Connect with us

Fitness

Bankdrukken

Angelo

Published

on

Bench press

De bench press, ook wel “bankdrukken” genoemd, is een veelgebruikte oefening in krachttraining en een van de drie oefeningen in powerlifting (naast de squat en deadlift).

Het is een compound oefening die meerdere grote spiergroepen betrekt. De borst- en voorkant van de schouderspieren worden aangespannen om de bovenarmen naar voren en binnen te trekken, terwijl de triceps worden ingezet om de armen uit te strekken. Spieren in de schouders, rug en onderrug dragen bij aan stabiliteit tijdens de oefening.

De meest traditionele versie van bankdrukken is de barbell bench press. Alternatieve opties zijn de dumbbell (bench) press en de cable chest press.

De pectoralis minor is een kleinere borstspier die zich onder de pectoralis major bevindt en een andere functie heeft, namelijk het naar voren trekken en naar beneden draaien van het schouderblad.

Door de schouders tijdens het bankdrukken niet op de bank te laten rusten, maar naar voren uit te steken, zou de pectoralis minor geactiveerd worden.

Ontwikkel een goede techniek

Bankdrukken is een belangrijke oefening voor fitness, omdat het een compound oefening is die meerdere spieren tegelijkertijd aanspreekt. Bij bankdrukken werk je onder andere aan je borstspieren, triceps en schouders.

Om een goede techniek te ontwikkelen is het belangrijk om te beginnen met een lagere gewicht en je techniek te verbeteren voordat je gaat proberen om zwaardere gewichten te tillen.

Varieer met oefeningen

Het is ook belangrijk om te variëren met de verschillende soorten bankdrukken die je doet, zoals bijvoorbeeld de gewone bankdrukken, incline bankdrukken en decline bankdrukken. Deze verschillende soorten bankdrukken richten zich op verschillende delen van je borstspieren.

Train je core

Daarnaast is het ook belangrijk om te werken aan je stabiliteit en kracht in je rug en core, omdat dit kan helpen om je techniek te verbeteren en blessures te voorkomen.

Als je regelmatig bankdrukken doet, zal je zien dat je borstspieren groeien en dat je kracht en stabiliteit toenemen. Dit kan helpen om je algehele fitness te verbeteren en je zal zien dat je een grotere hoeveelheid gewicht kunt tillen.

Bankdrukken

Bankdrukken is een compound oefening waarbij je meerdere spieren tegelijkertijd aanspreekt. De volgende spieren worden aangesproken tijdens het bankdrukken:

Actieve spieren:

 • Pectoralis major (grote borstspier)
 • Pectoralis minor (afhankelijk van uitvoering)
 • Anterior Deltoideus (voorste vezels van de schouderspier)
 • Triceps brachii
 • Serratus anterior
 • Coracobrachialis (ravenbek-armspier)

Stabiliserende spieren:

 • Rotatoren manchet (stabiliserende schouderspieren, supraspinatus, subscapularis, teres major, teres minor)
 • Serratus
 • Trapezius
 • Biceps brachii
 • Latissimus dorsi
 • Corespieren

Hoe werkt bankdrukken?

Bankdrukken is gelukkig een vrij eenvoudige oefening. Onderstaand vind je een stappenplan van hoe je succesvol kunt bankdrukken:

Bankdrukken voorbereiding

 1. Zet de stang op de juiste hoogte op de houders door te kiezen voor een positie ongeveer halverwege de bewegingsbaan van de oefening. Een te hoge plaatsing kan lastig zijn tijdens de laatste herhaling wanneer je vermoeid bent.
 2. Kies een gewicht dat past bij het gewenste aantal herhalingen en bevestig het met klemmen.
 3. Ga liggen op het bankje waarbij de stang ongeveer op ooghoogte zal zijn.

Bankdrukken uitvoering

 1. Neem de stang vast met de gewenste breedte van de greep (volgens de techniek).
 2. Zorg dat je onderarmen en handen in lijn liggen, waarbij de rug van je handen in lijn ligt met je onderarmen om polsblessures te voorkomen.
 3. Stoot de stang uit de houders door de armen te strekken en breng de stang gecontroleerd een stukje naar voren, zodat hij niet meer boven het gezicht, maar boven de borst hangt. Dit is de startpositie.
 4. Laat het gewicht gecontroleerd zakken. Afhankelijk van de bewegingsmogelijkheden van je schouders, kun je je ellebogen naast de romp laten zakken of verder zakken, totdat de stang net boven de borst hangt.
 5. Stoot explosief omhoog om het gewicht weer omhoog te brengen totdat je armen bijna gestrekt zijn.
 6. Herhaal door het gewicht weer gecontroleerd te laten zakken.
Bench press

Bankdrukken technieken

Er is veel onderzoek gedaan naar de impact van verschillende grepen op de stang (smalle of brede) en de hoek van het bankje tijdens het bankdrukken.

Hoewel de resultaten soms verschillend kunnen zijn vanwege de verschillende omstandigheden waaronder het onderzoek is uitgevoerd, is er toch een rode draad waarneembaar.

De meeste onderzoekers, atleten en trainers zijn het eens over de volgende effecten van verschillende grepen en hoeken.

Wijd vs. Smal

Onderzoeken tonen aan dat een smalle greep (met schouderbreedte of smaller) leidt tot een groter bewegingsbereik van de onderarm in vergelijking met de bovenarm, wat een grotere inspanning van de triceps en voorkant schouders betekent.

Echter, een bredere greep zorgt juist voor een grotere inspanning van de borstspieren. Hoewel dit de gebruikelijke uitkomsten zijn, wijzen onderzoeken onder ervaren powerlifters op het feit dat jarenlange ervaring deze verschillen in inzet kan beperken en zelfs wegnemen.

Plat vs incline & decline

De hoek van het bankje speelt een belangrijke rol in de activatie van verschillende delen van de borstspieren.

Bij een incline bankje, waarbij het schuin omhoog staat, worden de vezels die vanuit het sleutelbeen naar de bovenarm lopen extra gestimuleerd. Hierdoor traint men vooral het bovenste gedeelte van de borstspieren.

Een decline bankje, waarbij het schuin omlaag staat, verhoogt juist de inzet van de onderste vezels van de borstspieren en traint men hiermee vooral het onderste gedeelte van de borst.

Hoewel veel onderzoeken deze verschillende effecten bevestigen, zijn er ook onderzoeken waarin andere resultaten worden gezien.

Holle rug vs platte rug

Er is een techniek die sommige mensen gebruiken tijdens het bankdrukken, waarbij ze een holle rug maken.

Dit verandert de oefening op verschillende manieren. Hierdoor wordt de range of motion verkleind en wordt de hoek tussen de armen en de romp kleiner, waardoor het meer een decline bench press wordt.

Hierdoor worden de schouders minder ingezet en werken de onderste vezels van de borst spieren het hardst, terwijl het bovenste deel van de borst minder wordt ingezet.

Voor sommigen betekent dit dat ze meer gewicht kunnen drukken. In powerlifting is het echter verplicht om de billen, schouders en hoofd in contact te houden met het bankje, afhankelijk van de lenigheid van de sporter.

Er wordt wel gewaarschuwd voor de extra compressie op de ruggenwervel die hierbij ontstaat. Deze is echter niet vergelijkbaar met de compressie tijdens een squat.

Dus, als het doel is om zwaardere gewichten te drukken, kan dit een goede en legitieme methode zijn. Als het doel echter spiermassa of spierkracht is, is er geen reden om het jezelf makkelijker te maken door de rug hol te maken.

Veiligheid

Bankdrukken en squatten zijn de meest klassieke manier om in de sportschool in de problemen te komen. Het aantal herhalingen dat je doet, is bij iedere set een afweging tussen veiligheid en effectiviteit.

Probeer je nog een herhaling om je spieren zoveel mogelijk uit te putten? Of ga je voor zekerheid omdat het er zo lullig uitziet als je om hulp roepend onder een halterstang probeert weg te kruipen?

Werken met een partner of een ‘spotter’ geeft je wat meer marge in deze afweging. Belangrijk daarbij is dat je een ‘spotter’ hebt die daadwerkelijk voldoende hulp kan bieden indien nodig, weet wanneer dit nodig is en in welke mate.

