Connect with us

Fitness

Hoeveel gewicht moet ik tillen?

Angelo

Published

on

Hoeveel gewicht moet ik tillen?

Na het lezen van deze gids kun je met vertrouwen “JA” zeggen op de vraag of je het juiste gewicht tilt, en je weet precies hoeveel dat zou moeten zijn!

We helpen je om groot en sterk te worden, zodat je terug kunt vechten tegen je oudere broer wanneer hij je in de gang probeert te tackelen.

Deze informatie zal je helpen om je kracht effectief te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat je niet te licht of te zwaar traint, wat beide je progressie kan belemmeren.

Het kiezen van het juiste gewicht is cruciaal voor zowel veiligheid als effectiviteit in je trainingen, en met deze tips ben je goed op weg om je fitnessdoelen te bereiken en jezelf te versterken.

Leer eerst de uitvoering

Voordat je probeert te bepalen hoeveel gewicht je kunt tillen, zorgen we ervoor dat je weet hoe je de beweging zo foutloos mogelijk uitvoert, zonder enig gewicht.

Waarom? Omdat als je een beweging niet correct kunt uitvoeren zonder gewicht, hoe kun je dan verwachten dat het wel lukt mét gewicht?

Denk er eens over na – als je normaal gesproken al moeite hebt met een trap oplopen, zou je dan verwachten dat je dezelfde trap op kunt lopen met een grote zware rugzak?

Leer elke beweging zonder stangen, dumbbells of extra gewicht. Dit zou je kunnen doen denken:

“Hoe kan ik een deadlift of overhead press uitvoeren zonder gewicht? En ja, ik kan een bodyweight squat doen, maar is dat niet heel anders dan een barbell back squat?”

Makkelijk – pak een bezemsteel (pas op voor splinters!), een mopsteel, of een PVC-buis en doe alsof het een halterstang is.

Als je een dumbbell beweging wilt nabootsen, pak dan een korte houten stok, PVC, of houd gewoon je handen in een vuist alsof je iets vasthoudt.

Hoewel het niet exact hetzelfde is als het vasthouden van echt gewicht, stelt het je in staat om te oefenen met het innemen van de juiste posities.

Oefen de bewegingen in je eigen huis zonder dat er andere mensen om je heen zijn (zodat je minder nerveus bent).

Ook kun je jezelf gemakkelijk filmen. Ik gebruik de webcam van mijn computer of mijn telefooncamera met een klein statief, en voer dan de beweging uit met een bezemsteel.

Zodra je je goed voelt over je vorm, kun je kijken of je “de lat kunt halen.”

Beginnen met haltertraining door alleen de stang te tillen

Zodra je comfortabel bent met elke beweging met een bezemsteel of PVC, kun je overstappen naar de halterstang.

Je eerste training in de sportschool zou niet zwaarder moeten zijn dan “alleen” de stang, wat betekent de stang zonder toegevoegd gewicht. Hoeveel weegt een halterstang?

 • Een standaard halterstang weegt ongeveer 20.4 kg.
 • Een “dames halterstang” weegt ongeveer 15.8 kg.

Laat je niet ontmoedigen als dit erg zwaar lijkt – vooral bij oefeningen voor het bovenlichaam. Als de stang te zwaar lijkt om mee te beginnen:

 • Kijk of de sportschool een lichtere halterstang heeft – sommige hebben een “damesstang” of een “trainingsstang” die meestal 30-35 lbs en 15 lbs wegen. Deze zijn meestal korter, maar dat is prima!
 • Begin met dumbbells – hoewel de beweging niet exact hetzelfde is, stelt het je in staat om kracht op te bouwen. Dit helpt je later om een halterstang te hanteren.
 • Richt je op lichaamsgewichttraining (push-ups, pull-ups, lunges, squats) totdat je voldoende kracht hebt opgebouwd om met de stang te werken.

Nu, aan de andere kant van het spectrum, als de stang erg licht lijkt, zou ik je toch aanmoedigen om je eerste training alleen met de stang te doen. Dit puur zodat je kan wennen aan de oefening, het gewicht, maar ook kunt ontdekken over je een dominante kant hebt.

Daarmee bedoel ik, dat bijvoorbeeld je rechter arm/ borst sterker is dan je linker. Je begint met bankdrukken en merkt dat je met je rechterarm wel volledig naar boven komt, maar met je linker niet… enkele seconden later lig je te spartelen onder de halter.

Nu heb je een probleem toch!?

Dat betekent dat je je moet concentreren op het correct uitvoeren van elke herhaling en je pas later zorgen moet maken over het toevoegen van gewicht. Laat je ego buiten de sportschool!

Ik zie liever iemand in de sportschool die de stang met de juiste vorm tilt, dan iemand die met een vreselijke vorm 400 lbs tilt.

Als je niet comfortabel bent met de beweging en je begint gewicht toe te voegen, is de kans niet alleen groter dat je jezelf blesseert omdat je lichaam er nog niet klaar voor is, maar ook omdat je niet zelfverzekerd bent onder de stang.

Zelfvertrouwen is iets heel belangrijks wanneer je begint met het tillen van steeds zwaardere gewichten.

Dit is de reden waarom we aanbevelen te beginnen met de halterstang of lichte dumbbells. Naarmate je deze eenvoudige oefeningen onder de knie krijgt, zal je zelfvertrouwen verbeteren en krijg je meer vertrouwen om nieuwe oefeningen te proberen en zwaardere gewichten te heffen.

Over dumbbells gesproken, als je van plan bent om dumbbells te gebruiken als je hoofdgewicht (en geen halterstang). Begin met 5-10 lb dumbbells om een gevoel te krijgen voor de oefeningen.

Gewicht toevoegen

Wanneer je een beginnersprogramma wilt starten, zoals de workouts in onze Beginners Krachttraining Workouts of onze 6 Beginners Gym Workouts, is het belangrijk om licht te beginnen!

Een paar veelvoorkomende herhalingsreeksen voor beginnersprogramma’s zijn:

 • 5 sets van 5 herhalingen
 • 3 sets van 8 herhalingen
 • 3 sets van 10 herhalingen

Laten we een voorbeeld nemen: jouw programma vraagt je om 3 sets van 8 te doen bij een bepaalde oefening.

Begin na een goede opwarming altijd met de lege halterstang en voltooi het voorgeschreven aantal herhalingen (in dit geval zou dat 8 zijn).

Je denkt misschien: “Maar je zei toch dat we gewicht konden toevoegen?” Dat klopt – maar ongeacht hoe zwaar je gaat, begin altijd met alleen de stang als opwarming voor elke oefening.

Als je de beste lifters in je sportschool observeert, zul je merken dat ze allemaal opwarmen met “alleen de stang”, vaak voor meerdere sets!

Dit helpt je lichaam op te warmen, bereidt je zenuwstelsel en al je spieren voor op die beweging en maakt je klaar om zwaarder gewicht te tillen.

Als beginner in krachttraining is dit vooral belangrijk om de juiste techniek aan te leren.

Voeg een kleine hoeveelheid gewicht toe aan de stang. Afhankelijk van hoe zwaar de stang aanvoelde, begin met het toevoegen van:

 • 1 – 2 kilo voor bovenlichaamoefeningen.
 • 2 – 5 kilo voor onderlichaamoefeningen.

Bij twijfel, voeg de lagere hoeveelheid toe. Je kunt altijd meer toevoegen! Doe een andere set van 8-12 herhalingen met dit gewicht.

Als je die herhalingen kon voltooien zonder je vorm te verliezen en zonder dat de snelheid van de stang vertraagde, voeg dan meer gewicht toe aan de stang.

Baseer de hoeveelheid nieuw gewicht op hoe het aanvoelde – als de laatste set heel licht aanvoelde, voeg dan 2 kilo toe, als het zwaar aanvoelde, voeg dan 1 kilo toe.

Blijf dit proces herhalen totdat je vorm begint te verslechteren of de snelheid van de lift vertraagt bij een van je herhalingen.

Het gewicht dat je gebruikte vlak voordat je vorm begon te verslechteren, is het startgewicht waarop je alle toekomstige workouts zult baseren!

Als het een lager nummer is dan je verwachtte, is dat eigenlijk heel goed! Probeer geen held te zijn tijdens je eerste training, het is beter om te licht te beginnen dan te zwaar.

Onthoud dat we solide, productieve sets proberen te maken, niet ons maximale gewicht te vinden. We willen dat alle herhalingen snel en met zo perfect mogelijke vorm worden uitgevoerd, zoals ons lichaam toelaat.

Omdat je voor het eerst zwaardere gewichten uitprobeert, wees nooit bang om een spotter te vragen of veiligheidspinnen te gebruiken om je veiligheid te garanderen!

Progressieve overload

Zodra je je startgewicht hebt gevonden, wil je beginnen met het toepassen van ‘progressieve overbelasting’.

Dit klinkt ingewikkelder dan het is.

Progressieve overbelasting betekent het geleidelijk verhogen van de belasting op je lichaam tijdens de training.

Met andere woorden, we moeten regelmatig iets verhogen. Meestal betekent dit de hoeveelheid gewicht die we tillen.

En voor beginners kan dit vaak gebeuren na elke training.

Tijdens elke training worden onze spieren gescheurd en afgebroken. Vervolgens herstelt ons lichaam zich na elke training gedurende de volgende 24-48+ uur. Als je voldoende slaapt en goed eet, herstelt het zich sterker dan het voorheen was.

Als je daarentegen elke training 5 sets van 5 squats met 100 lbs doet, word je dan sterker?

Waarschijnlijk niet.

Je lichaam wordt eigenlijk gewoon efficiënter in het tillen van 5×5 bij 100 lbs, waarbij minder calorieën worden verbrand en minder energie wordt gebruikt om die beweging te maken.

Dus, hoeveel gewicht voeg je toe wanneer je klaar bent om je workouts te verhogen? Dat hangt af van hoe moeilijk de set de laatste keer was. Dit is waar goed notities maken van pas komt. Zorg ervoor dat je elke training documenteert met:

 • Hoeveel je hebt getild
 • Hoeveel sets en herhalingen
 • Hoe je lifts gingen
 • Hoe je je voelde tijdens de training

Ben je bij je laatste set tot falen gegaan? Begon je vorm uiteen te vallen bij een van de herhalingen? Je komt dan in een van twee situaties terecht:

PAD A

Je faalde om een van je herhalingen te voltooien of je vorm begon uiteen te vallen. Doe hetzelfde gewicht opnieuw tijdens de volgende training en focus op het verbeteren van je vorm en techniek van elke herhaling.

Onthoud, als je dezelfde training doet als de laatste keer, maar elke herhaling is solider en met een betere vorm dan voorheen, doe je het nog steeds beter dan de vorige training.

Met andere woorden, je boekt nog steeds vooruitgang. Je hoeft niet per se elke training in gewicht omhoog te gaan om winst te zien. Je zou je ook kunnen richten op:

Alles wat betekent dat je sterker wordt.

PAD B

Je kon alle sets voltooien met een goede vorm, zonder dat de bar vertraagde. Gefeliciteerd! Overweeg om de volgende week meer toe te voegen.

Het is niet ongehoord dat beginners wekelijks 10-20lbs toevoegen aan sommige lifts (vooral squats en deadlifts), hoewel je niet ontmoedigd moet raken als je maar 2,5 of 5 toevoegt!

Het beste dat je kan doen: langzaam de kleinste hoeveelheid gewicht mogelijk toevoegen en consequent vooruitgang boeken. Dit is veel beter dan snel vooruitgang boeken en dan een plateau te bereiken.

Elke week, als je een beetje gewicht toevoegt, bouw je aan kracht, vertrouwen en momentum.

Je 1 rep max berekenen

Het is leuk om af en toe te ontdekken hoeveel gewicht je maximaal kunt tillen in één herhaling (eenmalig maximaal gewicht).

Maar als beginner die net begint met krachttraining, is het beter dat je eerst de beweging goed onder de knie krijgt en geleidelijk gewicht toevoegt voordat je probeert je eenmalig maximaal gewicht te vinden.

Ik stel voor dat je ten minste zes weken een programma volgt voordat je zelfs maar “een zware enkele” herhaling probeert.

Waarom? Zelfs als je vorm nu zo goed is als je kunt krijgen, zal je veel beter worden, waarbij je leert hoe je aanpassingen en correcties kunt maken terwijl je bezig bent.

Als je net begint, ben je nog steeds alles aan het leren, dus je eenmalig maximaal gewicht zal geen “echte” maxima zijn. Bovendien train je bij het trainen alles in je lichaam.

Sommige dingen, zoals spieren en botten, worden sterker, terwijl andere, zoals je zenuwstelsel, efficiënter worden. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt. En in het begin zul je heel snel beter worden.

Het is onverstandig om een 1 herhalingsmaximum te proberen als je de beweging nog leert. Zelfs als je het met de juiste vorm met lichtere gewichten kunt doen, zodra het gewicht dicht bij je maximale gewicht komt, zal je vorm beginnen te verslechteren, en loop je meer kans om jezelf te verwonden.

Wanneer je vorm begint te verslechteren, moet je de ervaring hebben om de lift veilig af te maken (of er veilig uit te stappen). Als je een gewichtheffen of powerliftingwedstrijd bekijkt, zijn soms de lifts niet de mooiste die je ooit hebt gezien.

Echter, de lifters zijn ervaren genoeg om dit aan te kunnen, en weten hoe ze moeten stoppen als er iets misgaat. Als beginner ben je dat niet.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending