Connect with us

Fitness

Het fosfaatsysteem: Alles over energiesystemen en ATP

Angelo

Published

on

Dumbbell curls

Vandaag gaan we het hebben over een onderwerp dat misschien niet de meeste glamour heeft in de fitnesswereld, maar het is absoluut cruciaal voor iedereen die zijn fysieke prestaties naar een hoger niveau wil tillen. Het is het fosfaatsysteem. De energieleverancier van ons lichaam waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Deze kleine biochemische krachtpatser speelt een centrale rol in hoe ons lichaam reageert op korte, hoge inspanningen.

Wat zijn energiesystemen?

Nou, als je ooit hebt gewonderd hoe je lichaam de energie genereert die nodig is tijdens een intensieve training, dan heb je geluk. Het komt allemaal neer op verschillende energiesystemen die op verschillende manieren werken om energie te leveren. Laten we deze krachtpatsers eens nader bekijken.

Ten eerste, het ATP-CP systeem, ook wel bekend als het fosfaatsysteem. Dit systeem zorgt voor maximale inspanningen van ongeveer 10 seconden. Creatinefosfaat (CP) in je spiercellen doneert een fosfaat-ion om ADP (adenosinedifosfaat) weer om te zetten in ATP (adenosinetrifosfaat), waardoor er energie vrijkomt. Maar hier is de kicker, deze ATP voorraad is slechts voorradig voor een korte sprint of andere explosieve inspanning.

Vervolgens hebben we het anaërobe of lactische systeem. Dit systeem werkt zonder gebruik van zuurstof en verbrandt opgeslagen glycogeen om ATP te produceren. Het probleem? Het lactische systeem produceert lactaat (of melkzuur) als bijproduct, wat je spieren kan laten verzuren. Dit systeem is geweldig voor een zware inspanning die maximaal 3 minuten duurt.

Tot slot hebben we het aerobe systeem. Dit is het systeem dat tijdens inspanning het grootste deel van de energievoorziening levert. Het is afhankelijk van de zuurstofopname om glucose en vetten te verbranden en produceert een enorme hoeveelheid ATP. Hoewel het aerobe systeem langer nodig heeft om op gang te komen (ongeveer 3-5 minuten), is het in staat om voor langere tijd energie te leveren, zolang er voldoende zuurstof beschikbaar is.

Elk van deze energiesystemen wordt geactiveerd afhankelijk van de intensiteit en duur van de inspanning. Tijdens een maximale inspanning zal het fosfaatsysteem het meeste werk doen, terwijl bij een lagere intensiteit de energie voornamelijk via het aerobe systeem geleverd wordt. Maar onthoud, ongeacht het systeem, allemaal werken ze samen om ATP, de ultieme energiebron van je spiercellen, te produceren en je door die training heen te duwen. Zo werkt het dus!

Het fosfaatsysteem

Het fosfaatsysteem, ook wel het ATP-CP systeem genoemd, is jouw snelle energieleverancier. Het wordt geactiveerd bij zeer hoge intensiteit, zoals sprinten of gewichtheffen, maar het kan maar ongeveer 10 seconden lang energie leveren. Dit systeem gebruikt opgeslagen ATP (adenosinetrifosfaat) en CP (creatinefosfaat) in je spiercellen. Wanneer ATP wordt afgebroken tot ADP (adenosinedifosfaat), komt er energie vrij. Het fosfaatsysteem gebruikt dan het fosfaat-ion van CP om het ADP weer om te zetten in ATP, waardoor je spieren kunnen blijven werken. Maar let op, de ATP-voorraad is beperkt en raakt snel uitgeput bij maximale inspanningen. Dus hoewel het fosfaatsysteem geweldig is voor snelle, explosieve bewegingen, kan het niet langdurig energie leveren.

Wat betekenen die energiesystemen voor de training?

Het begrijpen van de werking van de verschillende energiesystemen kan echt het verschil maken in hoe je traint. Hier is waarom.

Het fosfaatsysteem, waarbij ATP in de spieren wordt afgebroken en weer wordt opgebouwd, is jouw beste vriend voor korte, explosieve inspanningen. Denk aan sprinten, of die laatste push in een HIIT-sessie.

Voor intensieve inspanningen die langer duren, denk aan 30 seconden tot een paar minuten, treedt het anaerobe of lactische systeem in werking. Het maakt energie vrij door glycogeen te verbranden, maar dit levert minder energie op dan de verbranding van vet en koolhydraten via het aerobe systeem. Bovendien verzuren je spieren sneller door de lactaatproductie in dit proces.

Als je traint op een matige intensiteit voor een langere duur, is het aerobe systeem je bondgenoot. Dit systeem is afhankelijk van zuurstof en het kan vetten en koolhydraten verbranden om energie te leveren. Het is minder krachtig dan de andere twee systemen, maar het kan veel langer energie leveren.

Zo zie je maar, de manier waarop je traint activeert verschillende energiesystemen en heeft directe invloed op welke brandstof en hoeveel ATP je lichaam gebruikt. Door je training aan te passen aan het juiste energiesysteem, kun je je prestaties optimaliseren. Energie-efficiëntie op zijn best!

ATP & de energiesystemen

ATP, kort voor adenosinetrifosfaat, is de sleutel tot energielevering in het lichaam. Het is een molecuul dat energie opslaat en vrijmaakt wanneer het lichaam het nodig heeft, vooral tijdens een training. Wanneer ATP afbreekt, komt er energie vrij en wordt ADP (adenosinedifosfaat) geproduceerd. Het fosfaatsysteem, het anaerobe systeem en het aerobe systeem, helpen allemaal om dit ADP weer om te zetten in ATP, waardoor de ATP-voorraad weer wordt aangevuld.

Het fosfaatsysteem gebruikt creatinefosfaat om snel energie te leveren voor korte, hoge intensiteitsinspanningen. Het anaerobe systeem gebruikt glycogeen om ATP te produceren voor activiteiten die langer duren, terwijl het aerobe systeem koolhydraten en vetten verbrandt om een constante stroom van ATP te leveren voor langdurige inspanningen. Elk energiesysteem wordt geactiveerd afhankelijk van de intensiteit van de inspanning, wat aangeeft hoeveel ATP er op een bepaald moment nodig is. Deze systemen werken naast elkaar om ervoor te zorgen dat er voldoende ATP beschikbaar is voor de energiebehoeften van je lichaam.

Koolhydraten omzetten in energie

Als het op het leveren van energie aankomt, spelen koolhydraten een cruciale rol. Deze voedingsstof wordt in het lichaam omgezet in glucose en vervolgens opgeslagen als glycogeen voor later gebruik. Tijdens een training, wanneer energie nodig is, wordt glycogeen afgebroken en omgezet in ATP (adenosinetrifosfaat), het primaire energiemolecuul van het lichaam.

Dit proces, dat voornamelijk plaatsvindt via het anaerobe en aerobe systeem, levert de energie die nodig is voor inspanning. Als ATP wordt gebruikt voor energie, wordt het afgebroken tot ADP (adenosinedifosfaat), waarbij energie vrijkomt. Dan doneren fosfaten uit creatinefosfaat een fosfaatgroep om het ADP weer om te zetten in ATP, waardoor de ATP-voorraad weer wordt aangevuld.

Elk energiesysteem is afhankelijk van de hoeveelheid en intensiteit van de inspanning en werkt naast elkaar om te zorgen dat er voldoende ATP beschikbaar is om aan de energiebehoeften van je lichaam te voldoen. Zo maakt het lichaam optimaal gebruik van koolhydraten om energie te leveren!

Vetten omzetten in energie

Vetten spelen een sleutelrol in energieproductie, vooral bij langdurige, laag-intensieve inspanningen. Vetten worden in het lichaam afgebroken tot vetzuren en glycerol, die vervolgens het aerobe systeem ingaan om te worden omgezet in ATP (adenosinetrifosfaat), het energiemolecuul van het lichaam.

Wanneer ATP wordt gebruikt, wordt het afgebroken tot ADP (adenosinedifosfaat), waarbij energie vrijkomt. Vervolgens werken onze lichaamssystemen samen om het ADP weer om te zetten in ATP en de ATP-voorraad aan te vullen.

Het proces van het omzetten van vetten in energie vindt plaats naast de omzetting van glycogeen, en de specifieke balans hangt af van de intensiteit en duur van de inspanning. Dit maakt vetten tot een ongelooflijk waardevolle energiebron voor het lichaam, vooral tijdens langere perioden van lichamelijke activiteit waarbij een gestage stroom van energie nodig is.

Referenties:

 • Effect of glycogen availability on human skeletal muscle protein turnover during exercise and recovery – door Howarth KR et al., gepubliceerd in Journal of Applied Physiology, 2010. Deze studie onderzoekt hoe de beschikbaarheid van glycogeen de eiwitomzet in de spieren beïnvloedt tijdens inspanning en herstel. Bezoeken.
 • Een studie over: Anorganic Phosphate Homeostasis and the Role of Dietary Phosphorus- (Anorganische fosfaathomeostase en de rol van fosfor via de voeding) beschikbaar op NCBI. Bezoeken.
 • Een artikel met de titel “Het fosfaatsysteem in spieren” in het Journal of General Physiology – Bezoeken.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending