Connect with us

Fitness

Binnenkant borst trainen: De beste oefeningen borstspieren

Angelo

Published

on

Triceps thuis trainen

In dit artikel bespreken we het over een specifiek deel van je fitnessreis: de binnenkant van je borst trainen. Misschien heb je al een behoorlijke hoeveelheid tijd besteed aan het pompen van ijzer in de sportschool, maar merk je dat het midden van je borst wat achterloopt. Maak je geen zorgen, dat is een veelvoorkomend probleem. Maar wees gerust, er zijn specifieke oefeningen en technieken die je kunnen helpen om deze spiergroep effectief te trainen.

Is binnenkant borst trainen eigenlijk wel mogelijk?

Vraag je je af of het trainen van de binnenkant van je borst mogelijk is? Laten we beginnen met de anatomie. Je grote borstspier, de pectoralis major, bestaat uit drie delen: de bovenkant, onderkant en midden van de borst. Bij het trainen van deze spieren is het belangrijk te onthouden dat de nadruk leggen op bepaalde delen van de borstspier, inclusief de binnenkant, mogelijk is met specifieke oefeningen.

Oefeningen waarbij je je armen van buiten naar binnen beweegt, zoals dumbbell flyes en cable flyes, zijn vooral goed voor de binnenkant van de borst. Bij de dumbbell flyes bijvoorbeeld, ga je op een horizontale of lichtjes incline bank liggen met een dumbbell in elke hand. Beweeg je armen van buiten naar binnen, waarbij je je ellebogen licht gebogen houdt, en breng je armen zelfs over het midden heen, waarbij de gewichten elkaar bijna raken. Dit soort oefeningen activeert de spiervezels in het midden van je borst.

Barbell en dumbbell bench presses, zowel incline als decline, kunnen ook helpen bij het trainen van je borstspieren. Bij het bankdrukken, moet je de barbell rustig en gecontroleerd laten zakken tot ter hoogte van je borst en deze weer gecontroleerd omhoog brengen en herhalen.

Het specifiek trainen van de binnenkant van je borst is is niet specifiek mogelijk, maar je kunt wel bepaalde oefeningen gebruiken die nadruk leggen op de spiervezels aan de binnenkant van jouw borst. Door het kiezen van de juiste oefeningen en de juiste uitvoering kun je de nadruk leggen op de binnenkant van je borst en de beste resultaten bereiken.

Hoe maak je de binnenkant borst zichtbaar?

Zichtbare definitie in de binnenkant van je borst krijgen, vergt een combinatie van specifieke oefeningen en een gericht dieet om vet te verliezen. Met de juiste borstoefeningen, kun je de spiermassa vergroten en de borstspieren beter zichtbaar maken.

Bench press, zowel met een barbell als dumbbells, is een basisoefening voor het trainen van de borst. Deze oefeningen trainen niet alleen je borstspieren, maar ook je triceps en bovenarm. Voer deze oefeningen uit met een volledige range of motion, laat de gewichten rustig en gecontroleerd zakken en breng ze weer gecontroleerd omhoog.

Daarnaast zijn fly oefeningen, zowel op een bench als met kabels, effectief om de binnenkant van je borst te trainen. Bij deze oefeningen beweeg je je armen van buiten naar binnen, waarbij de kabels of gewichten elkaar bijna raken.

Isolatie oefeningen, zoals de chest press en incline dumbbell press, kunnen ook helpen bij het specifiek trainen van de binnenkant van je borst. Met deze oefeningen kun je de nadruk leggen op de binnenkant van je borstspieren.

Ten slotte, om je borst goed zichtbaar te maken, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je dieet. Een dieet met een calorietekort kan helpen om vet te verliezen en je borstspieren te onthullen. Succes met het trainen van je borst!

Wat is het geheim tot goed ontwikkelde borstspieren?

Wat is het geheim van goed ontwikkelde borstspieren? Wel, dat is een combinatie van juiste training, consistentie en goede voeding.

Ten eerste, om de borstspieren te trainen en de bovenkant van de borst en onderkant van de borst goed te ontwikkelen, is het belangrijk om een variëteit van oefeningen te gebruiken. Incline oefeningen, zoals de incline dumbbell bench press, zijn bijzonder effectief voor het trainen van de bovenste borstspieren. Oefeningen waarbij je de armen naar elkaar toe beweegt, zoals cable flyes waarbij de kabels elkaar kruisen, kunnen helpen bij het trainen van de binnenkant van je borstspieren.

Kijken naar de anatomie, je borst bestaat uit drie spieren, en voor de beste resultaten is het belangrijk om alle drie te trainen. Bij elke oefening, zorg ervoor dat je de volledige beweging uitvoert, laat de gewichten rustig en gecontroleerd zakken en breng ze weer gecontroleerd omhoog.

Consistentie is ook cruciaal. Je kunt niet verwachten dat je borstspieren in een paar weken zichtbaar worden. Het vergt tijd en toewijding.

Hoeveel borst oefeningen moet ik doen?

Als je je afvraagt hoeveel borstoefeningen je moet doen, is er geen one-size-fits-all antwoord. Het hangt echt af van je individuele fitnessdoelen, je huidige niveau van fitness, en hoe je lichaam reageert op training. Echter, er zijn een paar algemene richtlijnen die kunnen helpen.

Het is belangrijk om te focussen op de kwaliteit van je oefeningen in plaats van de kwantiteit. Zorg ervoor dat elke oefening wordt uitgevoerd met de juiste vorm en techniek, laat de gewichten rustig en gecontroleerd zakken en breng ze weer gecontroleerd omhoog. Dit zorgt ervoor dat je borstspieren wel degelijk de juiste prikkel krijgen.

Voor de meeste mensen zijn 2-3 borstoefeningen per workout voldoende om de gehele borstspieren te trainen. Probeer oefeningen te kiezen die de bovenkant van de borst, de onderkant van de borst, en de binnenkant van je borst aanspreken. Deze kunnen variëren van bench presses tot dumbbell flyes.

Onthoud, bij het trainen van je borstspieren is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe je lichaam reageert. Als je merkt dat je herstel nodig hebt, geef dan je lichaam de tijd om te rusten en te herstellen.

Wat zijn goede oefeningen met dumbbells voor je borst?

Als het aankomt op het trainen van de borstspieren met dumbbells, zijn er een aantal oefeningen die je kunt overwegen. Dumbbells zijn geweldig voor borstspieroefeningen omdat ze een grotere bewegingsvrijheid bieden en de stabiliserende spieren meer aanspreken dan bijvoorbeeld barbells. Hier zijn een paar van mijn favoriete oefeningen:

 • Dumbbell Bench Press: Deze klassieke oefening traint de hele borst. Lig op een bankje met een dumbbell in elke hand, duw de dumbbells omhoog tot je armen gestrekt zijn, en laat ze daarna weer gecontroleerd zakken. Herhaal deze beweging.
 • Incline Dumbbell Press: Dit is een variant van de bench press die de bovenkant van je borst meer aanspreekt. De beweging is hetzelfde als de bench press, maar je ligt op een bankje dat onder een hoek staat.
 • Dumbbell Flyes: Deze oefening legt de nadruk op de binnenkant van je borst. Lig op een bankje met een dumbbell in elke hand, strek je armen uit boven je borst en beweeg ze dan langzaam en gecontroleerd in een brede boog naar beneden en naar buiten. Breng ze dan weer naar het midden.
 • Decline Dumbbell Press: Deze oefening traint vooral de onderkant van je borst. Het is dezelfde beweging als de bench press, maar je ligt op een bankje dat in een dalende hoek is gezet.
 • Dumbbell Pullover: Deze oefening werkt op zowel de bovenkant als de onderkant van je borst. Lig met je rug op een bankje en houd een dumbbell met beide handen boven je borst. Laat de dumbbell achter je hoofd zakken in een gecontroleerde beweging, en breng hem dan weer omhoog.

Met deze oefeningen kun je alle delen van je borst effectief trainen. Vergeet niet om ze uit te voeren met de juiste vorm en techniek voor het beste resultaat.

Referenties:

 • Een studie gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research vergeleek de effectiviteit van de barbell bench press, de Smith machine bench press en de dumbbell bench press. Uit de studie bleek dat de dumbbell bench press de meest effectieve oefening was voor het activeren van de pectoralis major, de belangrijkste borstspier. Dit ondersteunt het gebruik van dumbbells voor het trainen van je borst. Je kunt de volledige studie hier lezen: The Comparison of the Overhead Press and Bench Press
 • Een andere studie in hetzelfde tijdschrift keek naar de invloed van bench angle op upper extremity muscular activation tijdens bench press oefeningen. Uit de studie bleek dat het aanpassen van de hoek van het bankje tijdens bench presses kan helpen bij het gericht trainen van verschillende delen van de borstspieren. Dit is een bevestiging van het belang van variatie in je trainingen, inclusief het gebruik van incline en decline oefeningen. Je kunt de volledige studie hier lezen: Influence of bench angle on upper extremity muscular activation during bench press exercise
 • Tot slot, een studie gepubliceerd in het European Journal of Applied Physiology benadrukt het belang van consistentie in krachttraining voor het bereiken van spierhypertrofie en krachttoename. Dit ondersteunt het advies dat je consistent moet zijn met je workouts voor de beste resultaten. Je kunt de volledige studie hier lezen: A meta-analysis of the effects of resistance training on strength

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending