Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

FitnessGezondheid

Triggerpoints in je benen

Je benen zijn belangrijke spieren die je dagelijks gebruikt, zowel tijdens fitness-oefeningen als in je dagelijkse activiteiten. Echter, door overmatige inspanning, verkeerde houding en blessures, kunnen triggerpoints in je been ontstaan.

Triggerpoints zijn spierknopen die pijn veroorzaken en beperken in je bewegingsvrijheid. Er zijn veel triggerpoints die in je bovenbeen en heup kunnen ontstaan, maar het is belangrijk om deze triggerpoints te identificeren en te behandelen om je spieren soepel te houden en blessures te voorkomen.

Bovendien kunnen triggerpoints in je been leiden tot pijn in andere delen van je lichaam, zoals je rug, knieën en enkels. Een van de meest voorkomende triggerpoints in het bovenbeen zijn de hamstrings en de quadriceps.

Deze spieren kunnen verkrampt raken door overmatige inspanning en kunnen triggerpoints veroorzaken. Het is belangrijk om deze spieren regelmatig te masseren en te stretchen om de triggerpoints in je bovenbeen te verminderen.

Triggerpoints in je heup, zoals in je bilspieren (gluteus medius en maximus), kunnen ook pijn veroorzaken en beperken in je bewegingsvrijheid. Het is belangrijk om oefeningen te doen die gericht zijn op het versterken van deze spieren en om regelmatig te stretchen om de triggerpoints te verminderen.

Om triggerpoints te behandelen, is het belangrijk om regelmatig te masseren en te stretchen. Je kunt ook een foam roller gebruiken om zelf je spieren te masseren en triggerpoints te behandelen.

Het is belangrijk om regelmatig te werken aan triggerpoints in je been om pijn en beperkingen te voorkomen en je spieren soepel te houden. Het is aan te raden om regelmatig oefeningen te doen en je benen te masseren om de triggerpoints in je been en spierknopen in je bovenbeen te behandelen en verminderen.

Welke triggerpoints veroorzaken pijn in het bovenbeen en de knie?

Spierspanningen in je bovenbeen en omliggende spieren worden veroorzaakt door myofasciale triggerpoints. Deze minuscule verkrampingen kunnen resulteren in spierzwakte, pijn, stijfheid en kramp.

Het ontstaan van deze triggerpoints veroorzaakt een ophoping van afvalstoffen en verzuringen in de spieren.

Door behandeling van de triggerpoints, kun je verlichting vinden van pijn in je bovenbeen, hamstring en knie. Als deze pijn echter blijft terugkomen, kan er een chronische oorzaak aan ten grondslag liggen.

Verschillende triggerpoints kunnen pijn veroorzaken in het bovenbeen en de knie en deze pijn kan uitstralen naar de voorkant, zijkant of achterkant van het bovenbeen (hamstrings), en naar de voorkant, zijkant of achterkant van de knie.

Triggerpoints in de vierkoppige dijbeenspier (Quadriceps)

De quadriceps, of de vierkoppige dijbeenspier, bestaat uit één spier met vier afzonderlijke spierbuiken: de rechte dijbeenspier (Rectus Femoris), de middelste brede dijbeenspier (Vastus Intermedius), de laterale dijbeenspier (Vastus Lateralis) en de middelste dijbeenspier (Vastus Medialis).

Deze spier beslaat het grootste deel van de voor- en buitenkant van het bovenbeen en een gedeelte van de binnenkant, bedekkend driekwart van het bovenbeen. Alle vier spierbuiken van de quadriceps zijn verbonden door een gezamenlijke pees aan de knieschijf (patella).

De knieschijf is volledig door deze pees omringd en beweegt mee hiermee.

Triggerpoints in deze spierbuiken van de quadriceps kunnen invloed hebben op de beweeglijkheid van de knie en de knieschijf naar boven of opzij trekken. De rechte dijbeenspier (Rectus Femoris) heeft daarnaast ook nog de functie van het buigen van de heup.

Triggerpoints in de rechte dijbeenspier (Rectus Femoris)

Triggerpoints in de rechte dijbeenspier zorgen voor pijn die diep in de knie uitstraalt, wordt gevoeld alsof het onder de knieschijf zelf zit. Trapopgang of een hellingen beklimmen kan pijnlijk zijn en kan tot knerpende of knakkende knieën leiden. Tijdens het lopen kan de heup ook instorten.

Triggerpoints in de de middelste brede dijbeenspier (Vastus Intermedius)

De brede dijbeenspier heeft triggerpoints in het midden van je bovenbeen met spierpijn die uitstraalt naar de zijkanten en naar beneden tot aan je knie.

Deze pijn neemt toe bij het lopen of traplopen. Dit triggerpoint kan ook verantwoordelijk zijn voor stijfheid in de knie, en als je lang zit, kan je bovenbeen zelfs gevoelig zijn voor stijfheid.

Triggerpoints in de middelste dijbeenspier (Vastus Medialis)

De pijn kan worden uitgestraald naar de binnenkant van het bovenbeen en de knie. Vaak bevindt de pijn zich aan de binnenkant van de onderste helft van de knie. Het veroorzaakte triggerpoint kan leiden tot zwakte in de knie en kan deze ook doen bezwijken.

Klachten van zwakte en pijn in de knie worden vaak verward met symptomen van artrose, peesontsteking of schade aan een gewrichtsband, maar als deze veroorzaakt worden door triggerpoints, dan is het behandelen van deze diagnoses vaak zinloos.

Triggerpoints in de de laterale dijbeenspier (Vastus Lateralis)

Dit triggerpoint veroorzaakt pijn op de buitenkant en voorzijde van het bovenbeen en uitstraalt naar de heup en knie.

Het is één van de veelvoorkomende oorzaken van knieklachten en kan de knie belemmeren door hem opzij te trekken, vast te zetten of op slot te zetten. Lopen of liggen op de zij kan zeer pijnlijk zijn door dit triggerpoint, waardoor slapen op de zij vaak niet mogelijk is.

Triggerpoints in de grote aanvoerder (Adductor Magnus)

De grote aanvoerder, de op twee na grootste spier in het lichaam, bevindt zich in het kruis en is verbonden met het schaambeen en het zitbot. Hij is verdeeld in drie delen die allemaal vastzitten aan de achterkant van het dijbeen, waarvan het langste deel is verbonden met de knie.

Deze spier speelt een belangrijke rol in het stabiliseren van het bekken en het strekken van het bovenbeen tijdens bewegingen zoals lopen en rennen.

Triggerpoints in deze spier kunnen pijn veroorzaken aan de binnenkant van het bovenbeen, vanaf de lies tot aan de knie. Het kan ook pijn veroorzaken in het bekken en een stekend gevoel veroorzaken in het schaambeen, rectum, vagina, prostaat en blaas.

Vrouwen kunnen tijdens seks pijn in het bekken ervaren, wat op een gynaecologische aandoening lijkt, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn.

Triggerpoints in de dunne en platte dijbeenspier (Gracilis)

De dunne en platte spier in het dijbeen heeft haar basis aan het schaambeen, loopt langs de binnenkant van het bovenbeen en maakt onder de knie aan het scheenbeen vast. Dankzij deze spier kunnen we onze heup en knie buigen.

Als er triggerpoints in deze spier zijn, kun je symptomen ervaren zoals brandende of stekende pijn aan de binnenkant van het bovenbeen. Deze pijn is voelbaar direct onder de huid en is constant, waardoor deze zich ook in rust niet verbetert.

Vrouw doet rek oefeningen

Triggerpoints in de Kleermakersspier (Sartorius)

De kleermakersspier, die zich bevindt tussen het heupbeen en de binnenkant van het scheenbeen, verankert zich aan het heupbeen en loopt daarna schuin omlaag langs de binnenkant van het bovenbeen.

Deze spier is verantwoordelijk voor het optillen van het been naar voren en naar buiten.

Wanneer triggerpoints aanwezig zijn in deze bovenbeenspier, kan dit leiden tot brandende of tintelende pijn in de regio tussen het heupbot en de binnenkant van de knie. Deze pijn is voelbaar onder de huid en wordt verergerd door snelle bewegingen of een uitstrekking van de heup.

Het plaatsen van het been zeer ver naar voren of ver naar achteren kan leiden tot hevige pijnscheuten. Andere symptomen die voorkomen zijn gevoelloosheid en jeuk aan de voor- en buitenkant van het bovenbeen.

Triggerpoints in de hamstring, de tweehoofdige dijbeenspier (Biceps Femoris)

De tweehoofdige dijbeenspier van de hamstring bestaat uit twee delen, vergelijkbaar met de biceps in de bovenarm. Hij wordt ook wel de ‘laterale hamstring’ genoemd, aangezien hij zich meer aan de buitenkant van de achterkant van het bovenbeen bevindt.

Deze spier bevindt zich op de achterkant van het zitbeen en het dijbeen en loopt vanaf daar omlaag naar de bovenkant van het kuitbeen.

De tweehoofdige dijbeenspier speelt een belangrijke rol bij de bewegingen van de knie en de heup, bijvoorbeeld tijdens het lopen, rennen en springen.

Triggerpoints in de hamstrings veroorzaken pijn aan de achterkant van het bovenbeen boven de knie en doffe pijn achter de knie.

Triggerpoints in de halfpezige spier (Semitendinosus)

Triggerpoints in de halfpezige, ook wel de semitendinosus genoemd, zijn verkrampte plekken in deze spier die pijn en vermoeidheid veroorzaken. De half pezige is een van de drie spieren die samen de hamstrings vormen en zit aan de binnenkant van de achterkant van het bovenbeen.

Deze spier is verantwoordelijk voor het buigen van de knie en het strekken van de heup en wordt veel gebruikt bij activiteiten zoals lopen, rennen en springen. Wanneer er triggerpoints in de half pezige aanwezig zijn, kun je last krijgen van pijn achter de knie en aan de binnenkant van het bovenbeen. Andere symptomen die kunnen optreden zijn vermoeidheid en beperking van de bewegingsvrijheid.

Triggerpoints in de halflvliezige spier (Semimembranosus)

De halfvliezige spier, ook wel bekend als de semimembranosus, is een spier die deel uitmaakt van de hamstrings en een belangrijke rol speelt bij het bewegen van het been.

Deze spier zit vast aan het zitbeen en loopt via de achterkant van het dijbeen naar beneden, waar hij aan de bovenkant van het kniegewricht vastzit. Hij helpt bij het buigen van de knie en het strekken van de heup.

Triggerpoints in de semimembranosus kunnen pijn veroorzaken op verschillende plekken in het been. Dit kan pijn zijn achter de knie, op de achterkant van het bovenbeen, of op de binnenkant van het scheenbeen.

De pijn kan dof of stekend zijn en kan verergeren door activiteiten die deze spier gebruiken, zoals lopen, rennen of springen.

Triggerpoints in de kniekuilspier (Popliteus)

De kniekuilspier (popliteus) is een kleine maar belangrijke spier die zich bevindt aan de achterkant van het dijbeen en die deel uitmaakt van de kniebuikspieren.

Hij speelt een cruciale rol in het bewegen en stabiliseren van het kniegewricht, waaronder het buigen en strekken van de knie.

Triggerpoints in de kniekuilspier kunnen pijn en stijfheid veroorzaken in en rond het kniegewricht. Deze symptomen kunnen variëren van doffe pijn in het gebied tot stijfheid en beperking van de beweeglijkheid van de knie.

Het is mogelijk dat deze symptomen ook uitstralen naar de onderkant van het dijbeen of de bovenkant van het scheenbeen.

Behandeling van triggerpoints in de kniekuil spier omvat meestal massagetechnieken, zoals druk- en kneedtechnieken, en stretch- en bewegingsoefeningen.

Triggerpoints in de voetzoolspier

De Plantaris-spier bevindt zich achter het kniegewricht en werkt samen met een lange pees om de enkel te buigen.

Wanneer triggerpoints aanwezig zijn in de Plantaris, kan dit pijn veroorzaken aan de achterkant van het kniegewricht, die zich ook kan uitstrekken tot de achterzijde van het been.

De tweekoppige kuitspier (Gastrocnemius)

De tweekoppige kuitspier, ook wel Gastrocnemius genoemd, is een van de twee belangrijkste kuitspieren in het menselijk lichaam.

Deze spier ligt aan de achterkant van het onderbeen en is verantwoordelijk voor het bewegen van de enkel en het optillen van het lichaam.

Hij hecht zich aan het achterste deel van het onderbeen, waar hij zich verdeelt in twee delen die zich aan beide kanten van de hiel bevinden.

Triggerpoints in deze spier veroorzaken pijn in de volgende gebieden: De bovenste triggerpoints geven vooral pijn uit richting de achterkant van het bovenbeen, de knie en de enkel.

Hoe kunnen triggerpoints behandeld worden?

Er zijn verschillende behandelingen voor triggerpoints, die afhankelijk zijn van de ernst en de specifieke situatie van de patiënt.

Hieronder staan enkele van de meest gebruikte  behandelmethoden:

  1. Massage: Het masseren van de triggerpoints door een professionele masseur of fysiotherapeut kan helpen om de spanning en verkrampte spieren te verminderen.
  2. Stretching en oefentherapie: Stretchoefeningen en oefentherapie gericht op de specifieke spieren kunnen helpen om triggerpoints op te lossen en te voorkomen.
  3. Triggerpoint injecties: Sommige artsen kunnen injecties aanbrengen rechtstreeks op de triggerpoints, meestal met een mix van verdovende middelen en ontstekingsremmende stoffen.
  4. Dry needling: Dit is een techniek waarbij een dunne naald wordt ingebracht in de spier om het triggerpoint te beïnvloeden.
  5. Ultrageluidtherapie: Ultrasone geluidsgolven kunnen gebruikt worden om de bloedcirculatie en zuurstofaanvoer naar de triggerpoints te verbeteren.
  6. Heat- of koudetherapie: Het toepassen van warmte of koude op de triggerpoints kan helpen om de spierspanning te verminderen en de pijn te verzachten.
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.