Connect with us

Fitness

Waar is een lifting belt goed voor en is het iets voor mij?

Angelo

Published

on

Man aan het deadliften

De krachttrainingsriem, ook bekend als een fitnessriem, deadlift riem, powerlifting riem, of simpelweg lifting belt, is een veelzijdig stuk trainingsuitrusting dat verschillende namen heeft gekregen.

Traditioneel was dit hulpmiddel een hoofdbestanddeel in powerlifting en strongman wedstrijden, maar recentelijk is het steeds vaker te zien in alledaagse sportscholen en fitnesscentra.

Je hebt ongetwijfeld deze riem gespot tijdens je workouts. Misschien ben je wel aan het overwegen om er zelf een aan te schaffen, maar twijfel je nog over de voordelen ervan? Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar waarom zoveel mensen dit specifieke trainingsaccessoire lijken te waarderen?

In deze blogpost gaan we in op de ins en outs van de krachttrainingsriem en helpen we je te ontdekken of het de juiste keuze voor jou is!

Wat is een lifting belt?

Een lifting belt, ook wel bekend als een krachttrainingsriem, is een krachtig trainingsaccessoire dat ontworpen is om je core en rug te ondersteunen tijdens zware lifts. Het is een brede riem, meestal gemaakt van leer of stevig synthetisch materiaal, die strak om je middel wordt gebonden.

Het hoofddoel van de lifting belt is het creëren van een stevige druk in de buikholte tijdens de lift. Wanneer je diep inademt en je buikspieren aanspant tegen de riem, wordt er intra-abdominale druk opgebouwd. Deze druk helpt om je ruggengraat te stabiliseren en verdeelt de belasting van de lift gelijkmatig over je core, in plaats van alleen op je rug.

Bij het tillen van zware gewichten, zoals bij squats, deadlifts of overhead presses, kan een lifting belt je helpen om je techniek te behouden en het risico op blessures te verminderen. Het kan ook bijdragen aan het verbeteren van je prestaties door je in staat te stellen zwaarder te tillen dan je normaal zou kunnen zonder riem.

Hoewel het een nuttig hulpmiddel kan zijn, is het belangrijk te onthouden dat een lifting belt geen vervanging is voor een sterke core of goede lifting techniek. Het moet worden gezien als een aanvulling op een solide trainingsroutine, niet als een wondermiddel. Je moet nog steeds de tijd nemen om je core kracht en techniek te ontwikkelen om veilig en effectief te tillen, met of zonder riem.

Wat zijn de voordelen van een lifting belt?

Een lifting belt, ook wel krachttrainingsriem genoemd, kan een waardevolle toevoeging zijn aan je trainingsuitrusting, met verschillende voordelen voor je trainingen en prestaties:

 1. Verhoogde Intra-abdominale Druk: Wanneer je ademhaalt en je buik tegen de riem aandrukt tijdens een lift, verhoogt dit de intra-abdominale druk. Deze verhoogde druk helpt de ruggengraat te stabiliseren, wat de kans op letsel kan verminderen en je in staat stelt om zwaardere gewichten te tillen.
 2. Verbeterde Techniek: Een lifting belt kan je helpen om je vorm en techniek te behouden tijdens zware lifts. Door de extra ondersteuning en feedback die de riem biedt, kan het gemakkelijker zijn om je core goed te activeren en je rug in de juiste positie te houden.
 3. Preventie van Rugblessures: Door je core en onderrug te ondersteunen tijdens zware lifts, kan een lifting belt helpen om het risico op rugblessures te verminderen. Dit maakt het een nuttig hulpmiddel voor gewichtheffers en powerlifters die regelmatig zware gewichten tillen.
 4. Verhoogde Prestaties: Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een lifting belt je in staat kan stellen om zwaardere gewichten te tillen en meer herhalingen uit te voeren. Dit kan helpen om je kracht en spiermassa sneller te vergroten.

Het is belangrijk om te vermelden dat, hoewel een lifting belt veel voordelen heeft, het niet bedoeld is om slechte techniek of een zwakke core te compenseren. Het is belangrijk om een sterke core te ontwikkelen en goede lifting technieken te leren, zowel met als zonder een lifting belt.

Het gebruik van de riem moet worden gecombineerd met goede training en een correcte vorm om de beste resultaten te behalen en blessures te voorkomen.

Wat zijn de nadelen van een lifting belt?

Hoewel een lifting belt aanzienlijke voordelen biedt, zijn er ook enkele potentiële nadelen die het vermelden waard zijn. Het is belangrijk om deze in overweging te nemen bij het beslissen of een lifting belt geschikt is voor jou:

 1. Verkeerde Afhankelijkheid: Een veel voorkomende fout is het teveel vertrouwen op een lifting belt voor ondersteuning, waardoor de ontwikkeling van de core kracht en stabiliteit in het gedrang komt. Het is essentieel om te blijven werken aan het versterken van je core spieren, zowel met als zonder een riem.
 2. Verkeerd Gebruik: Een lifting belt die niet correct wordt gedragen of gebruikt, kan meer kwaad dan goed doen. Als de riem te los zit, biedt hij niet de nodige ondersteuning. Als hij te strak zit, kan hij de ademhaling belemmeren en onnodige druk op de buik uitoefenen.
 3. Mogelijk Oncomfortabel: Afhankelijk van het ontwerp en het materiaal kan een lifting belt voor sommigen oncomfortabel zijn, vooral als je nieuw bent met het dragen ervan. Het kan enige tijd duren om aan de riem te wennen.
 4. Beperkt Bewegingsbereik: In sommige gevallen kan een lifting belt het bewegingsbereik beperken, vooral bij oefeningen waarbij je veel buigt en draait.
 5. Niet Altijd Toegestaan: Bij sommige competities of sportevenementen is het gebruik van een lifting belt misschien niet toegestaan. Het is belangrijk om altijd de regels van je specifieke sport of competitie te controleren.

Hoewel er enkele nadelen zijn, kan een lifting belt nog steeds een waardevolle aanvulling zijn op je training als hij correct en met de juiste intentie wordt gebruikt. Vergeet niet dat het een hulpmiddel is om je training te verbeteren, geen vervanging voor een goede vorm, techniek en core kracht.

Op welke momenten gebruik je de lifting belt?

Een lifting belt is een handig hulpmiddel voor krachttraining, maar het is belangrijk om te weten wanneer je het moet gebruiken voor maximale effectiviteit en om te voorkomen dat je er te veel op gaat vertrouwen. Hier zijn enkele richtlijnen voor wanneer je een lifting belt zou moeten gebruiken:

 1. Zware Lifts: Een lifting belt is vooral nuttig wanneer je zware gewichten tilt, zoals tijdens een squat of deadlift. Over het algemeen kan een “zware lift” worden gedefinieerd als een lift van 80% of meer van je 1RM (één herhaling maximaal). Het is tijdens deze zware lifts dat de extra ondersteuning en stabiliteit die een lifting belt biedt, het meest voordelig kan zijn.
 2. Oefeningen die de Onderrug Belasten: De lifting belt is bijzonder nuttig bij oefeningen die veel druk op de onderrug uitoefenen. Dit omvat oefeningen zoals squats, deadlifts, cleans en overhead presses.
 3. Bij Vermoeidheid: Wanneer je vermoeid raakt tijdens een training, kan je vorm beginnen te lijden. In deze situaties kan een lifting belt helpen om je core stabiel te houden en je vorm te behouden.

Hoewel deze richtlijnen nuttig zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een lifting belt afhankelijk is van je persoonlijke comfort en voorkeur. Sommige mensen geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om een riem te dragen tijdens bijna al hun lifts, terwijl anderen hem alleen gebruiken voor hun zwaarste sets.

Ongeacht hoe je ervoor kiest om je lifting belt te gebruiken, vergeet niet dat het niet bedoeld is om slechte techniek of een zwakke core te compenseren. Blijf je richten op het ontwikkelen van een sterke core en een goede lifting techniek, en gebruik je riem als een hulpmiddel om je training te verbeteren, niet als een kruk.

Is een lifting belt iets voor mij?

Als je overweegt een lifting belt aan te schaffen, moet je een paar belangrijke factoren overwegen om te bepalen of het een goede keuze voor jou is:

 1. Je Trainingsdoelen: Als je regelmatig zware gewichten tilt in oefeningen zoals squats, deadlifts of cleans, kan een lifting belt je prestaties verbeteren en het risico op blessures verminderen. Als je trainingsdoelen echter meer gericht zijn op uithoudingsvermogen, cardiovasculaire fitheid, of lichte krachttraining, dan is een lifting belt misschien niet zo nuttig voor jou.
 2. Je Techniek en Core Kracht: Voordat je een lifting belt gaat gebruiken, moet je een goede lifting techniek en aanzienlijke core kracht hebben ontwikkeld. Het is belangrijk om te onthouden dat een lifting belt geen vervanging is voor goede techniek of sterke core spieren. Als je worstelt met je lifting techniek of je core kracht niet voldoende is, is het beter om je daar eerst op te concentreren voordat je een lifting belt introduceert.
 3. Je Comfort en Voorkeur: Uiteindelijk hangt de beslissing om een lifting belt te gebruiken ook af van je persoonlijke comfort en voorkeur. Sommige mensen vinden een lifting belt oncomfortabel of beperkend, terwijl anderen het comfort en de stabiliteit die het biedt, waarderen. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan een lifting belt uit voordat je er een aanschaft om te zien hoe het voelt.
 4. Je Gezondheidstoestand: Als je een medische aandoening hebt, vooral een die van invloed is op je ruggengraat of buik, is het belangrijk om eerst je arts te raadplegen voordat je een lifting belt gebruikt.

Als je na het overwegen van deze factoren besluit dat een lifting belt geschikt voor je is, zorg er dan voor dat je weet hoe je hem correct gebruikt en dat je niet te veel op de riem vertrouwt om je techniek en kracht op te bouwen.

Een lifting belt kan een geweldige aanvulling zijn op je trainingsroutine, maar het moet worden gebruikt als een hulpmiddel om je training te ondersteunen, niet als een vervanging voor goede vorm en kracht.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending