Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Wat is functionele krachttraining?

Het definiëren van kracht is een complexe kwestie. Kinesiologen, die spieren bestuderen, gebruiken verschillende criteria om kracht te meten, zoals spiercontractie, lengte en spanning.

Kracht wordt daarom niet gezien als een subjectief concept, maar gemeten aan de hand van deze primaire factoren. Het tillen van een bepaald gewicht is daarom niet de enige maatstaf voor functionele kracht.

Functionele kracht is de kracht die ons door het leven en het dagelijks overleven loodst

De definitie van kracht en wie het bepaalt, is een vraag die veel kinesiologen bezighoudt. Het meten van kracht kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals spiercontractie, lengte, spanning en kracht.

Maar vaak meet men kracht aan de hand van deze primaire factoren en wordt individuele variatie als subjectief beschouwd. Of iemand x kilo kan tillen, is niet altijd relevant voor de algemene definitie van functionele kracht.

Het tillen van een zware last boven het hoofd wordt gezien als een indrukwekkende prestatie voor atleten zoals gewichtheffers. Echter, in de geschiedenis van handarbeid was dit niet de norm.

Handenarbeid bestond meestal uit lopen, rennen, duwen, trekken en grijpen

Als we denken aan de geschiedenis van fysieke arbeid, zien we foto’s van mensen die primitieve apparaten gebruiken om dingen te duwen en te trekken of piramides bouwen.

Hoewel er niets mis is met de kracht die wordt gebruikt in Olympisch gewichtheffen, gaat dit artikel niet over die definitie van kracht. We kijken in plaats daarvan naar dagelijkse functionele kracht en de bewegingen die mensen in hun dagelijks leven maken.

Dit soort kracht is net zo belangrijk als de kracht die wordt gebruikt bij het tillen van zware lasten, maar het is minder opwindend.

Wat is functionele kracht?

Een belangrijk aspect van functionele kracht is het vermogen om de gewrichten die betrokken zijn bij het tillen van lasten (schouders, heupen, knieën en enkels) volledig te kunnen bewegen zonder pijn, stijfheid of andere beperkingen.

Dit wordt ook wel last-gewricht articulatie genoemd en is essentieel voor een goede functionaliteit in het dagelijks leven.

Wat is het doel van functionele kracht?

In een sedentaire levensstijl, waar we geen zware objecten meer hoeven te tillen, is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat onze gewrichten zonder pijn en stijfheid kunnen bewegen. Dit kan worden bereikt door regelmatige lichaamsbeweging.

In onze huidige omgeving, die niet erg uitdagend is, zijn we beperkt tot herhaalde bewegingen binnen onze eigen grenzen

In tegenstelling tot vroeger worden we niet meer van nature aangemoedigd om te bewegen door onze omgeving. We vervangen de dagelijkse bewegingen steeds vaker door werk of recreatie die voornamelijk zittend worden uitgevoerd, zoals computerwerk, telefoneren, tv kijken of gamen.

Het is daarom essentieel om manieren te vinden om onze omgeving te veranderen en onze dragende structuur actief en gezond te houden.

Hoe kunnen we beweging stimuleren in een omgeving die beperkt is in haar fysieke mogelijkheden?

Geef je lichaam de vrijheid om te bewegen en los te komen van beperkingen. Daag je gewrichten uit om in alle richtingen te bewegen en verbreed je bewegingsbereik. Zoek naar mogelijkheden om buiten de sportschool te bewegen, in de sportschool te trainen, op de baan te zijn of op pad te gaan.

Herontdek de activiteiten die je als kind deed, zoals spelen op een speelplaats en het gebruik van ringen en monkey bars

Verken de mogelijkheden van je lichaam door uitdagende oefeningen te doen, zoals handstanden, salto’s, kruipen, kikkersprongen en zijwaartse sprongen. Verbeter je coördinatie en behendigheid door hinkelspel te spelen met een behendigheidsladder.

Houd je geest en lichaam scherp door regelmatig te bewegen en minder te zitten. Breek uit de beperkingen van een doos of een beperkt terrein en ontdek nieuwe manieren om actief te blijven.

Is sterker beter?

Stel je voor dat we een traplooptest doen met een logge, gespierde “sterke” man en een functionele “zwakke” vrouw. Hoewel de man sterk en gespierd is, zal de vrouw hem ruimschoots verslaan omdat ze een functionele kracht heeft.

De test vereist namelijk een volledig bewegingsbereik van de lastgewrichten en de vrouw is in staat om deze bewegingen zonder beperkingen te maken. Dit is een voorbeeld van hoe functionele kracht belangrijker kan zijn dan alleen spierkracht.

Het komt allemaal neer op hun verschillende mate van functioneren van het bewegingsapparaat

Er is niets mis met sterk en gespierd zijn zoals de man in het voorbeeld, maar zijn vermogen om te reageren op een spontane omgeving is beperkt. De vrouw daarentegen heeft een meer gevarieerde en pijnvrije manier van functioneren, omdat ze beweeglijk is en niet beperkt is tot een specifieke activiteit.

Verschillende type van functionele bewegingen

Het is zeldzaam dat een sporter gemakkelijk kan overstappen naar een andere sport, zelfs binnen dezelfde sport kan het moeilijk zijn om van positie te veranderen. Dit komt door de herhaling van dezelfde beperkte bewegingen, die leiden tot een beperkte functionaliteit.

Om dit te vermijden, moet je jezelf niet beperken tot één type beweging. Speel meerdere sporten en ontwikkel een persoonlijk programma dat past bij jouw niveau van functioneren en vaardigheden.

De sleutel tot succes in sport, het leger en andere vaardigheden is functionaliteit, wat afhankelijk is van het vermogen van het individu om belaste gewrichten te beheren door middel van beweging.

Ons vermogen om ons aan te passen aan verschillende fysieke uitdagingen is gebaseerd op stimulatie, niet op leeftijd. Ongeacht leeftijd, is beweging van cruciaal belang om functioneel sterk te worden. Het vereist een verlangen om actief te zijn en niet te wachten tot de wereld naar je toe komt.

Voor functionele kracht – Personaliseer trainingsprogramma’s

Zoek naar de juiste ingrediënten om een persoonlijk programma te maken dat voor jou werkt. Het is belangrijk om programmeurs te vinden die je doelen begrijpen en een training kunnen aanpassen aan jouw behoeften.

Inclusief verschillende soorten beweging zoals lopen, fietsen, zwemmen, weerstandstraining, gewichtheffen, kettlebell oefeningen, monkeybars, gymnastiek en hot yoga om je training te variëren. Het is belangrijk om deze elementen te leren en er plezier in te hebben, maar vorm blijft altijd de prioriteit.

Onthoud dat kracht niet alleen wordt bepaald door de mate van belasting, maar ook door de belastbaarheid. En het belangrijkste is om plezier te hebben en niet beperkt te worden door een bepaald patroon. Vergeet niet om goed te eten, goed te trainen en een beetje plezier te hebben!

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.