Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Bulken: Het Verschil Tussen Clean & Dirty Bulken

Bulken is een populaire methode in de wereld van fitness en voeding om snel spiermassa op te bouwen. Er zijn echter twee verschillende manieren om te bulken: clean bulken en dirty bulken.

Beide methoden hebben hun eigen voordelen en nadelen, en het is belangrijk om te weten welke methode het beste bij jouw persoonlijke doelen en situatie past. In deze blog zullen we dieper ingaan op het verschil tussen clean en dirty bulken, en hoe je de juiste bulken voeding kunt kiezen om jouw doelen te bereiken.

Clean bulken

Clean bulken is een manier om spiermassa op te bouwen zonder veel vet aan te komen. Dit wordt bereikt door een specifiek dieet te volgen waarbij je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, maar deze calorieën komen voornamelijk uit gezonde bronnen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten.

Hierdoor wordt de spiermassa opgebouwd terwijl het lichaam vetpercentage laag blijft. Een voorbeeld van een clean bulk dieet zou kunnen zijn om een eiwitrijke maaltijd te nemen als ontbijt, zoals een omelet met groenten. Voor de lunch kan je dan kiezen voor een volkoren boterham met kipfilet en een salade. En als diner kan je bijvoorbeeld gebakken vis met groenten eten.

Ook zou je tussendoor kleine snacks kunnen nemen zoals een handvol amandelen of een banaan. Hierdoor zorg je dat je genoeg calorieën binnenkrijgt om spiermassa op te bouwen, maar je blijft wel gezonde bulken voeding eten.

Dirty bulken

Dirty bulken daarentegen is een manier om snel spiermassa op te bouwen, maar hierbij gaat het vaak gepaard met veel vet aankomen. Dit wordt bereikt door het eten van grote hoeveelheden calorieën, vaak afkomstig uit ongezonde bronnen zoals fastfood of junkfood.

Hierdoor kan de spiermassa snel toenemen, maar het lichaam vetpercentage zal hierdoor ook stijgen. Een voorbeeld van een dirty bulk dieet zou kunnen zijn om bijvoorbeeld elke dag fastfood te eten, zoals een grote pizza of een grote hamburger met friet. Of elke dag grote hoeveelheden chocolade of snoep eten. Hierdoor zal je snel spiermassa opbouwen, maar je zal ook snel veel vet aankomen.

Clean en dirty bulk

Het verschil tussen clean en dirty bulken

Het belangrijkste verschil tussen clean en dirty bulken is dus de manier waarop je spiermassa opbouwt. Clean bulken is gezonder en zorgt ervoor dat je spiermassa opbouwt zonder veel vet aan te komen, terwijl dirty bulken sneller resultaten geeft maar vaak gepaard gaat met veel vet aankomen.

De voordelen en nadelen

Er zijn voordelen en nadelen aan beide methoden, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken voor jouw persoonlijke doelen en situatie. Als je op zoek bent naar een gezonde manier om spiermassa op te bouwen, dan is clean bulken waarschijnlijk de beste keuze.

Door een specifiek dieet te volgen waarbij je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, maar deze calorieën komen voornamelijk uit gezonde bronnen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten, zal je spiermassa opbouwen zonder veel vet aan te komen. Dit kan wel wat langer duren dan dirty bulken, maar het resultaat zal beter zijn op de lange termijn.

Snel resultaten boeken?

Als je echter op zoek bent naar snelle resultaten, dan kan dirty bulken een goede optie zijn. Hierbij ga je grote hoeveelheden calorieën eten, vaak afkomstig uit ongezonde bronnen zoals fastfood of junkfood. Hierdoor kan je snel spiermassa opbouwen, maar het vetpercentage zal hierdoor ook stijgen. Dit is niet gezond op de lange termijn, dus het is belangrijk om na te denken over de eventuele nadelen en de juiste keuze te maken.

Vergeet niet te trainen!

Het is belangrijk om te benadrukken dat wanneer je besluit te gaan bulken, je ook een specifieke training moet volgen om spiermassa op te bouwen. Dit kan bestaan uit krachttraining, zoals gewichtheffen, of andere vormen van weerstandstraining. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen, zodat je spieren kunnen herstellen en groeien.

In samenvatting, clean bulken en dirty bulken zijn twee verschillende manieren om spiermassa op te bouwen. Clean bulken is gezonder en zorgt ervoor dat je spiermassa opbouwt zonder veel vet aan te komen, terwijl dirty bulken snelle resultaten geeft maar vaak gepaard gaat met veel vet aankomen.

Het is belangrijk om te weten welke methode het beste bij jouw persoonlijke doelen en situatie past. Door de juiste bulken voeding te kiezen en een specifieke training te volgen, kan je jouw doelen bereiken.

Clean en dirty bulk

Welke voeding is goed voor het dirty bulken?

Onderstaand vind je een korte opsomming van voeding welke goed is voor het eten tijdens een dirty bulk. Let er wel op dat je niet té ongezond gaat eten zodat het schadelijk voor je gezondheid wordt.
 

Bij dirty bulken is er geen beperking op welke voedingsmiddelen je eet. De focus ligt op het eten van zoveel mogelijk calorieën om snel gewicht en spiermassa te krijgen. Dit kan specifiek voordelig zijn voor personen die moeilijk aankomen in gewicht, aangezien deze bulkmethode een hoog calorieoverschot heeft en hierdoor waarschijnlijk leidt tot gewichtstoename.

 1. Eieren
 2. Kip
 3. Rundvlees
 4. Vis
 5. Noten
 6. Quinoa
 7. Havermout
 8. Bruine rijst
 9. Volkoren pasta
 10. Zilvervliesrijst
 11. Kidneybonen
 12. Linzen
 13. Yoghurt
 14. Kaas
 15. Avocado
 16. Rood vlees
 17. Gevogelte
 18. Tofu
 19. Tempeh
 20. Eiwitpoeders
 21. Pasta
 22. Pizza
 23. Mass gainers
 24. Kaas
 25. Fruit en groenten
 26. Ontbijtgranen
 27. Graanrepen
 28. Noten
 29. Notenpasta’s zoals Pindakaas
 30. Fastfood

Welke voeding is goed voor het clean bulken?

Onderstaand vind je een korte lijst van voeding welke perfect is tijdens een clean bulk.
 
 1. Kip
 2. Vis
 3. Eieren
 4. Tofu
 5. Mager rundvlees
 6. Gevogelte
 7. Alle soorten bonen
 8. Erwten
 9. Linzen
 10. Groenten
 11. Fruit
 12. Noten en zaden
 13. Quinoa
 14. Volkoren granen
 15. Magere melkproducten zoals yoghurt en kaas.
 16. Tempeh
 17. Kip
 18. Kalkoen
 19. Griekse yoghurt
 20. Kwark
 21. Volkoren pasta en rijst
 22. Paprika
 23. Sperziebonen
 24. Tomaten
 25. Courgette
 26. Bloemkool
 27. Broccoli
 28. Spruitjes
 29. Kool
 30. Spinazie
 31. Boerenkool
 32. Snijbiet
 33. Water
 34. Light frisdrank
 35. Thee
 36. Koffie
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.