Connect with us

Fitness

Triggerpoints in je benen

Angelo

Published

on

Foam roller

Je benen zijn belangrijke spieren die je dagelijks gebruikt, zowel tijdens fitness-oefeningen als in je dagelijkse activiteiten. Echter, door overmatige inspanning, verkeerde houding en blessures, kunnen triggerpoints in je been ontstaan.

Triggerpoints zijn spierknopen die pijn veroorzaken en beperken in je bewegingsvrijheid. Er zijn veel triggerpoints die in je bovenbeen en heup kunnen ontstaan, maar het is belangrijk om deze triggerpoints te identificeren en te behandelen om je spieren soepel te houden en blessures te voorkomen.

Bovendien kunnen triggerpoints in je been leiden tot pijn in andere delen van je lichaam, zoals je rug, knieën en enkels. Een van de meest voorkomende triggerpoints in het bovenbeen zijn de hamstrings en de quadriceps.

Deze spieren kunnen verkrampt raken door overmatige inspanning en kunnen triggerpoints veroorzaken. Het is belangrijk om deze spieren regelmatig te masseren en te stretchen om de triggerpoints in je bovenbeen te verminderen.

Triggerpoints in je heup, zoals in je bilspieren (gluteus medius en maximus), kunnen ook pijn veroorzaken en beperken in je bewegingsvrijheid. Het is belangrijk om oefeningen te doen die gericht zijn op het versterken van deze spieren en om regelmatig te stretchen om de triggerpoints te verminderen.

Om triggerpoints te behandelen, is het belangrijk om regelmatig te masseren en te stretchen. Je kunt ook een foam roller gebruiken om zelf je spieren te masseren en triggerpoints te behandelen.

Het is belangrijk om regelmatig te werken aan triggerpoints in je been om pijn en beperkingen te voorkomen en je spieren soepel te houden. Het is aan te raden om regelmatig oefeningen te doen en je benen te masseren om de triggerpoints in je been en spierknopen in je bovenbeen te behandelen en verminderen.

Welke triggerpoints veroorzaken pijn in het bovenbeen en de knie?

Spierspanningen in je bovenbeen en omliggende spieren worden veroorzaakt door myofasciale triggerpoints. Deze minuscule verkrampingen kunnen resulteren in spierzwakte, pijn, stijfheid en kramp.

Het ontstaan van deze triggerpoints veroorzaakt een ophoping van afvalstoffen en verzuringen in de spieren.

Door behandeling van de triggerpoints, kun je verlichting vinden van pijn in je bovenbeen, hamstring en knie. Als deze pijn echter blijft terugkomen, kan er een chronische oorzaak aan ten grondslag liggen.

Verschillende triggerpoints kunnen pijn veroorzaken in het bovenbeen en de knie en deze pijn kan uitstralen naar de voorkant, zijkant of achterkant van het bovenbeen (hamstrings), en naar de voorkant, zijkant of achterkant van de knie.

Triggerpoints in de vierkoppige dijbeenspier (Quadriceps)

De quadriceps, of de vierkoppige dijbeenspier, bestaat uit één spier met vier afzonderlijke spierbuiken: de rechte dijbeenspier (Rectus Femoris), de middelste brede dijbeenspier (Vastus Intermedius), de laterale dijbeenspier (Vastus Lateralis) en de middelste dijbeenspier (Vastus Medialis).

Deze spier beslaat het grootste deel van de voor- en buitenkant van het bovenbeen en een gedeelte van de binnenkant, bedekkend driekwart van het bovenbeen. Alle vier spierbuiken van de quadriceps zijn verbonden door een gezamenlijke pees aan de knieschijf (patella).

De knieschijf is volledig door deze pees omringd en beweegt mee hiermee.

Triggerpoints in deze spierbuiken van de quadriceps kunnen invloed hebben op de beweeglijkheid van de knie en de knieschijf naar boven of opzij trekken. De rechte dijbeenspier (Rectus Femoris) heeft daarnaast ook nog de functie van het buigen van de heup.

Triggerpoints in de rechte dijbeenspier (Rectus Femoris)

Triggerpoints in de rechte dijbeenspier zorgen voor pijn die diep in de knie uitstraalt, wordt gevoeld alsof het onder de knieschijf zelf zit. Trapopgang of een hellingen beklimmen kan pijnlijk zijn en kan tot knerpende of knakkende knieën leiden. Tijdens het lopen kan de heup ook instorten.

Triggerpoints in de de middelste brede dijbeenspier (Vastus Intermedius)

De brede dijbeenspier heeft triggerpoints in het midden van je bovenbeen met spierpijn die uitstraalt naar de zijkanten en naar beneden tot aan je knie.

Deze pijn neemt toe bij het lopen of traplopen. Dit triggerpoint kan ook verantwoordelijk zijn voor stijfheid in de knie, en als je lang zit, kan je bovenbeen zelfs gevoelig zijn voor stijfheid.

Triggerpoints in de middelste dijbeenspier (Vastus Medialis)

De pijn kan worden uitgestraald naar de binnenkant van het bovenbeen en de knie. Vaak bevindt de pijn zich aan de binnenkant van de onderste helft van de knie. Het veroorzaakte triggerpoint kan leiden tot zwakte in de knie en kan deze ook doen bezwijken.

Klachten van zwakte en pijn in de knie worden vaak verward met symptomen van artrose, peesontsteking of schade aan een gewrichtsband, maar als deze veroorzaakt worden door triggerpoints, dan is het behandelen van deze diagnoses vaak zinloos.

Triggerpoints in de de laterale dijbeenspier (Vastus Lateralis)

Dit triggerpoint veroorzaakt pijn op de buitenkant en voorzijde van het bovenbeen en uitstraalt naar de heup en knie.

Het is één van de veelvoorkomende oorzaken van knieklachten en kan de knie belemmeren door hem opzij te trekken, vast te zetten of op slot te zetten. Lopen of liggen op de zij kan zeer pijnlijk zijn door dit triggerpoint, waardoor slapen op de zij vaak niet mogelijk is.

Triggerpoints in de grote aanvoerder (Adductor Magnus)

De grote aanvoerder, de op twee na grootste spier in het lichaam, bevindt zich in het kruis en is verbonden met het schaambeen en het zitbot. Hij is verdeeld in drie delen die allemaal vastzitten aan de achterkant van het dijbeen, waarvan het langste deel is verbonden met de knie.

Deze spier speelt een belangrijke rol in het stabiliseren van het bekken en het strekken van het bovenbeen tijdens bewegingen zoals lopen en rennen.

Triggerpoints in deze spier kunnen pijn veroorzaken aan de binnenkant van het bovenbeen, vanaf de lies tot aan de knie. Het kan ook pijn veroorzaken in het bekken en een stekend gevoel veroorzaken in het schaambeen, rectum, vagina, prostaat en blaas.

Vrouwen kunnen tijdens seks pijn in het bekken ervaren, wat op een gynaecologische aandoening lijkt, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn.

Triggerpoints in de dunne en platte dijbeenspier (Gracilis)

De dunne en platte spier in het dijbeen heeft haar basis aan het schaambeen, loopt langs de binnenkant van het bovenbeen en maakt onder de knie aan het scheenbeen vast. Dankzij deze spier kunnen we onze heup en knie buigen.

Als er triggerpoints in deze spier zijn, kun je symptomen ervaren zoals brandende of stekende pijn aan de binnenkant van het bovenbeen. Deze pijn is voelbaar direct onder de huid en is constant, waardoor deze zich ook in rust niet verbetert.

Vrouw doet rek oefeningen

Triggerpoints in de Kleermakersspier (Sartorius)

De kleermakersspier, die zich bevindt tussen het heupbeen en de binnenkant van het scheenbeen, verankert zich aan het heupbeen en loopt daarna schuin omlaag langs de binnenkant van het bovenbeen.

Deze spier is verantwoordelijk voor het optillen van het been naar voren en naar buiten.

Wanneer triggerpoints aanwezig zijn in deze bovenbeenspier, kan dit leiden tot brandende of tintelende pijn in de regio tussen het heupbot en de binnenkant van de knie. Deze pijn is voelbaar onder de huid en wordt verergerd door snelle bewegingen of een uitstrekking van de heup.

Het plaatsen van het been zeer ver naar voren of ver naar achteren kan leiden tot hevige pijnscheuten. Andere symptomen die voorkomen zijn gevoelloosheid en jeuk aan de voor- en buitenkant van het bovenbeen.

Triggerpoints in de hamstring, de tweehoofdige dijbeenspier (Biceps Femoris)

De tweehoofdige dijbeenspier van de hamstring bestaat uit twee delen, vergelijkbaar met de biceps in de bovenarm. Hij wordt ook wel de ‘laterale hamstring’ genoemd, aangezien hij zich meer aan de buitenkant van de achterkant van het bovenbeen bevindt.

Deze spier bevindt zich op de achterkant van het zitbeen en het dijbeen en loopt vanaf daar omlaag naar de bovenkant van het kuitbeen.

De tweehoofdige dijbeenspier speelt een belangrijke rol bij de bewegingen van de knie en de heup, bijvoorbeeld tijdens het lopen, rennen en springen.

Triggerpoints in de hamstrings veroorzaken pijn aan de achterkant van het bovenbeen boven de knie en doffe pijn achter de knie.

Triggerpoints in de halfpezige spier (Semitendinosus)

Triggerpoints in de halfpezige, ook wel de semitendinosus genoemd, zijn verkrampte plekken in deze spier die pijn en vermoeidheid veroorzaken. De half pezige is een van de drie spieren die samen de hamstrings vormen en zit aan de binnenkant van de achterkant van het bovenbeen.

Deze spier is verantwoordelijk voor het buigen van de knie en het strekken van de heup en wordt veel gebruikt bij activiteiten zoals lopen, rennen en springen. Wanneer er triggerpoints in de half pezige aanwezig zijn, kun je last krijgen van pijn achter de knie en aan de binnenkant van het bovenbeen. Andere symptomen die kunnen optreden zijn vermoeidheid en beperking van de bewegingsvrijheid.

Triggerpoints in de halflvliezige spier (Semimembranosus)

De halfvliezige spier, ook wel bekend als de semimembranosus, is een spier die deel uitmaakt van de hamstrings en een belangrijke rol speelt bij het bewegen van het been.

Deze spier zit vast aan het zitbeen en loopt via de achterkant van het dijbeen naar beneden, waar hij aan de bovenkant van het kniegewricht vastzit. Hij helpt bij het buigen van de knie en het strekken van de heup.

Triggerpoints in de semimembranosus kunnen pijn veroorzaken op verschillende plekken in het been. Dit kan pijn zijn achter de knie, op de achterkant van het bovenbeen, of op de binnenkant van het scheenbeen.

De pijn kan dof of stekend zijn en kan verergeren door activiteiten die deze spier gebruiken, zoals lopen, rennen of springen.

Triggerpoints in de kniekuilspier (Popliteus)

De kniekuilspier (popliteus) is een kleine maar belangrijke spier die zich bevindt aan de achterkant van het dijbeen en die deel uitmaakt van de kniebuikspieren.

Hij speelt een cruciale rol in het bewegen en stabiliseren van het kniegewricht, waaronder het buigen en strekken van de knie.

Triggerpoints in de kniekuilspier kunnen pijn en stijfheid veroorzaken in en rond het kniegewricht. Deze symptomen kunnen variëren van doffe pijn in het gebied tot stijfheid en beperking van de beweeglijkheid van de knie.

Het is mogelijk dat deze symptomen ook uitstralen naar de onderkant van het dijbeen of de bovenkant van het scheenbeen.

Behandeling van triggerpoints in de kniekuil spier omvat meestal massagetechnieken, zoals druk- en kneedtechnieken, en stretch- en bewegingsoefeningen.

Triggerpoints in de voetzoolspier

De Plantaris-spier bevindt zich achter het kniegewricht en werkt samen met een lange pees om de enkel te buigen.

Wanneer triggerpoints aanwezig zijn in de Plantaris, kan dit pijn veroorzaken aan de achterkant van het kniegewricht, die zich ook kan uitstrekken tot de achterzijde van het been.

De tweekoppige kuitspier (Gastrocnemius)

De tweekoppige kuitspier, ook wel Gastrocnemius genoemd, is een van de twee belangrijkste kuitspieren in het menselijk lichaam.

Deze spier ligt aan de achterkant van het onderbeen en is verantwoordelijk voor het bewegen van de enkel en het optillen van het lichaam.

Hij hecht zich aan het achterste deel van het onderbeen, waar hij zich verdeelt in twee delen die zich aan beide kanten van de hiel bevinden.

Triggerpoints in deze spier veroorzaken pijn in de volgende gebieden: De bovenste triggerpoints geven vooral pijn uit richting de achterkant van het bovenbeen, de knie en de enkel.

Hoe kunnen triggerpoints behandeld worden?

Er zijn verschillende behandelingen voor triggerpoints, die afhankelijk zijn van de ernst en de specifieke situatie van de patiënt.

Hieronder staan enkele van de meest gebruikte  behandelmethoden:

 1. Massage: Het masseren van de triggerpoints door een professionele masseur of fysiotherapeut kan helpen om de spanning en verkrampte spieren te verminderen.
 2. Stretching en oefentherapie: Stretchoefeningen en oefentherapie gericht op de specifieke spieren kunnen helpen om triggerpoints op te lossen en te voorkomen.
 3. Triggerpoint injecties: Sommige artsen kunnen injecties aanbrengen rechtstreeks op de triggerpoints, meestal met een mix van verdovende middelen en ontstekingsremmende stoffen.
 4. Dry needling: Dit is een techniek waarbij een dunne naald wordt ingebracht in de spier om het triggerpoint te beïnvloeden.
 5. Ultrageluidtherapie: Ultrasone geluidsgolven kunnen gebruikt worden om de bloedcirculatie en zuurstofaanvoer naar de triggerpoints te verbeteren.
 6. Heat- of koudetherapie: Het toepassen van warmte of koude op de triggerpoints kan helpen om de spierspanning te verminderen en de pijn te verzachten.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending