lichaam te trainen. Het gebruikt je eigen lichaamsgewicht en de zwaartekracht om spieren te versterken, flexibiliteit te vergroten en je conditie te verbeteren. TRX oefeningen zijn een geweldige manier om calorieën te verbranden en vet te verminderen.

Een ander voordeel van TRX Suspension Training is dat het geschikt is voor alle niveaus. Beginners kunnen de oefeningen minder intens maken door de hoek te veranderen of minder herhalingen te doen. Gevorderde sporters kunnen de oefeningen zwaarder maken door de hoek te verkleinen of meer herhalingen te doen.

TRX Suspension Training biedt ook voordelen voor stabiliteit en coördinatie. Omdat je in een instabiele positie traint, moet je je spieren en gewrichten stabiliseren en coördineren om de oefeningen correct uit te voeren. Dit kan helpen bij het verbeteren van de algehele stabiliteit en coördinatie, waardoor je beter kunt presteren in andere sporten en activiteiten.

De nadelen van TRX Suspension Training

Zoals bij elke vorm van krachttraining, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan TRX Suspension Training. Het grootste nadeel is dat het erg zwaar kan zijn voor beginners of mensen met bepaalde blessures of aandoeningen.

Het is daarom belangrijk om te overleggen met een personal trainer of fysiotherapeut voordat je begint met TRX Suspension Training om ervoor te zorgen dat je de oefeningen veilig en effectief uitvoert.

Een ander nadeel van TRX Suspension Training is dat het mobiele trainingsmiddel enigszins beperkt is in het aantal oefeningen dat je kunt doen in vergelijking met traditionele krachttraining met gewichten.

Dit kan betekenen dat je de oefeningen na verloop van tijd minder uitdagend vindt en dat je moet investeren in andere producten of apparatuur om de intensiteit van je training te verhogen.

TRX oefeningen

Er zijn ontzettend veel manieren om je lichaam te trainen en een goede workout te krijgen. Een van de manieren waarop je veel spieren tegelijk kunt werken, is met behulp van een TRX trainer. Hierdoor train je niet alleen je bovenlichaam, maar ook je onderlichaam en je core. Je hartslag gaat omhoog en je spieren worden flink uitgedaagd.

TRX oefeningen: De lunge

Een oefening die je kunt doen met de TRX trainer is de lunge. Begin met een grote stap vooruit met je voorste voet en zet je achterste voet in de TRX. Leun voorover en houd de handvatten vast voor extra steun.

Zorg dat je heuphoogte blijft en span je bil- en beenspieren aan. Buig je voorste knie tot een hoek van 90 graden terwijl je je achterste knie naar de grond laat zakken. Probeer je gewicht te verdelen over beide benen en herhaal een aantal keren voordat je van kant wisselt.

TRX oefeningen: De hamstring curl

 

Een andere oefening is de hamstring curl. Ga op je rug liggen en zet je voeten in de TRX. Til je heupen omhoog tot een rechte lijn en fixeer je bovenrug op de grond.

Strek je armen langs je lichaam en plaats je handpalmen op de grond voor stabiliteit. Trek vervolgens je hakken naar je billen terwijl je je benen gestrekt houdt en je heupen omhoog duwt. Laat je voeten weer terugkomen naar de beginpositie en herhaal de oefening een aantal keer.

TRX oefeningen: De side plank

 

Als je je schuine buikspieren wilt trainen, kun je de side plank doen. Ga op je zij liggen en zet je voeten op elkaar. Zet je onderste elleboog onder je schouder en plaats je andere hand op je heup.

Duw je heupen omhoog totdat je in een rechte lijn staat. Houd deze positie vast en span je schuine buikspieren aan. Als dit te makkelijk wordt, kun je je bovenste arm gestrekt omhoog houden voor extra weerstand.

TRX oefeningen: De squat

 

Een oefening die je kunt doen met de TRX is de squat. Begin door met je rug naar de TRX te staan en de handvatten vast te pakken. Spreid je voeten op heupbreedte en buig je knieën zijwaarts terwijl je jezelf laat zakken. Houd je rug recht en kijk recht vooruit terwijl je naar beneden gaat. Als je niet zover kunt zakken als je wilt, probeer dan je bovenbenen horizontaal te houden en je armen recht naar voren te houden.

TRX oefeningen: De row

 

Een andere oefening die je kunt doen is de row. Begin door met je gezicht naar de TRX te staan en de handvatten vast te pakken. Leun naar achteren en laat jezelf zakken totdat je in een hoek van ongeveer 45 graden staat. Trek vervolgens jezelf omhoog, waarbij je je schouderbladen naar elkaar toe trekt en je ellebogen langs je zij houdt.

Om de oefening zwaarder te maken, kun je de moeilijkheidsgraad verhogen door verder naar voren te leunen of door de TRX hoger te plaatsen. Als je deze oefeningen een aantal herhalen doet, zul je merken dat je spieren sterker worden en dat je meer energie hebt.

 

De TRX trainer is een geweldige tool om je lichaam sterker te maken en je spieren te trainen op verschillende niveaus. Er zijn ontzettend veel oefeningen die je kunt doen, van beginner tot gevorderd niveau.

Het mooie is dat je de weerstand gemakkelijk kunt aanpassen door simpelweg een stap dichter bij of verder van het ankerpunt te gaan staan. Daarnaast kun je allerlei variaties maken door je voeten in de TRX te zetten of door te hangen met één hand vast.

Tot slot

Als je op zoek bent naar een effectieve manier van trainen die meerdere spieren tegelijk werkt, dan is de losse TRX een goede optie. De TRX is een stuk fitnessapparatuur dat oorspronkelijk werd gebruikt door de Amerikaanse Navy SEALs. Het is ontworpen om kracht en stabiliteit op te bouwen door het trainen van de schuine buikspieren, de bovenbenen horizontaal te houden en de billen te trekken.

TRX Suspension Training is een geweldige manier om je hele lichaam te trainen met behulp van je eigen lichaamsgewicht en de zwaartekracht.

Het biedt voordelen voor stabiliteit, coördinatie, kracht en conditie en is geschikt voor alle niveaus. Het is belangrijk om te overleggen met een personal trainer of fysiotherapeut voordat je begint met TRX Suspension Training om ervoor te zorgen dat je de oefeningen veilig en effectief uitvoert.

Houd er rekening mee dat er enkele nadelen zijn verbonden aan TRX Suspension Training, waaronder de beperkingen van het mobiele trainingsmiddel en het feit dat het zwaar kan zijn voor beginners of mensen met bepaalde blessures of aandoeningen.

Met de juiste begeleiding en variatie in je training kan TRX Suspension Training echter een geweldige aanvulling zijn op je fitnessroutine.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending