Connect with us

Fitness

Waarom vrouwen niet ‘bulky’ worden met gewichten

Angelo

Published

on

Waarom vrouwen niet 'bulky' worden met gewichten

Ik wil gespierd zijn, ik wil er niet te bulky uitzien’ is een uitspraak die we vrouwen keer op keer horen doen.

Helaas denken te veel vrouwen dat ze in de Hulk zullen veranderen als ze naar een halter durven te kijken, maar dat is absoluut niet waar.

Hoewel weerstandstraining gezondheidsvoordelen heeft voor iedereen, is het om een aantal redenen vooral belangrijk voor vrouwen.

Laten we voor eens en altijd de mythe ontkrachten dat weerstandstraining vrouwen dik maakt en precies onderzoeken waarom en hoe je gewichten in je fitnessregime zou moeten opnemen.

Wat is bulky precies?

Wat betekent ‘bulky’?

Een deel van het probleem met de mythe dat krachttraining vrouwen bulky maakt, is dat het heel subjectief is; wat voor de ene vrouw ‘bulky ‘ is, is dat misschien niet voor een andere vrouw.

Uit een enquête bleek dat 41% van de vrouwen vond dat spieren er nooit goed uitzien bij vrouwen, terwijl slechts 26% zei dat ze er goed uitzien in kleine hoeveelheden.

Deelnemers beoordeelden Jessica Biel als meest ‘gespierd’ of ‘bulky’ van een aantal vrouwelijke beroemdheden, waaronder Jessica Alba, Madonna en Hilary Swank.

Natuurlijk zouden de meesten van ons Jessica Biel niet als bulky beschouwen, maar een vrouw met een goede lichaamssamenstelling en een sterke, krachtige lichaamsbouw. H

oewel deze enquête geen academisch onderzoek was, laat het zien hoe subjectief de term ‘bulky’ kan zijn.

Jezelf houden aan deze maatstaf stelt een onmogelijk hoge norm die geen rekening houdt met gezondheid, functie of je unieke lichaamstype.

Hoe makkelijk is het voor vrouwen om ‘bulky’ te worden?

Hoewel krachttraining de laatste decennia populairder is geworden onder vrouwen, weerhoudt de associatie tussen gewichtheffen en er mannelijk uitzien sommige vrouwen er nog steeds van om mee te doen.

En vaak weerhouden vrouwen die wel trainen zich ervan om zwaar te tillen omdat ze gefocust zijn op het vergroten van de ‘spiertonus’ uit angst voor overmatige spierhypertrofie.

Er zijn echter verschillende redenen waarom deze angst ongegrond is. De resultaten van verschillende onderzoeken geven aan dat veel vrouwen vaak niet trainen met voldoende relatieve intensiteit of inspanning om de kracht- en hypertrofieaanpassingen van weerstandstraining te maximaliseren.

En hoewel het onderzoek aantoont dat de relatieve toename in omvang bij zowel mannen als vrouwen na een training redelijk gelijk is als de intensiteit op elkaar is afgestemd, kost het veel tijd, moeite en gedegen kennis om significante winst te behalen.

Ja, er zijn misschien vrouwen in de sportschool wiens lichaamsbouw je niet wilt evenaren. Maar hun lichaamsbouw is waarschijnlijk gebouwd op veel tijd, toewijding en inspanning.

Bang zijn dat je na een paar weken trainen verandert in een Amazone met veel spieren is daarom een beetje hetzelfde als beginnen met joggen en je zorgen maken dat je binnen een maand eindigt als Usain Bolt.

De grootste risicofactor om er ‘bulky’ uit te zien is het niet veranderen van je lichaamssamenstelling. Als je de omvang van je spieren vergroot zonder je vetreserves te verkleinen, neemt je lichaamsoppervlak onvermijdelijk toe.

En hoewel het veranderen van je training op natuurlijke wijze een zekere mate van lichaamssamenstelling kan teweegbrengen, is over het algemeen een combinatie van weerstandstraining en een calorietekort nodig, wat normaal gesproken gepaard gaat met vetverlies.

Wat zijn de voordelen van krachttraining voor vrouwen?

Wat zijn de voordelen van krachttraining voor vrouwen?

Als je nog steeds niet overtuigd bent van weerstandstraining, zijn hier een aantal redenen die je aan het denken zouden moeten zetten.

Verbeterde spiermassa en kracht

Niet alleen maakt sterker zijn het dagelijks leven gemakkelijker, verminderde spierkracht is een van de grootste voorspellers van sterfte bij oudere volwassenen.

Leeftijdsgerelateerde afname van spiermassa is vooral belangrijk voor vrouwen, omdat menopauzegerelateerde verschuivingen in hormonen het risico op sarcopenie aanzienlijk verhogen.

Weerstandstraining is vrijwel de enige vorm van lichaamsbeweging die spierkracht en hypertrofie kan verbeteren.

Minder risico op osteoporose

Vrouwen hebben een grotere kans op leeftijdgerelateerd verlies van botmineraaldichtheid, waardoor het risico op breuken en breuken toeneemt en de kwaliteit van leven ernstig wordt aangetast.

Weerstandstraining wordt algemeen erkend als een krachtig middel om osteoporose te voorkomen.

Psychologische voordelen

Een onderzoek uit 2013 paste een 24 weken durend weerstandstrainingsprogramma toe bij vrouwen van middelbare leeftijd en oudere vrouwen.

Aan het einde van het onderzoek rapporteerden de deelnemers significante verbeteringen in zelfeffectiviteit, socialisatie en gezondheidsscores.

Deze bevinding lijkt te gelden voor alle leeftijdsgroepen. Een onderzoek uit 2014 naar postnatale vrouwen toonde aan dat weerstandstraining de scores op het gebied van zelfeffectiviteit, depressie en activiteit verbeterde.

Dus als je een meer onafhankelijke, zelfverzekerde, kick-ass versie van jezelf wilt worden, begin dan met gewichtheffen.

Minder risico op stofwisselingsziekten

Het metabool syndroom verwijst naar een cluster van aandoeningen waaronder diabetes type 2, cholesterol en hypertensie, die het risico op sterfte door alle oorzaken aanzienlijk verhogen.

De grootste risicofactor voor al deze ziekten is een slechte lichaamssamenstelling, waarbij een BMI van 30 of meer het hoogste risico geeft.

Weerstandstraining is een van de belangrijkste middelen om een gezonde lichaamssamenstelling te behouden.

Neurale aanpassingen

Zware weerstandstraining brengt neurale aanpassingen teweeg die optreden wanneer je lichaam efficiënter wordt in het uitvoeren van de bewegingen.

Beweeglijker en sterker zijn in dagelijkse bewegingen vermindert niet alleen je risico op blessures, het maakt het leven ook een stuk makkelijker.

Verbeterde esthetiek

Veel vrouwen zeggen dat ze eerder ‘strakker’ willen worden dan spieren kweken. In klinische termen verwijst ‘spiertonus’ naar de continue en passieve samentrekking van een spier.

Dus als je leeft en beweegt, heb je dit al bereikt! Wat veel vrouwen bedoelen met ‘gespierd’ is een beetje minder lichaamsvet en meer definitie, wat inhoudt dat je je lichaamssamenstelling moet verbeteren.

Naast een adequate eiwitinname is weerstandstraining zo’n beetje de enige manier waarop we dit kunnen bereiken.

Krachttraining is ook bijzonder effectief bij het verbeteren van de zichtbaarheid van minder lichaamsvet door de positieve effecten op de hormoonhuishouding.

Verbeterde aanpassingen aan stress

Acute stress is een ernstige maar kortdurende stressfactor die ons vermogen om te presteren onder omstandigheden die bedreigingen, uitdagingen of kansen met zich meebrengen, verbetert.

Weerstandstraining is een goed voorbeeld van dit mechanisme in actie. Interventies met krachttraining blijken zelfgerapporteerde stress in het leven, copingstrategieën, cardiovasculaire reactiviteit en herstel van stress te verbeteren.

Krachttraining heeft dus voordelen die doorwerken in alle aspecten van het leven, niet alleen gezondheid en fitness.

Verbeterde hormonale gezondheid

PCOS, een hormonale disbalans die vaak onvruchtbaarheid veroorzaakt, treft 6-20% van de vrouwen en ongeveer 44% van de zwaarlijvige vrouwen.

Lijders lopen ook een drievoudig risico op het ontwikkelen van schildklieraandoeningen (vooral Hashimoto).

Weerstandstraining is een cruciaal mechanisme dat kan helpen bij gewichtsverlies, het verbeteren van de vruchtbaarheid en het verbeteren van de symptomen van insulineresistentie, een van de kenmerken van PCOS.

Hoe begin je met krachttraining voor vrouwen?

Hoe begin je met trainen?

Stel een duidelijk doel op basis van wat JIJ wilt

‘Bulky’ zal er bij iedereen anders uitzien en jouw lichaam is uniek. Daarom is het belangrijk om een doel te stellen dat gebaseerd is op het worden van de beste versie van jezelf.

Al deze vrouwen hebben een uitmuntende transformatie bereikt door weerstandstraining, maar het zal moeilijk zijn om te zeggen dat een van hen er ‘bulky’ uitziet op hun uiteindelijke foto.

Werk met een trainer

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die met een personal trainer trainden zelf grotere belastingen selecteerden en op een hogere RPE werkten dan vrouwen die alleen trainden.

Een trainer kan je ook helpen duidelijke doelen te stellen, of je je nu richt op lichaamssamenstelling, prestaties of gezondheid.

Gebruik middelzware belastingen

Er is genoeg bewijs dat vrouwen gematigde tot zware belastingen kunnen gebruiken om kracht en hypertrofische aanpassingen te bevorderen zonder dat ze er bulky uit gaan zien.

En vergeet niet dat verandering tijd kost – niemand is ooit per ongeluk te dik geworden!

Verbeter je lichaamssamenstelling

Onthoud dat een pond vetvrije lichaamsmassa ongeveer 20% minder ruimte inneemt dan een pond vet, dus het verminderen van je vetvoorraden is de eenvoudigste manier om het risico te minimaliseren dat je er ‘bulky’ uitziet.

Voor de meeste vrouwen is het verliezen van ongeveer 0,5-1% per week van het totale lichaamsgewicht een relatief goede balans tussen goede vooruitgang en naleving.

De boodschap

Grof’ is relatief en niemand heeft het recht om je onder druk te zetten om je aan een bepaalde vorm of maat aan te passen.

Dat gezegd hebbende, het verbeteren van je lichaamssamenstelling door middel van weerstandstraining heeft meerdere voordelen voor de gezondheid van vrouwen.

Zwaar tillen helpt je om het lichaam dat je al hebt vorm te geven zodat je een sterke, sexy, stoere versie van jezelf wordt.

Belangrijkste punten

Angst om ‘dik’ te worden of een mannelijke lichaamsbouw te krijgen weerhoudt sommige vrouwen ervan om aan weerstandstraining te doen.

‘Bulky’ is een subjectieve term, dus het is veel beter om je te richten op je unieke doelen op het gebied van gezondheid, lichaamsbouw en prestaties.

Veel vrouwen houden zich in de sportschool terug uit angst om er mannelijk uit te zien. Matige tot zware belasting helpt echter om kracht en hypertrofie te bevorderen zonder dat je er bulky uitziet.

De beste manier om te voorkomen dat je er bulky uitziet, is om je vetreserves te verminderen door een calorietekort in combinatie met weerstandstraining.

Weerstandstraining is een bijzonder krachtig gezondheidsmiddel voor vrouwen, omdat het helpt het risico op osteoporose en leeftijdsgebonden spierverlies te verminderen en de vruchtbaarheid te verbeteren.

Afgezien van de voordelen voor de gezondheid kan krachttraining je helpen om een zelfverzekerdere, onafhankelijkere en stoerdere versie van jezelf te worden.

Bronnen

 • Peele, L. (2009). Defining Bulky, Once and For All. https://www.leighpeele.com/bulky-muscles-and-training-females-the-definition [accessed 08.10.2021]
 • O’Dougherty, M., et al. (2012). Young women’s physical activity from one year to the next: What changes? What stays the same? Translational Behavioral Medicine, 2. pp. 129-136.
 • Ratamess, N.A., et al. (2008). Self-selected resistance training intensity in healthy women: The influence of a personal trainer. Journal of Strength and Conditioning Research, 22, pp. 103–111.
 • Messier, V., et al. (2011). Menopause and sarcopenia: A potential role for sex hormones. Maturitas. 68 (4), pp. 331-6.
 • Cholewa, J., et al. (2018). Training on Muscle Growth, Body Composition, and Performance in Collegiate Women, Journal of Strength and Conditioning Research. 32 (6), pp. 1511-1524.
 • LeCheminant, J.D., et al. (2014). Effect of resistance training on body composition, self-efficacy, depression, and activity in postpartum women. Scandinavian Journal Of Medicine & Science In Sports, 24 (2). pp.414-421.
 • McDonald, L., (2017). The Women’s Book. Lyle McDonald Publishing, pg. 187. [18] Staron, R.S., et. al. (1991). Strength and skeletal muscle adaptations in heavy-resistance-trained women after detraining and retraining. Journal of Applied Physiology, 70 (2), pp. 631-40.
 • McDonald, L., (2017). The Women’s Book. Lyle McDonald Publishing, pg. 24 [22] Harrison, C.L., et. al. (2012). The impact of intensified exercise training on insulin resistance and fitness in overweight and obese women with and without polycystic ovary syndrome. Clinical Endocrinology, 76 (3), pp. 351-7.
 • Ratamess, N.A., et al. (2008). Self-selected resistance training intensity in healthy women: The influence of a personal trainer. Journal of Strength and Conditioning Research, 22, pp. 103-111.
 • Cholewa, J., et al. (2018). Training on Muscle Growth, Body Composition, and Performance in Collegiate Women, Journal of Strength and Conditioning Research. 32 (6), pp. 1511-1524.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending