Connect with us

Fitness

Supercompensatie voor meer spiermassa en kracht

Angelo

Published

on

Supercompensatie

Als je serieus bezig bent met fitness, dan is de kans groot dat je al eens gehoord hebt van het begrip supercompensatie. Maar wat is supercompensatie precies en hoe kan het jou helpen bij het behalen van jouw fitnessdoelen? In dit artikel gaan we dieper in op de term supercompensatie en hoe je het in jouw fitnessroutine kunt toepassen.

Wat is supercompensatie?

Supercompensatie is een natuurlijk proces waarbij je lichaam zich aanpast aan de trainingen die je uitvoert. Als je gaat trainen, vermoeit je lichaam. Door voldoende rust te nemen en de juiste voeding te geven, kan je lichaam zich herstellen en zich aanpassen aan de verhoogde eisen die je stelt. Het resultaat? Je lichaam functioneert op een hoger niveau dan voor de training. Dit hoger functionerende niveau blijft enkele dagen aanhouden, waardoor je in staat bent om meer te presteren tijdens de volgende training. Dit proces van vermoeidheid, rust en verbetering noemen we supercompensatie.

Hoe werkt supercompensatie?

Als je gaat trainen, vermoeit je lichaam. Na de training neemt je lichaam de tijd om te herstellen. Tijdens dit herstelproces maakt het lichaam nieuwe cellen aan en verbetert het de prestaties. Dit proces kan enkele uur tot enkele dagen duren, afhankelijk van de intensiteit van de training en hoe snel je lichaam herstelt. Als je voldoende rust neemt, zal je lichaam zich volledig herstellen en zijn prestaties verbeteren. Hierdoor ben je in staat om meer te presteren tijdens de volgende training.

Wanneer is je lichaam volledig hersteld?

Om te bepalen wanneer je lichaam volledig hersteld is, moet je rekening houden met de gemiddelde hersteltijd. Gemiddeld duurt het 72 uur voor je lichaam volledig hersteld is van een training. Dit betekent dat je na 72 uur weer volop kunt trainen zonder vermoeidheid of andere hinderlijke factoren. Het is belangrijk om voldoende tijd vrij te maken voor rust na elke training om ervoor te zorgen dat je lichaam volledig hersteld is en de supercompensatie optimaal kan plaatsvinden.

Hoe kun je supercompensatie in jouw fitnessroutine toepassen?

Om supercompensatie in jouw fitnessroutine te kunnen toepassen, is het belangrijk om rekening te houden met enkele essentiële factoren. Hieronder vind je een stappenplan voor het toepassen van supercompensatie:

 1. Bepaal jouw fitnessdoelen. Wat wil je bereiken met jouw fitnessroutine? Hierbij kun je denken aan het verbeteren van je conditie, het opbouwen van spiermassa of het afvallen van overtollig vet.
 2. Plan jouw trainingen. Zorg ervoor dat je jouw trainingen op een effectieve manier plant, zodat je het meeste uit jouw supercompensatie kunt halen. Plan voldoende rust in tussen de trainingen.
 3. Voer de trainingen uit. Tijdens de trainingen is het belangrijk om jouw lichaam tot het uiterste te vermoeien. Dit is nodig om supercompensatie op gang te brengen.
 4. Neem voldoende rust. Na elke training is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Dit geeft jouw lichaam de kans om te herstellen en zich aan te passen aan de verhoogde eisen.
 5. Herhaal dit proces. Het toepassen van supercompensatie is een cyclisch proces. Je herhaalt de stappen 1 tot en met 4 om op lange termijn het gewenste effect te bereiken.

Door supercompensatie in jouw fitnessroutine toe te passen, kun je op een efficiënte manier jouw fitnessdoelen bereiken. Het proces van vermoeidheid, rust en verbetering zorgt voor een continu verbetering van jouw prestaties. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en je trainingen op een effectieve manier plant, zodat je het meeste uit supercompensatie kunt halen.

Supercompensatie

Wat zijn de vier fases van Supercompensatie

De term supercompensatie verwijst naar het proces waarbij het lichaam zich aanpast aan verhoogde fysieke eisen door middel van verbetering van prestaties. Dit proces is onderverdeeld in vier fases, namelijk de vermoeidheidsfase, de herstelfase, de supercompensatie fase en de terugval- of plateaufase.

 1. Vermoeidheidsfase: De vermoeidheidsfase begint wanneer je begint met het uitvoeren van een training. Tijdens deze fase vermoeit je jouw lichaam en vermindert de energiereserves.
 2. Herstelfase: Na de vermoeidheidsfase volgt de herstelfase. Tijdens deze fase probeert je lichaam zich te herstellen van de vermoeidheid en de energiereserves te herstellen. Dit is het moment waarop supercompensatie zit.
 3. Supercompensatie fase: De supercompensatie fase is het moment waarop je lichaam zich heeft aangepast aan de verhoogde eisen van de training en een hoger niveau van prestaties heeft bereikt dan voor de training.
 4. Terugval- of plateaufase: Na de supercompensatie fase volgt de terugval- of plateaufase. Tijdens deze fase bereikt je lichaam een niveau van prestaties dat niet verder verbetert en blijft op een bepaald niveau. Het is belangrijk om regelmatig nieuwe trainingen en uitdagingen aan te gaan om het proces van supercompensatie te blijven stimuleren.

Het is belangrijk om deze vier fases in acht te nemen bij het uitvoeren van jouw trainingen en de hoeveelheid rust die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en dat je jouw lichaam de kans geeft om te herstellen, zodat je het meeste uit het proces van supercompensatie kunt halen.

Wat is involutie?

Involutie is het tegenovergestelde proces van supercompensatie. Dit betekent dat in plaats van verbetering, er een afname plaatsvindt in de prestaties. Dit kan het gevolg zijn van te weinig uitdaging in de training, te weinig rust, of te veel training zonder voldoende tijd voor herstel.

In tegenstelling tot supercompensatie, waarbij het lichaam zich aanpast aan de verhoogde fysieke eisen en verbeteringen in prestaties ziet, zal een overbelast lichaam tijdens de involutie afnemen in prestaties. Dit kan leiden tot blessures, overtraining of gebrek aan motivatie om verder te gaan met de training.

Het is daarom belangrijk om een evenwichtige training te plannen en voldoende rust te nemen om supercompensatie te bevorderen en tegelijkertijd involutie te voorkomen. Het is ook aan te raden om regelmatig nieuwe uitdagingen aan te gaan en je training aan te passen om te voorkomen dat het lichaam gewend raakt aan dezelfde oefeningen en het proces van supercompensatie afneemt.

Supercompensatie

Wat is supercompensatie tijd

Supercompensatie tijd is de periode tussen een training en het moment waarop het lichaam zich volledig heeft hersteld en versterkt, waardoor het prestatieniveau hoger is dan vóór de training. Dit proces van verbetering en versterking is bekend als supercompensatie.

De supercompensatie tijd varieert van persoon tot persoon en is afhankelijk van factoren zoals de intensiteit en duur van de training, de conditie en fitheid van het lichaam, en de hoeveelheid rust die genomen wordt.

Over het algemeen wordt aangenomen dat een gemiddelde supercompensatie tijd 72 uur is, waarbij het lichaam de volledige 72 uur nodig heeft om zich te herstellen en versterken. Het is echter belangrijk om te weten dat deze tijd voor elke persoon anders kan zijn en dat het bewaken van het lichaamsherstel belangrijk is om te voorkomen dat het overbelast raakt.

Om het proces van supercompensatie te bevorderen, is het aan te raden om voldoende rust te nemen en te zorgen voor voldoende voeding om het lichaam te helpen bij het herstel en de versterking na elke training.

Hoe weet je wanneer je weer moet trainen?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen wanneer je weer moet gaan trainen na een training om supercompensatie te bevorderen. Hieronder staan enkele aanwijzingen die kunnen helpen bij het bepalen van het juiste moment om weer te gaan trainen:

 1. Gevoel van herstel: Als je lichaam zich volledig hersteld voelt en je energiek bent, dan is dit een goed teken dat je weer kunt gaan trainen.
 2. Pijn en ongemak: Als er geen pijn of ongemak meer aanwezig is in de spieren en gewrichten, dan is het een goed moment om te beginnen met trainen.
 3. Hartritme en ademhaling: Het is belangrijk om te controleren of je hartslag en ademhaling weer terug zijn naar hun normale niveau. Als dit het geval is, dan is het een goed moment om weer te gaan trainen.
 4. Rust: Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tussen trainingen, en te wachten totdat het lichaam volledig hersteld is voordat je weer begint met trainen.

Het is belangrijk om te realiseren dat deze aanwijzingen algemene richtlijnen zijn en dat de supercompensatie tijd voor elke persoon anders kan zijn. Het is daarom aan te raden om je lichaam te luisteren en te volgen wat het je vertelt, en indien nodig, de volgende training uit te stellen totdat je lichaam volledig hersteld is.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending