Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Binnenkant borst trainen: De beste oefeningen borstspieren

In dit artikel bespreken we het over een specifiek deel van je fitnessreis: de binnenkant van je borst trainen. Misschien heb je al een behoorlijke hoeveelheid tijd besteed aan het pompen van ijzer in de sportschool, maar merk je dat het midden van je borst wat achterloopt. Maak je geen zorgen, dat is een veelvoorkomend probleem. Maar wees gerust, er zijn specifieke oefeningen en technieken die je kunnen helpen om deze spiergroep effectief te trainen. 

Is binnenkant borst trainen eigenlijk wel mogelijk?

Vraag je je af of het trainen van de binnenkant van je borst mogelijk is? Laten we beginnen met de anatomie. Je grote borstspier, de pectoralis major, bestaat uit drie delen: de bovenkant, onderkant en midden van de borst. Bij het trainen van deze spieren is het belangrijk te onthouden dat de nadruk leggen op bepaalde delen van de borstspier, inclusief de binnenkant, mogelijk is met specifieke oefeningen.

Oefeningen waarbij je je armen van buiten naar binnen beweegt, zoals dumbbell flyes en cable flyes, zijn vooral goed voor de binnenkant van de borst. Bij de dumbbell flyes bijvoorbeeld, ga je op een horizontale of lichtjes incline bank liggen met een dumbbell in elke hand. Beweeg je armen van buiten naar binnen, waarbij je je ellebogen licht gebogen houdt, en breng je armen zelfs over het midden heen, waarbij de gewichten elkaar bijna raken. Dit soort oefeningen activeert de spiervezels in het midden van je borst.

Barbell en dumbbell bench presses, zowel incline als decline, kunnen ook helpen bij het trainen van je borstspieren. Bij het bankdrukken, moet je de barbell rustig en gecontroleerd laten zakken tot ter hoogte van je borst en deze weer gecontroleerd omhoog brengen en herhalen.

Het specifiek trainen van de binnenkant van je borst is is niet specifiek mogelijk, maar je kunt wel bepaalde oefeningen gebruiken die nadruk leggen op de spiervezels aan de binnenkant van jouw borst. Door het kiezen van de juiste oefeningen en de juiste uitvoering kun je de nadruk leggen op de binnenkant van je borst en de beste resultaten bereiken.

Hoe maak je de binnenkant borst zichtbaar?

Zichtbare definitie in de binnenkant van je borst krijgen, vergt een combinatie van specifieke oefeningen en een gericht dieet om vet te verliezen. Met de juiste borstoefeningen, kun je de spiermassa vergroten en de borstspieren beter zichtbaar maken.

Bench press, zowel met een barbell als dumbbells, is een basisoefening voor het trainen van de borst. Deze oefeningen trainen niet alleen je borstspieren, maar ook je triceps en bovenarm. Voer deze oefeningen uit met een volledige range of motion, laat de gewichten rustig en gecontroleerd zakken en breng ze weer gecontroleerd omhoog.

Daarnaast zijn fly oefeningen, zowel op een bench als met kabels, effectief om de binnenkant van je borst te trainen. Bij deze oefeningen beweeg je je armen van buiten naar binnen, waarbij de kabels of gewichten elkaar bijna raken.

Isolatie oefeningen, zoals de chest press en incline dumbbell press, kunnen ook helpen bij het specifiek trainen van de binnenkant van je borst. Met deze oefeningen kun je de nadruk leggen op de binnenkant van je borstspieren.

Ten slotte, om je borst goed zichtbaar te maken, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je dieet. Een dieet met een calorietekort kan helpen om vet te verliezen en je borstspieren te onthullen. Succes met het trainen van je borst!

Wat is het geheim tot goed ontwikkelde borstspieren?

Wat is het geheim van goed ontwikkelde borstspieren? Wel, dat is een combinatie van juiste training, consistentie en goede voeding.

Ten eerste, om de borstspieren te trainen en de bovenkant van de borst en onderkant van de borst goed te ontwikkelen, is het belangrijk om een variëteit van oefeningen te gebruiken. Incline oefeningen, zoals de incline dumbbell bench press, zijn bijzonder effectief voor het trainen van de bovenste borstspieren. Oefeningen waarbij je de armen naar elkaar toe beweegt, zoals cable flyes waarbij de kabels elkaar kruisen, kunnen helpen bij het trainen van de binnenkant van je borstspieren.

Kijken naar de anatomie, je borst bestaat uit drie spieren, en voor de beste resultaten is het belangrijk om alle drie te trainen. Bij elke oefening, zorg ervoor dat je de volledige beweging uitvoert, laat de gewichten rustig en gecontroleerd zakken en breng ze weer gecontroleerd omhoog.

Consistentie is ook cruciaal. Je kunt niet verwachten dat je borstspieren in een paar weken zichtbaar worden. Het vergt tijd en toewijding.

Hoeveel borst oefeningen moet ik doen?

Als je je afvraagt hoeveel borstoefeningen je moet doen, is er geen one-size-fits-all antwoord. Het hangt echt af van je individuele fitnessdoelen, je huidige niveau van fitness, en hoe je lichaam reageert op training. Echter, er zijn een paar algemene richtlijnen die kunnen helpen.

Het is belangrijk om te focussen op de kwaliteit van je oefeningen in plaats van de kwantiteit. Zorg ervoor dat elke oefening wordt uitgevoerd met de juiste vorm en techniek, laat de gewichten rustig en gecontroleerd zakken en breng ze weer gecontroleerd omhoog. Dit zorgt ervoor dat je borstspieren wel degelijk de juiste prikkel krijgen.

Voor de meeste mensen zijn 2-3 borstoefeningen per workout voldoende om de gehele borstspieren te trainen. Probeer oefeningen te kiezen die de bovenkant van de borst, de onderkant van de borst, en de binnenkant van je borst aanspreken. Deze kunnen variëren van bench presses tot dumbbell flyes.

Onthoud, bij het trainen van je borstspieren is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe je lichaam reageert. Als je merkt dat je herstel nodig hebt, geef dan je lichaam de tijd om te rusten en te herstellen. 

Wat zijn goede oefeningen met dumbbells voor je borst?

Als het aankomt op het trainen van de borstspieren met dumbbells, zijn er een aantal oefeningen die je kunt overwegen. Dumbbells zijn geweldig voor borstspieroefeningen omdat ze een grotere bewegingsvrijheid bieden en de stabiliserende spieren meer aanspreken dan bijvoorbeeld barbells. Hier zijn een paar van mijn favoriete oefeningen:

  • Dumbbell Bench Press: Deze klassieke oefening traint de hele borst. Lig op een bankje met een dumbbell in elke hand, duw de dumbbells omhoog tot je armen gestrekt zijn, en laat ze daarna weer gecontroleerd zakken. Herhaal deze beweging.
  • Incline Dumbbell Press: Dit is een variant van de bench press die de bovenkant van je borst meer aanspreekt. De beweging is hetzelfde als de bench press, maar je ligt op een bankje dat onder een hoek staat.
  • Dumbbell Flyes: Deze oefening legt de nadruk op de binnenkant van je borst. Lig op een bankje met een dumbbell in elke hand, strek je armen uit boven je borst en beweeg ze dan langzaam en gecontroleerd in een brede boog naar beneden en naar buiten. Breng ze dan weer naar het midden.
  • Decline Dumbbell Press: Deze oefening traint vooral de onderkant van je borst. Het is dezelfde beweging als de bench press, maar je ligt op een bankje dat in een dalende hoek is gezet.
  • Dumbbell Pullover: Deze oefening werkt op zowel de bovenkant als de onderkant van je borst. Lig met je rug op een bankje en houd een dumbbell met beide handen boven je borst. Laat de dumbbell achter je hoofd zakken in een gecontroleerde beweging, en breng hem dan weer omhoog.

Met deze oefeningen kun je alle delen van je borst effectief trainen. Vergeet niet om ze uit te voeren met de juiste vorm en techniek voor het beste resultaat. 

Referenties:

  • Een studie gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research vergeleek de effectiviteit van de barbell bench press, de Smith machine bench press en de dumbbell bench press. Uit de studie bleek dat de dumbbell bench press de meest effectieve oefening was voor het activeren van de pectoralis major, de belangrijkste borstspier. Dit ondersteunt het gebruik van dumbbells voor het trainen van je borst. Je kunt de volledige studie hier lezen: The Comparison of the Overhead Press and Bench Press
  • Een andere studie in hetzelfde tijdschrift keek naar de invloed van bench angle op upper extremity muscular activation tijdens bench press oefeningen. Uit de studie bleek dat het aanpassen van de hoek van het bankje tijdens bench presses kan helpen bij het gericht trainen van verschillende delen van de borstspieren. Dit is een bevestiging van het belang van variatie in je trainingen, inclusief het gebruik van incline en decline oefeningen. Je kunt de volledige studie hier lezen: Influence of bench angle on upper extremity muscular activation during bench press exercise
  • Tot slot, een studie gepubliceerd in het European Journal of Applied Physiology benadrukt het belang van consistentie in krachttraining voor het bereiken van spierhypertrofie en krachttoename. Dit ondersteunt het advies dat je consistent moet zijn met je workouts voor de beste resultaten. Je kunt de volledige studie hier lezen: A meta-analysis of the effects of resistance training on strength
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.