Communiceer ook vooraf wat precies verwacht wordt van de ‘spotter’. Helpen bij het uit het rek tillen of juist niet? Handen vanaf de eerste herhaling in de buurt (onder de stang) houden of pas wanneer het nodig is?

Blijf ook communiceren tijdens de oefening. De vervelendste ongelukken gebeuren vaak door miscommunicatie.

Gebruik geen momentum op je borst

Voorkom dat de stang tegen je borst stuitert. Dit is niet alleen gevaarlijk voor je borst, maar ook een inefficiënte manier om je borstspieren te trainen. Hierdoor mis je het belangrijkste onderste deel van de beweging, waar de meeste rek is.

Het moment aan het begin van de beweging is cruciaal voor de spierkrachtontwikkeling. Laat de stang daarom op een gecontroleerde manier naar je borst zakken en duw vervolgens explosief weg.

Gebruik variaties om meer spiermassa te ontwikkelen

Om extra kracht en massa op te bouwen, kun je door middel van variaties te implementeren. Maak een bewuste keuze voor deze variaties, zodat je specifiek aan je zwakke punten kunt werken.

Bijvoorbeeld, als je moeite hebt om de stang op borsthoogte te krijgen, kun je na je bankdruk oefeningen, wat sets met pauze of spoto press doen. Als je sterk bent vanaf je borst maar moeite hebt met de lockout, dan kun je board presses of close-grip bench press overwegen.

Ten slotte, kun je elastieken gebruiken of een ketting om de spanning op een ander deel van de lift te verhogen.

Wat is een Spoto Press?

Een Spoto Press is een variatie op de bankdruk oefening. Het is genoemd naar powerlifter Mark Spoto, die deze techniek ontwikkelde. Bij een Spoto Press stop je de beweging op driekwart, op het punt waar je meestal het meest moeite hebt met de lift.

Dit maakt de beweging zwaarder en zet extra druk op de spieren die hierbij betrokken zijn, waardoor je kunt werken aan specifieke zwakke punten.

Bouw het gewicht langzaam op

Om je sterkte te verbeteren, is het noodzakelijk om regelmatig je trainingen intensiever te maken. Start bijvoorbeeld met een gewicht waarmee je gemakkelijk tien herhalingen kunt uitvoeren.

Voeg elke week 1,25 kg toe en blijf hetzelfde aantal herhalingen doen. Na verloop van tijd zul je merken dat je een soort plafond bereikt hebt.

In dat geval kun je het aantal herhalingen verlagen naar vier, zes of acht en het gewicht geleidelijk opbouwen. Als je eenmaal deze cyclus hebt voltooid, neem dan een week rust of train met relatief lichte gewichten, en begin opnieuw met het opvoeren van het gewicht.

Bodybuilding vrouwen

Wat train je met bankdrukken?

Bankdrukken is een compound oefening die de borstspieren, triceps, schouders en de rugspieren traint. De primaire spiergroep die wordt getraind bij bankdrukken zijn de borstspieren, ook wel bekend als de pectoralis major. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de beweging van de armen naar voren en zijn belangrijk voor het verbeteren van de algehele bovenlichaam kracht.

De triceps, ook wel bekend als de triceps brachii, zijn de spieren aan de achterkant van de bovenarmen die worden gebruikt voor extensie van de ellebogen. Deze spieren worden ook belast tijdens bankdrukken, vooral tijdens de afzetfase van de oefening.

De schouderspieren, ook wel bekend als de deltoids, worden ook belast tijdens bankdrukken. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het optillen van de armen en het stabiliseren van de schouders tijdens de oefening.

Ten slotte, worden ook de rugspieren belast tijdens bankdrukken, vooral de rhomboids en de lats. Deze spieren helpen bij het stabiliseren van de bovenrug en borst tijdens de oefening.

In samenvatting, bankdrukken is een compound oefening die meerdere spiergroepen traint zoals de borstspieren, triceps, schouders en rugspieren. Dit is de reden waarom deze oefening zo effectief is voor het verbeteren van de algehele bovenlichaam kracht en massa.

Bench press

Wat zijn de stabiliserende spieren?

Bankdrukken is een compound oefening die verschillende spieren in het bovenlichaam traint, waaronder de borstspieren, triceps en schouders. Naast deze spieren zijn er ook ondersteunende spieren die een belangrijke rol spelen tijdens het bankdrukken. Hier zijn enkele van de belangrijkste ondersteunende spieren die worden getraind tijdens bankdrukken:

 1. Core spieren: De spieren van de romp, zoals de buikspieren en rugspieren, spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van het lichaam tijdens het bankdrukken. Ze helpen om de ruggengraat in een neutrale positie te houden en de rug te beschermen tegen blessures.
 2. Schouderspieren: Schouderspieren zoals de deltoide spieren en rotator cuff spieren, spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van de schouders en het houden van de barbell in positie tijdens het bankdrukken.
 3. Biceps: Biceps spieren helpen bij het vasthouden van de barbell tijdens het bankdrukken en bij de eindpositie van de oefening
 4. Triceps: Triceps spieren zijn de primaire spieren die werken tijdens het drukken van de barbell omhoog.

Het is belangrijk om deze ondersteunende spieren te trainen in combinatie met de primaire spieren die worden getraind tijdens bankdrukken om een balans te behouden en het risico op blessures te verminderen. Daarnaast kunnen oefeningen zoals planken, leg raises en andere core oefeningen helpen om de spieren van de romp te versterken en de stabiliteit tijdens bankdrukken te verbeteren.

 

Hoeveel weegt een bankdruk stang

De gewicht van een bankdruk stang varieert afhankelijk van de fabrikant en het type stang. Een standaard Olympic stang weegt tussen de 20-25 kg. Deze stang is 2.2 meter lang en heeft een diameter van 2 inch.

Er zijn ook kleinere stangen beschikbaar, zoals een ez-bar die ongeveer 15-20 kg weegt. Deze barbellen zijn korter en dunner dan een Olympic stang en zijn vaak gebruikt voor specifieke oefeningen zoals hammer curls en tricep extensions.

Er zijn ook lichtgewicht stangen beschikbaar voor beginners of mensen die net beginnen met krachttraining. Deze stangen wegen meestal tussen de 5-10 kg.

Het is belangrijk om te onthouden dat je altijd moet beginnen met een gewicht dat je comfortabel kunt tillen en opbouwen naar een zwaarder gewicht als je kracht toeneemt. Het is ook belangrijk om de juiste techniek te gebruiken tijdens de oefening om blessures te voorkomen.

Welke oefeningen zijn een goede toevoeging?

Bankdrukken is een effectieve oefening voor het trainen van de borstspieren, maar het is belangrijk om ook andere oefeningen toe te voegen aan je training routine om de borstspieren vanuit verschillende hoeken te trainen en zo een volledige ontwikkeling te bereiken.

Hier zijn enkele oefeningen die een goede aanvulling zijn op bankdrukken:

 1. Flys: Flys zijn een geweldige oefening voor het isoleren van de borstspieren. Er zijn verschillende varianten zoals de dumbbell flys, cable flys en machine flys.
 2. Push-ups: Push-ups zijn een compound oefening die veel van dezelfde spieren als bankdrukken traint, maar met het eigen lichaamsgewicht als weerstand.
 3. Pull-ups: Pull-ups zijn een oefening die de tegenovergestelde spieren traint als bankdrukken, namelijk de rugspieren. Dit helpt om een balans te behouden tussen de spieren van de borst en rug.
 4. Dips: Dips zijn een compound oefening die de borstspieren, triceps en schouders traint. Dit is een effectieve oefening voor het verbeteren van de algehele bovenlichaam kracht.
 5. Cable crossovers: Cable crossovers zijn een isolatie oefening die de borstspieren traint met behulp van een kabel machine. Dit is een geweldige oefening voor het versterken van de borstspieren en het verbeteren van de definitie.

Als je je borstspieren op een efficiënte manier wilt trainen, is het raadzaam om een combinatie van deze oefeningen toe te voegen aan je training routine, samen met bankdrukken. Zo kan je ervoor zorgen dat je borstspieren vanuit verschillende hoeken worden getraind en zo een volledige ontwikkeling bereikt wordt.

Bekijk de video tutorial

Onderstaand vind je een video van Jeff Nippard die de perfecte bench press techniek uitlegt.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending