Connect with us

Fitness

De pectoralis major: Alles over deze borstspier uitgelegd

Angelo

Published

on

Chest Press

De pectoralis major is een grote spier in de borst die verantwoordelijk is voor het aantrekken van de armen naar het lichaam. Het is een belangrijke spier voor veel sporten, zoals zwemmen, tennis en voetbal. De pectoralis major kan worden getraind met een verscheidenheid aan oefeningen, zoals bankdrukken, push-ups en dips.

In dit artikel zullen we bespreken wat de pectoralis major is, waar deze zit en wat de functies zijn. We zullen ook enkele oefeningen bespreken die je kunt doen om de pectoralis major te trainen.

Wat is de pectoralis major?

Begrijpen hoe je borstspieren werken kan een wereld van verschil maken in je fitnessroutine. Laten we even duiken in de anatomie van de borst. De grote borstspier, ofwel musculus pectoralis major, domineert de borstregio en heeft verschillende delen: het ‘borstbeen- en ribgedeelte’ en het ‘buikspiergedeelte’. Deze spier is verantwoordelijk voor het naar het lichaam toe bewegen van de bovenarm en het naar binnen draaien ervan, een beweging die we endorotatie noemen.

Dan hebben we ook de pectoralis minor, die zich onder de grote borstspier bevindt en zich van de derde tot de vijfde rib uitstrekt naar de clavicula. Samen zorgen deze spieren voor bewegingen als het zijwaarts bewegen van de arm naar het lichaam toe en het naar voren brengen van de schouder.

Langdurig werk achter de computer kan klachten veroorzaken, waaronder een blessure aan de grote borstspier. Een verkorte latissimus dorsi kan ook bijdragen aan klachten. Heb je hier last van? Dan is het verstandig een fysiotherapeut te bezoeken. 

Manuele therapie en dry needling kunnen helpen bij triggerpoints in deze spieren, terwijl taping ondersteuning kan bieden tijdens het herstel. Het is cruciaal om een specialist te raadplegen als je je zorgen maakt over borstklachten, vooral als je actief bent in de sportschool. Ademhaling speelt hier ook een rol, aangezien de grote borstspier helpt bij de ademhaling.

Kennis is macht, en een grondige kennis van de borstspieren kan je helpen ze effectiever te trainen en blessures te voorkomen.

Functie van de pectoralis major

De pectoralis major, vaak simpelweg de “grote borstspier” genoemd, is een waaiervormige spier die een cruciale rol speelt in de bewegingen en stabiliteit van de schouder. Deze spier bestaat uit verschillende delen, waarbij elk gedeelte zijn eigen functie heeft, maar ze werken ook samen voor een gezamenlijke functie.

De aanhechting van deze spier begint bij het borstbeen, specifiek tussen het borstbeen en de tweede rib, en strekt zich uit tot de tweede tot en met de zesde rib. De vezels van deze spier zijn aangehecht aan het sternum en het ribkraakbeen, en lopen diagonaal de borst langs om uiteindelijk aan de onderarm te hechten. Dit maakt bewegingen zoals het toe bewegen van de arm zijwaarts naar het lichaam toe (wat we adductie noemen) en het binnen draaien van de schouder mogelijk.

Een interessant medisch feit is dat de grote borstspier een hulpademhalingsspier is. Tijdens diepe inademingen kan het helpen de schouder naar voren te brengen. Bij sommige mensen kan overbelasting van de pectoralis major leiden tot een triggerpoint, wat pijn kan veroorzaken.

Bij het overwegen van de spieren rondom de pectoralis major, zoals de serratus anterior en de trapezius, wordt het duidelijk hoe geïntegreerd en essentieel deze spier is voor zowel alledaagse als gespecialiseerde bewegingen. Het is fascinerend hoe een dergelijke gedeeltelijke structuur zoveel kan beïnvloeden in het menselijk lichaam.

Krachtoefeningen voor de pectoralis major

De pectoralis major, ook wel de borstspier genoemd, is de grootste spier in het bovenlichaam. Het is verantwoordelijk voor het aantrekken van de armen naar het lichaam, het draaien van de armen naar voren en het strekken van de armen naar de zijkanten. De borstspier kan worden getraind met een verscheidenheid aan oefeningen, zoals:

Bankdrukken

Bankdrukken is een van de meest populaire en effectieve oefeningen om de borstspieren te versterken, met name de musculus pectoralis major. Maar om de voordelen echt te benutten, is de juiste techniek cruciaal.

Om te beginnen, lig plat op de bank met je voeten stevig op de grond. Plaats je schouderbladen tegen de bank en houd een lichte boog in je onderrug. Pak de halterstang iets breder dan schouderbreedte. Adem diep in en til de stang uit het rek. Breng de stang langzaam omlaag naar je borstbeen, terwijl je je ellebogen in een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van je lichaam houdt.

Zodra de stang je borst raakt, duw je deze explosief omhoog door uit te ademen, waarbij je je borstspieren aanspant en de stang terugbrengt naar de startpositie. Zorg ervoor dat de stang tijdens de hele beweging boven je schouders blijft.

Een veelgemaakte fout is het overmatig buigen van de rug of het optillen van de heupen van de bank. Focus op een stabiele houding en gecontroleerde bewegingen voor maximale effectiviteit en veiligheid. Zo bouw je op een effectieve manier aan een krachtige borst!

Push-ups

Push-ups, een klassieke lichaamsgewichtsoefening, zijn ideaal voor het versterken van de borstspieren, triceps en de voorste schouderpartij. Met de juiste techniek kun je optimaal profiteren van deze veelzijdige beweging.

Laten we beginnen met de basispositie: plaats je handen iets breder dan schouderbreedte uit elkaar op de grond, met de handpalmen plat. Strek je benen achter je uit, steunend op je tenen, zodat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.

Bij het zakken, adem je in en buig je de ellebogen, waarbij je ze lichtjes schuin naar achteren houdt in een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van je lichaam. Laat je borst net boven de grond komen.

Daarna, bij het opdrukken, adem je uit en strek je de armen volledig, waarbij je je borstspieren en triceps aanspant. Zorg ervoor dat je tijdens de beweging je lichaam als een plank houdt – vermijd dat je heupen zakken of dat je rug hol wordt.

Een belangrijke tip: als beginneling of als je het moeilijk vindt om een reguliere push-up uit te voeren, kun je starten met knie-push-ups. Dit vermindert het gewicht dat je omhoog moet drukken, waardoor de oefening toegankelijker wordt.

Dips

Dips zijn een uitstekende oefening om de triceps, borst en voorste schouderpartij te trainen. Ze vereisen echter een goede techniek om blessures te voorkomen en de spieren optimaal te belasten.

Om te beginnen met dips, zoek je een stabiel dipstation of twee parallelle bars. Plaats je handen op de bars, strek je armen en hef je lichaam op zodat je op armkracht hangt. Kruis je benen aan de achterkant en buig je knieën lichtjes voor evenwicht.

Terwijl je inademt, buig je je ellebogen en laat je je lichaam zakken. Het is belangrijk dat de ellebogen recht naar achteren wijzen en niet zijwaarts uitwaaieren. Ga door totdat er een hoek van ongeveer 90 graden in je ellebogen zit, of totdat je borst bijna de bars raakt, afhankelijk van de variant van de dip en je flexibiliteit.

Bij het omhoog komen, adem je uit en gebruik je de kracht van je triceps en borst om jezelf weer naar de startpositie te duwen. Zorg ervoor dat je aan het einde van de beweging je armen volledig strekt voor maximale spieractivatie.

Let op je schouders tijdens dips. Ga niet te diep als dat betekent dat je schouders te veel naar voren rollen. Dit kan namelijk leiden tot schouderklachten.

Kabel crossovers

Kabel crossovers zijn een populaire isolatieoefening die zich specifiek richt op de borstspieren. Met behulp van een kabelmachine kun je een constante weerstand door de hele beweging heen behouden, wat zorgt voor effectieve spieractivatie.

Om te starten met kabel crossovers, stel je twee kabelpulley’s in op een hoge positie aan beide zijden van een kabelstation. Pak met elke hand een handvat en ga met een lichte stap naar voren staan om een stabiele houding te creëren. Je armen moeten licht gebogen zijn en je lichaam moet lichtjes naar voren leunen.

Adem in en breng vervolgens de handvatten naar het midden en iets omlaag voor je lichaam, alsof je je armen om iemand heenslaat. Belangrijk is om de beweging gecontroleerd uit te voeren en echt te focussen op het samentrekken van de borstspieren op het punt waar de handvatten elkaar kruisen.

Tijdens het terugkeren naar de beginpositie – het uitademingsgedeelte – laat je de handvatten langzaam en gecontroleerd terug bewegen, waardoor je de borstspieren weer oprekt.

Een veelgemaakte fout bij kabel crossovers is het gebruik van te veel gewicht, waardoor de vorm verloren gaat. Focus liever op een correcte techniek en het bewust activeren van de borstspieren dan op het gewicht.

Dumbbell flyes

Dumbbell flyes zijn een uitstekende oefening om de borstspieren te isoleren en te versterken. Ze zorgen voor een diepe rek en een gerichte spanning op de borst, waardoor ze een perfecte aanvulling zijn op compound oefeningen zoals het bankdrukken.

Om te beginnen met dumbbell flyes, ga je liggen op een vlakke of licht schuine bank met een dumbbell in elke hand. Begin met je armen gestrekt boven je borst, de palmen naar elkaar toe en de ellebogen licht gebogen. Dit is je startpositie.

Adem in en open je armen zijwaarts in een brede boog. Zorg ervoor dat je de ellebogen licht gebogen houdt, zodat je de spanning op de borstspieren behoudt en niet op de gewrichten. Laat de dumbbells zakken totdat je een diepe rek in je borst voelt.

Vervolgens, terwijl je uitademt, breng je de dumbbells weer omhoog door je borstspieren aan te spannen, alsof je iemand een knuffel geeft. Concentreer je echt op het samentrekken van de borstspieren bovenaan de beweging.

Een veelvoorkomende fout bij dumbbell flyes is het gebruik van te zwaar gewicht, wat kan leiden tot overbelasting van de schouders. Zorg ervoor dat je een gewicht kiest waarmee je de oefening correct en gecontroleerd kunt uitvoeren.

Incline dumbbell press

De Incline Dumbbell Press is een fantastische oefening voor het ontwikkelen van het bovenste gedeelte van de borstspieren. Door de hellende hoek worden de bovenste borstspieren meer geactiveerd in vergelijking met een standaard vlakke bankdruk. Hier is hoe je deze oefening correct uitvoert:

Ga liggen op een schuin bankje dat is ingesteld op een hoek van 30 tot 45 graden. Houd een dumbbell in elke hand boven je borst met een neutrale grip (palmen naar elkaar toe), ellebogen gebogen en onder de gewichten.

Adem uit en druk de dumbbells omhoog door je borstspieren aan te spannen, waarbij je de gewichten boven het midden van je borst laat samenkomen, maar ze elkaar niet laat raken. Houd een lichte buiging in de ellebogen om te voorkomen dat je de gewrichten overbelast.

Adem vervolgens in en laat de dumbbells gecontroleerd zakken, waarbij je een diepe stretch in de borstspieren voelt zonder dat de schouders overbelast raken.

Zorg ervoor dat je een gewicht kiest waarmee je de beweging gecontroleerd kunt uitvoeren. Vermijd het laten ‘botsen’ van de gewichten bovenaan. Probeer ook de schouders omlaag en naar achteren te trekken voor optimale borstactivatie en om te voorkomen dat de schouders te veel worden belast.

Decline dumbbell press

De Decline Dumbbell Press is een uitstekende oefening voor het aanspreken en versterken van het onderste gedeelte van de borstspieren. Door de aflopende positie ligt de nadruk meer op het onderste deel van de borst, wat bijdraagt aan een volledig gevormde en uitgebalanceerde borst. Laten we duiken in de juiste techniek voor deze oefening:

Ga liggen op een bankje dat in een aflopende hoek is ingesteld (meestal tussen 15 en 30 graden). Houd een dumbbell in elke hand boven je borst, palmen naar elkaar toe, met een lichte buiging in de ellebogen.

Terwijl je uitademt, druk je de dumbbells krachtig omhoog door je borstspieren samen te trekken. Zorg ervoor dat de gewichten naar het midden toe bewegen, maar zonder dat ze elkaar raken. Houd bovenaan even vast en focus op het aanspannen van je borst.

Adem vervolgens in en laat de dumbbells gecontroleerd zakken tot net boven borsthoogte. Voel een lichte stretch in het onderste deel van je borst.

Het is essentieel om een gewicht te kiezen waarmee je de oefening gecontroleerd en met een goede vorm kunt uitvoeren. Door het bankje te hellen, kun je meer nadruk leggen op het onderste deel van de borst, maar het is cruciaal om de schouders niet te overbelasten.

Dumbbell pullover

De Decline Dumbbell Press is een uitstekende oefening voor het aanspreken en versterken van het onderste gedeelte van de borstspieren. Door de aflopende positie ligt de nadruk meer op het onderste deel van de borst, wat bijdraagt aan een volledig gevormde en uitgebalanceerde borst. Laten we duiken in de juiste techniek voor deze oefening:

Ga liggen op een bankje dat in een aflopende hoek is ingesteld (meestal tussen 15 en 30 graden). Houd een dumbbell in elke hand boven je borst, palmen naar elkaar toe, met een lichte buiging in de ellebogen.

Terwijl je uitademt, druk je de dumbbells krachtig omhoog door je borstspieren samen te trekken. Zorg ervoor dat de gewichten naar het midden toe bewegen, maar zonder dat ze elkaar raken. Houd bovenaan even vast en focus op het aanspannen van je borst.

Adem vervolgens in en laat de dumbbells gecontroleerd zakken tot net boven borsthoogte. Voel een lichte stretch in het onderste deel van je borst.

Tip: Het is essentieel om een gewicht te kiezen waarmee je de oefening gecontroleerd en met een goede vorm kunt uitvoeren. Door het bankje te hellen, kun je meer nadruk leggen op het onderste deel van de borst, maar het is cruciaal om de schouders niet te overbelasten.

Chest flyes

De Chest Flyes (ook wel bekend als Pec Flyes) is een must-do oefening voor iedereen die streeft naar een goed gedefinieerde en gespierde borst. Deze isolatieoefening richt zich specifiek op de borstspieren, waardoor je die karakteristieke “scheiding” tussen de twee spierkoppen kunt ontwikkelen. Laten we eens kijken hoe je deze oefening effectief kunt uitvoeren:

Ga liggen op een vlak bankje met een dumbbell in elke hand, armen uitgestrekt boven je borst, maar met een lichte buiging in de ellebogen. Je handpalmen moeten naar elkaar toe wijzen.

Terwijl je je ellebogen licht gebogen houdt, open je je armen in een wijde boog en laat je de gewichten naar de zijkanten zakken. Je moet een diepe stretch in je borstspieren voelen wanneer de dumbbells bijna op schouderhoogte zijn. Span vervolgens je borstspieren aan om de gewichten weer samen te brengen in de uitgangspositie, waarbij je je concentreert op het ‘knijpen’ van je borstspieren bovenaan.

Zorg ervoor dat je de beweging gecontroleerd uitvoert en voorkom het volledig strekken van je ellebogen om de spanning op de borstspieren te houden. Ga niet te zwaar met de gewichten om onnodige belasting van de schouders te vermijden.

De pectoralis major, vaak de “grote borstspier” genoemd, is een waaiervormige spier aan de voorzijde van de borstkas. Hij strekt zich uit van het borstbeen en ribben naar de schouder, waar hij aanhecht op het bovenarmbeen. Deze spier speelt een cruciale rol in schouderbewegingen zoals het voorwaarts heffen, draaien en zijwaarts bewegen van de arm. Door zijn omvang en positie draagt hij ook bij aan de contouren van de borst. Bij overbelasting of letsel kan er pijn ontstaan, maar met de juiste zorg en training blijft deze spier sterk en functioneel.

De pectoralis major, ofwel de grote borstspier, train je effectief met oefeningen zoals bankdrukken, push-ups en dumbbell flyes. Het variëren van de hoek, zoals bij incline (schuin omhoog) of decline (schuin omlaag) bankdrukken, zorgt voor het aanspreken van verschillende delen van de spier. Cable crossovers en chest flyes isoleren de spier voor meer definitie. Het is essentieel om met een correcte techniek te trainen om blessures te voorkomen en optimaal resultaat te behalen. Een gebalanceerd schema met voldoende rust en herstel bevordert spiergroei en kracht in de pectoralis major.

De pectoralis minor is een dunne, driehoekige spier die zich onder de pectoralis major bevindt. Hij begint bij het derde tot het vijfde rib en hecht aan het schouderblad. Deze spier helpt bij het naar beneden en naar voren bewegen van het schouderblad, wat cruciaal is bij armhefbewegingen en bij het stabiliseren van het schouderblad op de ribbenkast. Hoewel kleiner en minder zichtbaar dan de pectoralis major, speelt de pectoralis minor een essentiële rol bij functionele schouderbewegingen en de algehele schouderstabiliteit.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
6 Comments

6 Comments

 1. Linda schrijft 't op

  15 August, 2023 at 15:11

  Weer wat geleerd over de grote borstspier met daarbij handige oefeningen

 2. Claire

  15 August, 2023 at 18:03

  Super interessant! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Is dit ook iets wat je als vrouw zijnde kunt trainen zonder in te leveren op je cupmaat (of is dit een stomme vraag)?

  • Angelo

   Angelo

   15 August, 2023 at 20:42

   Jazeker, een vrouw kan borstspieren trainen zonder in te leveren op cupmaat. Sterker nog, door je borstspieren te trainen, kan je je borsten er zelfs voller en steviger uit laten zien. Dit komt omdat grotere borstspieren meer steun bieden aan je borsten en ze minder kans hebben om te hangen.

 3. Wanda

  16 August, 2023 at 16:56

  Heel eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze spier gehoord, maar ik merk wel naarmate ik ouder word, dat het wel steeds belangrijker wordt om mijn lichaam goed in conditie te houden.

 4. Tessa

  16 August, 2023 at 18:04

  Wt een fijne oefening tips. Deze ga ik toepassen in mijn routine

 5. Joyce - SomedayTodayNL

  18 August, 2023 at 07:40

  Interessant op te lezen! Dit gebied is bij mij dus superzwak aangezien ik klachten had rondom mijn sleutelbeen en alles rondom dat gebied pijn deed. Pushups en dergelijke heb ik momenteel 0 kracht voor. Maar de dumbbell oefeningen zijn wel een goede om mee te beginnen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending