Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Wat is progressive overload en hoe pas je het toe?

Progressive overload is een begrip dat vaak gebruikt wordt binnen de fitnesswereld, en het houdt in dat je steeds meer belasting toevoegt aan je trainingen om zo je prestaties te verbeteren. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, zoals het toevoegen van gewicht, het verhogen van het aantal herhalingen of het verkorten van de rusttijd tussen de sets.

Het doel van progressive overload is om de spieren uit te dagen en te zorgen dat ze zich aanpassen door te groeien en sterker te worden. Als je altijd hetzelfde doet tijdens je trainingen, zullen je spieren eraan wennen en zal de training minder effectief zijn. Door regelmatig de belasting te verhogen, zorg je ervoor dat je spieren blijven groeien en je prestaties blijven verbeteren.

Wat is progressive overload

Het toepassen van progressive overload kan op verschillende manieren gedaan worden. Een van de meest voorkomende manieren is door het gewicht te verhogen dat je gebruikt tijdens de oefeningen. Als je bijvoorbeeld 5 herhalingen kunt doen met een gewicht van 50 kilo, dan kun je proberen om de volgende keer 5 herhalingen te doen met 52,5 kilo. Als je dit steeds blijft doen, zul je op den duur merken dat je steeds meer gewicht kunt tillen en je spieren zullen groter en sterker worden.

Een andere manier om progressive overload toe te passen is door het aantal herhalingen te verhogen. Als je bijvoorbeeld 10 herhalingen kunt doen met een gewicht van 50 kilo, dan kun je proberen om de volgende keer 12 herhalingen te doen met hetzelfde gewicht. Dit zal ervoor zorgen dat je spieren langer aan het werk zijn en dat ze zich moeten aanpassen door te groeien en sterker te worden.

Wat is progressive overload

Een derde manier om progressive overload toe te passen is door de rusttijd tussen de sets te verkorten. Als je bijvoorbeeld 90 seconden rust neemt tussen elke set, kun je proberen om de volgende keer 60 seconden rust te nemen. Dit zal ervoor zorgen dat je spieren minder tijd hebben om te herstellen tussen de sets, wat ervoor zorgt dat ze harder moeten werken en zich moeten aanpassen door te groeien en sterker te worden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het toepassen van progressive overload niet betekent dat je elke keer als je traint steeds meer gewicht moet verhogen, het aantal herhalingen moet verhogen of de rusttijd moet verkorten. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en te zorgen dat je niet te veel belasting toevoegt waardoor je jezelf overbelast of zelfs letsel oploopt. Het is ook belangrijk om regelmatig je vooruitgang te meten zodat je weet of je op het juiste spoor zit om je doelen te bereiken.

Wat is progressive overload

Er zijn ook andere manieren om progressive overload toe te passen, zoals het veranderen van de oefeningen die je doet, het toevoegen van extra sets of het toepassen van andere intensiteitsmethoden zoals supersets of drop sets. Het is belangrijk om te experimenteren en te kijken wat het beste werkt voor jou en je specifieke doelen.

Het toepassen van progressive overload is een belangrijk onderdeel van een effectief trainingsprogramma en kan helpen om je spieren te laten groeien en je prestaties te verbeteren. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en de belasting op een verantwoorde manier te verhogen om te voorkomen dat je overbelast raakt of letsel oploopt. Door regelmatig je vooruitgang te meten en de belasting op een verstandige manier te verhogen, kun je ervoor zorgen dat je blijft groeien en vooruitgang blijft boeken in je trainingen.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.