Connect with us

Fitness

Wat is overtrainen? Symptomen, oorzaken en preventie

Angelo

Published

on

Crossfit

Overtraindheid is een sluipende en vervelende vorm van overbelasting die een heel sportseizoen in gevaar kan brengen.

In dit artikel richten we ons op het vroegtijdig herkennen van overtraining.

Overtraining treedt op wanneer er een significante verstoring is in de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Onder belasting verstaan we alle fysieke en mentale inspanningen die het lichaam ondergaat, terwijl belastbaarheid refereert aan wat een persoon zowel lichamelijk als psychisch kan verdragen.

Oorzaken van overtraining

Verschijnselen van overtraining kunnen ontstaan door een te zware belasting, een verminderde belastbaarheid, of een combinatie van beide.

Te zware belasting

De meest voorkomende oorzaak van een te zware belasting is te intensieve training. Echter, ook andere factoren kunnen hieraan bijdragen.

Alles wat fysiek en mentaal van het lichaam wordt gevraagd, kan leiden tot overtraining.

Dit omvat niet alleen sportactiviteiten, maar ook zwaar lichamelijk werk, stress op het werk, langdurig in de file staan, intensieve studieperioden, financiële problemen, of emotionele gebeurtenissen zoals verliefdheid.

Verminderde belastbaarheid

De oorzaken van verminderde belastbaarheid zijn veelzijdig.

Deze kunnen worden onderverdeeld in extrinsieke factoren, zoals externe stressoren en een overvolle agenda, en intrinsieke factoren, zoals de nasleep van ziektes, groeispurten bij jongeren of blessures.

Al deze elementen kunnen de weerstand van een sporter ondermijnen, waardoor deze minder aankan en gevoeliger wordt voor overtraining.

Combinatie van beide

Uit bovenstaande kan worden afgeleid dat er een sterke wisselwerking bestaat tussen belasting en belastbaarheid.

Een intensieve baan kan bijvoorbeeld al snel leiden tot overbelasting. Indien deze situatie lang aanhoudt, kan de weerstand van de sporter afnemen.

Een ogenschijnlijk kleine gezondheidskwestie zoals een verkoudheid kan dan, in combinatie met zware trainingen, het lichaam flink uit balans brengen.

Mechanisme van overtraining

Bij sporters zien we vaak overtrainingsverschijnselen tijdens perioden van intense training, waarbij steeds nieuwe belastingen worden toegevoegd zonder voldoende hersteltijd.

Dit leidt tot wat bekend staat als “ophoping van vermoeidheid”, of in vaktermen: functionele overreaching.

Functionele overreaching kenmerkt zich door een nog steeds aanwezig trainingseffect, maar de hersteltijd tussen trainingen is aanzienlijk langer dan gebruikelijk.

Indien de balans tussen training en herstel niet hersteld wordt, zal de vermoeidheid zich verder ophopen en leidt dit tot niet-functionele overreaching. Dit stadium volgt wanneer functionele overreaching wordt genegeerd.

De voornaamste kenmerken zijn een vermindering van het prestatievermogen, slaapproblemen (vooral met inslapen), vermoeidheid, en een verhoogde rusthartslag.

Het negeren van deze signalen kan leiden tot het overtrainingssyndroom, oftewel volledige overtraindheid.

De kans op overtraining is groter wanneer er andere factoren zijn die de balans tussen belasting en herstel verstoren.

Soms raakt een sporter echter overtraind zonder extreem zware training, simpelweg door andere vormen van overbelasting, zoals tijdens tentamenperiodes, of door stress op het werk of thuis.

Fase van overbelasting Symptomen Duur van herstel
     
Functionele overreaching 
 • Vermoeidheid
 • Sportprestaties kosten meer moeite
 • Onrustig gevoel
 • Spierpijn
 Dagen tot weken
     
Niet-functionele overreaching 
 • Vermoeidheid
 • Afname prestatievermogen
 • Slapeloosheid (m.n. inslapen kost moeite)
 • Onrustig gevoel
 • Snel geïrriteerd
 • Verminderd concentratievermogen
 • Verhoogde rusthartslag
 • Verminderde eetlust
 • Spierpijn/-stijfheid
  Weken tot maanden
     
Overtrainingssyndroom 
 •  Onophoudelijke vermoeidheid
 • Onvermogen om te presteren
 • Slapeloosheid of juist veel slapen
 • Depressieve gevoelens
 • Sterk afgenomen eetlust
 • Ontregelde rusthartslag
 • Grote concentratieproblemen
  (Vele) maanden
     

Voorkom overtrainen door supercompensatie

Om het fenomeen supercompensatie te bereiken, is het cruciaal dat je lichaam na een training de juiste hoeveelheid rust krijgt om te herstellen.

Als er te veel tijd tussen de trainingen zit, kan het effect van supercompensatie afnemen of zelfs geheel verdwijnen.

Train je echter te snel weer, dan neemt de hersteltijd toe, wat uiteindelijk kan leiden tot overtraining.

Door echter op het juiste moment de training te hervatten, verbeter je geleidelijk in kracht en prestatie.

Bij een optimale wielrentraining is er een evenwicht tussen de geleverde inspanning tijdens de training en het herstel erna.

Het is daarom belangrijk om niet alleen je trainingen zorgvuldig te plannen, maar ook je rustmomenten.

Het bijhouden van een trainingslogboek kan hierbij een effectief hulpmiddel zijn.

Overtraining herkennen

Overtraining manifesteert zich door een verminderd prestatievermogen tijdens wedstrijden en trainingen, samen met een algehele afname van welzijn.

De persoonlijke ervaringen van een sporter vormen een belangrijke indicatie voor het herkennen van (beginnende) overtraining.

Typische symptomen zijn een verminderd gevoel van fitheid, afnemende motivatie voor trainingen en dagelijkse activiteiten, vermoeidheid en moeite met inslapen.

Daarnaast zijn er objectievere tekenen van overtraining. Gemakkelijk waarneembare indicatoren zijn onder andere een verhoogde ochtend- en rusthartslag.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat een verhoogde hartslag ook door andere factoren kan worden veroorzaakt.

Een ander kenmerk van overtraining is een trager herstel van de hartslag na inspanning vergeleken met de normale situatie.

Verder zijn er diverse andere symptomen die kunnen wijzen op overtraining bij een sporter.

Deze zijn echter vaak lastiger vast te stellen, omdat hiervoor speciale apparatuur of aanzienlijke kosten noodzakelijk zijn.

De overtraining checklist

Om overtraining te voorkomen, is het essentieel om de eerste symptomen tijdig te herkennen.

Zoals eerder aangegeven, zijn er verschillende symptomen die kunnen duiden op overtraining. Echter, niet alle informatie is gemakkelijk te verkrijgen in de dagelijkse praktijk.

Een effectieve methode is het systematisch bijhouden van belangrijke gegevens, bijvoorbeeld via een trainingslogboek. Dit helpt bij het monitoren van progressie en eventuele tekenen van overtraining.

Bovendien kan het stellen van relevante vragen aan de sporter veel inzicht geven. Hoe meer vragen met “ja” worden beantwoord, des te groter de kans dat er sprake is van overtraining of dat deze dreigt.

 1. Voel je je de laatste dagen sneller vermoeid?
 2. Heb je het gevoel dat je niet volledig herstelt?
 3. Merk je dat je prestaties achteruitgaan?
 4. Voelt de training zwaarder dan normaal?
 5. Overweeg je wel eens een training over te slaan?
 6. Zijn je spieren stijver of pijnlijker dan gebruikelijk?
 7. Raak je snel geïrriteerd?
 8. Ervaar je problemen met inslapen?
 9. Is je eetlust verminderd?
 10. Biedt je trainingsschema voldoende variatie?
 11. Is je motivatie afgenomen?
 12. Beleef je minder plezier aan het sporten?
 13. Heb je vaak geen zin om te trainen?

Voorkomen van overtraining

Het monitoren van stemming en humeur kan helpen voorkomen dat functionele overbelasting overgaat in niet-functionele overbelasting of het overtrainingssyndroom.

Dit kan bijvoorbeeld met behulp van gestructureerde vragenlijsten over stemming en humeur.

Uit onderzoek onder zwemmers is gebleken dat het aantal burnouts aanzienlijk verlaagd kon worden, van 10% naar nul, door het trainingsprogramma aan te passen op basis van de antwoorden uit de Profile of Mood States-enquête.

Als de scores op de enquête daalden, werd de trainingsbelasting dienovereenkomstig verlaagd.

Sporters moeten goed geïnformeerd worden over de risico’s van overtraining en de vroege symptomen, zoals verhoogde vermoeidheid bij dezelfde belasting.

Wat te doen bij overtraining?

Wanneer een verminderde belastbaarheid ten grondslag ligt aan een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid, is het belangrijk de oorzaak of oorzaken te identificeren.

Een consultatie bij een deskundige arts, zoals een sportarts, is hierbij aan te raden. Deze professional kan onderzoeken of er onderliggende lichamelijke oorzaken zijn die de belastbaarheid beïnvloeden, zoals een ziekte.

Als er geen onderliggende medische oorzaken worden gevonden, moet er worden gezocht naar manieren om de oorzaken van de verminderde belastbaarheid weg te nemen.

Dit kan in de praktijk uitdagend zijn. Gedurende deze periode moet de trainingsintensiteit worden aangepast naar een niveau dat de atleet aankan.

Een effectief hulpmiddel voor herstel en om de trainingsintensiteit te monitoren, is het gebruik van een overtrainingslogboek.

Door systematisch gegevens bij te houden over het aantal uren slaap, de kwaliteit van de slaap, de ochtendpols, de stemming en het verloop van de trainingen, kan de begeleidende sportarts snel inzicht krijgen in de verbetering van overtrainingsverschijnselen.

Op basis van deze informatie kan de trainingsintensiteit vervolgens nauwkeurig worden aangepast.

Bronnen

 • M Kellmann. Preventing overtraining in athletes in high-intensity sports and stress/recovery monitoring. Scand J Med Sci Sports. 10.1111/j.1600-0838.2010.01192.x.
 • Morgan WP, Brown Dr, Raglin JS, et al. Psychological monitoring of overtraining and staleness. Br J Sports Med. 1987;21:107-114.
 • Morgan WP, Costill DL, Flynn MG, et al. Mood disturbance following increased training in swimmers. Med Sci Sports Exerc. 1988;20(4):408-414.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending