Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Waar is een lifting belt goed voor en is het iets voor mij?

De krachttrainingsriem, ook bekend als een fitnessriem, deadlift riem, powerlifting riem, of simpelweg lifting belt, is een veelzijdig stuk trainingsuitrusting dat verschillende namen heeft gekregen.

Traditioneel was dit hulpmiddel een hoofdbestanddeel in powerlifting en strongman wedstrijden, maar recentelijk is het steeds vaker te zien in alledaagse sportscholen en fitnesscentra.

Je hebt ongetwijfeld deze riem gespot tijdens je workouts. Misschien ben je wel aan het overwegen om er zelf een aan te schaffen, maar twijfel je nog over de voordelen ervan? Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar waarom zoveel mensen dit specifieke trainingsaccessoire lijken te waarderen?

In deze blogpost gaan we in op de ins en outs van de krachttrainingsriem en helpen we je te ontdekken of het de juiste keuze voor jou is!

Wat is een lifting belt?

Een lifting belt, ook wel bekend als een krachttrainingsriem, is een krachtig trainingsaccessoire dat ontworpen is om je core en rug te ondersteunen tijdens zware lifts. Het is een brede riem, meestal gemaakt van leer of stevig synthetisch materiaal, die strak om je middel wordt gebonden.

Het hoofddoel van de lifting belt is het creëren van een stevige druk in de buikholte tijdens de lift. Wanneer je diep inademt en je buikspieren aanspant tegen de riem, wordt er intra-abdominale druk opgebouwd. Deze druk helpt om je ruggengraat te stabiliseren en verdeelt de belasting van de lift gelijkmatig over je core, in plaats van alleen op je rug.

Bij het tillen van zware gewichten, zoals bij squats, deadlifts of overhead presses, kan een lifting belt je helpen om je techniek te behouden en het risico op blessures te verminderen. Het kan ook bijdragen aan het verbeteren van je prestaties door je in staat te stellen zwaarder te tillen dan je normaal zou kunnen zonder riem.

Hoewel het een nuttig hulpmiddel kan zijn, is het belangrijk te onthouden dat een lifting belt geen vervanging is voor een sterke core of goede lifting techniek. Het moet worden gezien als een aanvulling op een solide trainingsroutine, niet als een wondermiddel. Je moet nog steeds de tijd nemen om je core kracht en techniek te ontwikkelen om veilig en effectief te tillen, met of zonder riem.

Wat zijn de voordelen van een lifting belt?

Een lifting belt, ook wel krachttrainingsriem genoemd, kan een waardevolle toevoeging zijn aan je trainingsuitrusting, met verschillende voordelen voor je trainingen en prestaties:

 1. Verhoogde Intra-abdominale Druk: Wanneer je ademhaalt en je buik tegen de riem aandrukt tijdens een lift, verhoogt dit de intra-abdominale druk. Deze verhoogde druk helpt de ruggengraat te stabiliseren, wat de kans op letsel kan verminderen en je in staat stelt om zwaardere gewichten te tillen.
 2. Verbeterde Techniek: Een lifting belt kan je helpen om je vorm en techniek te behouden tijdens zware lifts. Door de extra ondersteuning en feedback die de riem biedt, kan het gemakkelijker zijn om je core goed te activeren en je rug in de juiste positie te houden.
 3. Preventie van Rugblessures: Door je core en onderrug te ondersteunen tijdens zware lifts, kan een lifting belt helpen om het risico op rugblessures te verminderen. Dit maakt het een nuttig hulpmiddel voor gewichtheffers en powerlifters die regelmatig zware gewichten tillen.
 4. Verhoogde Prestaties: Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een lifting belt je in staat kan stellen om zwaardere gewichten te tillen en meer herhalingen uit te voeren. Dit kan helpen om je kracht en spiermassa sneller te vergroten.

Het is belangrijk om te vermelden dat, hoewel een lifting belt veel voordelen heeft, het niet bedoeld is om slechte techniek of een zwakke core te compenseren. Het is belangrijk om een sterke core te ontwikkelen en goede lifting technieken te leren, zowel met als zonder een lifting belt.

Het gebruik van de riem moet worden gecombineerd met goede training en een correcte vorm om de beste resultaten te behalen en blessures te voorkomen.

Wat zijn de nadelen van een lifting belt?

Hoewel een lifting belt aanzienlijke voordelen biedt, zijn er ook enkele potentiële nadelen die het vermelden waard zijn. Het is belangrijk om deze in overweging te nemen bij het beslissen of een lifting belt geschikt is voor jou:

 1. Verkeerde Afhankelijkheid: Een veel voorkomende fout is het teveel vertrouwen op een lifting belt voor ondersteuning, waardoor de ontwikkeling van de core kracht en stabiliteit in het gedrang komt. Het is essentieel om te blijven werken aan het versterken van je core spieren, zowel met als zonder een riem.
 2. Verkeerd Gebruik: Een lifting belt die niet correct wordt gedragen of gebruikt, kan meer kwaad dan goed doen. Als de riem te los zit, biedt hij niet de nodige ondersteuning. Als hij te strak zit, kan hij de ademhaling belemmeren en onnodige druk op de buik uitoefenen.
 3. Mogelijk Oncomfortabel: Afhankelijk van het ontwerp en het materiaal kan een lifting belt voor sommigen oncomfortabel zijn, vooral als je nieuw bent met het dragen ervan. Het kan enige tijd duren om aan de riem te wennen.
 4. Beperkt Bewegingsbereik: In sommige gevallen kan een lifting belt het bewegingsbereik beperken, vooral bij oefeningen waarbij je veel buigt en draait.
 5. Niet Altijd Toegestaan: Bij sommige competities of sportevenementen is het gebruik van een lifting belt misschien niet toegestaan. Het is belangrijk om altijd de regels van je specifieke sport of competitie te controleren.

Hoewel er enkele nadelen zijn, kan een lifting belt nog steeds een waardevolle aanvulling zijn op je training als hij correct en met de juiste intentie wordt gebruikt. Vergeet niet dat het een hulpmiddel is om je training te verbeteren, geen vervanging voor een goede vorm, techniek en core kracht.

Op welke momenten gebruik je de lifting belt?

Een lifting belt is een handig hulpmiddel voor krachttraining, maar het is belangrijk om te weten wanneer je het moet gebruiken voor maximale effectiviteit en om te voorkomen dat je er te veel op gaat vertrouwen. Hier zijn enkele richtlijnen voor wanneer je een lifting belt zou moeten gebruiken:

 1. Zware Lifts: Een lifting belt is vooral nuttig wanneer je zware gewichten tilt, zoals tijdens een squat of deadlift. Over het algemeen kan een “zware lift” worden gedefinieerd als een lift van 80% of meer van je 1RM (één herhaling maximaal). Het is tijdens deze zware lifts dat de extra ondersteuning en stabiliteit die een lifting belt biedt, het meest voordelig kan zijn.
 2. Oefeningen die de Onderrug Belasten: De lifting belt is bijzonder nuttig bij oefeningen die veel druk op de onderrug uitoefenen. Dit omvat oefeningen zoals squats, deadlifts, cleans en overhead presses.
 3. Bij Vermoeidheid: Wanneer je vermoeid raakt tijdens een training, kan je vorm beginnen te lijden. In deze situaties kan een lifting belt helpen om je core stabiel te houden en je vorm te behouden.

Hoewel deze richtlijnen nuttig zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een lifting belt afhankelijk is van je persoonlijke comfort en voorkeur. Sommige mensen geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om een riem te dragen tijdens bijna al hun lifts, terwijl anderen hem alleen gebruiken voor hun zwaarste sets.

Ongeacht hoe je ervoor kiest om je lifting belt te gebruiken, vergeet niet dat het niet bedoeld is om slechte techniek of een zwakke core te compenseren. Blijf je richten op het ontwikkelen van een sterke core en een goede lifting techniek, en gebruik je riem als een hulpmiddel om je training te verbeteren, niet als een kruk.

Is een lifting belt iets voor mij?

Als je overweegt een lifting belt aan te schaffen, moet je een paar belangrijke factoren overwegen om te bepalen of het een goede keuze voor jou is:

 1. Je Trainingsdoelen: Als je regelmatig zware gewichten tilt in oefeningen zoals squats, deadlifts of cleans, kan een lifting belt je prestaties verbeteren en het risico op blessures verminderen. Als je trainingsdoelen echter meer gericht zijn op uithoudingsvermogen, cardiovasculaire fitheid, of lichte krachttraining, dan is een lifting belt misschien niet zo nuttig voor jou.
 2. Je Techniek en Core Kracht: Voordat je een lifting belt gaat gebruiken, moet je een goede lifting techniek en aanzienlijke core kracht hebben ontwikkeld. Het is belangrijk om te onthouden dat een lifting belt geen vervanging is voor goede techniek of sterke core spieren. Als je worstelt met je lifting techniek of je core kracht niet voldoende is, is het beter om je daar eerst op te concentreren voordat je een lifting belt introduceert.
 3. Je Comfort en Voorkeur: Uiteindelijk hangt de beslissing om een lifting belt te gebruiken ook af van je persoonlijke comfort en voorkeur. Sommige mensen vinden een lifting belt oncomfortabel of beperkend, terwijl anderen het comfort en de stabiliteit die het biedt, waarderen. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan een lifting belt uit voordat je er een aanschaft om te zien hoe het voelt.
 4. Je Gezondheidstoestand: Als je een medische aandoening hebt, vooral een die van invloed is op je ruggengraat of buik, is het belangrijk om eerst je arts te raadplegen voordat je een lifting belt gebruikt.

Als je na het overwegen van deze factoren besluit dat een lifting belt geschikt voor je is, zorg er dan voor dat je weet hoe je hem correct gebruikt en dat je niet te veel op de riem vertrouwt om je techniek en kracht op te bouwen.

Een lifting belt kan een geweldige aanvulling zijn op je trainingsroutine, maar het moet worden gebruikt als een hulpmiddel om je training te ondersteunen, niet als een vervanging voor goede vorm en kracht.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.