Connect with us

Fitness

Trapezius (Monnikskapspier) oefeningen en pijn behandeling

Angelo

Published

on

Schouders trainen

De Musculus Trapezius, beter bekend als de monnikskapspier, heeft een kenmerkende ruitvorm.

Deze spier strekt zich uit van de nek- en borstwervels tot aan het sleutelbeen, de schouders en het schouderdak, tot de spina scapulae.

De trapezius is opgedeeld in drie segmenten: pars descendens (het afdalende deel), pars transversa (het dwarse deel) en pars ascendens (het opstijgende deel).

Wat is de trapezius origo / insertie

De trapezius, gelegen aan de bovenrug, is een spier die vanwege haar functies en aanhechtingspunten cruciaal is voor nek- en schouderbewegingen.

Deze spier hecht zich aan diverse punten in het lichaam, die in medische termen de origo en insertie worden genoemd.

De origo, het beginpunt van de spier, bevindt zich aan de schedelbasis, het ligamentum nuchae, en de processus spinosi van C7 tot Th12, waardoor spanning in deze spier vaak resulteert in hoofdpijn.

De insertie, de aanhechting, is aan het buitenste deel van het schouderblad, specifiek de clavicula, het acromion en de spina scapula.

De innervatie van de trapezius komt van de zenuw Nervus accessorius, betrokken bij de segmenten C2 tot C4.

De functie van de musculus Trapezius

De Musculus Trapezius, beter bekend als de monnikskapspier, is een opvallend ruitvormige spier die zich uitstrekt van de nek- en borstwervels tot aan het sleutelbeen, de schouders, het schouderdak, en de spina scapulae.

Deze spier is opgedeeld in drie segmenten: de pars descendens, die van boven naar beneden loopt, de pars transversa, het horizontale deel, en de pars ascendens, die opwaarts beweegt.

De drie segmenten van de monnikskapspier vervullen elk specifieke functies:

 1. De m. trapezius pars descendens faciliteert het optillen van het schouderblad en maakt het mogelijk het hoofd naar dezelfde zijde te kantelen en naar de tegenovergestelde zijde te draaien.
 2. De m. trapezius pars transversa is verantwoordelijk voor het naar het midden van de rug trekken van het schouderblad, richting de wervelkolom.
 3. De m. trapezius pars ascendens helpt het schouderblad omlaag en naar binnen (richting de wervelkolom) te trekken, waarbij het stabiliseert tegen de borstkas. Dit kan soms leiden tot nekklachten.

Trapezius en triggerpoints

De trapezius spier heeft net als vele andere spieren triggerpoints. Maar wat zijn triggerpoints nu eigenlijk?

Wat zijn triggerpoints?

De monnikskapspier is vaak de zetel van triggerpoints, vooral bij mensen die een kantoorbaan hebben en daardoor langdurig in een onjuiste houding zitten, of bij hen die regelmatig stress ervaren.

Triggerpoints zijn kleine, lokale spierblokkades die de doorbloeding belemmeren, waardoor de spier stijf en verkort kan worden, wat diverse klachten veroorzaakt.

Bovendien kunnen deze triggerpoints uitstralingspijn veroorzaken, waardoor de pijn op andere plaatsen gevoeld wordt dan waar de triggerpoint zich bevindt.

Wanneer de monnikskapspier deze triggerpoints bevat, kunnen symptomen als hoofdpijn aan de slapen, duizeligheid, pijn in de armen, bovenrug en nek optreden, afhankelijk van waar de triggerpoints zich bevinden en de spieren die ze beïnvloeden.

Symptomen van triggerpoints

Bovenste Trapezius

 • Voorkomende klachten: hoofdpijn of zogenaamde ‘spanningshoofdpijn’
 • Pijn in gezicht, slaap of kaak
 • Pijn achter het oog
 • Duizeligheid (vaak samen met de sternocleidomastoïde spier)
 • Ernstige nekproblemen
 • Stijve nek en aanhoudende nekklachten
 • Beperkte beweeglijkheid van de nek
 • Onvermogen om gewicht op de schouders te dragen

Middelste Trapezius

 • Rugpijn
 • Hoofdpijnklachten die starten bij de basis van de schedel
 • Oppervlakkige, brandende pijn nabij de wervelkolom
 • Pijn die uitstraalt naar de bovenkant van de schouder(s)

Onderste Trapezius

 • Pijn in de rug, nek en/of bovenste schoudergebied
 • Mogelijk pijn die uitstraalt naar de achterkant van het schouderblad, langs de binnenkant van de armen, en naar de ringvinger en pink
 • Hoofdpijn bij de basis van de schedel
 • Pijn die kan uitstralen naar de bovenkant van de schouder(s)

Behandeling van triggerpoints bij monnikskapspier

Triggerpoints kunnen effectief worden behandeld om klachten te verminderen.

Technieken zoals dry needling, rekmethoden, ontspanningsoefeningen, stressreductie door middel van coaching, en actieve beweging kunnen worden ingezet.

Voor deskundige hulp bij deze behandelingen kan een fysiotherapeut uitkomst bieden.

klachten die de Musculus Trapezius kan veroorzaken

De Musculus Trapezius kan verschillende klachten veroorzaken zoals:

Hoofdpijn

Triggerpoints in de monnikskapspier kunnen spanningshoofdpijn veroorzaken door de projectie van pijn naar de achter- en zijkant van het hoofd.

Hoewel de waargenomen klacht hoofdpijn is, ligt de werkelijke oorzaak in deze spier. Deze triggerpoints kunnen ontstaan door factoren zoals een slechte houding, eenzijdige bewegingspatronen, stress, of een acuut trauma.

Behandelingsopties omvatten dry needling, manuele therapie, spierrekoefeningen, massage, houdingscorrecties, en mobilisaties.

Nekklachten

Overmatige spanning in de monnikskapspier kan leiden tot nekklachten en beperkingen in het draaien of kantelen van het hoofd.

Verhoogde spierspanning kan voortkomen uit stress, een onjuiste houding, of door andere nek- of rugblessures.

Behandelingen kunnen manuele therapie, dry needling, oefentherapie, houdingscorrecties en massages omvatten.

Armklachten

De monnikskapspier kan eveneens uitstralende pijn naar de schouder en armen veroorzaken. Dit komt door triggerpoints die pijnpatronen naar andere gebieden projecteren.

Hoe ontspan ik de monnikskapspier?

Spanning in de monnikskapspier verschijnt zelden zonder reden; er zijn vaak onderliggende oorzaken die bijdragen aan een gespannen trapezius.

Het is cruciaal om deze oorzaken te identificeren en aan te pakken. Hier volgen enkele technieken om de spier te ontspannen en de pijn te verlichten:

Massage

Masseren richt zich op spierknopen en bevordert de bloedsomloop in de spier, wat helpt de spier te ontspannen en pijn te verminderen.

Rust

Voldoende rust is essentieel om de schouders en de monnikskapspier de kans te geven te herstellen van spanning.

Beweging

Rekoefeningen en andere specifieke bewegingen kunnen helpen de spanning in de monnikskapspier te verlichten. Een fysiotherapeut kan effectieve oefeningen aanbevelen.

Warmtebehandeling

Warmtetherapie kan verlichting bieden bij spierpijn door de bloedstroom naar de betreffende spier te verhogen, waardoor de spier essentiële zuurstof en voedingsstoffen ontvangt die nodig zijn voor herstel.

Advies en coaching

Vaak wordt spanning in de trapezius veroorzaakt door stress, onderdrukte emoties, trauma’s of persoonlijkheidskenmerken.

Zowel in de praktijk als via methoden zoals de Pijn Reset Methode werken we aan het elimineren van deze onderliggende oorzaken.

Hoe train ik mijn trapezius?

Om de monnikskapspier effectief te versterken, zijn er specifieke krachttrainingsoefeningen die je kunt uitvoeren. Deze oefeningen richten zich op de functies van de m. trapezius, zoals eerder beschreven. Een fysiotherapeut kan waardevol advies bieden bij het trainen van deze spier. Hier zijn enkele cruciale oefeningen:

 • Schouderheffingen met een halterstang (Shrugs): Deze oefening richt zich op het heffen van de schouders.
 • Staande dumbbell upright row: Effectief voor het trainen van de bovenrug en schouders.
 • Omgekeerde schouderheffingen (Reversed Shrugs): Uitgevoerd met de halterstang achter de rug.
 • Horizontale rij schouderheffingen (Horizontal Row Shrugs): Combineert een rijbeweging met schouderheffingen.
 • Schouderheffingen met dumbbells (Dumbbell Shrugs): Een variant die individuele armspieren aanspreekt.
 • Smith Machine Schouderheffingen: Maakt gebruik van de Smith Machine voor een stabiele en gecontroleerde hefbeweging.
 • Kettlebell/Dumbbell Angled Press: Richt zich op de schouderspieren vanuit een hoek.
 • Single-arm trap-3 raise: Isolatieoefening voor gedetailleerde spierversterking.
 • Incline Prone Dumbbell Shrugs: Uitgevoerd op een schuine bank, wat een diepe spieractivatie mogelijk maakt.

Deze oefeningen kunnen je helpen de monnikskapspier effectief te versterken en te ontwikkelen.

Herstel van de trapezius

Een chronisch gespannen trapezius komt vaak voort uit onbewuste patronen zoals stress, persoonlijkheidseigenschappen, trauma’s en emoties, die een verstoring in het autonome zenuwstelsel kunnen veroorzaken.

Het is cruciaal om dit zenuwstelsel te beïnvloeden door een holistische benadering, gebruikmakend van het 6 domeinenmodel: ademhaling, slaap, beweging, immuunsysteem, stressmanagement en voeding.

Ademhaling: Ademhalingsoefeningen helpen de trapezius te ontspannen. Diepe ademhalingsmethoden, waarbij je langzaam in- en uitademt, kalmeren het autonome zenuwstelsel en verminderen spierspanning.

Slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van spierweefsel, inclusief de trapezius. Het creëren van een rustige slaapomgeving en het ontwikkelen van een consistent slaapschema zijn belangrijk voor een effectieve spierontspanning.

Beweging: Regelmatige fysieke activiteit, zoals stretchen, yoga of wandelen, verbetert de bloedcirculatie en vermindert spierspanning, wat bijdraagt aan de gezondheid van de trapezius.

Immuunsysteem: Een sterk immuunsysteem ondersteunt het herstel van de spieren door ontstekingen te verminderen. Een voedzaam dieet rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen is hiervoor essentieel.

Stressmanagement: Technieken zoals meditatie, mindfulness en tai chi zijn effectief in het verminderen van stress, wat kan leiden tot vermindering van spierspanning in de trapezius.

Voeding: Een gezond dieet dat ontstekingen tegengaat, speelt een integrale rol in de algehele spiergezondheid. Het vermijden van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen en het kiezen voor ontstekingsremmende alternatieven draagt bij aan de ontspanning van de trapezius.

Door deze multidimensionale aanpak kunnen de onderliggende oorzaken van trapezius spanning effectief worden aangepakt, wat leidt tot een betere spiergezondheid en algeheel welzijn.

Het tension myoneural syndroom (TMS)

Het tension myoneural syndroom (TMS), ook bekend als het mind-body syndroom, is een concept geïntroduceerd door Dr. John Sarno.

Deze theorie suggereert dat psychologische stressoren zoals onderdrukte emoties en mentale stress kunnen leiden tot fysieke pijn en symptomen, inclusief die in de trapeziusspieren.

Volgens de theorie van TMS kan aanhoudende psychologische stress leiden tot een verhoogde spierspanning in de trapezius, resulterend in pijn.

Fysiologisch zou TMS wijzigingen in de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening van de spieren kunnen veroorzaken.

Stress kan vasoconstrictie teweegbrengen, wat resulteert in een verminderde bloedtoevoer en dus een zuurstoftekort in de spieren, wat pijn en spierspanning kan veroorzaken.

Daarnaast kan TMS het zenuwstelsel beïnvloeden. Stress en emotionele spanning kunnen een invloed hebben op het autonome zenuwstelsel, dat spierspanning reguleert.

Verhoogde activiteit van het sympathische zenuwstelsel, vaak geassocieerd met stress, kan leiden tot meer spierspanning, inclusief in de trapeziusspieren.

Verder kan TMS impact hebben op de pijnperceptie in de hersenen. Emotionele stress kan ervoor zorgen dat normale of milde fysiologische prikkels als pijnlijker worden ervaren, wat de gevoeligheid voor pijn verhoogt, met name in de trapeziusspieren.

Hoewel de fysiologische details van TMS nog volop in onderzoek zijn en de theorie zelf nog onderwerp van discussie is binnen de medische gemeenschap, benadrukt TMS het belang van het adresseren van psychologische en emotionele factoren bij het behandelen van deze symptomen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending