Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Het trainen van de kuitspieren, zo doe je dat

Het trainen van de kuitspieren is een onderdeel van een gezonde en gebalanceerde workout routine. Hoewel de kuitspieren vaak worden overgeslagen of onderschat, zijn ze van groot belang voor een goede balans in het lichaam en voor het verbeteren van de prestaties in andere oefeningen. In dit blog zullen we dieper ingaan op hoe je de kuitspieren op de juiste manier kunt trainen.

Voordat we beginnen over kuiten trainen, is het belangrijk om te weten dat de kuiten bestaan uit meerdere spieren. De gastrocnemius en de soleus zijn de twee belangrijkste spieren die in de kuiten zitten. De gastrocnemius is de grootste spier in de kuit en is verantwoordelijk voor de kniebuiging. De soleus is een diepere spier die verantwoordelijk is voor de enkelbuiging.

Wanneer je begint met kuiten trainen is het belangrijk om beide spieren te trainen voor een volledige en gezonde kuit.Een van de meest populaire manieren om de kuiten te trainen is door middel van de standing calf raise. Deze oefening wordt uitgevoerd op een speciaal daarvoor ontworpen machine.

Tijdens de oefening sta je met je gezicht naar de machine en plaats je je voorvoeten op de steun. Vervolgens strek je je voeten omhoog, zorgend dat je benen gestrekt blijven. Dit is een effectieve oefening voor de gastrocnemius.

Een andere populaire oefening voor de kuiten is de seated calf raise. Deze oefening wordt ook uitgevoerd op een speciaal daarvoor ontworpen machine. Tijdens de oefening ga je zitten op de machine en plaats je je voeten op de verhoging. Vervolgens strek je je voeten omhoog, zorgend dat je benen gestrekt blijven. Dit is een effectieve oefening voor de soleus.

Toe presses zijn een andere goede oefening voor de kuiten. Deze oefening wordt uitgevoerd met de leg press machine. Tijdens de oefening ga je zitten op de machine en plaats je je voeten op het platform. Vervolgens druk je het platform omhoog door kracht te zetten vanuit de hielen. Dit is een effectieve oefening voor de gastrocnemius.

Explosief trainen is ook een belangrijk onderdeel van het trainen van de kuiten. Hierbij worden de spieren getraind met snelle, intense bewegingen. Dit kan bijvoorbeeld door het doen van plyometrische oefeningen zoals box jumps of jump squats. Deze oefeningen helpen niet alleen bij het vergroten van de spiermassa, maar ook bij het verbeteren van de snelheid en explosiviteit van de kuiten.

Het is belangrijk om te weten dat bij het trainen van de kuiten het gebruik van zware gewichten belangrijk is. Probeer bij elke oefening een gewicht te kiezen waarmee je 8 tot 12 herhalingen kunt uitvoeren. Voer vervolgens 3 sets van elke oefening uit, om een totaal van 24 tot 36 herhalingen te bereiken. Als dit te gemakkelijk is, overweeg dan het gebruik van zwaardere gewichten.

Het is ook belangrijk om te variëren in de oefeningen die je doet. Dit helpt bij het vermijden van verveling en het versterken van de spieren vanuit verschillende hoeken. Probeer de bovengenoemde oefeningen af te wisselen met andere oefeningen zoals calf raises met dumbbells, calf raises met een barbell of calf raises met een eigen lichaamsgewicht. Kuiten trainen doe je dus het beste door te variëren in je oefeningen en vooral veel gewicht te gebruiken.

Bij het trainen van de kuiten is het ook belangrijk om te letten op de juiste houding. Zorg ervoor dat je rug recht blijft tijdens de oefeningen en dat je benen op de juiste manier zijn geplaatst. Dit helpt bij het verminderen van blessures en bij het verkrijgen van de beste resultaten.

Kuitspieren trainen

De standing calf raise

De standing calf raise is een veelgebruikte oefening voor het trainen van de kuiten. De oefening wordt uitgevoerd op een speciaal daarvoor ontworpen machine. Het is belangrijk om complete herhalingen te maken, waarbij de voet volledig gestrekt wordt. De oefening wordt als volgt uitgevoerd:

 

De standing calf raise is een veelgebruikte oefening voor het trainen van de kuiten. De oefening wordt uitgevoerd op een speciaal daarvoor ontworpen machine. Het is belangrijk om complete herhalingen te maken, waarbij de voet volledig gestrekt wordt. De oefening wordt als volgt uitgevoerd:

 • Sta recht met je gezicht naar de machine, met de schouders onder de kussens.
 • Plaats je voorvoeten op de steun, buig de enkels een beetje (met de hiel naar beneden).
 • Strek de voeten omhoog, zorg dat je benen gestrekt blijven. Voor extra nadruk op de binnen- of buitenkant van de kuiten, kun je met de voeten naar binnen of buiten staan. Een andere variant is de one-leg standing calf raise, die met een machine of met dumbbells uitgevoerd kan worden.

De seated calf raise

De seated calf raise is een oefening die zich richt op de scholspier, de platte kuitspier die zich onder de achterkant van de knie bevindt. De oefening wordt zittend uitgevoerd op een speciaal daarvoor ontworpen machine.

 • Ga zitten op de machine, met je bovenbenen onder het kussen en onderbenen ondersteund door het kussen.
 • Plaats je voeten op de verhoging, buig de enkels lichtjes.
 • Strek je voeten om het gewicht te verplaatsen. Let tijdens de oefening op een goede houding, met een rechte rug en benen. Zorg dat de kracht uit de kuitspieren komt.

Toe presses

Toe presses zijn een effectieve oefening voor het trainen van de kuiten die goed te combineren of te vervangen is met andere oefeningen zoals standing en seated calf raises. Deze oefening wordt uitgevoerd met de leg press machine.

 • Kies een gewicht waarmee je 8 tot 12 herhalingen kunt uitvoeren.
 • Ga zitten op de leg press machine, zet de rug tegen de leuning, zodat deze recht blijft.
 • Plaats je voeten op het platform, zodat de benen en bovenlichaam een rechte hoek vormen, met de voeten op heupbreedte.
 • Druk het platform omhoog door kracht te zetten vanuit de hielen, zorg dat de knieën niet volledig gestrekt zijn.
 • Houd de eindpositie kort aan en laat het platform onder spanning terug vieren naar de beginhouding.

Kuitspieren zijn vaak een onderschatte spiergroep, omdat ze veel weerstand kunnen hebben en pijnlijk kunnen zijn tijdens training. Echter, voor optimale resultaten, is het belangrijk om de kuitspieren explosief te trainen. Dit kan door complete herhalingen uit te voeren en technisch perfect te werken.

Het gebruik van zware gewichten is ook van belang voor het vergroten van spiermassa in de kuiten. Probeer maximaal 8 tot 12 herhalingen per set te halen en voer 3 sets per oefening uit, om een totaal van 24 tot 36 herhalingen te bereiken. Als dit te gemakkelijk is, overweeg dan het gebruik van zwaardere gewichten tijdens het kuiten trainen.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.