Connect with us

Fitness

De french press

Angelo

Published

on

Triceps

De kans is groot dat als je geïnteresseerd bent in krachttraining, je waarschijnlijk al bekend bent met de term ‘French Press’. Zo niet, maak je geen zorgen – dat is precies waar we vandaag dieper op in gaan.

De French Press, ook wel bekend als de triceps extension, is een geweldige oefening die je routine echt kan oppeppen en een boost kan geven aan je bovenlichaam. Dus maak je klaar, want we duiken in op de techniek, de voordelen en waarom je misschien deze oefening wilt opnemen in je volgende trainingssessie.

De musculus triceps brachii (Triceps)

De musculus triceps brachii, oftewel de triceps, is een grote spier aan de achterkant van de bovenarm en speelt een cruciale rol in het menselijk bewegingsapparaat. De triceps heeft drie koppen (vandaar de naam ‘tri-ceps’): de lange kop, de laterale kop en de mediale kop.

 • De lange kop begint aan de onderkant van de schouderblad en strekt zich uit langs de achterkant van de arm.
 • De laterale kop bevindt zich aan de buitenkant van de bovenarm.
 • De mediale kop zit meer verborgen en ligt dieper dan de andere twee, aan de binnenkant van de arm.

Alle drie de koppen komen samen bij de elleboog. Deze structuur maakt de triceps uniek en zorgt voor zowel de kracht als de flexibiliteit die nodig is voor bewegingen zoals het strekken van de arm en het stabiliseren van het schoudergewricht.

De triceps is van groot belang omdat deze verantwoordelijk is voor de extensie van de onderarm ten opzichte van de bovenarm – in wezen alles wat te maken heeft met het strekken van je arm. Of je nu een boek van een hoge plank pakt, een tennisracket zwaait of een push-up doet, je triceps is betrokken.

Bovendien helpt het hebben van sterke triceps bij het ondersteunen van de elleboog- en schoudergewrichten, en het evenwicht tussen de spieren aan de voor- en achterkant van de bovenarm te behouden. Dit evenwicht is cruciaal om blessures te voorkomen en een functioneel, evenwichtig bovenlichaam te behouden.

Daarom is het trainen van je triceps met oefeningen zoals de French Press niet alleen essentieel voor het bouwen van bovenlichaamskracht en -massa, maar ook voor het behoud van algehele lichamelijke gezondheid en functionaliteit. Sterke triceps maken het dagelijks leven gemakkelijker en helpen je ook beter te presteren in diverse sporten en activiteiten.

Secundaire spiergroepen

De French Press is een oefening die zich hoofdzakelijk richt op de triceps, maar er zijn ook andere spiergroepen die een rol spelen en daarom getraind worden tijdens deze oefening. Deze spieren worden vaak secundaire of stabiliserende spieren genoemd. Hoewel ze misschien niet de hoofdfocus zijn, zijn ze net zo belangrijk in je algehele fitnessreis en bij het opbouwen van een evenwichtig, sterk lichaam.

 1. Deltaspieren: Hoewel de French Press voornamelijk op de triceps is gericht, werkt het ook de deltaspieren, voornamelijk de achterste deltoideus, die zich aan de achterkant van je schouders bevindt. Deze spieren helpen bij het stabiliseren van de gewichten boven je hoofd.
 2. Borstspieren: De grote borstspier, of pectoralis major, is ook betrokken bij de French Press. Hoewel ze niet primair worden gebruikt, helpen deze spieren de beweging van de armen en schouders te ondersteunen en te stabiliseren.
 3. Kernspieren: Je buik- en onderrugspieren – gezamenlijk bekend als je kernspieren – worden ook betrokken bij de French Press, vooral als je de oefening staand uitvoert. Deze spieren helpen je lichaam te stabiliseren en een goede houding te behouden tijdens de oefening, wat cruciaal is om blessures te voorkomen en de effectiviteit van de oefening te maximaliseren.

Het trainen van deze secundaire spiergroepen tijdens de French Press helpt je om een meer evenwichtige fysieke ontwikkeling te bereiken, de algehele lichaamskracht te vergroten en je lichaam voor te bereiden op meer gecompliceerde en zwaardere liften. Het onthult ook het ware nut van de French Press – het is niet alleen een tricepsoefening, maar een volwaardige bovenlichaamsoefening die bijdraagt aan functionele fitheid.

Belang van de french press in krachttraining

De French Press, ook wel bekend als de triceps extension, is een fundamentele oefening in krachttraining, en hier is waarom:

 1. Targeting van de triceps: De French Press is uniek in haar vermogen om effectief alle drie de koppen van de triceps te raken, iets dat niet alle tricepsoefeningen kunnen bereiken. Een volledig ontwikkelde triceps is essentieel voor zowel esthetische balans als voor algemene kracht in het bovenlichaam.
 2. Bovenlichaamskracht: De French Press versterkt niet alleen je triceps, maar activeert ook je schouders, borst en kernspieren, waardoor het een uitstekende samengestelde oefening is voor het opbouwen van bovenlichaamskracht.
 3. Blessurepreventie: De French Press kan helpen om de krachtbalans tussen je biceps en triceps te herstellen, wat van cruciaal belang is om blessures te voorkomen. Veel mensen richten zich voornamelijk op hun biceps, waardoor de triceps onderontwikkeld blijven en het risico op blessures toeneemt.
 4. Functionele kracht: Naast het vergroten van de spiermassa, verbetert de French Press ook je functionele kracht, wat betekent dat het de kracht en stabiliteit verbetert die je nodig hebt voor dagelijkse activiteiten, zoals het dragen van boodschappen of het optillen van zware voorwerpen.
 5. Flexibiliteit: Door de volledige extensie en flexie van de elleboog te trainen, kan de French Press de flexibiliteit van de arm verbeteren, wat kan bijdragen aan betere prestaties in andere oefeningen en sporten.

Kortom, de French Press is een krachtige oefening die zowel het uiterlijk als de functionaliteit van je bovenlichaam kan verbeteren. Het is een must-have in je krachttrainingsroutine, of je nu een beginner bent of een ervaren lifter.

De barbell seated overhead triceps extension

De Barbell Seated Overhead Triceps Extension, een variatie op de klassieke French Press, is een uitstekende oefening die je triceps direct aanpakt en bijdraagt aan het opbouwen van kracht en massa in je bovenlichaam. Hier zijn de stappen om deze oefening correct uit te voeren:

 1. Positionering: Begin door op een bankje te zitten met een rechte rug, voeten plat op de grond en een barbell in je handen boven je hoofd. Zorg ervoor dat je de barbell stevig vasthoudt met een bovenhandse grip, je handen ongeveer schouderbreedte uit elkaar.
 2. Uitvoering: Adem in en buig langzaam je ellebogen om de barbell achter je hoofd te laten zakken. Je ellebogen moeten in de buurt van je oren blijven en moeten de enige gewrichten zijn die bewegen tijdens deze oefening.
 3. Extension: Adem uit en gebruik je triceps om de barbell terug te duwen naar de startpositie. Zorg ervoor dat je je armen volledig strekt, maar vergrendel je ellebogen niet aan de top van de beweging.
 4. Herhaal: Voer de gewenste aantal herhalingen uit.

Een paar belangrijke punten om te onthouden tijdens deze oefening zijn:

 • Houd je rug recht en je kern aangespannen om de stabiliteit te bevorderen en te voorkomen dat je onderrug het gewicht gaat compenseren.
 • Laat de barbell niet te laag zakken, omdat dit onnodige belasting op je schouders kan veroorzaken.
 • Voer de oefening altijd uit met een gewicht dat je comfortabel en met een goede vorm kunt hanteren. Het is beter om met lichtere gewichten te beginnen en deze geleidelijk te verhogen naarmate je kracht toeneemt.

De Barbell Seated Overhead Triceps Extension is geweldig voor het isoleren van je triceps en voor het toevoegen van variatie aan je workout routine. Probeer het uit en voel hoe je triceps aan het werk worden gezet!

Veel voorkomende fouten en hoe deze te vermijden

 1. Ellebogen te breed: Een veelvoorkomende fout is het te breed houden van de ellebogen, wat de druk op de schouders verhoogt en de triceps minder effectief maakt. Om dit te vermijden, houd je ellebogen dicht bij je oren tijdens de hele oefening.
 2. Verkeerde rugpositie: Veel mensen maken de fout hun rug te buigen tijdens de oefening, vooral als ze met zware gewichten werken. Dit kan de onderrug belasten en leiden tot blessures. Zorg ervoor dat je je rug recht houdt en je kern aangespannen om je lichaam stabiel te houden.
 3. Gewicht te snel laten zakken: Als je het gewicht te snel laat zakken, kun je de controle over de beweging verliezen en jezelf mogelijk verwonden. Zorg ervoor dat je de beweging gecontroleerd uitvoert, zowel op de weg naar beneden als op de weg terug omhoog.
 4. Gebruik van te zwaar gewicht: Het is belangrijk om met een gewicht te werken dat je veilig en correct kunt hanteren. Als je een gewicht kiest dat te zwaar is, kan je vorm lijden en je risico op blessures verhogen. Begin met lichtere gewichten en verhoog deze geleidelijk naarmate je kracht en techniek verbeteren.
 5. Ellebogen niet volledig strekken: Voor maximale tricepsactivering is het belangrijk om je armen volledig te strekken aan de top van de beweging. Als je je armen niet volledig strekt, beperk je de effectiviteit van de oefening.

Door deze fouten te vermijden, kun je het meeste uit je French Press halen en het risico op blessures minimaliseren. Wees geduldig met jezelf, focus op de juiste techniek en de resultaten zullen volgen.

Voordelen van de french press

De French Press heeft verschillende voordelen die het een geweldige toevoeging aan je trainingsroutine maken. Of je nu een beginner bent in krachttraining of een doorgewinterde atleet, hier zijn enkele redenen waarom je de French Press zou moeten overwegen:

 1. Triceps ontwikkeling: De French Press is een van de meest effectieve oefeningen voor het isoleren en opbouwen van je triceps. Het richt zich op alle drie de koppen van de triceps, wat zorgt voor een volledige triceps workout.
 2. Bovenlichaamskracht: Naast de triceps, werkt de French Press ook aan je schouders, borst en kernspieren, wat bijdraagt aan een algehele verbetering van de bovenlichaamskracht.
 3. Functionele fitheid: Door het verbeteren van de kracht en flexibiliteit van je triceps, helpt de French Press bij het verbeteren van je functionele fitheid – de kracht die je nodig hebt voor dagelijkse activiteiten, zoals het dragen van boodschappen of het optillen van zware voorwerpen.
 4. Evenwichtige spierontwikkeling: Het werken aan je triceps is belangrijk om een evenwichtige ontwikkeling van het bovenlichaam te bereiken. Veel mensen richten zich op de biceps en negeren de triceps, wat kan leiden tot een onevenwichtige ontwikkeling en potentieel letsel.
 5. Variabiliteit: De French Press kan worden uitgevoerd met verschillende uitrustingen (barbell, dumbbell, EZ bar) en in verschillende posities (staand, zittend, liggend), waardoor je je workout kunt variëren en aangepast aan je individuele behoeften en voorkeuren.
 6. Blessurepreventie: Sterke triceps kunnen helpen bij het voorkomen van blessures, vooral die welke verband houden met de elleboog- en schoudergewrichten. Dit maakt de French Press niet alleen een geweldige oefening voor spieropbouw, maar ook voor algemene gezondheid en welzijn.

Kortom, de French Press is een uitstekende oefening met veel voordelen die je kan helpen je fitnessdoelen te bereiken. Probeer het eens en zie hoe het je workout routine kan verrijken!

Variaties op de french press

Hoewel de klassieke French Press een effectieve tricepsoefening op zichzelf is, zijn er verschillende variaties die je kunt proberen om je trainingen interessant te houden en je triceps vanuit verschillende hoeken te raken. Hier zijn enkele van de meest populaire variaties:

 1. Dumbbell French Press: Deze variant wordt uitgevoerd met een dumbbell in plaats van een barbell. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van balans en stabiliteit, omdat je elke arm afzonderlijk moet controleren. Je kunt de oefening zowel met een enkele dumbbell (beide handen op de dumbbell) als met twee dumbbells (een in elke hand) uitvoeren.
 2. EZ Bar French Press: De EZ-bar heeft een gebogen ontwerp dat het comfortabeler kan maken om vast te houden dan een traditionele barbell, vooral als je pols- of elleboogproblemen hebt. Dit kan je in staat stellen om zwaardere gewichten te heffen zonder ongemak.
 3. Incline French Press: In deze variant voer je de oefening uit terwijl je op een schuin bankje ligt. Dit kan de nadruk verleggen naar andere delen van de triceps en helpt bij het toevoegen van variatie aan je training.
 4. Standing French Press: Door de oefening staand uit te voeren, betrek je meer je kernspieren, die moeten werken om je lichaam stabiel te houden. Dit maakt het tot een meer uitdagende en alomvattende oefening.
 5. One-Arm Dumbbell French Press: Bij deze variatie houd je een dumbbell in één hand en voer je de oefening uit met één arm tegelijk. Dit kan helpen om eventuele spieronevenwichtigheden aan te pakken.

Deze variaties op de French Press kunnen je helpen om je triceps op verschillende manieren te prikkelen en je workout routine fris en spannend te houden. Onthoud altijd om te beginnen met een gewicht dat je veilig en met de juiste vorm kunt beheersen, en verhoog het gewicht geleidelijk naarmate je kracht en techniek verbeteren.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending