Connect with us

Fitness

Wat betekent metabolisme? Jouw metabolisme en stofwisseling

Angelo

Published

on

Crossfit

Het metabolisme, ook wel stofwisseling genoemd, is een cruciaal proces dat plaatsvindt in elk levend organisme. Het betreft de omzetting van voedingsstoffen naar energie, essentieel voor alle lichaamsprocessen. Het woord metabolisme is afkomstig van het Griekse ‘metabolismos’, dat verandering of omzetting betekent.

Of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen of je energieniveau wilt verhogen, het begrijpen en kunnen beïnvloeden van je metabolisme kan een groot verschil maken. Een snel werkend metabolisme verbrandt meer calorieën, terwijl een trager metabolisme minder calorieën verbrandt. Dit heeft directe invloed op zaken als je vetpercentage en je vermogen om af te vallen.

Het metabolisme zorgt niet alleen voor de verbranding van voedingsstoffen zoals koolhydraten en vetten, maar draagt ook bij aan het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam, het herstellen van cellen en de bloedcirculatie. Daarnaast is het metabolisme verantwoordelijk voor anabolisme (opbouw) en katabolisme (afbraak) binnen het lichaam.

Er zijn verschillende manieren om je metabolisme te versnellen, waaronder krachttraining, een voedzaam dieet en het onderhouden van een gezonde hormoonhuishouding. Het vergroten van je spiermassa is een effectieve manier om je metabolisme te verhogen, aangezien spieren meer energie verbruiken dan lichaamsvet.

In dit artikel duiken we dieper in op de betekenis van metabolisme, hoe het bijdraagt aan afvallen en hoe je het in je voordeel kunt gebruiken.

Wat is de betekenis van metabolisme en wat doet het samen met je stofwisseling?

Metabolisme, een term die is afgeleid van het Griekse woord “metabolismos”, betekent verandering of omzetting. In biologische termen verwijst het naar de chemische processen die plaatsvinden in het lichaam van levende organismen, in dit geval de mens, om het in leven te houden en goed te laten functioneren.

Het metabolisme zorgt voor de omzetting van voedingsstoffen in energie. Deze energie is nodig voor alle lichamelijke processen, zowel de bewuste processen, zoals lopen, als de onbewuste processen die constant in het lichaam plaatsvinden. Het metabolisme zorgt ook voor de vertering van voedsel, de omzetting van voedingsstoffen naar bouwstoffen en energierijke moleculen, en de afvoer van afvalstoffen.

Hoe snel je metabolisme werkt, oftewel je metabolische snelheid, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je leeftijd, geslacht, genetische aanleg en de hoeveelheid spiermassa die je hebt. Over het algemeen verbrandt 1 kilo spier meer calorieën dan 1 kilo vet, dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe sneller je metabolisme en hoe meer energie je lichaam verbruikt.

Het metabolisme speelt ook een cruciale rol bij afvallen. Hoe sneller je metabolisme, hoe meer calorieën je verbrandt en hoe gemakkelijker je afvalt. Dit is waarom mensen die proberen af te vallen vaak strategieën gebruiken om hun metabolisme te versnellen, zoals het verhogen van hun fysieke activiteit, het eten van bepaalde voedingsmiddelen en het verhogen van hun spiermassa door krachttraining.

Aan de andere kant, als je metabolisme traag is, zal je lichaam minder snel vet verbranden en calorieën gebruiken, wat kan leiden tot gewichtstoename. Bovendien kunnen mensen met een traag metabolisme een hogere metabolische leeftijd hebben, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2.

Over het algemeen bepaalt het metabolisme dus hoeveel energie je lichaam verbruikt en hoe het die energie gebruikt, en het speelt een cruciale rol in je algehele gezondheid en welzijn. Door je metabolisme te begrijpen en te weten hoe je het kunt beïnvloeden, kun je je lichaam efficiënter maken in het verbranden van calorieën en het beheren van je gewicht. Nu je het antwoord weet op de vraag “wat betekent metabolisme”, kunnen we verder kijken naar hoe jij jouw metabolisme kunt beïnvloeden.

Hoe kan je jouw metabolisme of stofwisseling beïnvloeden?

Dit is een vraag die velen van ons zich stellen, vooral als we bezig zijn met afvallen of een gezondere levensstijl. Metabolisme, van het Griekse woord “metabolismos”, betekent omzetting. Het gaat om de chemische processen die in jouw lichaam plaatsvinden en die ervoor zorgen dat voedingsstoffen worden omgezet in energie. Dit energieverbruik bepaalt je caloriebehoefte, hoeveel energie je lichaam nodig heeft om normaal te functioneren.

Een snel metabolisme betekent dat je lichaam efficiënter calorieën verbrandt, wat kan helpen bij het afvallen. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw metabolisme kunt versnellen en dus de omzetting van voedingsstoffen in energie kunt bevorderen.

Allereerst is lichaamsbeweging essentieel. Hierdoor verbrandt je lichaam extra calorieën, zelfs als je in rust bent. Het kost je lichaam namelijk meer energie om spieren te onderhouden dan om vet te bewaren. Dit betekent dat hoe meer spiermassa je hebt, hoe sneller je metabolisme werkt.

Daarnaast speelt voeding een cruciale rol. Sommige voedingsmiddelen kunnen je metabolisme versnellen. Eiwitrijke voedingsmiddelen bijvoorbeeld, verhogen de stofwisseling omdat je lichaam meer energie nodig heeft om deze te verteren. Ook het regelmatig eten van kleine maaltijden gedurende de dag kan de stofwisseling op gang houden.

Verder is het belangrijk om genoeg te slapen en stress te verminderen. Gebrek aan slaap en te veel stress kunnen je stofwisseling vertragen.

Tot slot, hoewel leeftijd en geslacht factoren zijn die je niet kunt beïnvloeden, is het goed om te weten dat je metabolisme van nature vertraagt naarmate je ouder wordt, en dat mannen over het algemeen een hoger metabolisme hebben dan vrouwen.

Dus ja, je kunt je metabolisme beïnvloeden en versnellen. Door op je voeding te letten, regelmatig te bewegen, voldoende te rusten en stress te verminderen, kun je je metabolisme een boost geven en zo bijdragen aan een gezondere levensstijl.

Een recap op de vraag: Wat betekent metabolisme

In het kort om jullie vraag “wat betekent metabolisme” te beantwoorden: Het menselijk lichaam is een wonder van biologische engineering, een complex netwerk van systemen dat zorgt voor ons voortbestaan en welzijn. Het metabolisme, afgeleid van het Griekse woord “metabolismos”, speelt een sleutelrol in dit netwerk. Het zorgt voor de spijsvertering, de omzetting van voedsel en de omzetting van voedingsstoffen in energie.

Maar wat betekent dit precies? In essentie gaat het bij metabolisme om de chemische processen waarbij je lichaam energie produceert en verbruikt. Deze energie wordt gebruikt om een breed scala aan lichaamsfuncties te ondersteunen, van de hartslag tot de hersenfunctie en zelfs het herstel en de groei van cellen.

Het metabolisme speelt ook een belangrijke rol bij het afvallen. Hoe sneller je stofwisseling werkt, hoe meer calorieën je verbrandt. Dat betekent dat mensen met een hoge metabolische snelheid sneller afvallen dan mensen met een trager metabolisme, zelfs als ze evenveel eten.

Je vraagt je misschien af hoe je kunt weten hoeveel calorieën je per dag verbrandt. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder je leeftijd, geslacht, gewicht en hoe actief je bent. Er zijn online calculators beschikbaar die je kunnen helpen om deze informatie te vinden.

Het mooie is dat je je metabolisme wel kunt beïnvloeden. Door meer te bewegen, gezonder te eten en voldoende te slapen, kan je je stofwisseling versnellen en daardoor sneller afvallen. Bedenk wel dat het belangrijk is om genoeg te eten. Als je te weinig eet, kan je lichaam in een ‘spaarmodus’ gaan, waardoor je stofwisseling vertraagt en je minder calorieën verbrandt.

Kortom, je metabolisme is van vitaal belang voor je gezondheid en welzijn. Door bewuste keuzes te maken over hoe je eet en beweegt, kun je invloed uitoefenen op je stofwisseling en zo bijdragen aan een gezonder en fitter lichaam.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending