Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

De 10 geboden van CrossFit

In het verleden bevatten de Tien Geboden de regels voor het leiden van een deugdzaam leven en het behandelen van anderen in de gemeenschap. CrossFit staat bekend om zijn sterke gemeenschapsgevoel als trainingsconcept op de lange termijn.

Maar, zoals bij elke gemeenschap, kunnen er gedragingen zijn die problematisch zijn. Daarom zijn hier tien geboden voor CrossFit om je te helpen bij het bepalen van je acties tegenover jezelf en anderen.

Gij zult niet vals getuigen

Iedereen maakt wel eens fouten bij het tellen van reps tijdens een CrossFit WOD. Maar er is een groot verschil tussen per ongeluk een rep overslaan en bewust je score opblazen. Eerlijkheid is hierbij van groot belang.

Het heeft geen zin om jezelf voor de gek te houden en zo je eigen vooruitgang te belemmeren. Het is oké als je een lage score hebt, want iedereen heeft sterke en zwakke punten. Door eerlijk te zijn over je prestaties, kun je beter begrijpen waar je aan moet werken om je doelen te bereiken.

Gij zult alleen met uzelf bezig zijn

Het is niet relevant of iemand vals speelt of niet, en dat is niet waarom je traint. In een individuele workout gaat het om jou en je eigen prestaties, dus waarom zou je je druk maken over wat anderen doen? Door te focussen op hun reps, ben je niet echt bezig met je eigen training. Richt je op je eigen werk en doe je uiterste best om vooruitgang te boeken.

Gij zult u zelf niet verraden

Het is belangrijk om de bewegingsnormen van CrossFit te begrijpen en ze te volgen tijdens trainingen. Als je fysiek niet in staat bent om deze normen te halen, dan moet je schalen naar je niveau en werken aan verbetering. Als je in staat bent om de normen te halen, zorg er dan voor dat je ze elke keer haalt.

Het is cruciaal om de juiste techniek te gebruiken en de doelstellingen van de oefeningen niet te missen, anders loop je het risico om lage scores te behalen of om niet-reps te krijgen tijdens wedstrijden. Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en te streven naar kwaliteit van beweging om vooruitgang te boeken.

Gij zult niet lopen voor het platform van uw buurman

Stel je voor: je staat klaar om een zware barbell boven je hoofd te tillen, maar dan stapt er plotseling iemand voor je neus. Je raakt afgeleid, verliest je balans en eindigt op de grond met gewichten bovenop je.

Dit is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Daarom is het belangrijk om anderen te respecteren wanneer ze aan het tillen zijn en te wachten tot ze klaar zijn voordat je hun ruimte betreedt.

Gij zult achter uzelf opruimen

Het is belangrijk om na gebruik je eigen spullen op te ruimen en terug te brengen naar waar ze horen. Het is niet de taak van anderen om jouw bezwete uitrusting op te ruimen.

Als je in staat bent om zware gewichten te tillen, dan kun je ook wel een gewichtsplaat terugdragen naar de stapel. Het is ook irritant voor anderen als je je uitrusting niet klaarzet voordat de WOD begint.

Neem de tijd om het bord te lezen, de bewegingen te bekijken en zorg dat je uitrusting klaarstaat voordat de coach begint met aftellen. Dit bespaart niet alleen jouw tijd, maar ook die van anderen.

Gij zult u niet beperken tot CrossFit

Als je alleen maar CrossFit doet, ben je goed in CrossFit, maar niet noodzakelijk in andere sporten. Als je een allround atleet wilt zijn en blessures wilt voorkomen, is het verstandig om andere trainingsvormen toe te voegen aan je schema.

Yoga en Pilates worden soms gezien als te ‘zacht’ voor fervente CrossFitters, maar ze bieden voordelen die bijdragen aan de algehele fitheid en prestaties in CrossFit. CrossFit richt zich vooral op beweging in het sagittale vlak, terwijl trainingen in het frontale en transversale vlak spieren activeren die minder vaak worden gebruikt.

Daarnaast verbetert yoga en pilates de flexibiliteit en spierkracht, wat belangrijk is voor prestaties in CrossFit. Het is daarom de moeite waard om deze trainingsvormen te proberen en niet direct af te wijzen.

Eer uw coach en uw instructeur

Heb je de neiging om te denken dat je altijd de juiste beslissingen neemt? De waarheid is dat dat waarschijnlijk niet het geval is. Als je coach je een advies geeft, is het verstandig om dat advies op te volgen.

Je coach heeft waarschijnlijk meer ervaring dan jij en heeft al vele uren aan training en wedstrijden achter de rug. Luister daarom aandachtig naar wat hij of zij te zeggen heeft en leer van zijn of haar kennis en ervaring.

Gij zult uw naaste aanmoedigen

Bij een AMRAP is het lastiger, maar bij team WODs of for-time formats, als je snel klaar bent, neem dan even de tijd om op adem te komen en moedig de anderen aan die nog bezig zijn.

We hebben allemaal het gevoel gehad dat we op het punt stonden op te geven, dus een paar woorden van aanmoediging kunnen echt helpen. Zelfs als je uitgeput bent, kunnen simpele aanmoedigingen als “Je kunt het doen!” of “Nog vijf reps!” het verschil maken voor iemand die het moeilijk heeft. Bij CrossFit gaat het tenslotte om de gemeenschap en elkaar ondersteunen.

Gij zult uw ego bij de deur laten

Vaak ontstaan blessures in CrossFit door een combinatie van ego en slechte coaching. Het kan zijn dat je te zwaar traint om jezelf te bewijzen, bijvoorbeeld door een te hoog gewicht te tillen met slechte vorm, of door gevaarlijke bewegingen te maken tussen de sets van een vaardigheidsoefening.

Het resultaat is hetzelfde: het is gevaarlijk en zet anderen aan het denken. Voorkom dit door een goede warming-up te doen, je training aan te passen als dat nodig is en na de training de ringen te gebruiken om te oefenen.

Gij zult aan uw zwakheden werken

Als je alleen de oefeningen doet die je leuk vindt, zul je waarschijnlijk alleen goed zijn in die specifieke oefeningen en niet in andere belangrijke aspecten van CrossFit, zoals basis krachtwerk.

Het is belangrijk om je zwakke punten te erkennen en eraan te werken om je vaardigheden en prestaties te verbeteren. CrossFit is ontworpen om het lichaam op verschillende manieren uit te dagen, dus als je vastzit aan slechts een paar oefeningen, mis je belangrijke aspecten van de training.

Het is verleidelijk om te blijven hangen in wat je al goed doet, maar als je je echt wilt ontwikkelen in CrossFit, moet je de tijd nemen om te werken aan je zwakke punten en je vaardigheden te verbeteren.

Tot slot

Het naleven van deze tien principes zal je waarschijnlijk een betere en meer diverse CrossFit-ervaring geven. Het herhaaldelijk overtreden van deze principes zal echter waarschijnlijk resulteren in een minder aangename ervaring dan een WOD van zeven minuten burpees.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.