Connect with us

Fitness

Het belang van stretchen

Angelo

Published

on

Adductor trainen

Stretchen is een van de meest bekende en praktische vormen van fysieke activiteit. Of je nu een professionele atleet bent of gewoon op zoek bent naar een manier om je flexibiliteit te verbeteren, stretchen kan een belangrijke rol spelen in het bereiken van je doelen.

Hoewel stretchen al lange tijd een vast onderdeel is van sport en fitness, zijn er nog steeds veel misvattingen en vragen rondom deze activiteit. Wat is het doel van stretchen? Wanneer moet je stretchen? Welke soorten stretchen zijn er en welke technieken zijn het meest effectief?

In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en meer, en bieden we inzicht in de wetenschap achter stretchen en hoe je deze activiteit het beste kunt toepassen voor jouw specifieke behoeften.

Definitie en het doel van stretchen

Stretchen is een oefeningstechniek waarbij spieren worden uitgerekt om de flexibiliteit te vergroten en de spieren voor te bereiden op fysieke activiteit. Het doel van stretchen is om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren, de bloedstroom naar de spieren te verhogen, spierspanning te verminderen en het risico op blessures te verminderen.

Stretchen heeft veel voordelen voor de gezondheid en prestaties. Regelmatig stretchen kan helpen bij het voorkomen van blessures, zoals verrekkingen en scheuren, omdat het de spieren voorbereidt op fysieke activiteit. Het kan ook de flexibiliteit en het bewegingsbereik verbeteren, wat kan leiden tot een betere houding, balans en coördinatie.

Daarnaast kan stretchen helpen bij het verminderen van spierspanning en stress, wat kan bijdragen aan een gevoel van ontspanning en welzijn. Stretchen kan ook de bloedstroom naar de spieren verhogen, wat kan helpen bij het herstel na een training en kan helpen bij het verminderen van spierpijn en stijfheid.

Het opnemen van stretchen in een trainingsroutine is belangrijk voor mensen van alle leeftijden en niveaus van fitheid. Zelfs als iemand niet van plan is om intensief te sporten, kan stretchen helpen bij het verbeteren van de algehele flexibiliteit en mobiliteit. Voor atleten en mensen die regelmatig intensief sporten, kan stretchen helpen bij het voorkomen van blessures en bij het optimaliseren van de prestaties.

Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het stretchen om letsel te voorkomen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat stretchen geen vervanging is voor een warming-up, en dat het het best kan worden uitgevoerd na een warming-up of na fysieke activiteit wanneer de spieren al warm zijn.

Verschillende soorten stretchen

Er zijn verschillende soorten stretchen die kunnen worden gebruikt om de flexibiliteit en mobiliteit van spieren te verbeteren. Hier zijn vier veelvoorkomende soorten stretchen en wanneer elk type het meest geschikt is:

 1. Statisch stretchen: Bij statisch stretchen worden spieren langzaam en voorzichtig uitgerekt tot het punt van spanning en vastgehouden gedurende een bepaalde tijd (meestal 15-30 seconden). Dit type stretchen kan het beste worden uitgevoerd na een warming-up of aan het einde van een trainingssessie, wanneer de spieren al warm zijn en de bloedstroom is verhoogd. Het kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het bereik van beweging, maar het moet voorzichtig worden uitgevoerd om letsel te voorkomen.
 2. Dynamisch stretchen: Dynamisch stretchen houdt in dat de spieren worden uitgerekt terwijl de persoon beweegt. Dit kan worden gedaan door bewegingen te maken zoals knieheffen of lungebewegingen. Dynamisch stretchen is het meest geschikt voor een warming-up, omdat het de hartslag en de bloedstroom kan verhogen en de spieren kan voorbereiden op intensievere oefeningen.
 3. Actief stretchen: Actief stretchen is een soort stretching waarbij de spieren worden gecontracteerd en ontspannen zonder hulp van andere lichaamsdelen. Dit type stretchen kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van de spieren, en kan worden uitgevoerd als onderdeel van een warming-up of een cooldown.
 4. Passief stretchen: Bij passief stretchen wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een riem, touw of partner om de spieren te ondersteunen tijdens het stretchen. Dit type stretchen kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het bereik van beweging, maar moet voorzichtig worden uitgevoerd om letsel te voorkomen. Passief stretchen kan worden gebruikt als onderdeel van een cooldown of na intensieve trainingssessies.

Het kiezen van het juiste type stretchen hangt af van het doel van de stretching en het moment waarop het wordt uitgevoerd. Het is belangrijk om te onthouden dat stretchen niet alleen een warming-up of een cooldown is, maar een essentieel onderdeel van elke trainingssessie. Zorg er altijd voor dat de techniek correct is en wees voorzichtig om blessures te voorkomen.

De rol van stretchen bij het verminderen van het risico op blessures

Stretchen kan een belangrijke rol spelen bij het verminderen van het risico op blessures en bij het helpen van het herstelproces na een blessure. Hier zijn enkele manieren waarop stretchen kan helpen:

 1. Verbetering van de flexibiliteit: Stretchen kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van de spieren. Wanneer de spieren flexibeler zijn, zijn ze minder gevoelig voor spanning en scheuren. Dit kan het risico op blessures verminderen, vooral bij sporten waarbij er snelle en abrupte bewegingen zijn.
 2. Verbetering van de bloedcirculatie: Stretchen kan de bloedcirculatie verbeteren, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren worden gebracht. Dit kan helpen bij het herstelproces van blessures, omdat het de genezing van beschadigd weefsel kan versnellen.
 3. Vermindering van de spierspanning: Door regelmatig te stretchen kan de spierspanning worden verminderd. Dit kan helpen bij het verminderen van de druk op de gewrichten en pezen, waardoor het risico op blessures wordt verminderd.
 4. Verbetert de lichaamshouding: Stretchen kan helpen bij het verbeteren van de lichaamshouding door het versterken van de spieren en het verhogen van de flexibiliteit. Een goede lichaamshouding kan het risico op blessures verminderen omdat het de belasting op de gewrichten en spieren kan verminderen.
 5. Verbetert het herstelproces: Na een blessure kan stretchen helpen bij het herstellen van de spieren en het verminderen van de stijfheid. Door zachte stretchoefeningen uit te voeren kan het herstelproces worden versneld en kan het risico op verdere blessures worden verminderd.

Stretchen kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van blessures en het helpen van het herstelproces na een blessure. Door regelmatig te stretchen kan de flexibiliteit en mobiliteit van de spieren worden verbeterd, de bloedcirculatie worden verhoogd en kan de spierspanning worden verminderd. Dit kan leiden tot een betere lichaamshouding, minder spanning op de gewrichten en pezen, en een verminderd risico op blessures.

De relatie tussen stretchen en flexibiliteit

Er is een duidelijke relatie tussen stretchen en flexibiliteit, waarbij regelmatig stretchen kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en dit kan bijdragen aan de algemene gezondheid en prestaties.

Flexibiliteit verwijst naar het vermogen van het lichaam om bewegingen uit te voeren met een groot bewegingsbereik in de gewrichten. Flexibiliteit kan bijdragen aan een betere lichaamshouding, verminderde spierspanning en een verminderd risico op blessures. Een gebrek aan flexibiliteit kan leiden tot stijfheid en kan de mobiliteit van de gewrichten beperken.

Regelmatig stretchen kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit van de spieren en gewrichten. Wanneer spieren regelmatig worden gestrekt, kunnen ze langer worden en meer bewegingsbereik krijgen. Stretchen kan ook helpen bij het verminderen van de stijfheid in de spieren en gewrichten, waardoor het gemakkelijker wordt om bewegingen uit te voeren.

Flexibiliteit kan bijdragen aan de algemene gezondheid en prestaties op verschillende manieren. Bijvoorbeeld:

 1. Verbeterde mobiliteit: Een goede flexibiliteit kan de mobiliteit van de gewrichten verbeteren, wat kan helpen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en sportprestaties.
 2. Verminderde spierspanning: Flexibiliteit kan helpen bij het verminderen van spierspanning, waardoor de belasting op de gewrichten en pezen wordt verminderd. Dit kan het risico op blessures verminderen.
 3. Verminderde pijn: Flexibiliteit kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid in de spieren en gewrichten, waardoor het gemakkelijker wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren.
 4. Verbeterde lichaamshouding: Flexibiliteit kan helpen bij het verbeteren van de lichaamshouding, waardoor spanning en druk op de gewrichten en pezen worden verminderd.
 5. Verbeterde sportprestaties: Een goede flexibiliteit kan bijdragen aan betere sportprestaties, omdat het gemakkelijker wordt om bewegingen uit te voeren en de belasting op de spieren en gewrichten wordt verminderd.

Stretchen kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van stijfheid in de spieren en gewrichten. Een goede flexibiliteit kan bijdragen aan de algemene gezondheid en prestaties, waardoor het gemakkelijker wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren en sportprestaties te verbeteren.

De beste praktijken voor het uitvoeren van stretchoefeningen

Het is belangrijk om de beste praktijken te volgen bij het uitvoeren van stretchoefeningen, om letsel te voorkomen en om de voordelen van stretchen te maximaliseren. Hier zijn enkele belangrijke tips:

 1. Begin rustig en bouw langzaam op: Begin met licht stretchen en bouw langzaam op om overbelasting te voorkomen. Luister naar je lichaam en voel de rek in de spieren.
 2. Stretch regelmatig: Stretch minstens 2-3 keer per week om de flexibiliteit te verbeteren en stijfheid te verminderen. Voor de beste resultaten, stretch dagelijks.
 3. Houd stretches minstens 15-30 seconden vast: Houd stretches minstens 15-30 seconden vast om de spieren de tijd te geven om te rekken en om de flexibiliteit te verbeteren.
 4. Pas de intensiteit aan: Pas de intensiteit van de stretch aan op basis van hoe je je voelt en op basis van je flexibiliteitsniveau. Forceer nooit een stretch en ga niet verder dan je grenzen.
 5. Combineer verschillende soorten stretches: Combineer verschillende soorten stretches, zoals statisch, dynamisch en actief stretchen, om verschillende spieren te rekken en de flexibiliteit te verbeteren.
 6. Zorg voor een goede techniek: Zorg voor een goede techniek om letsel te voorkomen. Houd de gewrichten stabiel en voer de stretch uit met gecontroleerde bewegingen.
 7. Stretchen na de training: Stretchen na de training kan helpen bij het verminderen van spierspanning en bij het bevorderen van het herstel. Stretching voor de training kan echter het risico op blessures vergroten. Warm de spieren eerst op door lichte cardio-oefeningen te doen voordat je gaat stretchen.
 8. Stretch het hele lichaam: Stretchen moet het hele lichaam omvatten, inclusief de nek, schouders, rug, armen, benen en heupen. Vergeet niet om ook de spieren rond de gewrichten te rekken.
 9. Ontspan en adem: Ontspan en adem tijdens het stretchen. Adem diep in en uit om de spieren te ontspannen en om de stretch te verdiepen.

Door deze beste praktijken te volgen, kun je het meeste halen uit je stretchoefeningen en de voordelen maximaliseren. Stretchen kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van stijfheid in de spieren en gewrichten, waardoor het gemakkelijker wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren en sportprestaties te verbeteren.

Factoren die van invloed kunnen zijn op het stretchen

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het stretchen en de effectiviteit van de stretching routine. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren:

 1. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, neemt onze flexibiliteit af. Dit komt omdat de spieren en gewrichten stijver worden naarmate we ouder worden. Het is belangrijk om regelmatig te stretchen om de flexibiliteit te behouden en te verbeteren, vooral naarmate we ouder worden.
 2. Geslacht: Mannen hebben over het algemeen minder flexibiliteit dan vrouwen, omdat vrouwen van nature meer elastische weefsels hebben. Dit betekent dat mannen mogelijk meer tijd moeten besteden aan het stretchen om dezelfde resultaten te behalen als vrouwen.
 3. Niveau van fitheid: Het niveau van fitheid kan ook van invloed zijn op het stretchen. Mensen die regelmatig sporten en actief zijn, hebben meestal meer flexibiliteit dan mensen die een sedentaire levensstijl hebben. Mensen die niet regelmatig sporten en actief zijn, kunnen meer tijd en inspanning nodig hebben om de flexibiliteit te verbeteren.
 4. Verleden van blessures: Mensen die een blessure hebben gehad, kunnen problemen hebben met het stretchen. De blessure kan de flexibiliteit beperken en het strekken kan pijnlijk zijn. Het is belangrijk om een medische professional te raadplegen voordat je begint met stretchen na een blessure.
 5. Genetica: Genetica speelt ook een rol bij de flexibiliteit. Sommige mensen hebben van nature meer flexibiliteit dan anderen. Het is echter nog steeds mogelijk om de flexibiliteit te verbeteren met regelmatig stretchen, ongeacht de genetica.
 6. Gezondheidsproblemen: Gezondheidsproblemen zoals artritis, osteoporose en andere aandoeningen kunnen de flexibiliteit beperken en het stretchen bemoeilijken. Het is belangrijk om een medische professional te raadplegen voordat je begint met stretchen als je een gezondheidsprobleem hebt.

Door rekening te houden met deze factoren en een stretching routine aan te passen aan de individuele behoeften en mogelijkheden, kan men de flexibiliteit verbeteren en de voordelen van stretchen maximaliseren.

Misvattingen over stretchen

Er zijn verschillende gemeenschappelijke misvattingen over stretchen, en het is belangrijk om deze misvattingen te begrijpen om de voordelen van stretchen te maximaliseren en eventuele risico’s te vermijden.

Hieronder zijn enkele veel voorkomende misvattingen over stretchen:

Stretchen veroorzaakt spierpijn

Veel mensen geloven dat stretchen spierpijn kan veroorzaken, maar dit is niet noodzakelijk waar. In feite kan stretchen helpen bij het verminderen van spierpijn en het voorkomen van blessures. Het is belangrijk om op een juiste manier te stretchen en de intensiteit geleidelijk te verhogen om spierpijn te voorkomen.

Stretchen vermindert de prestaties

Er is geen bewijs dat stretchen de prestaties vermindert, zolang het op de juiste manier wordt uitgevoerd. In feite kan regelmatig stretchen helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van het risico op blessures, wat kan leiden tot betere prestaties.

Stretchen moet altijd voorafgaand aan de training worden gedaan

Hoewel het vaak wordt aanbevolen om te stretchen voordat je begint met sporten, kan het stretchen na de training ook nuttig zijn. Stretchen na de training kan helpen bij het verminderen van spierpijn en het bevorderen van herstel.

Stretchen is alleen nodig voor atleten

Stretchen is belangrijk voor iedereen, niet alleen voor atleten. Regelmatig stretchen kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van het risico op blessures.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze misvattingen en de feiten te begrijpen over het stretchen. Door op de juiste manier te stretchen en rekening te houden met de individuele behoeften en mogelijkheden, kan men de voordelen van stretchen maximaliseren en eventuele risico’s vermijden.

Stretchen in verschillende contexten

Stretchen kan op verschillende manieren worden toegepast, afhankelijk van de context waarin het wordt gebruikt.

Hieronder zijn enkele voorbeelden van verschillende contexten waarin stretchen kan worden toegepast:

Voor of na het sporten

Het is gebruikelijk om te stretchen voor of na het sporten om de flexibiliteit te vergroten en het risico op blessures te verminderen. Voor het sporten kan het dynamisch stretchen helpen bij het opwarmen van de spieren en het verbeteren van de bloedstroom. Na het sporten kan het statisch stretchen helpen bij het verminderen van spierpijn en het bevorderen van herstel.

Tijdens een werkdag

Mensen die langdurig in een zittende positie werken, kunnen stretchoefeningen doen om de bloedstroom te verbeteren en de spieren te ontspannen. Dit kan helpen bij het verminderen van rugpijn en het verbeteren van de houding.

Als onderdeel van een revalidatieprogramma

Stretchoefeningen kunnen ook worden gebruikt als onderdeel van een revalidatieprogramma om het herstel van een blessure te bevorderen en de mobiliteit te verbeteren. In dit geval kan de stretching routine meer gericht zijn op specifieke spieren en gewrichten en kan de intensiteit van de stretching geleidelijk worden verhoogd naarmate de revalidatie vordert.

In elk van deze contexten kan de vereiste voor het stretchen variëren, afhankelijk van de individuele behoeften en doelen. Bij het stretchen voor of na het sporten, kan de nadruk liggen op het opwarmen of afkoelen van de spieren en het verbeteren van de flexibiliteit.

Bij het stretchen tijdens een werkdag kan de nadruk liggen op het verbeteren van de houding en het ontspannen van de spieren. Bij het stretchen als onderdeel van een revalidatieprogramma kan de nadruk liggen op het herstellen van de mobiliteit en het verminderen van pijn.

In alle gevallen is het belangrijk om op de juiste manier te stretchen, met de juiste techniek en met de juiste intensiteit. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften en beperkingen en om te overleggen met een professional indien nodig, zoals een fysiotherapeut of een personal trainer.

Huidige onderzoeksontwikkelingen

Hoewel stretchen al lange tijd een integraal onderdeel is van sport en fitness, blijft het onderzoek naar de effecten en toepassingen van stretchen zich ontwikkelen.

Recente onderzoeken hebben bijvoorbeeld aangetoond dat passief stretchen, waarbij een externe kracht wordt gebruikt om een spiergroep te rekken, minder effectief kan zijn dan actief stretchen, waarbij de spieren zelf worden gebruikt om een ​​beweging te maken.

Daarnaast is er ook onderzoek gedaan naar nieuwe methoden voor het uitvoeren van stretchoefeningen, zoals proprioceptieve neuromusculaire facilitatie (PNF) stretching en geassisteerde stretching.

PNF-stretching is een techniek waarbij een spiergroep eerst geactiveerd wordt voordat deze op rek wordt gebracht, wat kan leiden tot grotere verbeteringen in de flexibiliteit.

Een ander gebied waarin het onderzoek naar stretchen zich ontwikkelt, is het gebruik van stretchen in de gezondheidszorg en revalidatie.

Stretchoefeningen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren na een blessure of operatie, of om de spierfunctie te herstellen na periodes van immobilisatie.

Ten slotte wordt er ook onderzoek gedaan naar de toepassing van stretchen in de sportwetenschap, zoals hoe het stretchen van specifieke spiergroepen kan bijdragen aan de verbetering van de prestaties in specifieke sporten.

Het onderzoek naar stretchen blijft zich ontwikkelen, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en toepassingen van stretchoefeningen in verschillende contexten. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen om een ​​optimaal profijt te halen uit stretchoefeningen.

Wat is het doel van stretchen?

Het doel van stretchen is om de flexibiliteit van de spieren en gewrichten te verbeteren, de bloedcirculatie te bevorderen en het risico op blessures te verminderen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de prestaties in bepaalde sporten.

Welke soorten stretchen zijn er?

Er zijn verschillende soorten stretchen, waaronder statisch, dynamisch, actief en passief stretchen. Elk type heeft zijn eigen voordelen en kan het meest geschikt zijn voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld kan dynamisch stretchen geschikt zijn voor een warming-up voor het sporten, terwijl statisch stretchen kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit na het sporten.

Hoe vaak en hoe lang moet ik stretchen?

Het wordt aanbevolen om ten minste twee keer per week te stretchen voor ten minste 10-15 minuten per sessie. Het is belangrijk om niet te overdrijven en te vermijden dat je de spieren overmatig belast. Luister naar je lichaam en stop als er pijn of ongemak is.

Moet ik stretchen voor of na het sporten?

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat het afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het type sport en het doel van het stretchen. Over het algemeen wordt aanbevolen om te dynamisch stretchen voor het sporten om de spieren op te warmen, en statisch stretchen na het sporten om de spieren te ontspannen en de flexibiliteit te verbeteren.

Kan stretchen spierpijn veroorzaken?

Ja, stretchen kan spierpijn veroorzaken als het niet op de juiste manier wordt uitgevoerd of als er te veel druk op de spieren wordt uitgeoefend. Het is belangrijk om te strekken op een comfortabel niveau en de spieren niet te overbelasten. Als je spierpijn ervaart na het stretchen, probeer dan het stretchen geleidelijk op te bouwen en jezelf niet te forceren.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Wil je een strakkere buik na je vijftigste? In dit artikel vind je hoe je op middelbare leeftijd effectief buikvet kunt verminderen!

We bespreken de gevaren van te veel buikvet op deze leeftijd en bieden je waardevolle adviezen en effectieve oefeningen om op een gezonde wijze afscheid te nemen van overtollig buikvet.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, vooral visceraal vet rond de organen, is gevaarlijk omdat het het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor vrouwen een toename van buikvet ervaren.

De afname van oestrogeen en testosteron, samen met een vertraagde stofwisseling en verminderde spiermassa, maakt het lastiger om buikvet te verliezen. Gezonde voeding en gerichte oefeningen kunnen helpen dit specifieke lichaamsvet te verminderen. 

Soorten buikvet: Onderhuids vs. visceraal buikvet

Onderhuids vet zit tussen je huid en spieren, vooral rond de buik, terwijl visceraal buikvet dieper in je buik ligt, rond je organen. Visceraal vet is gevaarlijker omdat het kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Met het ouder worden, vooral naarmate je de 50 passeert, kan de verdeling van vet veranderen door hormonale veranderingen, met name tijdens de overgang. 

Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?

Na je 50ste vertraagt je metabolisme en veranderen je hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. 

Het lichaam begint meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden, wat resulteert in een toename van buikvet. Een afname in spiermassa betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Buikvet kwijtraken 50 plus

Met het klimmen der jaren ontmoeten we nieuwe uitdagingen voor onze gezondheid, waaronder het verliezen van buikvet wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er hoop: zowel het oppervlakkige buikvet als het dieper liggende visceraal vet zijn wel degelijk aan te pakken met een combinatie van gerichte beweging en een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs na de leeftijd van vijftig is het haalbaar om slanker te worden rond je middel.

In het vervolg van dit artikel ontdek je effectieve methoden om buikvet aan te pakken op latere leeftijd. Lees verder om te leren hoe je dit op een gezonde en blijvende manier kunt realiseren!

Cardio training

Cardio training is essentieel voor 50-plussers die buikvet willen verliezen. Het helpt het metabolisme te verhogen, waardoor calorieën efficiënter worden verbrand.

Voor vrouwen in de overgang, waarbij hormonale veranderingen vetopslag rond de buik kunnen bevorderen, biedt cardio een effectieve manier om tegen deze vetverdeling te vechten.

Door regelmatig cardio-oefeningen te doen, samen met het eten van gezonde voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en het volgen van een gebalanceerd voedingspatroon, kun je buikvet verminderen en een plattere buik krijgen.

Het combineert verbranden van vet met het bouwen van een gezonde levensstijl, essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het verlagen van risico op chronische ziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen, wat essentieel is voor het verbranden van calorieën en dus voor het verliezen van buikvet.

Voor iedereen die boven de 50 is en moeite heeft met het kwijtraken van buikvet, bieden aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen een effectieve manier om vet te verbranden, vooral rond de buikstreek.

Intermittent Fasting

Intermitterend vasten betekent dat je eet binnen specifieke tijdframes en de rest van de dag niets eet. Tijdens deze vastenperiodes onthoud je je van alle soorten voedsel, maar is het toegestaan om water, groene thee, of zwarte koffie te drinken, mits je geen calorieën consumeert.

Deze methode kan je stofwisseling en het verbranden van vetten stimuleren. Daarnaast laat het zich gemakkelijk aanpassen aan je dagelijkse routine en is het makkelijk vol te houden.

Intermitterend vasten kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, wat kan leiden tot minder rimpels en een gezondere huid, door regelmatig voedselinname te beperken.

Het is echter belangrijk op te merken dat langdurig vasten niet voor elke vrouw even gunstig kan zijn als voor mannen. Vrouwen die intermitterend vasten overwegen, wordt geadviseerd dit op een aangepaste wijze te doen, zoals niet langer dan 16 uur aaneengesloten vasten en het aantal vastdagen per week te beperken.

Aan de slag met krachttraining of fitness

Een van de meest effectieve strategieën om de gangbare ongemakken die gepaard gaan met ouder worden aan te pakken, is het integreren van fitness of krachttraining in je dagelijkse leven.

Het verbazingwekkende is dat slechts twee à drie sessies van doelgerichte training per week reeds een significante impact kunnen hebben op zowel je fysieke verschijning als je welzijn.

HIIT voor 50 plussers

HIIT, of High-Intensity Interval Training, is ook voor 50-plussers een effectieve manier om buikvet te verliezen en naar een plattere buik toe te werken. Deze trainingsvorm stimuleert de vetverbranding en ondersteunt het afvallen door intensieve oefeningen af te wisselen met korte rustperiodes.

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme, maar HIIT kan helpen dit proces tegen te gaan. Het aanpassen van je voedingspatroon, inclusief minder calorieën en meer gezonde voedingsmiddelen eten, versterkt de effecten van HIIT.

Bovendien helpt deze trainingsmethode bij het opbouwen en behouden van spiermassa, essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een vitale levensstijl.

Kortom, HIIT is een veilige en efficiënte manier om fit te blijven, zelfs als je de 50 bent gepasseerd.

Een uitgebalanceerd dieet  en gezonde voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van buikvet bij 50-plussers. Met een dieet rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en laag in eenvoudige koolhydraten, ondersteun je een gezonde stofwisseling en bevorder je vetverbranding.

Het beperken van suikerrijke voedingsmiddelen en verwerkte producten draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat essentieel is om vetopslag, vooral rond de buik, tegen te gaan.

Adequate hydratatie en de inname van voedingsmiddelen vol vitamines en mineralen ondersteunen een gezonde spijsvertering en een optimaal metabolisme, essentieel voor het behouden van een gezond gewicht en een platte buik na je 50ste.

Verhoog je lichamelijke activiteit en metabolisme

Het verhogen van lichamelijke activiteit is cruciaal voor het minimaliseren van buikvet, vooral na je 50ste. Meer bewegen stimuleert vetverbranding en helpt buikvet kwijt te raken.

Door te focussen op oefeningen die vet verbranden en spiermassa opbouwen, verbetert je metabolisme, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt, zelfs in rust. 

Activiteiten zoals wandelen, fietsen of gerichte fitnessoefeningen zijn effectieve manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Start met haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker, gezonder lichaam.

Beheer stress

Het verbeteren van stressmanagement speelt een cruciale rol in het verliezen van buikvet, vooral voor vrouwen in de overgang. Stress leidt tot een toename van cortisol, wat de vetopslag rond de buik kan verhogen.

Door yoga en meditatie te integreren in je dagelijkse routine, kun je effectief stress verminderen, je metabolisme stabiliseren, en zo bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Deze praktijken helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verkrijgen van een meer ontspannen geest en een gezond voedingspatroon. Het aanleren van stressmanagementtechnieken is dus een essentiële stap voor wie een platte buik wil krijgen en behouden.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om buikvet te verliezen en af te vallen, vooral na je 50ste. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, waardoor je metabolisme efficiënter werkt en je meer calorieën kunt verbranden.

Slechte slaap kan leiden tot verhoogde opslag van buikvet door verstoring van hormonen die je eetlust regelen.

Naarmate je ouder wordt, is het behouden van spiermassa cruciaal; slaap speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verbeteren van je slaapgewoonten kan dus helpen bij het verminderen van buikvet, het onder controle houden van je metabolisme, en het ondersteunen van een gezond gewicht. Prioriteit geven aan nachtrust is een veilige manier om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Hydrateer voldoende en vermijd overmatig alcoholgebruik

Om buikvet te verliezen en een platte buik te krijgen, ook na je 50ste, is het essentieel om voldoende te hydrateren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Water speelt een cruciale rol in het metabolisme en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het behouden van een goede hydratatie kan bijdragen aan het verminderen van buikvet door een vol gevoel te geven, wat overeten voorkomt. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een toename van buikvet, omdat het vaak rijk is aan calorieën en de vetverbranding kan vertragen.

Het maken van bewuste keuzes in wat je eet en drinkt, kan aanzienlijk helpen bij het verliezen van buikvet en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Er zijn een aantal buikspieroefeningen die je als 50-plusser kunt doen om buikvet te verbranden, en jouw buikspieren te trainen:

Burpees

Burpees zijn een intensieve total-body oefening die kracht en cardio combineert voor een effectieve workout. Hier is hoe je een burpee stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Squat: Buig door je knieën en plaats je handen op de grond voor je voeten.
 3. Plank: Spring met je voeten naar achteren om in een plankpositie te komen. Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
 4. Push-up (optioneel): Voer een push-up uit door je ellebogen te buigen en je borst naar de grond te brengen. Duw jezelf weer omhoog.
 5. Squatpositie: Spring met je voeten weer naar je handen om terug te keren in de squatpositie.
 6. Sprong: Vanuit de squatpositie spring je explosief omhoog, breng je handen boven je hoofd.
 7. Herhaling: Land zachtjes en ga direct door met de volgende herhaling.

Burpees zijn uitdagend, maar effectief voor het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren en het verhogen van je metabolisme. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

Mountain climbers

Mountain climbers zijn een dynamische oefening die de cardiovasculaire gezondheid verbetert en tegelijkertijd meerdere spiergroepen versterkt. Hier volgt hoe je mountain climbers stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Begin in een hoge plankpositie met je handen direct onder je schouders en je lichaam in een rechte lijn van hoofd tot tenen.
 2. Trek je knie in: Breng je rechterknie naar je borst zonder je heupen omhoog te brengen.
 3. Wissel: Spring snel en wissel van been door je rechterbeen terug te strekken terwijl je tegelijkertijd je linkerknie naar je borst brengt.
 4. Blijf bewegen: Wissel snel en soepel tussen je benen, alsof je op de plek aan het rennen bent terwijl je in plankpositie blijft.
 5. Houd je core strak: Zorg dat je buikspieren aangespannen zijn gedurende de hele oefening om je rug recht te houden en je core te versterken.
 6. Ademhaling: Blijf gelijkmatig ademen terwijl je de beweging herhaalt, en probeer een gestaag tempo aan te houden.

Mountain climbers zijn effectief voor het trainen van de core, het verbeteren van de behendigheid en het verhogen van de hartslag. Deze oefening kan worden aangepast aan elk fitnessniveau door de snelheid of intensiteit aan te passen.

De brug

De brug, ook bekend als de heuplift, is een uitstekende oefening om je bilspieren, hamstrings en de core te versterken. Hier is hoe je de brug stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Je armen liggen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden.
 2. Heupen omhoog: Adem in en til je heupen langzaam van de vloer door je bilspieren aan te spannen, totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders.
 3. Positie vasthouden: Houd deze positie een paar seconden vast. Zorg ervoor dat je buikspieren ook aangespannen zijn om je core te stabiliseren.
 4. Terug naar startpositie: Adem uit en laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal: Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je fitnessniveau.

Om de oefening uitdagender te maken, kun je een been uitstrekken terwijl je je heupen opgetild houdt, en wissel je af tussen de benen. Dit is een uitstekende manier om je onderlichaam te versterken en tegelijkertijd je balans en stabiliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 cm buikomtrek?

Een verkleining van je buikomvang met 1 cm reflecteert een geschatte gewichtsafname van circa 750 gram, waarvan ongeveer 500 gram uit puur lichaamsvet bestaat. Om deze afname in buikomvang te bewerkstelligen, is een caloriedeficit van ongeveer 4000 kcal noodzakelijk.

Voor een gezonde buikomvang wordt voor vrouwen een omtrek van minder dan 88 cm aangeraden, terwijl voor mannen een omtrek van minder dan 102 cm als gezond wordt beschouwd. Deze normen kunnen echter verschillen naargelang lichaamslengte en -vorm.

Buikvet tijdens de overgang en buikvet bij 50 plus vrouwen

Bij vrouwen kan de opbouw van buikvet het resultaat zijn van diverse oorzaken, waaronder voedingspatronen die verbetering behoeven, een gebrek aan fysieke activiteit, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld gedurende de menopauze), en erfelijkheid.

Bovendien kunnen stress en onvoldoende slaap een rol spelen bij het accumuleren van vet rond de middel.

Waar verlies je het meeste buikvet mee?

Het maximale verlies van buikvet wordt bereikt door een samenspel van cardiovasculaire training, krachtinspanningen en het aanhouden van een gezonde voeding. Concentreer je op oefeningen die de grote spiergroepen activeren en je hartslag opdrijven.

Bronnen

 •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
 •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
 • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
 • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
Continue Reading

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Trending