Connect with us

Fitness

Trainingsfrequentie: Train je wel vaak genoeg?

Angelo

Published

on

Calisthenics rek

Bij de start van je fitnessreis heb je waarschijnlijk een bestaand schema aangenomen, misschien afkomstig van een medesporter of gevonden op het internet of in een tijdschrift. Het is waarschijnlijk dat dit een split-schema was dat over 3 of 4 dagen verdeeld was.

Bij deze aanpak worden je spieren opgedeeld in groepen en elke trainingsdag ligt de focus op 1 tot 3 van deze groepen. Sinds je begonnen bent, heb je waarschijnlijk aanpassingen gemaakt aan je schema.

Je hebt verschillende oefeningen geïntroduceerd, de volgorde veranderd, verschillende combinaties uitgeprobeerd en zowel met zwaardere als lichtere gewichten getraind. Je hebt zelfs geavanceerde technieken zoals supersets en dropsets getest.

Je hebt je trainingsroutine op vrijwel elk gebied aangepast, maar desondanks blijf je vasthouden aan dat initiële split-schema. Dit kan je mogelijk belemmeren om verdere vooruitgang te boeken! Daarom gaan we vandaag dieper in op het onderwerp trainingsfrequentie.

Trainingsfrequentie, wat is dat eigenlijk?

Er zijn diverse interpretaties van trainingsfrequentie, variërend van het totale aantal trainingssessies per week tot hoe vaak je een specifieke oefening per week uitvoert.

Maar waar we vandaag de focus op willen leggen is de frequentie van training per spiergroep per week. Dit aspect wordt vaak over het hoofd gezien. Elke spiergroep wordt immers meestal eenmaal per week getraind, tot het punt van spieruitputting.

Dit maakt het feitelijk onmogelijk om dezelfde spiergroep meerdere keren per week te trainen. Bovendien wordt een hogere trainingsfrequentie per spiergroep vaak geassocieerd met beginners.

Full-body en push/pull schema’s worden vaak gezien als geschikt voor beginners, maar als ‘not done’ voor gevorderde sporters. Is deze aanname echter juist? Is het echt zo dat je als gevorderde sporter een spiergroep niet vaker per week kunt trainen? Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat dit wel degelijk mogelijk is!

De theorieën van high-frequency training

Voordat we diepen duiken in deze materie is het belangrijk om te begrijpen waarom high frequency training goed is.

Supercompensatie

De grafiek die je hieronder ziet, zal je waarschijnlijk bekend voorkomen. Het illustreert hoe je lichaam op gewichtstraining reageert en hoe het herstelt. Het startpunt is je ‘baseline’, dat wil zeggen, je huidige fitheid of capaciteiten, vaak gemeten in kracht.

Tijdens de training veroorzaak je spierschade en bouw je vermoeidheid op, wat ons naar het dieptepunt van de grafiek brengt: op dit punt is je lichaam uitgeput en heeft dringend herstel nodig. De grafiek stijgt vervolgens weer naar de ‘baseline’-waarde.

Wat echter optreedt na een intense training, is supercompensatie, een proces waardoor het lichaam sterker wordt dan voor de training. Het doel hiervan is het lichaam voor te bereiden op een betere weerstand tegen stress in de toekomst. In de praktijk betekent dit dat je sterker wordt en meer spiermassa opbouwt.

Deze grafiek laat ook zien hoe essentieel een juiste trainingsstimulatie is. Als je trainingen te licht zijn, zul je nooit progressie maken en blijf je op hetzelfde fitnessniveau.

Daarentegen kunnen uitzonderlijk lange trainingen van twee uur voor slechts één spiergroep ook teveel van het goede zijn, met als gevolg dat je onvoldoende herstelt en je prestaties zelfs kunnen verslechteren!

En die trainingsfrequentie dan?

Is het je opgevallen dat er geen specifieke tijdsperiode genoemd wordt? Dit komt doordat het onmogelijk is om daar vaste getallen aan te verbinden. De bovenstaande supercompensatiecyclus kan een paar dagen in beslag nemen, maar ook slechts 24 uur!

Hoewel vaak wordt aangenomen dat een beginner vaker per week een spiergroep kan trainen dan een gevorderde, suggereert de logica eigenlijk het tegenovergestelde. Een ongetraind lichaam heeft namelijk veel meer tijd nodig om te herstellen, omdat het niet gewend is aan de training.

Dit resulteert in een relatief groot effect waarvan het herstel relatief lang duurt. Dit verklaart waarom iemand die net begint met trainen in het eerste jaar grote stappen kan maken. Het lichaam is ongetraind en elke training veroorzaakt een sterke respons.

Naarmate je meer gevorderd raakt, raakt je lichaam meer gewend aan de training. Het effect van elke training wordt kleiner, maar het herstel is ook sneller. Simpel gezegd, de grafiek hierboven kan voor een beginner een hele week voorstellen, terwijl dit voor een gevorderde atleet misschien slechts drie dagen is!

Langer wachten tot je volgende training betekent dat de supercompensatie-curve weer daalt en je weer terugkomt bij je oorspronkelijke ‘baseline’ kracht, dus je wordt niet sterker. Op de lange termijn kan dit betekenen dat je veel kracht en potentiële spiermassa misloopt!

Vergroot je effectieve volume

Stel je voor, je bent al aan je vijfde borstoefening toe in deze training, je voelt je maximaal vermoeid en je kracht ligt ver beneden je gebruikelijke niveau. Heeft het dan werkelijk veel zin om nog een extra oefening in te voegen? Vermoedelijk niet.

Een hogere trainingsfrequentie biedt het voordeel dat je de oefeningen over verschillende sessies kunt verdelen, waardoor je frisser en energieker begint dan wanneer je ze allemaal in één training propt.

Zo kun je bijvoorbeeld zowel een vlakke als een incline bankdrukoefening aan het begin van je trainingen plannen, zodat beide de nodige aandacht krijgen.

High ten opzichte van low days

Er heerst vaak een angst voor onvoldoende herstel en overtraining bij het toepassen van een hogere trainingsfrequentie, aangezien het lichaam meer frequente zware belasting ondergaat. Hoewel gewichtheffers en powerlifters vaak deze benadering gebruiken, begrijpen we dat bodybuilders op een volledig andere manier trainen.

Gelukkig leidt deze ‘bezorgdheid’ ons naar een ander pluspunt van een hogere trainingsfrequentie. Door frequenter per week dezelfde spiergroep te trainen, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen intensieve en minder intensieve dagen.

Dit resulteert niet alleen in het trainen van de spieren volgens diverse groeimechanismen, maar minder intensieve dagen kunnen ook fungeren als actieve herstelperiodes na intensieve dagen.

Door deze methode te gebruiken, profiteer je effectiever van de supercompensatiecyclus, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor een beter herstel van het lichaam en het resistenter maakt tegen spierschade.

Wat zeggen de onderzoeken?

Na dit allemaal ben je natuurlijk hartstikke benieuwd naar wat de wetenschappelijke onderzoeken hierover zeggen? Laten we het eens op een rijtje zetten allemaal.

Schoenfeld et al.

De meta-analyse uitgevoerd door Schoenfeld en collega’s is wellicht een van de meest cruciale onderzoeken over de frequentie van de training. Op basis van bepaalde selectiecriteria zijn alle toepasselijke onderzoeken op dit gebied samengebracht om de wetenschappelijke consensus over dit onderwerp vast te stellen.

De resultaten van de studies, waarbij elke spiergroep 1 tot 3 keer per week werd getraind, werden met elkaar vergeleken, waarbij het trainingsvolume tussen de testgroepen gelijk bleef. Uit de resultaten bleek dat het twee keer per week trainen van elke spiergroep beter was voor maximale hypertrofie dan slechts één keer per week.

Of het trainen van drie keer per week nog effectiever is, kon niet met zekerheid worden vastgesteld, maar voor sommige mensen kan dit een nuttige aanpak zijn. Een aanvullend onderzoek, ook uitgevoerd door Schoenfeld en zijn team, vergeleek twee groepen rechtstreeks: één groep die een split-schema volgde en een andere groep die een full-body schema volgde.

Beide groepen trainden drie keer per week, wat resulteerde in een trainingsfrequentie per spiergroep van 1 versus 3 keer per week. Aan het einde van het onderzoek bleek dat de full-body groep een significant grotere toename in de dikte van de onderarmspier had in vergelijking met de split-schema groep. Dit wijst er ook op dat een hogere trainingsfrequentie bij getrainde sporters voordelig kan zijn.

The Norwegian Frequency Project

Het Norwegian Frequency Project was een boeiend onderzoek uitgevoerd in 2009 door de Noorse Powerlift Bond in samenwerking met de Noorse School van Sportwetenschappen.

Gevorderde en topklasse powerlifters werden in twee groepen verdeeld. De ene groep trainde de traditionele powerlift-oefeningen 3 dagen per week, terwijl de andere groep hetzelfde trainingsvolume verdeelde over 6 trainingsdagen.

De gemiddelde intensiteit en de gebruikte gewichten waren vergelijkbaar tussen beide groepen. De uitkomsten van dit onderzoek waren verbluffend. Zo bleek dat de groep die 6 dagen per week trainde niet alleen een significant hoger gemiddeld 1RM had, maar dat er ook een merkbare toename was in spierdikte en cross-sectioneel gebied, beide cruciale indicatoren voor spiergroei.

Tijdens het onderzoek werd de trainingsintensiteit vrij laag gehouden, met een gemiddelde van ongeveer 73%. Dit komt overeen met een gewicht dat ongeveer 10 tot 12 keer kan worden getild, zonder tot uitputting te gaan. Deze trainingsmethoden lijken sterk op bodybuilding en de resultaten kunnen van groot belang zijn voor toekomstig onderzoek in dit veld.

Conclusie

De cruciale studies die we hierboven hebben behandeld tonen aan dat het verhogen van je trainingsfrequentie aanzienlijk kan bijdragen aan de effectiviteit van je trainingsplan.

Er zijn uiteraard nog meer studies op dit gebied, maar veel daarvan hebben helaas geen statistische significantie kunnen vaststellen, vaak door beperkingen zoals een te kleine steekproef of onbetrouwbare meetmethoden.

Het is aan toekomstig onderzoek om te bepalen of het trainen van een spiergroep 3 keer per week of meer daadwerkelijk voordelig is voor bodybuilding. Wat wel zeker is, is dat de meta-analyse van Schoenfeld et al. en het Norwegian Frequency Project bijzonder bemoedigende resultaten laten zien ten gunste van een hogere trainingsfrequentie.

Dit maakt het de moeite waard om na al die jaren van vasthouden aan je vertrouwde split-schema te overwegen om de overstap te maken naar het onbekende terrein van een hogere trainingsfrequentie.

Door je trainingsvolume over meer sessies te verdelen, kun je merken dat je vooruitgang in een hogere versnelling schakelt! Of meer dan 2 sessies per spiergroep per week je extra voordelen zullen opleveren, daarover is nog geen consensus in het onderzoek, maar het is zeker de moeite waard om het uit te proberen!

Referenties:

 • Comparison of 1 Day and 3 Days Per Week of Equal-Volume Resistance Training in Experienced Subjects. Bezoeken
 • Effects of Resistance Training Frequency on Measures of Muscle Hypertrophy: A Systematic Review and Meta-Analysi. Bezoeken
 • Influence of Resistance Training Frequency on Muscular Adaptations in Well-Trained Men. Bezoeken

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending