Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

FitnessGezondheid

Hoeveel calorieen verbrand je met touwtje springen

In dit artikel gaan we proberen een antwoord te zoeken op de vraag: hoeveel calorieen verbrand je met touwtje springen?

Touwtje springen is een simpele maar effectieve manier om calorieën te verbranden. Er zijn veel trucs die je kunt uithalen om het touwtje springen moeilijker te maken en nog meer calorieën te verbranden

Wat is touwtje springen?

Iedereen kent touwtje springen wel uit je jeugd, maar wist je dat het ook een echte intensieve cardiovasculaire oefening is die over heel de wereld door sporters gebruikt wordt om conditie op te bouwen en calorieën te verbranden?

Naast conditie opbouwen en calorieën verbranden, helpt het ook de hartgezondheid te verbeteren en zorgt het voor een verbetering in je balans en coördinatie. Ook je benen worden natuurlijk getraind, wat niet onbelangrijk is.

Je kan een springtouw makkelijk meenemen, en even snel 10 minuten oefenen kan bijna overal met een springtouw. Touwtje springen is dus een uitstekende oefening voor iedereen die veel onderweg of zijn algehele fitheid wil verbeteren.

Factoren die bepalen hoeveel calorieën je verbrand

Nu je de basis hebt van wat touwtje springen is, laten we het hebben over de factoren die bepalen hoeveel calorieën je verbrandt tijdens deze oefening. Het is goed om te weten dat het aantal verbrande calorieën niet hetzelfde is voor iedereen. Het hangt af van verschillende factoren.

Een van de factoren waarvan het afhangt, is de intensiever waarmee je springt. Hoe hoger de intensiteit, hoe meer calorieën je verbrandt. Dit betekent dat snel en hoog springen meer energie vereist dan wanneer je langzaam en laag springt.

Om touwtje springen moeilijker en intensiever te maken, kan je een variatie uitvoeren zoals de double unders, cross-overs of door simpelweg de intensiteit te verhogen.Daarnaast speelt natuurlijk ook mee dat hoe langer je springt, je meer calorieën verbrand.

Jouw lichaamsgewicht is natuurlijk ook een factor die meespeelt. Hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je verbrandt. Dit komt doordat je meer “gewicht” moet verplaatsen, en dit kost meer energie.

Een andere factor is je hartslag. Hoe hoger je hartslag is, hoe meer calorieën je over het algemeen verbrandt. Je kunt jouw hartslag in de gaten houden door bijvoorbeeld een hartslagmeter te gebruiken of je iPhone. Op deze manier krijg je een goede indicatie van jouw calorieverbruik.

Hoeveel calorieen verbrand je met touwtje springen

Zoals we besproken hebben, hangt het aantal calorieën dat je verbrand met touwtje springen af van verschillende factoren. Het is wel mogelijk om een algemene schatting te maken van de hoeveelheid calorieën die je verbrandt:

Voor een gemiddeld persoon van ongeveer 70 kg kan een uur touwtje springen ongeveer 700 tot 1000 calorieën verbanden. Dit is een ongelooflijk hoog aantal calorieën in vergelijking met veel andere activiteiten.

Zou je een uur gaan hardlopen, dan verbrand je ongeveer 300 a 400 calorieën. Wanneer je gaat fietsen zou je ongeveer 500 a 600 calorieën verbanden. Dus je ziet, touwtje springen is ontzettend goed voor het verbranden van calorieën, en het mooiste is, je kan het gewoon lekker thuis doen.

Tips voor effectief touwtje springen

Het hebben van het juiste touw is cruciaal. Het touw moet lang genoeg zijn zodat het over je hoofd en onder je voeten kan komen, maar niet zo lang dat het struikelt. Een goede manier om de lengte te controleren, is door op het midden van het touw te staan. De handgrepen moeten tot ongeveer je oksels komen.

Touwtje springen draait allemaal om techniek. Houd je ellebogen dicht bij je lichaam, je handen op heuphoogte en laat je polsen het werk doen. Spring niet te hoog van de grond – slechts een paar centimeter is voldoende.

Als je net begint, probeer dan niet te snel te gaan. Begin met een rustig tempo en werk dan geleidelijk aan je snelheid en uithoudingsvermogen op. Wanneer je het touwtje springen goed onder de knie hebt, kan je variaties gaan toevoegen.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.