Connect with us

Fitness

Alles wat je moet weten over benchen voor maximale spiergroei en krachtontwikkeling

Angelo

Published

on

Benchen

Welkom bij dit artikel over “benchen” en de rol die deze oefening speelt in fitness. Bench press, ook wel bekend als de borstpers, is een van de meest populaire oefeningen in de sportschool en wordt vaak beschouwd als de koning van alle krachtoefeningen. Het is een veelzijdige oefening die zich richt op de borstspieren, triceps en schouders en kan worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus.

Of je nu een beginner bent die net begint met krachttraining, of een ervaren atleet die zijn of haar plateau wil doorbreken, de bench press kan een waardevolle toevoeging zijn aan je trainingsroutine.

In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van bench press, de verschillende variaties en technieken, de spieren die bij de oefening betrokken zijn, veelvoorkomende fouten en hoe je deze kunt vermijden, en tot slot, hoe je jezelf kunt voorbereiden op een zware bench press trainingssessie.

Wat is de bench press en hoe voer je het correct uit?

Bench press is een oefening die vaak wordt gebruikt om de borstspieren, schouders en triceps te trainen. Het is een populaire oefening bij krachttraining en bodybuilding en wordt vaak “benchen” genoemd in de sportschool.

Om bench press correct uit te voeren, moet je beginnen door op een platte bank te gaan liggen met je voeten stevig op de grond. Pak de halterstang vast met een overhandse grip, iets breder dan schouderbreedte uit elkaar. Laat de stang langzaam zakken naar je borst, terwijl je je ellebogen buigt en je schouderbladen naar elkaar toe trekt. Houd je bovenarmen dicht bij je lichaam terwijl je de stang naar beneden laat zakken, dit helpt blessures te voorkomen.

Als je de stang naar beneden hebt laten zakken tot je borst, duw je de stang weer omhoog door je armen te strekken en je borstspieren aan te spannen. Adem in terwijl je de stang naar beneden laat zakken en adem uit terwijl je hem omhoog duwt. Herhaal deze beweging voor meerdere herhalingen om je borstspieren, schouders en triceps te trainen.

Het is belangrijk om bench press correct uit te voeren om blessures te voorkomen en de juiste spieren te trainen. Houd je rug recht en je voeten stevig op de grond terwijl je benchen, dit helpt om stabiliteit te behouden. Bovendien moet je de stang langzaam laten zakken en gecontroleerd omhoog duwen, om zo de spieren volledig te activeren en blessures te voorkomen.

In de sportschool zie je vaak mensen benchen met een te zwaar gewicht, waardoor ze hun techniek verliezen en hun spieren overbelasten. Begin daarom met een licht gewicht en bouw langzaam op om je techniek te verbeteren en de kans op blessures te verkleinen.

Kortom, bench press is een populaire oefening bij krachttraining en bodybuilding die de borstspieren, schouders en triceps traint. Het is belangrijk om de oefening correct uit te voeren door je rug recht te houden, je voeten stevig op de grond te houden en de stang langzaam te laten zakken en gecontroleerd omhoog te duwen. Begin met een licht gewicht en bouw langzaam op om je techniek te verbeteren en blessures te voorkomen tijdens het benchen.

De geschiedenis van bench press en de evolutie van de techniek door de jaren heen

Bench press heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude Griekse beschaving, waar het werd gebruikt als een manier om atleten te testen op hun kracht en uithoudingsvermogen. In de jaren 1800 en 1900 werd het gewichtheffen steeds populairder en bench press werd een integraal onderdeel van de competitieve sport.

In de vroege dagen van de bench press, was het gebruikelijk om te benchen zonder een bankje, simpelweg door op de grond te liggen en de stang omhoog te duwen. Later werden bankjes geïntroduceerd om het benchen veiliger en gemakkelijker te maken. In de jaren 50 en 60 werd het benchen steeds populairder als een manier om spiermassa op te bouwen en kracht te ontwikkelen.

De techniek van het benchen is in de loop der jaren geëvolueerd, waarbij atleten zich steeds meer bewust werden van het belang van de juiste vorm en techniek om blessures te voorkomen en de spieren op de juiste manier te trainen. Vroeger was het niet ongebruikelijk om te benchen met een gebogen rug en de voeten van de vloer, wat leidde tot een verhoogd risico op blessures en onjuiste spierontwikkeling.

Tegenwoordig wordt het benchen gedaan met een bankje, waarbij de atleet met zijn rug plat op de bank ligt en zijn voeten stevig op de grond houdt. Dit helpt om de ruggengraat te stabiliseren en de juiste spieren te activeren voor een optimale training. Bovendien wordt er nu meer nadruk gelegd op het belang van een goede warming-up en stretching voordat je begint met benchen, om blessures te voorkomen.

Met de opkomst van fitness en krachttraining in de moderne tijd, blijft bench press een van de meest populaire oefeningen in de sportschool. Atleten gebruiken het benchen om hun borstspieren, schouders en triceps te trainen, evenals hun algehele kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Met de voortdurende evolutie van de techniek en de voortdurende verbetering van de trainingsmethoden, blijft het benchen een essentiële oefening in de wereld van krachttraining en fitness.

Verschillende variaties van bench press en hun specifieke voordelen voor kracht en spiergroei

Bench press is een van de meest populaire oefeningen in de sportschool en er zijn talloze variaties van het benchen die je kunt gebruiken om je kracht en spiergroei te verbeteren. Hieronder bespreken we enkele van de meest effectieve variaties van het benchen.

 1. Incline bench press: deze variant van het benchen houdt in dat je de bank een paar graden omhoog kantelt, waardoor de nadruk meer op de bovenste borstspieren komt te liggen. Het benchen op een helling is een effectieve manier om de bovenste borstspieren te isoleren en te trainen, waardoor je borstspieren symmetrisch en evenwichtig ontwikkeld worden.
 2. Close-grip bench press: deze variant van het benchen vereist dat je je handen dichter bij elkaar plaatst op de stang. Dit helpt om de triceps meer te isoleren en te trainen, waardoor je algehele kracht en spiergroei verbeteren.
 3. Floor press: deze variant van het benchen wordt uitgevoerd terwijl je op de grond ligt in plaats van op een bankje. Dit helpt om de beweging te beperken en de nadruk te leggen op de borstspieren en triceps, waardoor je kracht en stabiliteit verbeteren.
 4. Dumbbell bench press: in plaats van een halter te gebruiken, gebruik je hierbij dumbbells. Dit helpt om de borstspieren meer geïsoleerd te trainen en het kan ook helpen bij het verminderen van de kans op blessures doordat het gewicht onafhankelijk van elkaar kan bewegen.

Het benchen van deze variaties kan je helpen om specifieke spieren te isoleren en te trainen, waardoor je kracht en spiergroei verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat het benchen niet alleen draait om het tillen van zware gewichten, maar ook om het gebruik van de juiste techniek en vorm om blessures te voorkomen. Door verschillende variaties van het benchen in je training op te nemen, kun je je borstspieren, schouders en triceps op een gevarieerde en effectieve manier trainen en zo je algehele kracht en uithoudingsvermogen verbeteren.

Veelvoorkomende fouten bij het uitvoeren van bench press en hoe deze te vermijden

Het benchen is een populaire oefening in de sportschool, maar helaas worden er vaak veelvoorkomende fouten gemaakt bij het uitvoeren van de bench press. Deze fouten kunnen leiden tot blessures en kunnen ook de effectiviteit van de oefening verminderen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende fouten bij het benchen en hoe je deze kunt vermijden.

 1. Onjuiste houding: Een veelvoorkomende fout bij het benchen is een onjuiste houding. Dit kan leiden tot onnodige spanning op de schouders en rug, wat kan leiden tot blessures. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een goede houding aan te nemen tijdens het benchen. Zorg ervoor dat je voeten stevig op de grond staan, je schouders naar achteren zijn getrokken en je rug is recht.
 2. Verkeerde greep: Een verkeerde greep kan ook leiden tot blessures tijdens het benchen. Zorg ervoor dat je de stang stevig vasthoudt, met je handen iets breder dan schouderbreedte uit elkaar. Houd de stang vast met je duimen om de stang heen gewikkeld voor extra stabiliteit.
 3. Te zware gewichten: Een veelvoorkomende fout bij het benchen is het tillen van te zware gewichten. Dit kan leiden tot blessures en kan ook de effectiviteit van de oefening verminderen. Begin met lichtere gewichten en bouw geleidelijk aan op.
 4. Onjuiste ademhaling: Het is belangrijk om de juiste ademhalingstechniek te gebruiken tijdens het benchen. Adem in terwijl je de stang naar beneden brengt en adem uit terwijl je de stang omhoog duwt.
 5. Onjuiste bewegingsbereik: Een ander veelvoorkomende fout bij het benchen is het niet volledig uitstrekken van de armen tijdens de beweging. Zorg ervoor dat je de armen volledig strekt bij het omhoog duwen van de stang en laat de stang niet te laag zakken naar de borst.

Het is belangrijk om deze veelvoorkomende fouten bij het benchen te vermijden om blessures te voorkomen en de effectiviteit van de oefening te verbeteren. Het benchen kan een geweldige manier zijn om kracht en spiermassa op te bouwen, maar alleen als je het op de juiste manier uitvoert. Door op de juiste manier te benchen en door de veelvoorkomende fouten te vermijden, kun je veilig en effectief werken aan het verbeteren van je fysieke fitheid en kracht.

Hoe je jezelf kunt voorbereiden op een zware bench press trainingssessie

Als je serieus bezig bent met benchen, dan weet je dat het geen gemakkelijke oefening is. Een zware bench press trainingssessie kan veel van je lichaam vergen en daarom is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op deze intensieve training. Hieronder geven we enkele tips over hoe je jezelf kunt voorbereiden op een zware bench press trainingssessie.

 1. Warm-up: Een goede warming-up is cruciaal voordat je gaat benchen. Dit zorgt ervoor dat je spieren warm en soepel zijn, waardoor je de oefening beter kunt uitvoeren en blessures kunt voorkomen. Begin met wat lichte cardio-oefeningen en stretch daarna je spieren om ze voor te bereiden op het benchen.
 2. Eet goed: Het is belangrijk om goed te eten voordat je gaat benchen. Dit betekent dat je voldoende koolhydraten en eiwitten moet eten om je energie op peil te houden tijdens de training. Zorg ervoor dat je maaltijd licht verteerbaar is en niet te zwaar op de maag ligt, zodat je tijdens het benchen geen last krijgt van je spijsvertering.
 3. Hydratatie: Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven tijdens het benchen. Drink voldoende water en/of sportdrankjes om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende vocht heeft om te presteren tijdens de training. Zorg ervoor dat je voldoende water blijft drinken tijdens de training, vooral als je zweet en vocht verliest.
 4. Rust: Rust is net zo belangrijk als de training zelf. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt tussen de trainingssessies, zodat je lichaam zich kan herstellen en sterker kan worden. Zorg ook voor voldoende slaap om je lichaam en geest de tijd te geven om te herstellen en je voor te bereiden op de volgende benchen training.
 5. Mentale voorbereiding: Benchen is niet alleen fysiek veeleisend, maar ook mentaal. Zorg ervoor dat je mentaal voorbereid bent op de trainingssessie en dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Visualiseer de beweging en stel jezelf voor hoe je de stang omhoogduwt. Dit zal je helpen om gefocust te blijven tijdens de training en je prestaties te verbeteren.

Door deze tips op te volgen, kun je jezelf goed voorbereiden op een zware bench press trainingssessie. Het benchen is een geweldige oefening om kracht en spiermassa op te bouwen, maar alleen als je het op de juiste manier doet en jezelf goed voorbereidt. Met de juiste voorbereiding en mindset kun je je prestaties verbeteren en je doelen bereiken tijdens het benchen.

De rol van bench press in kracht- en conditioneringprogramma’s voor verschillende sporten en activiteiten

Het benchen is een oefening die niet alleen populair is onder powerlifters en bodybuilders, maar ook een belangrijke rol speelt in kracht- en conditioneringprogramma’s voor verschillende sporten en activiteiten. In deze tekst zullen we bespreken hoe het benchen wordt gebruikt in verschillende kracht- en conditioneringprogramma’s en wat de voordelen zijn voor atleten.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat het benchen een samengestelde oefening is die meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint. Hierdoor kan het benchen worden gebruikt om kracht en spiermassa op te bouwen in de borstspieren, triceps, schouders en zelfs de rug. Deze veelzijdigheid maakt het benchen een aantrekkelijke oefening voor veel verschillende sporten en activiteiten.

In kracht- en conditioneringprogramma’s voor sporten zoals voetbal, basketbal en volleybal, kan het benchen worden gebruikt om explosieve kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Door het benchen op te nemen in het trainingsprogramma kunnen atleten hun borst-, schouder- en tricepskracht verbeteren, wat hen helpt om betere prestaties te leveren op het veld of de baan.

Voor vechtsporten zoals MMA en boksen, kan het benchen worden gebruikt om kracht en explosiviteit te ontwikkelen in de spieren die nodig zijn voor stoten en grondwerk. Door het benchen te combineren met andere oefeningen zoals pull-ups en dips, kunnen atleten hun algemene kracht en conditie verbeteren, wat hen helpt om hun tegenstanders te overwinnen tijdens gevechten.

Ten slotte kan het benchen ook worden gebruikt in kracht- en conditioneringprogramma’s voor gewichtheffen en powerlifting. Voor deze sporten is het benchen zelfs een van de drie basisoefeningen die worden gebruikt in de competitie. Door het benchen op te nemen in het trainingsprogramma kunnen atleten hun borst-, schouder- en tricepskracht verbeteren en hun algehele kracht en prestaties verbeteren in deze sporten.

Kortom, het benchen is een veelzijdige oefening die een belangrijke rol kan spelen in kracht- en conditioneringprogramma’s voor verschillende sporten en activiteiten. Door het opnemen van het benchen in het trainingsprogramma kunnen atleten hun kracht, uithoudingsvermogen en prestaties verbeteren, ongeacht de sport of activiteit waar ze aan deelnemen. Of je nu een professionele atleet bent of gewoon aan fitness doet, het benchen kan een waardevolle toevoeging zijn aan je trainingsprogramma.

Het belang van het trainen van de verschillende spieren die betrokken zijn bij de bench press

Het benchen is een samengestelde oefening die verschillende spiergroepen tegelijkertijd traint, zoals de borstspieren, triceps en schouders. Het is daarom belangrijk om deze spieren goed te trainen om de prestaties en veiligheid tijdens het benchen te verbeteren.

Allereerst is het belangrijk om de borstspieren te trainen, aangezien deze een van de belangrijkste spiergroepen zijn die betrokken zijn bij het benchen. Door het trainen van de borstspieren kan de kracht en explosiviteit worden vergroot, waardoor je in staat bent om meer gewicht te tillen. Het trainen van de borstspieren kan worden gedaan met oefeningen zoals de bench press, dumbbell flyes en push-ups.

Daarnaast zijn de triceps ook belangrijk bij het benchen, aangezien deze spieren helpen bij het strekken van de armen. Het trainen van de triceps kan helpen om de stabiliteit van de ellebogen te verbeteren, wat de veiligheid tijdens het benchen kan verhogen. Oefeningen zoals tricep dips, skull crushers en tricep extensions kunnen allemaal helpen bij het versterken van de triceps.

Tot slot zijn de schouders een belangrijke spiergroep die betrokken zijn bij het benchen. Het trainen van de schouders kan helpen om de stabiliteit van de schoudergewrichten te verbeteren en blessures te voorkomen. Oefeningen zoals military press, dumbbell press en lateral raises kunnen allemaal helpen bij het trainen van de schouders.

Kortom, het is belangrijk om alle spieren die betrokken zijn bij het benchen goed te trainen om de prestaties en veiligheid tijdens de oefening te verbeteren. Door het trainen van de borstspieren, triceps en schouders, kun je sterker en veiliger benchen. Het opnemen van een combinatie van verschillende oefeningen voor deze spieren in je trainingsprogramma kan je helpen om je benchen te verbeteren en zo je kracht en spiermassa te vergroten.

Hoe je je bench press plateau kunt doorbreken en de vooruitgang kunt blijven boeken

Het benchen is een van de beste oefeningen om kracht en spiermassa op te bouwen. Echter kan het voorkomen dat je op een gegeven moment niet meer verder lijkt te komen en een plateau bereikt in je bench press prestaties. Dit kan ontmoedigend zijn, maar er zijn manieren om dit plateau te doorbreken en vooruitgang te blijven boeken.

Allereerst is het belangrijk om te variëren in je trainingsprogramma. Het lichaam past zich aan aan de oefeningen die je doet, waardoor je na verloop van tijd minder vooruitgang boekt. Door af en toe te variëren in de oefeningen die je doet, kan je je spieren blijven uitdagen en nieuwe prikkels geven. Je zou bijvoorbeeld kunnen variëren met de grip breedte, het gebruik van dumbbells in plaats van een barbell, of het toevoegen van bands of kettingen aan de oefening.

Daarnaast is het belangrijk om te blijven werken aan de techniek van de oefening. Het kan voorkomen dat je tijdens het benchen bepaalde fouten maakt die je progressie belemmeren. Door te werken aan de techniek en eventueel hulp in te schakelen van een coach of personal trainer, kan je deze fouten corrigeren en zo efficiënter benchen.

Ook het verhogen van het trainingsvolume kan helpen om het plateau te doorbreken. Dit kan gedaan worden door het aantal sets of herhalingen te verhogen, of door vaker per week te trainen. Het is hierbij wel belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en niet teveel te trainen om blessures te voorkomen.

Tot slot kan het veranderen van je dieet en slaappatroon ook bijdragen aan het doorbreken van het plateau. Zorg voor voldoende eiwitten en calorieën om spiergroei te stimuleren, en zorg voor voldoende rust en slaap om je lichaam te laten herstellen en groeien.

Kortom, het benchen is een oefening die veel kracht en spiermassa kan opbouwen, maar het kan voorkomen dat je een plateau bereikt in je prestaties. Door te variëren in je trainingsprogramma, te werken aan de techniek, het verhogen van het trainingsvolume en het aanpassen van je dieet en slaappatroon, kan je dit plateau doorbreken en blijven werken aan je progressie in het benchen.

Verschillende methoden voor het verhogen van je bench press

Als je je benchen naar een hoger niveau wilt tillen, zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken om je kracht en spiermassa te vergroten. Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen one-size-fits-all methode is voor het verbeteren van de bench press, dus het kan nodig zijn om verschillende benaderingen te proberen om te ontdekken wat het beste werkt voor jou.

Een van de methoden om je benchen te verbeteren is het trainen met hogere intensiteit. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het toevoegen van extra gewicht aan de barbell of door het gebruik van weerstandsbanden of kettingen om de weerstand gedurende de beweging te verhogen. Dit zorgt ervoor dat de spieren harder moeten werken om de oefening uit te voeren en kan resulteren in een toename van kracht en spiermassa.

Een andere methode is het veranderen van de rep-range. In plaats van het uitvoeren van een hoog aantal herhalingen met lichtere gewichten, kan je ervoor kiezen om minder herhalingen te doen met zwaardere gewichten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je sets van drie tot vijf herhalingen doet in plaats van acht tot tien herhalingen. Dit kan helpen om de spieren te versterken en aan te passen aan zwaardere gewichten, wat kan resulteren in een toename van kracht.

Ook het gebruik van geavanceerde technieken zoals pause reps en forced reps kan helpen om de bench press prestaties te verbeteren. Bij pause reps houdt je de barbell even stil op de borst voordat je deze omhoog duwt, wat extra stress op de spieren legt. Bij forced reps krijg je hulp van een spotter om extra herhalingen te doen nadat je niet meer zelfstandig verder kan gaan. Dit kan helpen om de spieren verder te belasten en zo de kracht en spiermassa te vergroten.

Tot slot kan het toevoegen van accessoire oefeningen voor de borst, triceps en schouders ook helpen om de bench press prestaties te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dips, push-ups en shoulder presses, die allemaal de betrokken spieren versterken en aanvullen.

In het kort zijn er verschillende methoden om je benchen te verbeteren, zoals het trainen met hogere intensiteit, het veranderen van de rep-range, het gebruik van geavanceerde technieken en het toevoegen van accessoire oefeningen. Door te experimenteren met verschillende benaderingen en te blijven werken aan je techniek en trainingsprogramma, kan je blijven groeien en vooruitgang boeken in het benchen.

De psychologie van bench press en hoe je jezelf mentaal kunt voorbereiden op het heffen van zware gewichten

Bench press is niet alleen een fysiek uitdagende oefening, maar ook een mentale uitdaging. Veel mensen vinden het moeilijk om zichzelf mentaal voor te bereiden op het benchen van zware gewichten. Dit kan leiden tot angst, stress en uiteindelijk een gebrek aan vooruitgang in je training.

Een belangrijke sleutel tot succes bij het benchen van zware gewichten is om je mentaal voor te bereiden op de uitdaging die voor je ligt. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt. Sommige mensen vinden het nuttig om zichzelf te visualiseren terwijl ze het gewicht benchen, terwijl anderen liever luisteren naar muziek om zichzelf te motiveren.

Een andere belangrijke factor bij het benchen van zware gewichten is vertrouwen hebben in jezelf. Als je niet gelooft dat je het gewicht kunt benchen, dan is de kans groot dat je faalt. Het is belangrijk om een positieve mindset te behouden en te geloven dat je het gewicht kunt tillen.

Daarnaast kan het ook helpen om een ritueel te hebben voorafgaand aan het benchen van zware gewichten. Dit kan variëren van een specifieke warming-up routine tot het dragen van specifieke kleding of het doen van bepaalde ademhalingsoefeningen.

Het is ook belangrijk om jezelf niet teveel druk op te leggen bij het benchen van zware gewichten. Het kan gemakkelijk zijn om te gefocust te zijn op het behalen van een specifiek doel en daardoor jezelf teveel druk op te leggen. Dit kan leiden tot prestatieangst en uiteindelijk een gebrek aan vooruitgang in je training.

In plaats daarvan is het beter om je te concentreren op het proces van het benchen van zware gewichten. Stel kleine doelen voor jezelf en werk er geleidelijk naartoe. Door dit te doen, zul je niet alleen jezelf mentaal voorbereiden op het benchen van zware gewichten, maar zul je ook je vertrouwen opbouwen en vooruitgang boeken in je training.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Wil je een strakkere buik na je vijftigste? In dit artikel vind je hoe je op middelbare leeftijd effectief buikvet kunt verminderen!

We bespreken de gevaren van te veel buikvet op deze leeftijd en bieden je waardevolle adviezen en effectieve oefeningen om op een gezonde wijze afscheid te nemen van overtollig buikvet.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, vooral visceraal vet rond de organen, is gevaarlijk omdat het het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor vrouwen een toename van buikvet ervaren.

De afname van oestrogeen en testosteron, samen met een vertraagde stofwisseling en verminderde spiermassa, maakt het lastiger om buikvet te verliezen. Gezonde voeding en gerichte oefeningen kunnen helpen dit specifieke lichaamsvet te verminderen. 

Soorten buikvet: Onderhuids vs. visceraal buikvet

Onderhuids vet zit tussen je huid en spieren, vooral rond de buik, terwijl visceraal buikvet dieper in je buik ligt, rond je organen. Visceraal vet is gevaarlijker omdat het kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Met het ouder worden, vooral naarmate je de 50 passeert, kan de verdeling van vet veranderen door hormonale veranderingen, met name tijdens de overgang. 

Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?

Na je 50ste vertraagt je metabolisme en veranderen je hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. 

Het lichaam begint meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden, wat resulteert in een toename van buikvet. Een afname in spiermassa betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Buikvet kwijtraken 50 plus

Met het klimmen der jaren ontmoeten we nieuwe uitdagingen voor onze gezondheid, waaronder het verliezen van buikvet wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er hoop: zowel het oppervlakkige buikvet als het dieper liggende visceraal vet zijn wel degelijk aan te pakken met een combinatie van gerichte beweging en een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs na de leeftijd van vijftig is het haalbaar om slanker te worden rond je middel.

In het vervolg van dit artikel ontdek je effectieve methoden om buikvet aan te pakken op latere leeftijd. Lees verder om te leren hoe je dit op een gezonde en blijvende manier kunt realiseren!

Cardio training

Cardio training is essentieel voor 50-plussers die buikvet willen verliezen. Het helpt het metabolisme te verhogen, waardoor calorieën efficiënter worden verbrand.

Voor vrouwen in de overgang, waarbij hormonale veranderingen vetopslag rond de buik kunnen bevorderen, biedt cardio een effectieve manier om tegen deze vetverdeling te vechten.

Door regelmatig cardio-oefeningen te doen, samen met het eten van gezonde voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en het volgen van een gebalanceerd voedingspatroon, kun je buikvet verminderen en een plattere buik krijgen.

Het combineert verbranden van vet met het bouwen van een gezonde levensstijl, essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het verlagen van risico op chronische ziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen, wat essentieel is voor het verbranden van calorieën en dus voor het verliezen van buikvet.

Voor iedereen die boven de 50 is en moeite heeft met het kwijtraken van buikvet, bieden aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen een effectieve manier om vet te verbranden, vooral rond de buikstreek.

Intermittent Fasting

Intermitterend vasten betekent dat je eet binnen specifieke tijdframes en de rest van de dag niets eet. Tijdens deze vastenperiodes onthoud je je van alle soorten voedsel, maar is het toegestaan om water, groene thee, of zwarte koffie te drinken, mits je geen calorieën consumeert.

Deze methode kan je stofwisseling en het verbranden van vetten stimuleren. Daarnaast laat het zich gemakkelijk aanpassen aan je dagelijkse routine en is het makkelijk vol te houden.

Intermitterend vasten kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, wat kan leiden tot minder rimpels en een gezondere huid, door regelmatig voedselinname te beperken.

Het is echter belangrijk op te merken dat langdurig vasten niet voor elke vrouw even gunstig kan zijn als voor mannen. Vrouwen die intermitterend vasten overwegen, wordt geadviseerd dit op een aangepaste wijze te doen, zoals niet langer dan 16 uur aaneengesloten vasten en het aantal vastdagen per week te beperken.

Aan de slag met krachttraining of fitness

Een van de meest effectieve strategieën om de gangbare ongemakken die gepaard gaan met ouder worden aan te pakken, is het integreren van fitness of krachttraining in je dagelijkse leven.

Het verbazingwekkende is dat slechts twee à drie sessies van doelgerichte training per week reeds een significante impact kunnen hebben op zowel je fysieke verschijning als je welzijn.

HIIT voor 50 plussers

HIIT, of High-Intensity Interval Training, is ook voor 50-plussers een effectieve manier om buikvet te verliezen en naar een plattere buik toe te werken. Deze trainingsvorm stimuleert de vetverbranding en ondersteunt het afvallen door intensieve oefeningen af te wisselen met korte rustperiodes.

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme, maar HIIT kan helpen dit proces tegen te gaan. Het aanpassen van je voedingspatroon, inclusief minder calorieën en meer gezonde voedingsmiddelen eten, versterkt de effecten van HIIT.

Bovendien helpt deze trainingsmethode bij het opbouwen en behouden van spiermassa, essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een vitale levensstijl.

Kortom, HIIT is een veilige en efficiënte manier om fit te blijven, zelfs als je de 50 bent gepasseerd.

Een uitgebalanceerd dieet  en gezonde voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van buikvet bij 50-plussers. Met een dieet rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en laag in eenvoudige koolhydraten, ondersteun je een gezonde stofwisseling en bevorder je vetverbranding.

Het beperken van suikerrijke voedingsmiddelen en verwerkte producten draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat essentieel is om vetopslag, vooral rond de buik, tegen te gaan.

Adequate hydratatie en de inname van voedingsmiddelen vol vitamines en mineralen ondersteunen een gezonde spijsvertering en een optimaal metabolisme, essentieel voor het behouden van een gezond gewicht en een platte buik na je 50ste.

Verhoog je lichamelijke activiteit en metabolisme

Het verhogen van lichamelijke activiteit is cruciaal voor het minimaliseren van buikvet, vooral na je 50ste. Meer bewegen stimuleert vetverbranding en helpt buikvet kwijt te raken.

Door te focussen op oefeningen die vet verbranden en spiermassa opbouwen, verbetert je metabolisme, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt, zelfs in rust. 

Activiteiten zoals wandelen, fietsen of gerichte fitnessoefeningen zijn effectieve manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Start met haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker, gezonder lichaam.

Beheer stress

Het verbeteren van stressmanagement speelt een cruciale rol in het verliezen van buikvet, vooral voor vrouwen in de overgang. Stress leidt tot een toename van cortisol, wat de vetopslag rond de buik kan verhogen.

Door yoga en meditatie te integreren in je dagelijkse routine, kun je effectief stress verminderen, je metabolisme stabiliseren, en zo bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Deze praktijken helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verkrijgen van een meer ontspannen geest en een gezond voedingspatroon. Het aanleren van stressmanagementtechnieken is dus een essentiële stap voor wie een platte buik wil krijgen en behouden.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om buikvet te verliezen en af te vallen, vooral na je 50ste. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, waardoor je metabolisme efficiënter werkt en je meer calorieën kunt verbranden.

Slechte slaap kan leiden tot verhoogde opslag van buikvet door verstoring van hormonen die je eetlust regelen.

Naarmate je ouder wordt, is het behouden van spiermassa cruciaal; slaap speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verbeteren van je slaapgewoonten kan dus helpen bij het verminderen van buikvet, het onder controle houden van je metabolisme, en het ondersteunen van een gezond gewicht. Prioriteit geven aan nachtrust is een veilige manier om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Hydrateer voldoende en vermijd overmatig alcoholgebruik

Om buikvet te verliezen en een platte buik te krijgen, ook na je 50ste, is het essentieel om voldoende te hydrateren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Water speelt een cruciale rol in het metabolisme en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het behouden van een goede hydratatie kan bijdragen aan het verminderen van buikvet door een vol gevoel te geven, wat overeten voorkomt. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een toename van buikvet, omdat het vaak rijk is aan calorieën en de vetverbranding kan vertragen.

Het maken van bewuste keuzes in wat je eet en drinkt, kan aanzienlijk helpen bij het verliezen van buikvet en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Er zijn een aantal buikspieroefeningen die je als 50-plusser kunt doen om buikvet te verbranden, en jouw buikspieren te trainen:

Burpees

Burpees zijn een intensieve total-body oefening die kracht en cardio combineert voor een effectieve workout. Hier is hoe je een burpee stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Squat: Buig door je knieën en plaats je handen op de grond voor je voeten.
 3. Plank: Spring met je voeten naar achteren om in een plankpositie te komen. Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
 4. Push-up (optioneel): Voer een push-up uit door je ellebogen te buigen en je borst naar de grond te brengen. Duw jezelf weer omhoog.
 5. Squatpositie: Spring met je voeten weer naar je handen om terug te keren in de squatpositie.
 6. Sprong: Vanuit de squatpositie spring je explosief omhoog, breng je handen boven je hoofd.
 7. Herhaling: Land zachtjes en ga direct door met de volgende herhaling.

Burpees zijn uitdagend, maar effectief voor het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren en het verhogen van je metabolisme. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

Mountain climbers

Mountain climbers zijn een dynamische oefening die de cardiovasculaire gezondheid verbetert en tegelijkertijd meerdere spiergroepen versterkt. Hier volgt hoe je mountain climbers stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Begin in een hoge plankpositie met je handen direct onder je schouders en je lichaam in een rechte lijn van hoofd tot tenen.
 2. Trek je knie in: Breng je rechterknie naar je borst zonder je heupen omhoog te brengen.
 3. Wissel: Spring snel en wissel van been door je rechterbeen terug te strekken terwijl je tegelijkertijd je linkerknie naar je borst brengt.
 4. Blijf bewegen: Wissel snel en soepel tussen je benen, alsof je op de plek aan het rennen bent terwijl je in plankpositie blijft.
 5. Houd je core strak: Zorg dat je buikspieren aangespannen zijn gedurende de hele oefening om je rug recht te houden en je core te versterken.
 6. Ademhaling: Blijf gelijkmatig ademen terwijl je de beweging herhaalt, en probeer een gestaag tempo aan te houden.

Mountain climbers zijn effectief voor het trainen van de core, het verbeteren van de behendigheid en het verhogen van de hartslag. Deze oefening kan worden aangepast aan elk fitnessniveau door de snelheid of intensiteit aan te passen.

De brug

De brug, ook bekend als de heuplift, is een uitstekende oefening om je bilspieren, hamstrings en de core te versterken. Hier is hoe je de brug stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Je armen liggen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden.
 2. Heupen omhoog: Adem in en til je heupen langzaam van de vloer door je bilspieren aan te spannen, totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders.
 3. Positie vasthouden: Houd deze positie een paar seconden vast. Zorg ervoor dat je buikspieren ook aangespannen zijn om je core te stabiliseren.
 4. Terug naar startpositie: Adem uit en laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal: Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je fitnessniveau.

Om de oefening uitdagender te maken, kun je een been uitstrekken terwijl je je heupen opgetild houdt, en wissel je af tussen de benen. Dit is een uitstekende manier om je onderlichaam te versterken en tegelijkertijd je balans en stabiliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 cm buikomtrek?

Een verkleining van je buikomvang met 1 cm reflecteert een geschatte gewichtsafname van circa 750 gram, waarvan ongeveer 500 gram uit puur lichaamsvet bestaat. Om deze afname in buikomvang te bewerkstelligen, is een caloriedeficit van ongeveer 4000 kcal noodzakelijk.

Voor een gezonde buikomvang wordt voor vrouwen een omtrek van minder dan 88 cm aangeraden, terwijl voor mannen een omtrek van minder dan 102 cm als gezond wordt beschouwd. Deze normen kunnen echter verschillen naargelang lichaamslengte en -vorm.

Buikvet tijdens de overgang en buikvet bij 50 plus vrouwen

Bij vrouwen kan de opbouw van buikvet het resultaat zijn van diverse oorzaken, waaronder voedingspatronen die verbetering behoeven, een gebrek aan fysieke activiteit, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld gedurende de menopauze), en erfelijkheid.

Bovendien kunnen stress en onvoldoende slaap een rol spelen bij het accumuleren van vet rond de middel.

Waar verlies je het meeste buikvet mee?

Het maximale verlies van buikvet wordt bereikt door een samenspel van cardiovasculaire training, krachtinspanningen en het aanhouden van een gezonde voeding. Concentreer je op oefeningen die de grote spiergroepen activeren en je hartslag opdrijven.

Bronnen

 •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
 •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
 • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
 • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
Continue Reading

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Trending