Connect with us

Fitness

Verbeter je Armkracht met armspieroefeningen

Angelo

Published

on

Barbell

Of je nou een beginner bent of een echte gymrat, in dit artikel bespreken we enkele van de beste oefeningen om jouw armen te trainen.

Je armen trainen is cruciaal, niet alleen om geweldige kanonnen te krijgen waarmee je lekker op het strand kunt flexen in de zomer, maar ook omdat het je in het dagelijks leven helpt. Denk maar eens aan zware objecten verplaatsen, tassen dragen, sporten en zo voort.

Het belang van armspieroefeningen

Laten we het nu hebben over het belang van armspieroefeningen. Ik hoor je al zeggen, “Natuurlijk wil ik geweldige armen hebben om te showen op het strand.” Maar armspieroefeningen gaan veel verder dan alleen een esthetisch doel.

Allereerst zijn sterke armen de basis van bijna elke bovenlichaam oefening. Of je nu push-ups doet, gewichten heft, of gewoon iets zwaars van de vloer tilt, je gebruikt je armspieren. Hoe sterker die spieren zijn, hoe beter je presteert.

Daarnaast zijn sterke armen ook cruciaal voor onze dagelijkse activiteiten. Elke keer dat je boodschappentassen draagt, de kinderen optilt, of zelfs maar een zware deur opent, maak je gebruik van je armspieren. Hoe sterker deze spieren zijn, hoe gemakkelijker en efficiënter deze dagelijkse taken worden.

Niet te vergeten, sterke armen kunnen ook helpen om blessures te voorkomen. Bij activiteiten waarbij je zwaar tilt of duwt, kunnen sterke armen helpen om de belasting van je rug te verminderen en zo rugpijn en -blessures te voorkomen.

De anatomie van de arm

Voordat we in de specifieke oefeningen duiken, lijkt het me een goed idee om een beetje over de anatomie van de arm te praten. Het helpt altijd om te weten welke spieren je traint en hoe ze functioneren.

Laten we beginnen met de biceps, waarschijnlijk de bekendste spier in de arm. De biceps bevindt zich aan de voorkant van je bovenarm en is voornamelijk verantwoordelijk voor het buigen van de elleboog en het draaien van de onderarm. Wanneer je je arm buigt of iets optilt, is het je biceps die het meeste werk doet. Dit zijn dus dé spieren waar je als bodybuilder flinke kanonnen van wilt maken.

Aan de achterkant van je bovenarm zit de triceps. Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze spier uit drie delen. De triceps is verantwoordelijk voor het strekken van de elleboog, wat betekent dat je deze spier gebruikt wanneer je je arm strekt of iets wegdrukt.

Tenslotte hebben we de onderarmspieren, die zich aan de onderkant van je arm bevinden, van je elleboog tot je pols. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor bewegingen van je hand en vingers, en helpen ook bij het buigen en draaien van je onderarm.

Het is belangrijk om alle drie deze spiergroepen te trainen bij het doen van armspieroefeningen. Door het trainen van alle spiergroepen zorg je voor een evenwichtige ontwikkeling van je armen, wat kan helpen om blessures te voorkomen en ervoor zorgt dat je armen er goed uitgebalanceerd uitzien. Bovendien, door het trainen van alle drie de spiergroepen, maximaliseer je je kracht en functionaliteit in een breed scala aan bewegingen en activiteiten.

Oefeningen om je armen te trainen

Laten we eens kijken naar enkele basisoefeningen die ideaal zijn voor beginners of voor diegenen die hun training willen opfrissen.

Bicep Curls zijn waarschijnlijk de meest bekende armspieroefeningen en met goede reden. Het is eenvoudig uit te voeren en richt zich direct op de biceps. Je kunt deze oefening uitvoeren met halters, een barbell, of zelfs weerstandsbanden. 

Houd de gewichten in je handen met je handpalmen naar voren gericht. Houd je ellebogen dicht bij je lichaam, buig je armen en breng de gewichten naar je schouders. Laat ze vervolgens langzaam weer zakken naar de startpositie.

De tricep dips zijn een geweldige oefening voor het trainen van de triceps. Je kunt tricep dips doen op een bankje, een stoel, of zelfs aan de rand van je bed. 

Plaats je handen aan weerszijden van je heupen op de rand van het oppervlak, strek je benen voor je uit en buig je ellebogen om je lichaam te laten zakken. Duw jezelf vervolgens weer omhoog tot je armen volledig gestrekt zijn.

Een andere zeer bekende oefening is de hammer curl. Hammer curls zijn een variatie op de traditionele bicep curl die ook de onderarmspieren aanspreekt. In plaats van je handpalmen naar voren te houden, houd je ze naar elkaar toe gericht (alsof je een hamer vasthoudt). Breng vervolgens de gewichten omhoog naar je schouders en laat ze weer zakken, net als bij een gewone curl.

Een van mijn persoonlijke favorieten is de overhead tricep extension. Voor deze oefening heb je een enkele halter of een kettlebell nodig. Houd het gewicht boven je hoofd met beide handen, laat het vervolgens langzaam achter je hoofd zakken door je ellebogen te buigen, en breng het vervolgens weer omhoog.

Deze vier basisoefeningen geven je een geweldige start voor het trainen van je armspieren. Onthoud, het gaat niet om het gewicht dat je tilt, maar om de juiste vorm en techniek. Het is beter om met lichtere gewichten te beginnen en je weg omhoog te werken, dan om te zwaar te beginnen en jezelf te riskeren op blessures.

Nu we dan toch lekker bezig zijn, laten we dan ook meteen naar iets wat geavanceerdere oefeningen kijken:

Chin-ups zijn een uitstekende samengestelde oefening die zowel je biceps als je rugspieren aanspreekt. Ze kunnen in het begin lastig zijn, maar met consistente oefening kun je snel vooruitgang boeken. 

Om chin-ups uit te voeren, hang je aan een pull-up bar met je handpalmen naar je toe gericht. Trek jezelf dan op tot je kin boven de bar is, en laat jezelf dan weer gecontroleerd zakken.

Diamond push-ups zijn een variatie op de standaard push-up die de triceps meer belast. Om deze oefening uit te voeren, plaats je je handen op de grond zodat je duimen en wijsvingers elkaar raken (ze vormen een soort ‘diamant’). Voer vervolgens de push-up uit zoals je normaal zou doen, maar merk op hoe je triceps harder moet werken.

Heb je weleens gehoord van zottman curls? Dit is een geweldige oefening voor het trainen van zowel je biceps als je onderarmspieren. Begin met een halter in elke hand, net als bij een normale curl. Maar in plaats van ze gewoon omhoog en omlaag te brengen, draai je je handen 180 graden om, aan de bovenkant van de beweging, zodat je handpalmen naar beneden gericht zijn. Breng de halters vervolgens weer omlaag in deze positie, draai je handen weer om naar de startpositie, en herhaal.

Ondanks de angstaanjagende naam zijn skullcrushers een fantastische tricep oefening. Ga liggen op een bankje met een barbell of halters in je handen. Strek je armen uit boven je hoofd, en buig dan je ellebogen om de gewichten naar je voorhoofd te brengen (vandaar de naam!). Duw de gewichten vervolgens weer omhoog naar de startpositie.

Deze geavanceerde oefeningen zijn uitdagend, maar zeer effectief voor het opbouwen van armkracht en spierdefinitie. Onthoud, het is belangrijk om altijd te luisteren naar je lichaam en ervoor te zorgen dat je deze oefeningen uitvoert met de juiste techniek om blessures te voorkomen.

Tip om je training te verbeteren

Nu je een aantal goede oefeningen kent, zijn er nog een aantal tips die jou kunnen helpen om jouw doelen te bereiken en overbelasting te voorkomen:

Focus op de vorm, niet op het gewicht

Het is gemakkelijk om te denken dat zwaarder tillen gelijk staat aan betere resultaten, maar dat is niet altijd waar. Het behouden van een goede vorm en techniek tijdens je oefeningen is veel belangrijker dan het gewicht dat je tilt. Niet alleen voorkomt dit blessures, maar het zorgt er ook voor dat je de juiste spieren traint.

Neem voldoende rust

Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen en sterker te worden na je workouts. Probeer minimaal 48 uur rust te nemen tussen de armspieroefeningen. Dat betekent niet dat je die dagen niets kunt doen – je kunt je op andere spiergroepen concentreren.

Doe compound oefeningen

Hoewel isolatie-oefeningen geweldig zijn voor het richten op specifieke spieren, zijn compound oefeningen waarbij meerdere spiergroepen betrokken zijn, zoals pull-ups en push-ups, geweldig voor het opbouwen van algehele kracht en het verbranden van calorieën.

Voed je lichaam goed

Je voeding speelt een grote rol in je trainingsresultaten. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om je spieren te helpen herstellen en groeien, evenals voldoende koolhydraten om je energie te geven voor je workouts.

Wees consistent

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Consistentie is de sleutel tot succes in fitness. Het maakt niet uit hoe geweldig je workout routine is, als je het niet regelmatig doet, zul je geen resultaten zien.

Door deze tips in je trainingen te integreren, kun je het meeste uit je armspieroefeningen halen en je fitness doelen sneller bereiken. Nu je gewapend bent met deze kennis, ben je klaar om de sportschool te veroveren en die armspieren te trainen!

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending