Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

De french press

De kans is groot dat als je geïnteresseerd bent in krachttraining, je waarschijnlijk al bekend bent met de term ‘French Press’. Zo niet, maak je geen zorgen – dat is precies waar we vandaag dieper op in gaan.

De French Press, ook wel bekend als de triceps extension, is een geweldige oefening die je routine echt kan oppeppen en een boost kan geven aan je bovenlichaam. Dus maak je klaar, want we duiken in op de techniek, de voordelen en waarom je misschien deze oefening wilt opnemen in je volgende trainingssessie.

De musculus triceps brachii (Triceps)

De musculus triceps brachii, oftewel de triceps, is een grote spier aan de achterkant van de bovenarm en speelt een cruciale rol in het menselijk bewegingsapparaat. De triceps heeft drie koppen (vandaar de naam ‘tri-ceps’): de lange kop, de laterale kop en de mediale kop.

 • De lange kop begint aan de onderkant van de schouderblad en strekt zich uit langs de achterkant van de arm.
 • De laterale kop bevindt zich aan de buitenkant van de bovenarm.
 • De mediale kop zit meer verborgen en ligt dieper dan de andere twee, aan de binnenkant van de arm.

Alle drie de koppen komen samen bij de elleboog. Deze structuur maakt de triceps uniek en zorgt voor zowel de kracht als de flexibiliteit die nodig is voor bewegingen zoals het strekken van de arm en het stabiliseren van het schoudergewricht.

De triceps is van groot belang omdat deze verantwoordelijk is voor de extensie van de onderarm ten opzichte van de bovenarm – in wezen alles wat te maken heeft met het strekken van je arm. Of je nu een boek van een hoge plank pakt, een tennisracket zwaait of een push-up doet, je triceps is betrokken.

Bovendien helpt het hebben van sterke triceps bij het ondersteunen van de elleboog- en schoudergewrichten, en het evenwicht tussen de spieren aan de voor- en achterkant van de bovenarm te behouden. Dit evenwicht is cruciaal om blessures te voorkomen en een functioneel, evenwichtig bovenlichaam te behouden.

Daarom is het trainen van je triceps met oefeningen zoals de French Press niet alleen essentieel voor het bouwen van bovenlichaamskracht en -massa, maar ook voor het behoud van algehele lichamelijke gezondheid en functionaliteit. Sterke triceps maken het dagelijks leven gemakkelijker en helpen je ook beter te presteren in diverse sporten en activiteiten.

Secundaire spiergroepen

De French Press is een oefening die zich hoofdzakelijk richt op de triceps, maar er zijn ook andere spiergroepen die een rol spelen en daarom getraind worden tijdens deze oefening. Deze spieren worden vaak secundaire of stabiliserende spieren genoemd. Hoewel ze misschien niet de hoofdfocus zijn, zijn ze net zo belangrijk in je algehele fitnessreis en bij het opbouwen van een evenwichtig, sterk lichaam.

 1. Deltaspieren: Hoewel de French Press voornamelijk op de triceps is gericht, werkt het ook de deltaspieren, voornamelijk de achterste deltoideus, die zich aan de achterkant van je schouders bevindt. Deze spieren helpen bij het stabiliseren van de gewichten boven je hoofd.
 2. Borstspieren: De grote borstspier, of pectoralis major, is ook betrokken bij de French Press. Hoewel ze niet primair worden gebruikt, helpen deze spieren de beweging van de armen en schouders te ondersteunen en te stabiliseren.
 3. Kernspieren: Je buik- en onderrugspieren – gezamenlijk bekend als je kernspieren – worden ook betrokken bij de French Press, vooral als je de oefening staand uitvoert. Deze spieren helpen je lichaam te stabiliseren en een goede houding te behouden tijdens de oefening, wat cruciaal is om blessures te voorkomen en de effectiviteit van de oefening te maximaliseren.

Het trainen van deze secundaire spiergroepen tijdens de French Press helpt je om een meer evenwichtige fysieke ontwikkeling te bereiken, de algehele lichaamskracht te vergroten en je lichaam voor te bereiden op meer gecompliceerde en zwaardere liften. Het onthult ook het ware nut van de French Press – het is niet alleen een tricepsoefening, maar een volwaardige bovenlichaamsoefening die bijdraagt aan functionele fitheid.

Belang van de french press in krachttraining

De French Press, ook wel bekend als de triceps extension, is een fundamentele oefening in krachttraining, en hier is waarom:

 1. Targeting van de triceps: De French Press is uniek in haar vermogen om effectief alle drie de koppen van de triceps te raken, iets dat niet alle tricepsoefeningen kunnen bereiken. Een volledig ontwikkelde triceps is essentieel voor zowel esthetische balans als voor algemene kracht in het bovenlichaam.
 2. Bovenlichaamskracht: De French Press versterkt niet alleen je triceps, maar activeert ook je schouders, borst en kernspieren, waardoor het een uitstekende samengestelde oefening is voor het opbouwen van bovenlichaamskracht.
 3. Blessurepreventie: De French Press kan helpen om de krachtbalans tussen je biceps en triceps te herstellen, wat van cruciaal belang is om blessures te voorkomen. Veel mensen richten zich voornamelijk op hun biceps, waardoor de triceps onderontwikkeld blijven en het risico op blessures toeneemt.
 4. Functionele kracht: Naast het vergroten van de spiermassa, verbetert de French Press ook je functionele kracht, wat betekent dat het de kracht en stabiliteit verbetert die je nodig hebt voor dagelijkse activiteiten, zoals het dragen van boodschappen of het optillen van zware voorwerpen.
 5. Flexibiliteit: Door de volledige extensie en flexie van de elleboog te trainen, kan de French Press de flexibiliteit van de arm verbeteren, wat kan bijdragen aan betere prestaties in andere oefeningen en sporten.

Kortom, de French Press is een krachtige oefening die zowel het uiterlijk als de functionaliteit van je bovenlichaam kan verbeteren. Het is een must-have in je krachttrainingsroutine, of je nu een beginner bent of een ervaren lifter.

De barbell seated overhead triceps extension

De Barbell Seated Overhead Triceps Extension, een variatie op de klassieke French Press, is een uitstekende oefening die je triceps direct aanpakt en bijdraagt aan het opbouwen van kracht en massa in je bovenlichaam. Hier zijn de stappen om deze oefening correct uit te voeren:

 1. Positionering: Begin door op een bankje te zitten met een rechte rug, voeten plat op de grond en een barbell in je handen boven je hoofd. Zorg ervoor dat je de barbell stevig vasthoudt met een bovenhandse grip, je handen ongeveer schouderbreedte uit elkaar.
 2. Uitvoering: Adem in en buig langzaam je ellebogen om de barbell achter je hoofd te laten zakken. Je ellebogen moeten in de buurt van je oren blijven en moeten de enige gewrichten zijn die bewegen tijdens deze oefening.
 3. Extension: Adem uit en gebruik je triceps om de barbell terug te duwen naar de startpositie. Zorg ervoor dat je je armen volledig strekt, maar vergrendel je ellebogen niet aan de top van de beweging.
 4. Herhaal: Voer de gewenste aantal herhalingen uit.

Een paar belangrijke punten om te onthouden tijdens deze oefening zijn:

 • Houd je rug recht en je kern aangespannen om de stabiliteit te bevorderen en te voorkomen dat je onderrug het gewicht gaat compenseren.
 • Laat de barbell niet te laag zakken, omdat dit onnodige belasting op je schouders kan veroorzaken.
 • Voer de oefening altijd uit met een gewicht dat je comfortabel en met een goede vorm kunt hanteren. Het is beter om met lichtere gewichten te beginnen en deze geleidelijk te verhogen naarmate je kracht toeneemt.

De Barbell Seated Overhead Triceps Extension is geweldig voor het isoleren van je triceps en voor het toevoegen van variatie aan je workout routine. Probeer het uit en voel hoe je triceps aan het werk worden gezet!

Veel voorkomende fouten en hoe deze te vermijden

 1. Ellebogen te breed: Een veelvoorkomende fout is het te breed houden van de ellebogen, wat de druk op de schouders verhoogt en de triceps minder effectief maakt. Om dit te vermijden, houd je ellebogen dicht bij je oren tijdens de hele oefening.
 2. Verkeerde rugpositie: Veel mensen maken de fout hun rug te buigen tijdens de oefening, vooral als ze met zware gewichten werken. Dit kan de onderrug belasten en leiden tot blessures. Zorg ervoor dat je je rug recht houdt en je kern aangespannen om je lichaam stabiel te houden.
 3. Gewicht te snel laten zakken: Als je het gewicht te snel laat zakken, kun je de controle over de beweging verliezen en jezelf mogelijk verwonden. Zorg ervoor dat je de beweging gecontroleerd uitvoert, zowel op de weg naar beneden als op de weg terug omhoog.
 4. Gebruik van te zwaar gewicht: Het is belangrijk om met een gewicht te werken dat je veilig en correct kunt hanteren. Als je een gewicht kiest dat te zwaar is, kan je vorm lijden en je risico op blessures verhogen. Begin met lichtere gewichten en verhoog deze geleidelijk naarmate je kracht en techniek verbeteren.
 5. Ellebogen niet volledig strekken: Voor maximale tricepsactivering is het belangrijk om je armen volledig te strekken aan de top van de beweging. Als je je armen niet volledig strekt, beperk je de effectiviteit van de oefening.

Door deze fouten te vermijden, kun je het meeste uit je French Press halen en het risico op blessures minimaliseren. Wees geduldig met jezelf, focus op de juiste techniek en de resultaten zullen volgen.

Voordelen van de french press

De French Press heeft verschillende voordelen die het een geweldige toevoeging aan je trainingsroutine maken. Of je nu een beginner bent in krachttraining of een doorgewinterde atleet, hier zijn enkele redenen waarom je de French Press zou moeten overwegen:

 1. Triceps ontwikkeling: De French Press is een van de meest effectieve oefeningen voor het isoleren en opbouwen van je triceps. Het richt zich op alle drie de koppen van de triceps, wat zorgt voor een volledige triceps workout.
 2. Bovenlichaamskracht: Naast de triceps, werkt de French Press ook aan je schouders, borst en kernspieren, wat bijdraagt aan een algehele verbetering van de bovenlichaamskracht.
 3. Functionele fitheid: Door het verbeteren van de kracht en flexibiliteit van je triceps, helpt de French Press bij het verbeteren van je functionele fitheid – de kracht die je nodig hebt voor dagelijkse activiteiten, zoals het dragen van boodschappen of het optillen van zware voorwerpen.
 4. Evenwichtige spierontwikkeling: Het werken aan je triceps is belangrijk om een evenwichtige ontwikkeling van het bovenlichaam te bereiken. Veel mensen richten zich op de biceps en negeren de triceps, wat kan leiden tot een onevenwichtige ontwikkeling en potentieel letsel.
 5. Variabiliteit: De French Press kan worden uitgevoerd met verschillende uitrustingen (barbell, dumbbell, EZ bar) en in verschillende posities (staand, zittend, liggend), waardoor je je workout kunt variëren en aangepast aan je individuele behoeften en voorkeuren.
 6. Blessurepreventie: Sterke triceps kunnen helpen bij het voorkomen van blessures, vooral die welke verband houden met de elleboog- en schoudergewrichten. Dit maakt de French Press niet alleen een geweldige oefening voor spieropbouw, maar ook voor algemene gezondheid en welzijn.

Kortom, de French Press is een uitstekende oefening met veel voordelen die je kan helpen je fitnessdoelen te bereiken. Probeer het eens en zie hoe het je workout routine kan verrijken!

Variaties op de french press

Hoewel de klassieke French Press een effectieve tricepsoefening op zichzelf is, zijn er verschillende variaties die je kunt proberen om je trainingen interessant te houden en je triceps vanuit verschillende hoeken te raken. Hier zijn enkele van de meest populaire variaties:

 1. Dumbbell French Press: Deze variant wordt uitgevoerd met een dumbbell in plaats van een barbell. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van balans en stabiliteit, omdat je elke arm afzonderlijk moet controleren. Je kunt de oefening zowel met een enkele dumbbell (beide handen op de dumbbell) als met twee dumbbells (een in elke hand) uitvoeren.
 2. EZ Bar French Press: De EZ-bar heeft een gebogen ontwerp dat het comfortabeler kan maken om vast te houden dan een traditionele barbell, vooral als je pols- of elleboogproblemen hebt. Dit kan je in staat stellen om zwaardere gewichten te heffen zonder ongemak.
 3. Incline French Press: In deze variant voer je de oefening uit terwijl je op een schuin bankje ligt. Dit kan de nadruk verleggen naar andere delen van de triceps en helpt bij het toevoegen van variatie aan je training.
 4. Standing French Press: Door de oefening staand uit te voeren, betrek je meer je kernspieren, die moeten werken om je lichaam stabiel te houden. Dit maakt het tot een meer uitdagende en alomvattende oefening.
 5. One-Arm Dumbbell French Press: Bij deze variatie houd je een dumbbell in één hand en voer je de oefening uit met één arm tegelijk. Dit kan helpen om eventuele spieronevenwichtigheden aan te pakken.

Deze variaties op de French Press kunnen je helpen om je triceps op verschillende manieren te prikkelen en je workout routine fris en spannend te houden. Onthoud altijd om te beginnen met een gewicht dat je veilig en met de juiste vorm kunt beheersen, en verhoog het gewicht geleidelijk naarmate je kracht en techniek verbeteren.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.