Connect with us

Fitness

Hoeveel spiermassa is normaal? Spiermassa vrouw en man

Angelo

Published

on

Rug trainen

Laten we eens een vraag die ons allemaal intrigeert onder de loep nemen: “Hoeveel spiermassa is normaal?” Voel je die nieuwsgierigheid borrelen? Dat is goed! Want het hebben van een goed begrip van je lichaamssamenstelling, waaronder spiermassa, kan echt helpen om je fitnessdoelen in perspectief te zetten.

Dus, voordat je een enkel gewicht optilt of nog een set push-ups doet, neem een momentje en lees dit artikel rustig door. Het kan net zo belangrijk zijn als het voeden van je lichaam met de juiste voeding. Laten we dus dieper graven in deze boeiende vraag: “hoeveel spiermassa is normaal?” En laten we die vraag voor eens en altijd beantwoorden. Dus, zet je schrap, hier gaan we!

Waaruit bestaat je lichaamsmassa?

Het menselijk lichaam is een fascinerende samenstelling van elementen, en je totale lichaamsmassa bestaat uit verschillende componenten. Dit zijn onder andere vetten, vochtgehalte, botmassa, en natuurlijk, onze geliefde spiermassa. Om een beter inzicht te krijgen in de vraag “hoeveel spiermassa is normaal”, moeten we eerst begrijpen wat al deze componenten inhouden.

Om te beginnen, je lichaamsgewicht wordt niet alleen bepaald door vetten en spieren. Zaken als je vochtgehalte en botmassa spelen ook een belangrijke rol. Maar wanneer we spreken over het opbouwen van je spiermassa, spreken we over het deel van je lichaam dat uit spierweefsel bestaat. Dit omvat zowel je skeletspieren die je tijdens de krachttraining in de sportschool aan het werk zet, als de gladde spieren die bijvoorbeeld je organen laten werken.

Voor velen van ons, is het verhogen van onze spiermassa een belangrijk fitnessdoel. We willen gespierd zijn, toch? Maar wat betekent dat precies? Wel, laten we eens kijken naar wat percentages ons kunnen vertellen. Het percentage van je totale lichaamsmassa dat spiermassa is, wordt je spiermassapercentage genoemd. En hier wordt het interessant, omdat het antwoord op “hoeveel spiermassa is normaal” afhankelijk is van jouw geslacht, leeftijd, fitnessniveau, en zelfs je etniciteit.

Voor mannen ligt het gemiddelde spierpercentage normaal gesproken tussen de 34% en 40% van het totale lichaamsgewicht, terwijl vrouwen gemiddeld tussen de 28% en 34% zitten. Dat betekent niet dat je je zorgen moet maken als je niet precies binnen deze parameters valt. Een lagere spiermassa hoeft niet slecht te zijn, net zoals een hoge spiermassa niet per se beter is. Wat belangrijk is, is een gezonde hoeveelheid spiermassa in verhouding tot jouw lichaam en jouw doelen.

Wanneer is er sprake van gezonde en ongezonde spiermassa?

Als het aankomt op spiermassa, hoor je vaak termen als “gezonde” en “ongezonde” spiermassa. Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoeveel spiermassa is normaal? Laten we dit even nader bekijken.

Allereerst is spiermassa simpelweg de totale hoeveelheid spierweefsel in je lichaam. Dit bevat al je spiergroepen, inclusief je skeletspieren, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van je bewegingen, en ook de gladde spieren die functioneren zonder dat je erbij nadenkt.

Voor mannen ligt de gemiddelde spiermassa, uitgedrukt als een percentage van het totale lichaamsgewicht, tussen de 34% en 40%, terwijl dit voor vrouwen tussen de 28% en 34% ligt. Maar deze percentages zijn slechts gemiddelden en variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, fitnessniveau en levensstijl.

Wanneer we spreken over “gezonde” spiermassa, refereren we naar een hoeveelheid spiermassa die past bij een gezond lichaamsgewicht en vetpercentage, en die je de mogelijkheid geeft om je dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder ongemak of moeite. Dit betekent dat je lichaam in staat is om voldoende glucose en andere voedingsstoffen te verbruiken voor spieropbouw en herstel.

Aan de andere kant kan er gesproken worden over “ongezonde” spiermassa wanneer er sprake is van te weinig of te veel spiermassa in verhouding tot het totale lichaamsgewicht en vetpercentage. Te weinig spiermassa kan duiden op onvoldoende voeding of een gebrek aan beweging, terwijl te veel spiermassa kan wijzen op overtraining of het gebruik van schadelijke supplementen.

Spiermassa opbouwen is een proces dat zorgvuldige aandacht vereist voor je trainingsschema, voeding en rustperiodes. Regelmatige krachttraining, afgestemd op jouw persoonlijke behoeften en doelen, speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van spiergroei. Dit gaat hand in hand met een eiwitrijk dieet dat voldoende bouwstoffen levert voor je spieren om te groeien en te herstellen.

Supplementen zoals creatine en eiwitshakes kunnen ook bijdragen aan de opbouw van spiermassa, maar het is belangrijk om te onthouden dat deze supplementen slechts aanvullend zijn en geen vervanging voor een evenwichtig dieet en een goed gepland trainingsschema.

Hoelang duurt de spiermassa opbouw voor mannen?

Een vraag die vaak gesteld wordt in de wereld van fitness is “Hoe lang duurt de spiermassa opbouw voor mannen?” Het is een relevante vraag, want als je ernaar streeft om spieren op te bouwen, wil je ongetwijfeld een idee hebben van hoe lang je moet trainen voordat je resultaten begint te zien.

Voordat we hierop ingaan, moeten we echter duidelijk maken dat spiermassa, wat de totale hoeveelheid spierweefsel in je lichaam is, afhankelijk is van een aantal factoren. Dit varieert bij mannen normaal gesproken tussen de 34% en 40% van het totale lichaamsgewicht.

De tijd die nodig is om spiermassa op te bouwen verschilt van persoon tot persoon, en is afhankelijk van jouw individuele metabolisme, trainingsregime, voedingspatroon en genetische factoren. Dat gezegd hebbende, is het algemene consensus dat je met een goed uitgebalanceerd dieet en een solide trainingsplan na ongeveer 4 tot 6 weken de eerste tekenen van spiergroei kunt zien.

Je trainingsschema moet gericht zijn op het belasten van de spieren door middel van weerstandstraining, waarbij je je concentreert op zware gewichten en een lager aantal herhalingen. Dit moet gepaard gaan met voldoende rust om je spieren de kans te geven om te herstellen en te groeien.

Voeding speelt ook een cruciale rol bij de opbouw van spiermassa. Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitinname hebt door eiwitrijk voedsel zoals linzen, tofu en andere eiwitbronnen in je dieet op te nemen.

Bovendien, hoewel vet een slechtere reputatie heeft, is het ook essentieel voor je lichaam en moet het deel uitmaken van je dieet. Maar let op, het gaat hierbij om het consumeren van gezonde vetten en het behouden van een hoger percentage aan vetvrije massa.

Meten is weten, en om een idee te krijgen van hoeveel spiermassa je lichaam heeft, kun je gebruik maken van speciale weegschalen en lichaamsanalyse-apparaten. Deze kunnen een nauwkeurige meting geven van je spiermassa, vetmassa en zelfs je vochtpercentage.

Hoelang duurt de spiermassa opbouw voor vrouwen?

Als we kijken naar de opbouw van spiermassa voor vrouwen, zien we een vergelijkbaar patroon als bij mannen, maar met enkele belangrijke verschillen. Hoewel veel factoren bijdragen aan de tijd die nodig is om spiermassa op te bouwen, zoals genetica, voeding, rust en trainingsschema, is het belangrijk te onthouden dat vrouwen, vanwege biologische verschillen, in het algemeen langzamer spiermassa opbouwen dan mannen.

Vrouwen hebben van nature een hoger vetpercentage en minder spiermassa in vergelijking met mannen. Het gemiddelde spierpercentage voor vrouwen ligt tussen de 28% en 34% van het totale lichaamsgewicht. Daarom zou je kunnen verwachten dat het langer duurt voordat vrouwen significante toenames in spiermassa zien.

In de praktijk betekent dit dat vrouwen die beginnen met een goed gepland en uitgevoerd trainingsprogramma, vergezeld van een goed uitgebalanceerd dieet, na ongeveer 6 tot 8 weken de eerste tekenen van spiergroei zullen beginnen te zien. Echter, deze tijdslijnen zijn slechts richtlijnen en de resultaten zullen variëren afhankelijk van de individuele vrouw.

Eiwitinname is cruciaal voor het opbouwen van spiermassa. Vrouwen moeten ervoor zorgen dat ze voldoende eiwitten consumeren om hun spieren te helpen herstellen en groeien na de training. Dit kan komen uit eiwitrijke voedingsmiddelen zoals linzen en tofu, of uit supplementen zoals eiwitshakes.

Rust is een ander essentieel onderdeel van spiergroei. Vrouwen moeten ervoor zorgen dat ze voldoende rust krijgen tussen de trainingssessies om hun spieren de kans te geven om te herstellen.

Wat is de invloed van voeding op de hoogte van uw spiermassa?

Het is een bekend feit dat voeding een enorme invloed heeft op de opbouw van spiermassa. Een adequaat en evenwichtig dieet kan het verschil maken tussen succesvol spieren opbouwen en een voortdurende afbraak van spieren. In feite is de invloed van voeding op spiermassa zo significant dat veel sporters zorgvuldig hun voedselinname plannen en controleren.

Spiermassa is de totale hoeveelheid spierweefsel in je lichaam en kan worden berekend als een percentage van je totale lichaamsgewicht. Voor mannen ligt dit percentage meestal tussen de 34% en 40%, terwijl het voor vrouwen is vastgesteld tussen de 28% en 34%.

Maar wat heeft dit te maken met voeding? Welnu, jouw spieren hebben brandstof nodig om te functioneren, te herstellen en te groeien. Deze brandstof komt in de vorm van voedingsstoffen die we uit ons eten halen.

Eiwitten zijn bijzonder belangrijk voor de opbouw van spiermassa. Ze bevatten aminozuren, de bouwstenen van spieren. Een voldoende eiwitinname is dus essentieel om spieren te herstellen na een training en om nieuwe spierweefsel te bouwen. Het kan handig zijn om gebruik te maken van een lichaamsanalyse of BMI analyse om je voedingsinname nauwkeurig af te stemmen op je lichaamsbehoeften.

Het is ook belangrijk om op de inname van koolhydraten te letten. Koolhydraten voorzien je lichaam van energie, wat je nodig hebt voor intensieve workouts. Daarnaast helpen ze ook bij het voorkomen van de afbraak van spieren, omdat je lichaam koolhydraten zal gebruiken voor energie in plaats van je spierweefsel.

Naarmate je ouder wordt, kan het normale spierpercentage lager worden, wat betekent dat aandacht voor voeding nog belangrijker wordt voor het behoud en de opbouw van spiermassa.

Vergeet echter niet dat elke persoon uniek is en wat werkt voor de ene persoon misschien niet werkt voor de andere. Het is altijd het beste om advies te krijgen van een voedingsdeskundige of een getrainde professional die je kan helpen om je dieet te personaliseren op basis van je specifieke behoeften en doelen.

Hoe kun je jouw spierpercentage berekenen?

Het berekenen van je spiermassapercentage is een essentiële stap als je op de hoogte wilt zijn van je fysieke gezondheid en fitheid. Wanneer je echter aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten dat het berekenen van je spiermassa niet een eenvoudige rekensom is. Het vergt wat nauwkeurigheid en kennis van je lichaam.

Spiermassa kan worden berekend door het gewicht van je spiermassa te delen door je totale lichaamsgewicht en vervolgens dit getal met 100 te vermenigvuldigen om een percentage te krijgen. Echter, het probleem hierbij is dat het moeilijk is om te weten hoeveel van je totale lichaamsgewicht daadwerkelijk uit spiermassa bestaat.

Er zijn enkele methoden die mensen gebruiken om een inschatting te maken. Deze omvatten het gebruik van speciale weegschalen en apparaten die je vetvrije massa meten. Hoewel deze methoden niet 100% nauwkeurig zijn, kunnen ze je een goed idee geven van je algehele spiermassa.

Het gemiddelde spiermassapercentage voor mannen ligt meestal tussen de 34% en 40%, terwijl het voor vrouwen is vastgesteld tussen de 28% en 34%. Deze percentages variëren echter afhankelijk van leeftijd, fitnessniveau en andere factoren. Het percentage kan lager zijn naarmate je ouder wordt.

Het is ook belangrijk op te merken dat spiermassa niet alleen de grote spiergroepen omvat, maar ook kleinere spieren, inclusief het hart, en zelfs pezen. Het gehele lichaam is betrokken bij de berekening.

Vergeet niet dat het doel hier is om een beter begrip te krijgen van je gezondheid en lichamelijke conditie, dus het is essentieel om je voeding te letten en ervoor te zorgen dat je spieren voldoende voedingsstoffen krijgen om te herstellen en te groeien.

De onderstaande tabel kan je een algemene leidraad geven voor het berekenen van je spiermassapercentage:

LeeftijdMannen (% spiermassa)Vrouwen (% spiermassa)
18-39Tussen de 34 – 40Tussen de 28 – 34
40-59Tussen de 33 – 39Tussen de 27 – 33
60+Tussen de 32 – 38Tussen de 26 – 32

Dus, de volgende keer wanneer je nieuwsgierig bent naar je spiermassapercentage, gebruik dan deze handige tips om je op weg te helpen. Onthoud dat het berekenen van je spiermassa niet 100% accuraat zal zijn zonder professionele metingen, maar het kan je toch een goed idee geven van waar je staat op het gebied van gezondheid en fitheid.

Referenties:

 • Een studie getiteld “Estimation of total-body skeletal muscle mass in children and adolescents” in Med Sci Sports Exerc bespreekt methoden voor het schatten van de totale lichaamsskeletspiermassa bij kinderen en adolescenten. Bezoeken.
 • Een andere studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, “Body composition changes with aging: The cause or the result of alterations in metabolic rate and macronutrient oxidation?” gaat in op de veranderingen in lichaamssamenstelling die plaatsvinden naarmate we ouder worden, inclusief veranderingen in spiermassa. Bezoeken.
 • Een artikel getiteld “Skeletal muscle mass and distribution in 468 men and women aged 18-88 yr” gepubliceerd in Journal of Applied Physiology, verstrekt gegevens over de spiermassa van mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën. Bezoeken.
 • In het Journal of Nutritional Health & Food Engineering is een artikel “Effects of protein supplementation combined with resistance exercise on body composition and physical function in older adults” gepubliceerd, waarin de invloed van eiwitsupplementatie in combinatie met weerstandstraining op lichaamssamenstelling en fysieke functie bij oudere volwassenen wordt onderzocht. Bezoeken.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Wil je een strakkere buik na je vijftigste? In dit artikel vind je hoe je op middelbare leeftijd effectief buikvet kunt verminderen!

We bespreken de gevaren van te veel buikvet op deze leeftijd en bieden je waardevolle adviezen en effectieve oefeningen om op een gezonde wijze afscheid te nemen van overtollig buikvet.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, vooral visceraal vet rond de organen, is gevaarlijk omdat het het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor vrouwen een toename van buikvet ervaren.

De afname van oestrogeen en testosteron, samen met een vertraagde stofwisseling en verminderde spiermassa, maakt het lastiger om buikvet te verliezen. Gezonde voeding en gerichte oefeningen kunnen helpen dit specifieke lichaamsvet te verminderen. 

Soorten buikvet: Onderhuids vs. visceraal buikvet

Onderhuids vet zit tussen je huid en spieren, vooral rond de buik, terwijl visceraal buikvet dieper in je buik ligt, rond je organen. Visceraal vet is gevaarlijker omdat het kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Met het ouder worden, vooral naarmate je de 50 passeert, kan de verdeling van vet veranderen door hormonale veranderingen, met name tijdens de overgang. 

Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?

Na je 50ste vertraagt je metabolisme en veranderen je hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. 

Het lichaam begint meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden, wat resulteert in een toename van buikvet. Een afname in spiermassa betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Buikvet kwijtraken 50 plus

Met het klimmen der jaren ontmoeten we nieuwe uitdagingen voor onze gezondheid, waaronder het verliezen van buikvet wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er hoop: zowel het oppervlakkige buikvet als het dieper liggende visceraal vet zijn wel degelijk aan te pakken met een combinatie van gerichte beweging en een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs na de leeftijd van vijftig is het haalbaar om slanker te worden rond je middel.

In het vervolg van dit artikel ontdek je effectieve methoden om buikvet aan te pakken op latere leeftijd. Lees verder om te leren hoe je dit op een gezonde en blijvende manier kunt realiseren!

Cardio training

Cardio training is essentieel voor 50-plussers die buikvet willen verliezen. Het helpt het metabolisme te verhogen, waardoor calorieën efficiënter worden verbrand.

Voor vrouwen in de overgang, waarbij hormonale veranderingen vetopslag rond de buik kunnen bevorderen, biedt cardio een effectieve manier om tegen deze vetverdeling te vechten.

Door regelmatig cardio-oefeningen te doen, samen met het eten van gezonde voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en het volgen van een gebalanceerd voedingspatroon, kun je buikvet verminderen en een plattere buik krijgen.

Het combineert verbranden van vet met het bouwen van een gezonde levensstijl, essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het verlagen van risico op chronische ziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen, wat essentieel is voor het verbranden van calorieën en dus voor het verliezen van buikvet.

Voor iedereen die boven de 50 is en moeite heeft met het kwijtraken van buikvet, bieden aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen een effectieve manier om vet te verbranden, vooral rond de buikstreek.

Intermittent Fasting

Intermitterend vasten betekent dat je eet binnen specifieke tijdframes en de rest van de dag niets eet. Tijdens deze vastenperiodes onthoud je je van alle soorten voedsel, maar is het toegestaan om water, groene thee, of zwarte koffie te drinken, mits je geen calorieën consumeert.

Deze methode kan je stofwisseling en het verbranden van vetten stimuleren. Daarnaast laat het zich gemakkelijk aanpassen aan je dagelijkse routine en is het makkelijk vol te houden.

Intermitterend vasten kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, wat kan leiden tot minder rimpels en een gezondere huid, door regelmatig voedselinname te beperken.

Het is echter belangrijk op te merken dat langdurig vasten niet voor elke vrouw even gunstig kan zijn als voor mannen. Vrouwen die intermitterend vasten overwegen, wordt geadviseerd dit op een aangepaste wijze te doen, zoals niet langer dan 16 uur aaneengesloten vasten en het aantal vastdagen per week te beperken.

Aan de slag met krachttraining of fitness

Een van de meest effectieve strategieën om de gangbare ongemakken die gepaard gaan met ouder worden aan te pakken, is het integreren van fitness of krachttraining in je dagelijkse leven.

Het verbazingwekkende is dat slechts twee à drie sessies van doelgerichte training per week reeds een significante impact kunnen hebben op zowel je fysieke verschijning als je welzijn.

HIIT voor 50 plussers

HIIT, of High-Intensity Interval Training, is ook voor 50-plussers een effectieve manier om buikvet te verliezen en naar een plattere buik toe te werken. Deze trainingsvorm stimuleert de vetverbranding en ondersteunt het afvallen door intensieve oefeningen af te wisselen met korte rustperiodes.

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme, maar HIIT kan helpen dit proces tegen te gaan. Het aanpassen van je voedingspatroon, inclusief minder calorieën en meer gezonde voedingsmiddelen eten, versterkt de effecten van HIIT.

Bovendien helpt deze trainingsmethode bij het opbouwen en behouden van spiermassa, essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een vitale levensstijl.

Kortom, HIIT is een veilige en efficiënte manier om fit te blijven, zelfs als je de 50 bent gepasseerd.

Een uitgebalanceerd dieet  en gezonde voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van buikvet bij 50-plussers. Met een dieet rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en laag in eenvoudige koolhydraten, ondersteun je een gezonde stofwisseling en bevorder je vetverbranding.

Het beperken van suikerrijke voedingsmiddelen en verwerkte producten draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat essentieel is om vetopslag, vooral rond de buik, tegen te gaan.

Adequate hydratatie en de inname van voedingsmiddelen vol vitamines en mineralen ondersteunen een gezonde spijsvertering en een optimaal metabolisme, essentieel voor het behouden van een gezond gewicht en een platte buik na je 50ste.

Verhoog je lichamelijke activiteit en metabolisme

Het verhogen van lichamelijke activiteit is cruciaal voor het minimaliseren van buikvet, vooral na je 50ste. Meer bewegen stimuleert vetverbranding en helpt buikvet kwijt te raken.

Door te focussen op oefeningen die vet verbranden en spiermassa opbouwen, verbetert je metabolisme, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt, zelfs in rust. 

Activiteiten zoals wandelen, fietsen of gerichte fitnessoefeningen zijn effectieve manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Start met haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker, gezonder lichaam.

Beheer stress

Het verbeteren van stressmanagement speelt een cruciale rol in het verliezen van buikvet, vooral voor vrouwen in de overgang. Stress leidt tot een toename van cortisol, wat de vetopslag rond de buik kan verhogen.

Door yoga en meditatie te integreren in je dagelijkse routine, kun je effectief stress verminderen, je metabolisme stabiliseren, en zo bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Deze praktijken helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verkrijgen van een meer ontspannen geest en een gezond voedingspatroon. Het aanleren van stressmanagementtechnieken is dus een essentiële stap voor wie een platte buik wil krijgen en behouden.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om buikvet te verliezen en af te vallen, vooral na je 50ste. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, waardoor je metabolisme efficiënter werkt en je meer calorieën kunt verbranden.

Slechte slaap kan leiden tot verhoogde opslag van buikvet door verstoring van hormonen die je eetlust regelen.

Naarmate je ouder wordt, is het behouden van spiermassa cruciaal; slaap speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verbeteren van je slaapgewoonten kan dus helpen bij het verminderen van buikvet, het onder controle houden van je metabolisme, en het ondersteunen van een gezond gewicht. Prioriteit geven aan nachtrust is een veilige manier om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Hydrateer voldoende en vermijd overmatig alcoholgebruik

Om buikvet te verliezen en een platte buik te krijgen, ook na je 50ste, is het essentieel om voldoende te hydrateren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Water speelt een cruciale rol in het metabolisme en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het behouden van een goede hydratatie kan bijdragen aan het verminderen van buikvet door een vol gevoel te geven, wat overeten voorkomt. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een toename van buikvet, omdat het vaak rijk is aan calorieën en de vetverbranding kan vertragen.

Het maken van bewuste keuzes in wat je eet en drinkt, kan aanzienlijk helpen bij het verliezen van buikvet en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Er zijn een aantal buikspieroefeningen die je als 50-plusser kunt doen om buikvet te verbranden, en jouw buikspieren te trainen:

Burpees

Burpees zijn een intensieve total-body oefening die kracht en cardio combineert voor een effectieve workout. Hier is hoe je een burpee stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Squat: Buig door je knieën en plaats je handen op de grond voor je voeten.
 3. Plank: Spring met je voeten naar achteren om in een plankpositie te komen. Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
 4. Push-up (optioneel): Voer een push-up uit door je ellebogen te buigen en je borst naar de grond te brengen. Duw jezelf weer omhoog.
 5. Squatpositie: Spring met je voeten weer naar je handen om terug te keren in de squatpositie.
 6. Sprong: Vanuit de squatpositie spring je explosief omhoog, breng je handen boven je hoofd.
 7. Herhaling: Land zachtjes en ga direct door met de volgende herhaling.

Burpees zijn uitdagend, maar effectief voor het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren en het verhogen van je metabolisme. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

Mountain climbers

Mountain climbers zijn een dynamische oefening die de cardiovasculaire gezondheid verbetert en tegelijkertijd meerdere spiergroepen versterkt. Hier volgt hoe je mountain climbers stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Begin in een hoge plankpositie met je handen direct onder je schouders en je lichaam in een rechte lijn van hoofd tot tenen.
 2. Trek je knie in: Breng je rechterknie naar je borst zonder je heupen omhoog te brengen.
 3. Wissel: Spring snel en wissel van been door je rechterbeen terug te strekken terwijl je tegelijkertijd je linkerknie naar je borst brengt.
 4. Blijf bewegen: Wissel snel en soepel tussen je benen, alsof je op de plek aan het rennen bent terwijl je in plankpositie blijft.
 5. Houd je core strak: Zorg dat je buikspieren aangespannen zijn gedurende de hele oefening om je rug recht te houden en je core te versterken.
 6. Ademhaling: Blijf gelijkmatig ademen terwijl je de beweging herhaalt, en probeer een gestaag tempo aan te houden.

Mountain climbers zijn effectief voor het trainen van de core, het verbeteren van de behendigheid en het verhogen van de hartslag. Deze oefening kan worden aangepast aan elk fitnessniveau door de snelheid of intensiteit aan te passen.

De brug

De brug, ook bekend als de heuplift, is een uitstekende oefening om je bilspieren, hamstrings en de core te versterken. Hier is hoe je de brug stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Je armen liggen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden.
 2. Heupen omhoog: Adem in en til je heupen langzaam van de vloer door je bilspieren aan te spannen, totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders.
 3. Positie vasthouden: Houd deze positie een paar seconden vast. Zorg ervoor dat je buikspieren ook aangespannen zijn om je core te stabiliseren.
 4. Terug naar startpositie: Adem uit en laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal: Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je fitnessniveau.

Om de oefening uitdagender te maken, kun je een been uitstrekken terwijl je je heupen opgetild houdt, en wissel je af tussen de benen. Dit is een uitstekende manier om je onderlichaam te versterken en tegelijkertijd je balans en stabiliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 cm buikomtrek?

Een verkleining van je buikomvang met 1 cm reflecteert een geschatte gewichtsafname van circa 750 gram, waarvan ongeveer 500 gram uit puur lichaamsvet bestaat. Om deze afname in buikomvang te bewerkstelligen, is een caloriedeficit van ongeveer 4000 kcal noodzakelijk.

Voor een gezonde buikomvang wordt voor vrouwen een omtrek van minder dan 88 cm aangeraden, terwijl voor mannen een omtrek van minder dan 102 cm als gezond wordt beschouwd. Deze normen kunnen echter verschillen naargelang lichaamslengte en -vorm.

Buikvet tijdens de overgang en buikvet bij 50 plus vrouwen

Bij vrouwen kan de opbouw van buikvet het resultaat zijn van diverse oorzaken, waaronder voedingspatronen die verbetering behoeven, een gebrek aan fysieke activiteit, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld gedurende de menopauze), en erfelijkheid.

Bovendien kunnen stress en onvoldoende slaap een rol spelen bij het accumuleren van vet rond de middel.

Waar verlies je het meeste buikvet mee?

Het maximale verlies van buikvet wordt bereikt door een samenspel van cardiovasculaire training, krachtinspanningen en het aanhouden van een gezonde voeding. Concentreer je op oefeningen die de grote spiergroepen activeren en je hartslag opdrijven.

Bronnen

 •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
 •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
 • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
 • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
Continue Reading

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Trending