Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

FitnessGezondheid

Zeurende pijn in beide armen: oorzaken en behandelingen

Zeurende pijn in beide armen kan een veelvoorkomend en ongemakkelijk probleem zijn dat mensen van alle leeftijden treft. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals overbelasting, carpaal tunnelsyndroom, bursitis, artritis en nekhernia’s. Het kan ook gepaard gaan met andere symptomen zoals stijfheid, zwakte, tintelingen en gevoelloosheid.

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van zeurende pijn in beide armen en bespreken we de behandelingsopties, oefeningen, stretches, preventieve maatregelen en levensstijlveranderingen die kunnen helpen om de pijn te verminderen en de algehele gezondheid van de armen te verbeteren.

Oorzaken van zeurende pijn in beide armen

Zeurende pijn in beide armen kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn overbelasting, spiervermoeidheid, slechte houding of een blessure. Ook kan het zijn dat de pijn veroorzaakt wordt door een medische aandoening zoals carpaal tunnelsyndroom, bursitis, artritis of een nekhernia.

Overbelasting

Overbelasting is een veelvoorkomende oorzaak van pijn en klachten aan spieren en gewrichten. Dit kan ontstaan door herhaaldelijke bewegingen, langdurig dezelfde houding aannemen of te zwaar belasten van het lichaam.

Overbelasting kan leiden tot klachten zoals spierpijn, stijfheid, zwelling en pijnlijke gewrichten. Het is belangrijk om overbelasting te voorkomen door regelmatig pauzes te nemen, de werkplek ergonomisch in te richten en niet te zwaar te tillen of te dragen. Als er toch klachten ontstaan, is rust nemen en fysiotherapie vaak de beste behandeling.

Spiervermoeidheid

Spiervermoeidheid is een veelvoorkomende klacht die ontstaat na het uitvoeren van fysieke activiteiten. Het wordt gekenmerkt door het gevoel dat de spieren zwaar en vermoeid zijn, waardoor bewegingen minder soepel verlopen en de kracht afneemt.

Spiervermoeidheid kan ontstaan door overbelasting, te weinig rust tussen trainingen, onvoldoende hydratatie en onvoldoende voedingsstoffen.

Het kan leiden tot spierpijn en stijfheid en kan de prestaties en het dagelijks functioneren belemmeren. Om spiervermoeidheid te voorkomen, is het belangrijk om voldoende rust te nemen, te hydrateren en de essentiele voedingsstoffen binnen te krijgen.

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom is een aandoening waarbij de mediane zenuw, die door de carpale tunnel in de pols loopt, bekneld raakt. Dit kan leiden tot symptomen zoals pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de hand en vingers, evenals een zeurende pijn die uitstraalt naar de arm.

Oorzaken zijn onder meer herhaalde handbewegingen, artritis en zwangerschap. Behandelingen variëren van polsbraces en fysiotherapie tot medicatie en soms zelfs operatie.

Het is belangrijk om tijdig medische hulp te zoeken bij vermoeden van carpaal tunnelsyndroom om verdere schade te voorkomen.

Slijmbeursontsteking

Bursitis (Slijmbeursontsteking) is een aandoening waarbij de slijmbeurs ontstoken raakt. Slijmbeurzen zijn kleine, met vloeistof gevulde zakjes die zich rondom gewrichten bevinden en dienen als kussentjes tussen pezen en botten. Wanneer deze zakjes ontstoken raken, kan dit leiden tot pijn, zwelling en stijfheid in het getroffen gebied.

Bursitis kan worden veroorzaakt door overbelasting van een gewricht, een trauma aan het gewricht of door herhaalde bewegingen. Het kan zich voordoen in verschillende delen van het lichaam, waaronder de elleboog, heup, knie en schouder.

De behandeling van bursitis omvat vaak rust, ijs, compressie en elevatie van het getroffen gebied, samen met pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen.

In sommige gevallen kan fysiotherapie ook worden aanbevolen om de spieren rondom het getroffen gewricht te versterken en de mobiliteit te verbeteren.

Artritis

Artritis is een ontsteking van een of meerdere gewrichten die vaak gepaard gaat met pijn, stijfheid en zwelling. Er zijn meer dan honderd verschillende vormen van artritis, waarvan artrose en reumatoïde artritis de meest voorkomende zijn.

Artrose ontstaat door slijtage van het kraakbeen in de gewrichten, terwijl reumatoïde artritis een auto-immuunziekte is waarbij het afweersysteem de eigen gewrichten aanvalt.

Beide vormen kunnen leiden tot chronische zeurende pijn in de gewrichten, waaronder de armen.

Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Nekhernia

Een nekhernia is een veelvoorkomende aandoening waarbij er een uitstulping of scheur in een tussenwervelschijf in de nek ontstaat, waardoor er druk op de zenuwen ontstaat en er pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de armen kunnen optreden.

De oorzaak van een nekhernia kan variëren, zoals door overbelasting, een slechte houding of een traumatisch letsel. Een juiste diagnose en behandeling kan helpen om de pijn te verlichten en de mobiliteit te herstellen.

Doctor bekijkt schouder

Behandelingen voor zeurende pijn in beide armen

Zeurende pijn in beide armen kan een grote impact hebben op iemands leven en dagelijkse activiteiten. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om deze pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

De behandeling voor zeurende pijn in beide armen hangt af van de onderliggende oorzaak. Als de pijn wordt veroorzaakt door overbelasting of spiervermoeidheid, kan rust en fysiotherapie helpen. Het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren kan ook helpen om de armen te laten herstellen.

Als de pijn wordt veroorzaakt door carpaal tunnelsyndroom, kan een polsbrace of spalk de druk op de zenuw verminderen en de pijn verlichten. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de druk op de zenuw te verminderen en de symptomen te verlichten.

Bursitis kan worden behandeld met ontstekingsremmende medicijnen, rust en fysiotherapie. In sommige gevallen kan een injectie van corticosteroïden worden gebruikt om de ontsteking te verminderen. Als deze behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie worden overwogen.

Bij artritis kan de behandeling gericht zijn op het verminderen van de ontsteking en pijn in de gewrichten. Medicijnen, fysiotherapie en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren kunnen helpen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om beschadigd weefsel te herstellen of te vervangen.

Een nekhernia kan worden behandeld met medicijnen, fysiotherapie en chiropractische behandelingen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de hernia te herstellen en de druk op de zenuwen te verminderen.

Naast de specifieke behandelingen voor de verschillende oorzaken van zeurende pijn in beide armen, kunnen ook algemene maatregelen helpen om de pijn te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging kan bijvoorbeeld helpen om de spieren en gewrichten gezond te houden en de pijn te verminderen.

Ook het aanpassen van de werkplek of het gebruik van ergonomische hulpmiddelen kan helpen om de belasting op de armen te verminderen.

Oefeningen en stretches voor zeurende pijn in beide armen

Als je last hebt van zeurende pijn in beide armen, kunnen oefeningen en stretches helpen om de pijn te verlichten en de spieren te versterken. Hier zijn een paar oefeningen en stretches die je kunt proberen:

 1. Schouderrol: Rol je schouders rustig naar achteren en naar voren om de spieren in je schouders en nek te ontspannen.
 2. Rekoefeningen: Plaats je handpalmen tegen de muur, spreid je vingers uit en buig je armen lichtjes om je schouders en armen te stretchen.
 3. Tricep stretch: Strek je rechterarm omhoog en buig je elleboog zodat je hand achter je hoofd komt. Gebruik je linkerhand om je rechterelleboog naar achteren te trekken om een stretch te voelen in je triceps. Herhaal aan de andere kant.
 4. Schouder stretch: Pak met je rechterhand je linkerelleboog vast en trek je arm over je borst totdat je een stretch voelt in je schouder. Herhaal aan de andere kant.
 5. Polsstretch: Houd je arm gestrekt voor je uit met je handpalm naar beneden. Gebruik je andere hand om je vingers en handpalm naar boven te trekken totdat je een stretch voelt in je pols. Herhaal aan de andere kant.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze oefeningen en stretches geen vervanging zijn voor medische behandeling en dat je altijd advies moet vragen aan een professional als je ernstige pijn ervaart.

Bovendien kunnen deze oefeningen helpen om de pijn te verlichten, maar is het belangrijk om ook de onderliggende oorzaak van de pijn aan te pakken voor een volledige behandeling.

Preventie van zeurende pijn in beide armen

Zeurende pijn in beide armen kan voorkomen worden door een aantal preventieve maatregelen te nemen. Allereerst is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken of sporten om overbelasting te voorkomen. Daarnaast kan het dragen van een brace of ondersteunende band helpen om de druk op de armen te verminderen en zo pijn te voorkomen.

Het is ook belangrijk om regelmatig oefeningen en stretches te doen om de spieren en gewrichten in de armen te versterken en flexibeler te maken. Hierdoor worden de armen beter bestand tegen overbelasting en kan zeurende pijn voorkomen worden.

Een gezonde levensstijl kan ook bijdragen aan het voorkomen van zeurende pijn in beide armen. Het verminderen van stress, voldoende slaap en het vermijden van slechte houdingen kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van de kans op pijn in de armen.

Als je regelmatig last hebt van zeurende pijn in beide armen, is het belangrijk om dit serieus te nemen en te overleggen met een arts of fysiotherapeut. Zij kunnen je helpen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en een behandelplan op te stellen om de pijn te verminderen en verdere problemen te voorkomen.

Levensstijlveranderingen om zeurende pijn in beide armen te verminderen

Zeurende pijn in beide armen kan erg hinderlijk zijn en een negatief effect hebben op je dagelijkse activiteiten. Gelukkig zijn er levensstijlveranderingen die je kunt aanbrengen om de pijn te verminderen en te voorkomen. Hieronder staan een aantal tips die je kunt gebruiken om de pijn te verminderen:

 1. Vermijd repetitieve bewegingen: Als je een beroep hebt waarbij je veel dezelfde bewegingen maakt, zoals typen of schilderen, kan dit overbelasting van de spieren in je armen veroorzaken. Probeer daarom zo nu en dan pauzes te nemen om je armen te ontspannen en strek ze regelmatig.
 2. Verbeter je houding: Een slechte houding kan leiden tot zeurende pijn in beide armen. Zorg er daarom voor dat je tijdens het werken of zitten je rug recht houdt en je schouders ontspannen laat hangen.
 3. Versterk je spieren: Door regelmatig je spieren te versterken, kun je overbelasting en pijn verminderen. Zorg ervoor dat je oefeningen doet die gericht zijn op de spieren in je armen en schouders, zoals push-ups, pull-ups en bicep curls.
 4. Stretch regelmatig: Regelmatig stretchen van je spieren kan de flexibiliteit vergroten en pijn verminderen. Stretches voor de armen en schouders kunnen helpen om spanning te verminderen en de doorbloeding te verbeteren.
 5. Neem voldoende rust: Het is belangrijk om voldoende rust te nemen om je spieren te laten herstellen. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren of yoga te doen.
 6. Pas je werkplek aan: Zorg ervoor dat je werkplek goed is aangepast aan je lichaam, bijvoorbeeld door je stoel en bureau op de juiste hoogte in te stellen en te zorgen voor goede verlichting.
 7. Raadpleeg een specialist: Als de pijn aanhoudt, is het verstandig om een specialist te raadplegen. Deze kan je helpen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en je adviseren over de beste behandeling.

Door deze levensstijlveranderingen door te voeren, kun je zeurende pijn in beide armen verminderen en voorkomen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en tijdig actie te ondernemen om verdere klachten te voorkomen.

Referenties

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.